Ali na duže staze mogao bi da proba limun i luk, to je pomoćno sredstvo za skidanje pritiska koje se ne kosi ni sa jednim lekom i veoma je efikasno. Imamo negde na forumu recept, ali da ne jurim sad, pišem ponovo:
Dva litra vode koju prokuvaš pa ohladiš. (Ako ima krečni talog, preliješ u drugu posudu.) Polovinu vode stavljaš u frižider da se ohladi skroz. Tri limuna operi, samelji s korom. Dodaj trideset krupnijih čenova belog luka (ako je sitan, staviš neki više), sve treba da bude samleveno (blender, mašina za meso, šta imaš). To sipaš u polovinu vode koja nije u frižideru i na šporetu greješ do strujanja (da ne proključa). Sklanjaš sa šporeta i odmah dolivaš onu hladnu vodu iz frižidera. Ostaviš da odstoji 5-15 minuta (ne duže), cediš kroz plastičnu cediljku u staklenu/plastičnu flašu, bitno je da nema metalni poklopac. (Ispadne ona plasična od 1,5 l.) Tečnost se pije svakog jutra odmah po ustajanju, na prazan stomak, 50 ml, a može s vremenom da poveća i do 1 dl. Obično se rezultati vide posle 10-15 dana, mada nekome trebaju i dve ture, u svakom slučaju je preporuka da se pije duže, ali se prave pauze (jer i ta "terapija" može da izgubi dejstvo). Usput pomaže kod skidanja triglicerida i štetnog holesterola, pa su rezultati utoliko trajniji. I podiže imunitet, a donekle reguliše i glad.
Da napomenem još da ovo sredstvo lekari odobravaju i da sam se iz prve ruke uverila u dejstvo (počev od mm pa redom preko više ljudi koje znam - a ako se pitaš što moja keva to ne pije za pritisak, pila je celih 5-6 dana i zaključila da joj "ne pomaže", pa ako je i tvoj tata od tih što više vole kašiku tableta, onda sam džabe pisala

I sve ovo što kaže Kufi, da povede računa malo o ostalim aspektima, to bi trebalo svi da znamo, ne spada čak ni u medicinu... ali "znamo" teoretski, u praksi često ne sprovodimo.

Surutka pomaže kod skidanja holesterola, i meni je pomogla (i to kravlja, nisam imala kozju), ali ne u smislu da preko svega što jede pije još i surutku, nego da neke masnije mlečne proizvode zameni surutkom. S obzirom na taj moždani udar koji je imao, trebalo bi ozbiljno da povede računa o tome. I da zaboravi pite i slične kombinacije masno-brašno. Ne znam koliko je otvoren za saradnju, ali probaj da ga ubediš.
PS Helen, Maraja, hvala sa zakašnjenjem, tek sam sad videla poruke!