Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • Nena3110
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od Nena3110 » pre 10 godine

Svratih da ostavim cvet :)

Slika
  • MiShīCá Mãllä
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 10 godine

od MiShīCá Mãllä » pre 10 godine

Moram priznati da do sada nisam imala priliku da citam tvoj dnevnik (mada ni sada nije procitan ceo i potpun),ali isto tako nigde ni u jednom drugom nisam videla ovoliko pozitivne energije i toliko divnih saveta,ideja...zao mi je zaista zbog stvari koje su ti se izdesavale u poslednje vreme, ali vidim da se sve vratilo u normalu i eto opet ide sve svojim tokom...
    U svakom slucaju ti zelim sve najlepse i ocekujem "poneko" pisanje,jer kao sto je neko rekao vec, greh bi bilo ne zaviriti u ovaj divni dnevnik.
    Veliki :009:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Ajde!
    Valjda će narod da čita ovaj tvoj dnevnik (ako su pametni čitaće), jeste da nije lako iskopati materijal na ovoliko strana... Ali neka moj skromni doprinos spasi život ovog,,dnevnika,,.....
    :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Alisa_GG
    Amater
    Amater

od Alisa_GG » pre 9 godine

Ja sam citala citam i citacu :D Samo ne stizem pisati. kad godne negde zapne trazim po dnevnicima starih clanova dude, debelicke gige itd.. :D
  • Nena3110
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Nena3110 » pre 9 godine

• mica66
    Amater
    Amater

od mica66 » pre 9 godine

Puzicu moj !
    Bila sam solidno bolesljiva, tako da nisam dolazila na forum.
    Po zadnjoj strani videh da su svi poreseni zbog neceg sto ti se desava, a ja cak nemam ni pojma o cemu se radi.
    Samo sam htela da ti se javim i posaljem malo svoje snage (heh, bas i nisam tu jaka), ali bar iskrene zelje da mi se oporavis.
    Naravno, vraticu se unazad da vidim sta se to sa tobom desilo.
    Nadam se da nije u pitanju ono mukotrpno bolovanje ...

Ljubim te i mislim na tebe ... stvarno ... znas ...
    sto me ovaj ticker nervira, stalno mi nabacuje da mi je idealna 55kg !
    ovo nam je staro stanje - dok nam je Djolence bio veseo. a onda smo zavrsili sa veseljem ...
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Da iskoristim ovu prazničnu atmosferu za podizanje ovog dragocjenog dnevnika. Živa, zdrava, vesela i bogata vazda bila (moja) kraljice foruma :009: :009: :009: .
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Dudo, obećavam da ću se po preporuci zaroviti i iščitati tvoj dnevnik! Sretna nova! :veseljak:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Da, i ja ga čituckam povremeno, kad imam vremena ... dođe mi kao knjiga pred spavanje ... mada me mm gleda malo čudno kad buljim u telefon i umirem od smeha, stvarno si osoba puna pozitivne energije ... probaj da uvek ostaneš takva.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 9 godine

Mislila sam da će dnevnik da mi otegne papke jer sam ga svesno ostavila, ali kad se toliko vas javilo, ne mogu da ne zahvalim i da vas ne pozdravim. :mahac: Sa zakašnjenjem srećna svima Nova godina. Slika

Zavirim povremeno (pa i pisala sam kod Mršavićke i Narcise), tako da otprilike znam šta se dešava, ali ne mogu da odvojim vremena kao pre, a i pretpostavljam da sam se časno odužila forumu (neko je pomagao meni, pa ja nekom, pa taj neko nekom...), takođe su podforumi sad već puni korisnih informacija (mada nemam baš uvek utisak da se mnogo čitaju, pošto vidim da se vrte ista pitanja po stoti put, ali dobro, neko sigurno čita), pa računam da forumu ništa ne fali bez mene.

Ovo mi je povod da pribeležim šta radim na planu zdravlja i ishrane, možda može nekom da bude korisno. Ključni info je da sam odlično prošla sa čitavom zbrkom (bar zasad nema na pomolu ničeg), a za mene takođe ključno što i dalje radim na održavanju dobrog zdravstenog stanja. Pre svega, održavam težinu (sad je malčice veća nego na tikeru, moja "zimska", ali već sam je poterala naniže ka toj četrdesetdevetki jer se bliži proleće), i rado bih nabrojala neke svoje motive jer mogu da budu tema za razmišljanje:

- kod većine kancera (sem nekih malobrojnih) postoji pozitivna korelacija između debljine i rizika za tu vrstu raka;
    - zbog velikog zahvata ugroženi su mi kukovi i leđa ("pod" trbušne duplje nema više potporu) i svaki kilogram je grozno opterećenje (mada mi je bio optrerećenje i pre operacije, samo što sad to pojačano osećam)
    - tzv. visceralno salo (ono koje se formira oko unutrašnjih organa) počinje da se ponaša kao žlezda (ne pretvara se u žlezdu, jasno, ali preuzima određene mehanizme) i može gadno da utiče na hormone (po ko zna koji put moram da pomenem jednu moju poznanicu koja se godinama lečila kod endokrinologa, dok na kraju nije došla doktorki koja joj je otvoreno rekla da NEĆE s njom da sarađuje dok PRVO ne smrša, jer je terapija uzalud dok ne prestane da se glupira sa tim salom... devojka je stisla zube, smršala i potom uz minimalnu terapiju sredila sebi hormonski status do savršenstva, više i nije na terapiji, a izgleda da joj mnogi pozavide)
    - estetika mi je uvek bila bitna, a sad mi je još bitnija jer na prvom mestu volim da se osećam kao žena, a ne kao sumo rvač
    - i još jedan razlog koji ne mogu ovde javno da napišem :D , ali neke stvari su mnogo lepše kad je telo vitko i razgibano (a sigurno je lepše i drugoj polovini 8) ).

Neke konkretne situacije s kojima sam se susrela, a koje imaju veze sa ishranom:

- povišen rizik za pojavu limfedema - ishrana ne sme da bude siromašna proteinima. Neću da širim temu jer i vrapci znaju koliko su proteini neophodni i kakve bolesti nastaju s manjkom proteina (prilika da po hiljaditi put podsetim da od svih namirnica koje konzumiramo organizam može bez teških posledica da preživi jedino bez ugljenih hidrata, a sve ostalo mora da bude zastupljeno redovno i po mogućstvu na svakodnevnoj bazi), pišem samo praktični deo - tu se javio mali problem jer je trebalo da malo smanjim crveno meso, ribu ne jedem, pilići su puni hormona. Pojačala sam mlečne proizvode (mislim da sam o ovome već pisala), s time što mlečne masnoće povišavaju rizik od raka dojke (za koji sad takođe imam povećane šanse), tako da je ukinut buter (jeste po sastavu neuporedivo zdraviji od rafinisanih ulja, ali nosi taj rizik, tako da ga i inače treba koristiti vrlo umereno), a sir redovno pravim sama (dve muve jednim udarcem, pošto - nek se ne uvrede Novosađani - u čitavom Novom Sadu nisam našla jestiv sir, na ostalo nemam primedbe). Takođe popijem svu surutku koja ostane od sira, a njome sam otprilike ubila još koju muvu. Usput podsećam da skrob doprinosi stvaranju otoka i upali tkiva (a i stvaranju gorepomenutog visceralnog sala), pa oprezno s njim ko je sklon otocima.

- imala sam nešto muke s hormonskom terapijom, koja je u međuvremenu korigovana, ali jedan od problema bio je manjak nekih hormona koje ne dobijam neposredno terapijom. Nakon proučenog gradiva, ispostavilo se da proteini i tu igraju veoma važnu ulogu (a ja sam bila letos malo zanemarila proteine jer prosto nisam imala apetit mesecima posle operacije), pa verujem da su doprineli što su mi se sada povisili nivoi tih poželjnih hormona (plus su porasli i nivoi onih koje dobijam kroz terapiju, kao da ih organizam sad bolje koristi). Usput da ponovim ko zna koji put, jer vidim da se često spomenu hormoni - osetila sam na svojoj koži sve tri varijante, moji prirodni hormoni, život bez hormona, život sa sintetičkim hormonima, i ništa od toga nije uticalo na moju težinu, zato što su u 99% slučajeva "hormoni" samo izgovor za lenjost i neodgovornost (drmaju me hormoni pa moram da pojedem čokoladu usred noći... eto, krivi su hormoni). Na moju težinu utiče jelo i kretanje, i samo jelo i kretanje. Tačno je da se metabolizam usporava s godinama i/ili sa manjkom ovog ili viškom onog hormona, ali sve se to može držati pod kontrolom, sem u slučaju nekih najtežih bolesti a la Kušing, inače bi sve žene preko 60 godina imale 150 kila.

- javio mi se problem drastično povišenog gvožđa (posledica operacije), što na duže staze može da izazove cirozu jetre. (Usput korisna informacija - alkohol potpomaže vezivanje gvožđa, alkoholičari gotovo nikad nisu malokrvni, nije bez veze nastao onaj običaj da se popije malo vinca kad treba da se poboljša krvna slika - samo što moje gvožđe nažalost nije skočilo od alkohola.) Odmah sam se bacila na traganje da nađem koje namirnice inhibiraju vezivanje gvožđa. Sve namirnice sa tim svojstvom istovremeno inhibiraju i vezivanje kalcijuma i još nekih minerala (npr. zeleno lisnato povrće, generalno biljke bogate oksalatima, mekinje i integralno zrno, koštunjavo voće itd.), izuzev mlečnih proizvoda (oni u većim količinama blokiraju preterano vezivanje gvožđa), to je ta priča u kojoj me je surutka opet spasla... za mesec i po dana, gvožđe dovedeno do savršenstva.

- javio mi se povišen holesterol, sređen smanjivanjem količina hleba i verujem da je i tu surutka imala svoju reč (za ovo drugo nemam konkretne dokaze, neki tvrde da surutka zaista reguliše holesterol, ali recimo da još nema dovoljno naučnih radova na tu temu). Ovde postoji jedan zanimljiv spisak http://www.mayoclinic.org/drugs-supplem ... b-20060532 , mada se odnosi na surutku u prahu, ali svojstva bi trebalo da su praktično ista.

- osteodenzitometrija je pokazala da su mi kosti pristojne gustine, ali da bi moglo biti malo popravke, tako da i tu očekujem poboljšanje od ovih mojih niskomasnih mlečnih proizvoda - ponavljam, mnoge namirnice koje sadrže kalcijum ujedno sadrže i materije koje sprečavaju vezivanje kalcijuma ili ga čak "izvlače" iz kostiju; sa druge strane, pokazalo se da kalcijum kao suplement čak može da pogorša stanje kostiju (taloži se i izaziva krtost), tako da se i dalje oslanjam na dobro staro mleko i njegove proizvode.

Ostalo je sve isto, trudim se da jedem što više povrća (jedina namirnica kojom ne možemo da se predoziramo), voće VRLO umereno (em što u velikim količinama goji, em što se fruktoza deponuje u vidu masnoće na jetri, a kod pojedinih može da izazove i iscrpljivanje pankreasa ukoliko se jede umesto doručka... meni prija leti za doručak i nisam nikad osetila da mi smeta, ali je verovatno korisna informacija za one na UN), hleb krajnje umereno do veoma malo ili nimalo (gotovo isključivo dvopek, sem kad sama umesim neki lep hlebac, pa štrpnem malo vrućeg), meso umereno, mlečne proizvode obilno (ali sa strogo kontrolisanim masnoćama). Od masnoća uglavnom maslinovo i nerafinisano suncokretovo, i povremeno svinjska mast ili malo slanine (domaće, bez aditiva). Od "dodataka" - gotovo redovno sok od cvekle, gotovo redovno pečeni suncokret (dragocen izvor vitamina E, naročito korisno nama u ovim godinama), susam, lan, pečeni kvasac. Svakodnevno jedem sasvim normalne i lepe količine propisno spremljene hrane (ne neke splačine i bljakotine, hrana treba da bude ukusna), a u posebnim prilikama (obično jednom nedeljno) iskombinujem društvo i večeru, pa se razbijem od nečega što volim, uz napomenu da nikad ne jedem gluposti, ili antihranu, što bi rekla Mrša - dala bih joj medalju za taj izraz! - nikad ne bih jela neke prerađevine, margarine, masno testo, kupovni majonez itd. (Slatkiše ne jedem već 20 godina ili više, njih tek ne mogu da vidim očima.) Treba razlikovati zdravu kaloričnu hranu od nezdrave ako ne mislimo da se osudimo na večito tupkanje na istoj težini (skinemo pa vratimo), jer kombinacijom zdrave niskokalorične i zdrave visokokalorične hrane možemo savršeno da održavamo i vitku liniju i zdravlje, bez potrebe da se doveka vraćamo na neke sumanute dijete. Sad već zalazim u drugu temu, ali neki moj cilj ovde na forumu bio je da pomognem drugima da nauče da jedu (kao što sam i ja bila ispala iz koloseka, iako sam nekad znala šta je pravilna ishrana, pa mi je trebala pomoć da se vratim na svoje), dakle, ne da tapšem ljude po ramenu ako su skinuli 5 ili 10 ili 50 kila nekom nezdravom dijetom, nego da ih podstaknem da uključe mozak i steknu normalne navike. Drago mi je što to sad radi Mrša, nas dve smo spontano i nezavisno razvile dva vrlo slična sistema, različita u onome gde se i nas dve razlikujemo (svako prilagođava prema onome što voli, prirodno), ali ista po ubeđenju da ne možemo biti zdravi ako svaki dvanaesti dan jedemo mlečne proizvode i ako su od četiri dana dva bazirana na čistom skrobu, itd. (Pljucnuh i ja usput po UN, eto.)

Ovo je bio neki rezime moje sadašnje ishrane i stanja, a što se tiče ostalog, malo je zbrda-zdola... obavili smo brdo poslova i potrošili brdo para, trebaće još najmanje dobre dve godine da do kraja renoviramo kuću, živimo kao polunomadi, još se upoznajemo s novom sredinom (svi utisci su lepi sem sira i cena na pijacama :D ), mnogo radim, smorilo me je trčkanje po rutinskim kontrolama (ali se mora), čekamo proleće da nastavimo s kojekakvim lepim aktivnostima (do poslednjeg lepog dana išli smo u duga pešačenja po okolini, sad samo po asfaltu), ofarbala sam kosu prvi put posle 20 godina i greškom ispala crnka, imamo još jednu mačku... i upravo shvatih da je danas tačno godinu dana od operacije, možda sam zato podsvesno i htela da napravim neki rezime... uglavnom, nije dosadno. :)

Svima još jednom pozdrav, veliki! :)
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Znaš kad sam morala dva puta da protrljam oči kad sam ugledala da si pisala kod sebe.
    Savršen rezime i naučno potkovano hrakanje po un-ki :D + hrpa korisnih informacija na koje sam slučajno natrapala po drugim mjestima tražeći neke stvari za druge ljude, sad si mi samo potvrdila tačnost istih.
    Drago mi je što je zdravstveno stanje za da kucnem u drvo.
    Maca je prekrasna, čak i ja koja nisam ljubitelj životinja bih je zgrabila bez razmišljanja.
    Kraj ti je idealan za šetanje -zavidim- zavidim svima koji imaju sreću da žive u NS-u.
    Vjerovatno negdje ima i dobrog sira, ali je to posebno istraživanje i hobi. U svakom slučaju ti si majstor koji se sam pobrine za sebe :009:.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Lepo je što se javljaš i što deliš sa nama korisne informacije do kojih si došla u međuvremenu.

Ima nas više koji dokle god budemo posećivali forum nećemo dopustiti da ovaj i još neki dnevnici isteknu ... radi motivacije nekim novim ljudima ... nije bitno što više nisi bila aktivna na forumu kad sam se ja uključila, čitajući tvoj dnevnik (i još neke) dobila sam dodatnu inspiraciju da ne odustanem i da nešto trajno promenim u svom životu .
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 9 godine

Sretna i tebi godina nova i sve najbolje u njoj i ta bude puno zdravlja i sreće a što manje problema :headbang:
    Slika
    Slika
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 9 godine

Sretna i tebi godina nova i sve najbolje u njoj i ta bude puno zdravlja i sreće a što manje problema :headbang:
    Slika
    Slika
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

od Debeliccka » pre 9 godine

Što se tiče mene, ja sam u toku i u kontaktu smo...ali mi je drago da si napisala ovaj post ovde. Mnogo korisnog ima pa ko želi da izvuče korist iz činjenice da je otkrio ovaj forum, neka izvoli i čita i dobro pročita i redove i između redova i pamet u glavu a svoje zdravlje i ishranu u svoje ruke!
    :wink:
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
Odgovori 9033 postova