A nije to neka muka ni spremiti... nego što je nama ekstra nezgodan raspored zbog dvostrukog Božića, između su NG i godišnjica braka, a u januaru kao kruna svega ide i slava. Svake godine nešto moramo da izbacimo iz rasporeda, tj. da odradimo minimalistički, jer inače gubi smisao.
)

) I još jedna stavka u korist sitnih kolača, ko pije, ne jede tortu (svi pijemo), naravno, i tu treba voditi računa koji kolači idu uz koje piće. Ali si me sad podsetila na nešto skrooooooz starinsko... što sjajno ide uz vino... i mogla bih i to napraviti. (Nešto što se nekada zvalo "torta", a nema blage veze s tortom, prijavljujem ako napravim.
)

To je onaj skroz žut patišpanj, starinski, debeo, jedva malo sladak, po sredini isečen i premazan džemom, a odozgore prah šećer, i to se seče na kocke... a fora je samo u patišpanju, obično mu se se doda dosta limunove kore, pa lepo ide uz pivo... ili pomorandžina kora, pa onda lepo ide uz vino... u stvari kao zaher torta, samo bez preliva od čokolade.
(Zvuči previše jednostavno, ali u stvari su takvi svi klasični vinski kolači, a uz toplo mleko je večera za sebe.)

Šećer i alkohol u kombinaciji dokazano pojačavaju mučninu (do stanja povraćanja), što zna svako ko se nekad naroljao od nekog slatkog koktela ili likera... čokolada se naročito loše kombinuje sa alkoholom, pa nju treba izbeći skroz... pa se, recimo, vrlo sumnjivo slažu oštra kisela pića sa koštunjavim voćem (vinjak + orasi = tri dana doručkuješ sodu bikarbonu), itd., itd. Kolač pomaže ujutru, kad ustaneš mamuran i hipoglikemičan, a uz piće niks, ili makar treba jesti dobro odabran. Čitava disertacija ispade, hahahh, ali već sam pominjala da se uvek naši gosti čude kako kod nas mogu mnogo da pojedu uz piće, čak i kolači odu... zato što iskusna domaćica mudro uklapa.
("Iskusna" se odnosi na iskustvo sa alkoholom.
)
Mada, pošto voliš i čvarke i slaninicu i suvo meso... he-he, mislim da bih ipak uvek imala čime da te počastim. 

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju
Copyright 2017 © Dijeta.net. All Rights Reserved. Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Limited.