Magi, vidim u tvom dnevniku da si imala naporan period, nadam se da se vraćaš polako u normalu!

Hvala ti što si svratila kod mene!
Anči, volim i ja dobro spremljen krompir, da ne lažem. Rasla sam u okruženju gde se krompir nije koristio kao prilog uz jelo, tj. najčešće se tretirao kao jelo za sebe, sam ili u nekoj povrćnoj kombinaciji bez mesa (ono što stalno pričam, da su naši stari mnogo pametno jeli), pa ga i sad tako posmatram... ne znam da li jednom u dve godine napravim pire kao prilog, a pržim samo mlade krompiriće (i to možda dvaput dok traje sezona, i jedemo ih samo uz salatu, ne kao prilog), sve ostalo što se u kući sprema od krompira ne sadrži masnoću ili stavim bukvalno trunku ako baš mora, i po pravilu je koncipirano tako da bude samostalan obrok. (Eventualno s kiselim mlekom u nekim varijantama, ali i to je vrlo lagana kombinacija.) Uz malo mašte, svašta može da se napravi od krompira a da ne bude ni masno ni bezukusno (pa onda zaboga "mora" da se kombinuje s nekom šnicletinom - cvrc). Poslednjih godina nam je hit onaj bugarski krompir - prokuvam u ljusci da bude polukuvan (i time uštedim dosadno ljušćenje), skinem ljusku, isečem na komade (šta znam - kao kocke od oko 3 cm, recimo), uvaljam u mešavinu mirođije, belog luka, slatke aleve paprike, malo bibera, naceđenog limuna, soli, nekoliko kapi maslinovog ulja, pobacam po papiru za pečenje (na rešetku ga stavim) i dopečem ga u rerni da dobije krckave ivice. Ili recimo krompir koji već više od 20 godina spremam za Badnji dan (ove godine smo ga izostavili, nažalost) - dobro opran krompir, s ljuskom ga isečem na debele režnjeve, malo ih zarežem nožem u šreh, uvaljam u gomilu senfa s belim lukom (senf može da se razredi malo vodom, a neki put dodam i origano ili estragon), poređam u pleh (ređam nakoso, tj. svaki sledeći red prekriva do polovine prethodni), i samo ispečem. Da ne pišem sad svakojake varijante, verujem da na netu već može svašta da se nađe (i sigurno bolji recepti od mojih, hahh

), nego mi je nešto drugo bilo poenta - ono isto što rekoh za majonez (i kajmak i tome slično), nije ni krompir bauk... bauk su nesrećne kombinacije.
Usput da se pohvalim da sam kilogram i nešto smakla poslednjih dana, samo zahvaljujući povrću kojeg sad mogu da se najedem kao čovek. (Danas ga nemam, ali nekako ću premostiti.)