Pečena, Anči... mislim da sam negde i pisala kad sam prvi put isprobavala, pretprošle godine, ali da ne jurim sad, bolje da ponovim - napečeš gomilu paprika, pa je pustiš da malo odstoji tako pečena, pa onda ide čišćenje, ne znam koliko detaljno mora da se očisti da bi opstala, ja sam joj vadila drške i baš onako detaljno seme jer mi je tad užasno smetalo, a možda i ne mora da se vadi. I skidala sam onu baš najviše pocrnelu ljusku. I onda belo sirće, so i malo ulja - nema razmere, po ukusu sam ih začinila, kao za salatu, s time da budu za nijansu kiselije nego što idu u salatu, ubacila seckan beli luk, sve to lepo umuljala onako rukama, i ostavila tako da odstoje (recimo od kasno uveče do sutra). I onda sve to u tegle uz dobro nabijanje, zajedno sa tim saftom koji se napravio... i onda sam ih zatvorila i pasterizovala, to je sve. Jedino moraju malčice duže da se pasterizuju, ne mogu baš onako kratko kao voće, tipa 10 minuta vrenja (to sam uradila s prvom turom, pa sam morala opet da je pasterizujem, nije lepo uhvatila), nego mora malo duže, obična pasterizacija u loncu, verovatno može i u rerni. Drže se fantastično, više ne znam koje su mi od prošle, a koje od pretprošle godine kad otvorim teglu. Verovatno bi još jednostavnije bilo da ih ostavim cele, i to bez belog luka, jer on može zimi da se doda, ove godine ću eksperimentisati i sa time. Na sličnu foru bi trebalo da može da se ostavi i plavi patlidžan, ove godine ću eksperimentalno nekoliko tegli, jer sam prošle godine propustila.
Mršo, moja "superiorna" probava je postala dosadna već.

To je godinama trenirana probava... nekada sam i ja znala da imam problema, pa sam zbog one moje boljke morala da negujem probavu kao najlepši cvet. Zato sad sve to radi malo brže nego što treba, a ovo mi je prvo leto posle 11 godina da smem da jedem paprike onako cele... verovatno malo i preterujem (sad bi se mm oglasio apropo ovog "malo", pre neko veče se zabrinuo za mene jer sam spucala ukupno 12 paprika u dve večere), ali kad je duša željna.

Privremeni višak dobrim delom je spao već od jednog dana bez hleba, videćemo sutra kako je.
Juče izgurah tačno kao što stoji u jelovniku, jedino nisam pojela one znake pitanja za večeru.

Danas:
D: ajran + dodaci
R: sir + salata od krastavaca
U: lubenica
V1: malo sira, malo parizera (objašnjenje u sledećem postu), salata
V2: malo suvog hleba za nemiran stomak