Debelićka, čitam sinoć i mnogo mi je žao što nisu uspeli do kraja da izvedu zahvat.
Ruža je u pravu, ništa na svoju ruku jer to može da bude veoma opasno i čak da ugrozi život. (Pričam i iz iskustva, mada uglavnom iz druge ruke - mama, tetka, svekrva operisale žuč, sestra ima kamen ali nema bolove, ja nemam kamen ali sam imala povremeno jake napade žuči.) Ali postoje stvari koje mogu da olakšaju situaciju a nisu škodljive. Mnogi ljudi imaju kamen, a nemaju uopšte bolove, znači, treba raditi na tome da se upala drži pod kontrolom. Osim ozloglašene hrane koju treba izbegavati (tipa masnoće, jaja, kukuruzno brašno... naći ćeš već svuda spiskove), neka mama prati šta joj izaziva bolove, makar i najmanje. Postoje vrlo individualne reakcije na različite namirnice (npr. mojoj mami je napade izazivao kiseli kupus i uopšte lisnato povrće sa dosta čvrste celuloze, a meni belanca; mnogima napade izazivaju slatkiši), tako da mora sama sebi polako da formira spisak. Dalje, može da uzima neka neškodljiva pomoćna sredstva za umirivanje žuči, npr. ima ona fora s medom i ruzmarinom (naravno, i za to bi bilo poželjno da se pita lekar, iako je posredi lek za umirivanje, a ne za izbacivanje kamena). Opet dalje, može da se koncentriše na namirnice sa antiupalnim dejstvom i da olakša sebi život. Probajte tako, koncentrišite se na upalu, a ne na kamen.
Eh, da, da ne zaboravim - bolove od žuči ublažava koncentrovan limunov sok (iscedi se pa na eks), to je takođe neškodljivo. (Mene je spasao milion puta.

)
Držim pesnice, možda će se u međuvremenu ipak naći neko rešenje!!!