Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Krećem i ja

od dudank » pre 9 godine

Za lan se smatra da do 45 g dnevno ne bi trebalo da smeta, ali dovoljno je dvadesetak grama (oko 2 kašike) da ispuni sve potrebe.

Sva nerastvorljiva vlakna tehnički mogu da naprave zastoj u crevima, ali dok voćna i povrćna po pravilu idu u kompletu s dovoljnim količinama vode i često sluzastih materija, kod žitarica vlakna idu obično u kompletu sa skrobom, koji sam po sebi remeti promet vode. Kod mekinja i uopšteno celog zrna postoji taj problem što vezuju za sebe minerale koji bi trebalo da služe nama, tako da osiromašuju namirnice što pojedemo, i takođe otežavaju svarljivost skroba, proteina i masnoća. (Kažu naučnici, ne ja.) Mekinje imaju i svoju korisnu stranu, ali kada se izvaže jedno i drugo, ispada da može da bude čak više štete nego koristi.

Leonida, pitala si negde za poparu od karfiola... vidi u hrono receptima (postavljala sam tamo neke generalno low-carb varijante jela, taj karfiol je nastao slučajnim eksperimentom, ali je opako dobar, mislim da će ti baš leći :) ).
  • Sax
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 11 godine

od Sax » pre 9 godine

Leonida i Dudank, hvala vam devojke na veoma korisnim informacijama :009:
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

od Luna85 » pre 9 godine

dudank to bi znacilo da hleb od celog proklijalog zrna nije bas preporucljiv?
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 9 godine

Tja, ne znam ni ja šta da mislim... klijanjem zrna smanjuje se količina fitata u ljusci (fitati su ono što nam oduzima minerale), a i sama ljuska odmekšava... svakako bolja varijanta od klot mekinja, ako su ikome potrebne za bolje varenje. (Imamo slučaj da rad creva podstiču baš neke namirnice koje imaju vrlo malo ili nimalo vlakana, i obrnuto, imamo slučaj da se kod dijareje preporučuju žitarice da bi se creva umirila i usporila... eto teme za razmišljanje.)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Meni definitivno one žitarice koje sameljem, pa potopim preko noći blagotvorno utiču na varenje (one ne proklijaju, ali pretpostavljam da se potapaju baš zato da omekšaju ) , a zaista su pomešane sa rendanom jabukom, šargarepom, malo orašastih plodova i suvog grožđa, kašičicom meda, meni najukusniji doručak koji mogu zamisliti (sad koristim ono voće/povrće koje imam pri ruci ... slane varijante me ne privlače previše ... doduše, nisam ni probala, ja nekako u glavi sve kašice zamišljam slatke ....
    Uz to za ručak pojedem jedno do 2 parčeta hleba, najčešće tonusa koji opet sadrži cele žitarice ... kad pogledaš, to je zaista dovoljno celih žitarica koje su blagotvorne za pokretanje ovako lenjih creva kao što su moja i definitvno mi mekinje nisu neophodne ... nikada nisam htela da koristim senu i slične proizvode, ovakva ishrana mi u ovom momentu, dok ne dođem do nekih dodatnih saznanja izgleda zdravo ... čak i dvopek mi stopira varenje (jedem ga tu i tamo, da me želja mine ...).
    Ne znam da li sam došla do dobrog zaključka, ali čini mi se da mi stvarčice koje sadrže brašno i aditive , tipa pice u piceriji ili kolača iz poslastičarnice (svi pekari, pa i ovi u picerijama dodaju razne aditive da bi testo bolje naraslo, a u kolače naravno da dodaju stvarčice da bi duže ostali sveži) izazivaju totalnu blokadu varenja koja traje i po par dana. Kad sama umesim kolače koristeći belo brašno i pojedem ih u normalnoj količini ... nemam problema.
    Zaista su lenja creva muka, meni se znalo nakupiti i po desetak dana zatvora ... u zadnje vreme, od kada vodim računa o ishrani, a pogotovu od kada se hranim po debelicckinim savetima, uz dodatak celovitih žitarica (njen princip ishrane niti uključuje niti isključuje iste, to je prosto stvar ličnog afiniteta i samog organizma) nemam više takvih problema i malo je reći da sam presretna zbog toga, možete samo zamisliti kakvi se sve toksini nakupe u organizmu za desetak dana!!! Naravno da osećaš i slabost, i bolove u debelom crevu ... ma prosto budeš bolestan čovek.
    Takođe sam srećna što je problem regulisan ishranom, a ne raznim laksativima ... čija je svakodnevna upotreba vrlo upitna ... ne znaš da li su veće koristi od njih ili njihove štetne posledice po organizam (u krajnjoj liniji, svaki lek ima svoja pozitivna i negativna dejstva i ograničeno mu je često vreme do kada se sme koristiti ... a i laksativi su samo lek ...).

Dudo, pošto si već deklarisana kao živa enciklopedija, a verujem da na forumu ima još ljudi sa lenjim crevima, ovaj problem je često povezan sa gojaznošću, koje još namirnice znaš da podstiču varenje (ja sam čula da je kompot od suvih šljiva delotvoran, ali nekako nemam naviku da ih kupujem, svakako ih uvek ima kod mojih pa tamo podmirim želju za njima), pa prosto nikad nisam probala ... za suprotan problem je čaj od lista dunje neprikosnoven (više puta isprobano i potvrđeno).
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 9 godine

Formulisala bih kontra, "koje namirnice usporavaju creva". Sve što sadrži skrob, većina slatkiša, nedovoljno unošenje tečnosti i masnoća, pojedine namirnice "gnjecave" strukture (npr. tipa karfiola i bundeve), i kod nekih mogu mlečni proizvodi da budu uzrok tome (ali samo kod nekih ljudi). Nedavno sam pisala kod Narcise, npr. taj problem mi se javi samo kad putujem na more (14 sati sedenja u autobusu), i rešavam ga tako što prvog dana jedem masline, mastan sir tipa kačkavalja, dobro nauljenu salatu i recimo dosta supe ili čorbe. (Kad kažem "supa", podrazumeva se bez ikakvih testenina.) Sve bez hleba, naravno. Ili rezimirano, masnoće, povrće, tečnost.

Imala sam i više operacija koje su zahtevale da iznova naučim creva da rade (uz užasne bolove itd.), tako da je ovo provereno i u vrlo ekstremnim uslovima. 8)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ovo moram da zapamtim ... i kod mene duže putovanje uvek izazove zatvor danima ... bar masline i sir obožavam, a i čorbice su mi među omiljenim stvarčicama ... ja sam bila ubeđena da je karfiol dobar za varenje :o , kao da sam negde nekad pročitala da se kupusnjače doduše duže vare, ali zbog velikog sadržaja vlakana u sebi da su dobre za ljude sa problemima sa zatvorom ... baš ću pratiti kakav efekat imaju na moj organizam (znam da se dešava da mi uzburkaju stomak i izazovu gasove kad preteram, a znam da preteram sa njima ... ).

Evo, sad sam pronašla da karfiol nije preporučljiv osobama sa problemima u varenju, jer zbog velikog sadržaja celuloze (što znamo) može da izazove dodatne probleme .. eto, još puno moram da učim ... ali to nipošto ne znači da ću izbaciti karfiol iz ishrane, kao što neću izbaciti ni mahunarke ... imaju previše zdravih sastojaka ... samo moram paziti kako ih i sa čim konbinujem i ne treba preterivati sa njima ... u stvari ne treba preterivati ni sa jednom namirnicom.

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 9 godine

Karfiol definitivno usporava promet. Sjecas se kad sam ja bila napuhana i mislim cak sa plusom pa mi Duda sapnula da je vjerovatno zbog karfiola. I bilo je.
    Ja samo ovaj dvopek meljem i necu ga se odreci. Te zitarice me svakako ne privlace. Od tih kasica samo plazmu priznajem;).
    :mahalo:
  • Eleonor
    Amater
    Amater

od Eleonor » pre 9 godine

Pratim... :009:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Ja nisam pobornik te velike ljubavi prema žitaricama ovako ili onako... i tih preporuka za ovsene i razne druge pahulje i koješta za doručak... Nikad nisam želela to da kritikujem ni da komentarišem jer nema potrebe, ali bez obzira... nisam nešto baš luda za forsiranjem tih žitarica u ljudskoj ishrani. Ja bih nekako doručak sa tim nekim pahuljama ili neku kašu shvatala kao kaznu.

Nekako mi je sve drugo priličnije ishrani, radije nego takve varijante... Posebno me nerviraju oni Energy Bars i oni nazovi zdravi slatkiši - sa žitaricama kao, koji nisu ništa zdraviji od bilo koje čokolade ili keksa... (onda ću radije da jedem lepu čokoladu koja mi je ukusna kad mi se isto ,,vata,, po nutritivnim i kalorijskim vrednostima)..

Ono koliko dnevno uzmemo hleba (smatram da količina treba da bude dozirana) smatram da nam je dovoljno žitarica za dan (da ne ulazimo sada u priču kojeg i kakvog hleba). Hranimo li se pravilno, pronaći ćemo sebi sve potrebne nutritive iz drugih namirnica. A treba da se hranimo raznovrsno. Treba svi da se podsetimo, a ako ne znamo da pronađemo informaciju, gde se nalazi koji vitamin i mineral (da ne zaboravimo zašto nam je neophodno povrće, jaja, mlečni proizvodi, meso i koje pojedine vrste zbog čega, džigerica, masnoće, itd.. zašto su proteini životinjskog porekla nezamenjivi, zašto je masnoća životinskog porekla dobra, zašto su masnoće iz orašastih plodova i nekih semenki dobre...)...

Ako se već jedu žitarice za doručak u vidu neke kaše ili nešto slično, naravno da neće da se jede hleb. Ako se ima u planu neka pita npr za neki od obroka, logično mi je da ne bi bilo loše izbaciti hleb iz tog dana... (osim ako je neplanirano, pa smo već doručkovali hleb a kasnije je bila ta neka neplanirana situacija da ručamo ili večeramo npr pitu)...
    To sa probavom... probava je jedan razlog više zašto je potrebno pouljiti salatu. I oni koji su na UN dijeti, što se mene tiče, mogu slobodno u vitaminskom danu da jedu salatu sa uljem, čak mislim da je tako i bolje. Ne da im neće ,,loše uticati na dijetu,, nego će im biti od pomoći.

Inače, različito se ponašamo, to je tačno... Kod mene recimo stvari više nego savršeno funkcionišu tokom leta kada jedem baš baš velike količine svežih paprika. Sa tim režimom počnem čim cena postane povoljna i kupujem tone paprika, jednom nedeljno donesem pune kese i jedem ih svaki dan. Tikvice su korisne takođe.

Primećivala sam počesto da onaj VK obrok (pa iako je nezdrav obrok) kada recimo pojedem palačinku sa nutelom i višnjama (recimo) i sladoled, ume da stvari baš lepo prodrma.

Ajvar može da bude fantastičan za probavu.

Za ozbiljne probleme i zastoje bih uvek preporučila onu Dudinu Čorbicu Prosvirušu. To sam baš u ovom dnevniku preporučivala u jednoj fazi kada je Leonida imala problem sa tim...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Da se razumemo, i ja san izbacila gotove kaše, a muslije nikad nisam ni koristila ... ja sama sameljem žitarice ... nije to neka velika količina, oko 50 gr, što mu dođe isto kao da sam pojela hleb od tih žitarica (bar ja tako raznišljam u ovom momentu) ... sad koliko su sirove žitarice, samo natopljene vodom zdrave ... to je pitanje koje ću još morati da proučavam ... možda se meni toliko sviđa što ga konbinujem sa voćem ... a ja jesam ovisnik o voću (opet ni to nije velika količina, 1 jabuka, ponekad vrlo mala šargarepica - nije voće ali je slatka, kašika orašastih plodova pomešana sa vrlo malo suvog grožđa - ta studentska mešavina koju redovno kupujem klincima, ima i brazilskog i indijskog oraha, lešnika, badema, kikirikija ... pa šta kad upadne u kašiku -ti orašasti plodovi mi dođu neka mala količina proteina ... i kašičica meda). Nutritivno, bar onako kako sad raznišljam, što ne znači da neću promeniti mišljenje s vremenom, dosta stavova o ishrani jesam promenila u toku ove dijete, ovo nije loša kombinacija i drži me sitom ... razni keksovi mi ne padaju na pamet za doručak, bila bih gladna posle pola sata. A opet, možda je to jednostavno moja potreba da pojedem neki UH ujutru (stalno se pravdam da ima proteina u orašastim plodovima.
    Nekad doručkujem i manji protein sa salatom i zdravim hlebom (jutros je to bilo pola moje domaće ćureće pljeskavice, hleb i puuuno luka, koliko mladog luka jedem otkad se pojavio, ljudi će početi da me izbegavaju, nijedna pasta za zube ovo ne može da neutrališe) ... prosto više volim onu prvu kombinaciju ... nije isključeno da mi je to kompenzacija za slatkiše ... da se još uvek nisam sasvim izlečila. Ono što je činjenica je da sam sa ovsenom kašom bila gladna i bila mi je neophodna užina do ručka, sa sirovim žitaricama, užina mi najčešće nije neophodna (možda što svakako unesem moje voljeno voće za doručak, pa mi nije neophodno još jedno, u svakom slučaju nosim uvek voćkicu, najčešće jabuku (nabavila poslednje zalihe onih neprskanih jabuka, pa ih vrlo oprezno čuvam u frižideru, drže se iznenađuju dobro i nisu nimalo kašaste, sveže kao da su sad ubrane ... i neverovatno pegave i ružne).
    Čorbica mi jeste u glavi, jela sam je u Bugarskoj i meni je jako ukusna (šta meni nije ukusno ?!) ... samo čekam sezonu krastavaca ... mrzim krastavce i paradajz (ove 2 namirnice naročito) iz plastenika ... imaju neki totalno veštački ukus.
    Sve u svemu, jutros težina manje-više normalna, samo 200 gr više nego na tikeru ... promet se normalizuje - odsada mekinje koristim samo kao dodatak hlebu kad ga pravim (a baš volim ukus te kombinacije jogurta i mekinja :( ). Kako ja razmišljam o jelima koje volim ... ispadne ubaci malo UH u bilo kom obliku u jelo :).
    Bar sam zaista uspela da se izlečim od nezdravih namirnica i ponosna sam na sebe zbog toga ... doduše, dobar deo sam izbacila i pre dijete ... (margarin, vegetu, kupovne salame, viršle, gazirane napitke) ... borba je bila sa čipsom, smokijem, te raznim pecivima i keksovima koji sadrže margarin (džabe sam ja izbacila margarin, kad sam jela sve namirnice koje ga sadrže).
    Ne znam da li grešim sa tim žitaricama i voćem, ali ja još uvek nisam spremna da ih totalno izbacim ... možda ću vremenom biti ... promene navika u ishrani je jedan proces koji traje ... teško se može naglo ... zato se zgranem kad se neko odluči za drastičnu dijetu, kao što smo imali primere na forumu ... po meni je to idealan recept da brzo odustaneš (od sutra izbacujem sve UH ili prelazim na sirovu hranu ... to su po meni drastični potezi koji ne mogu dugo da traju ... možda samo sudim po sebi, ja bih odustala posle 7 dana ... a prilično sam tvrdoglava osoba :D ). Ja imam u porodici vegetarijanca, koji tako živi već bar 25 godina, ali on jede ribu, mleko, jaja, ne jede samo meso (uz sve ostalo, meso mu ni ne nedostaje preterano). Uz to, kad god ima vremene (što je nažalost sve ređe) sam bere pečurke po šumi (zaista je veliki poznavalac i izbegava vrste koje bi eventualno mogao zameniti sa nekim drugim manje poželjnim) i moram priznati da je ukus tih pečurki neverovatan, nema nikakve veze sa onima koje kupimo industrijski odgajenim ... i orašasti plodovi su mu ,naravno, svaki dan na jelovniku, tako da on u stvari unosi dovoljnu količinu proteina i bez mesa ...
    Već par puta sam naglasila ... ja nijednog momenta nisam odustala od unosa (doduše vrlo smanjene količine) masnoća u organizam ... ograničila sam se na 1 kašiku po obroku ... mada, ta kašika zna da bude kašika za celu lončinu čorbe koju jedemo danima ili za dinstanje luka za gulaš koji je dovoljan za 2 dana za mene i mm-a ... uglavnom koristim maslinovo ulje i mast. Razlog je vrlo hedonističke prirode ... ne želim da jedem neukusnu hranu, a ova količina mi poboljša ukus i dovoljna mi je, a dok sam brojala kalorije, bio taj princip ispravan ili ne, zaključila sam da je količina od 1 kašike nešto što neće drastično uticati na dijetu.
    I da, koristim jako puno začina ... jela su ukusna, a sve te začinske biljčice imaju svoja korisna svojstva, pogotovu kad se dodaju na kraju kuvanja, prekuvane gube na kvalitetu.
    Ja sam u stvari veliki gurman (kao i većina nas koja je završila ovde) i odbijam da jedem neukusnu hranu. Prednost toga što nisam na dijeti, nego se trudim da u načelu pratim debelicckim sistem je da jedem ukusna jela ... čak puno ukusnija nego ranije, bez gadnih zaprški od gomile brašna i masnoće (mada se slažem da je to jedini izlaz u kriznim situacijama kad treba nahraniti gomilu čeljadi, tako da ne mogu sa te strane da osudim porodice koje su prinuđene da se hrane tako) ... ja sam zaista srećna i zadovoljna sa ovom ishranom!!!
    Čini mi se da su duda i debeliccka uspele da se oslobode voća ... ja minimalnu količinu zadržavam na meniju ... zaista ne mogu da zamislim život bez svakodnevnog unosa bar 1 vočke :( (možda je to neka moja mini zavisnost prema slatkom) .Opet, kod njih ovaj proces promene ishrane mnogo duže traje nego kod mene, naravno da ću i ja prihvatati još zdravih recepata i načina spremanja hrane, samo kod mene proces traje tek godinu dana posle 45 godina pogrešne ishrane ... njih 2 stalno navodim, jer iako nisam tip koji ima idola u životu (nikad nisam bila fan poznatih ličnosti, bili u pitanju poznati pevači i glumci ili političari ... za mene je svako čovek ili nije čovek bez obzira na materijalni ili društeni status), one su ovde na forumu pokazale neverovatno znanje o ishrani, a ja neverovatno poštujem znanje !!! Sa podjednakim zanimanjem slušam doktora nauka koji objašnjava teorije iz svoje oblasti interesovanja i seljaka koji obrazlaže kako je najbolje uzgojiti neku sortu ... svako od njih je u svom polju rada ekspert !!! Kad bi se naši lekari opšte prakse ovako posvetili nauci o ishrani kao njih 2 (a nije da nije njihova oblast, jer pogrešne nevike u ishrani izazivaju masu zdravstvenih problema), mislim da bi puno nas manje završavalo na ovom i ovakvim forumima!!!
    Ja još uvek imam puno da učim o ishrani ... u stvari, u većini oblasti kojima se bavimo, ako se iole ozbiljno posvetimo njima, uči se čitavog života ... meni je samo nekad, usled urođene tvrdoglavosti malo teže da krenem ...

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

leonida napisao:Čini mi se da su duda i debeliccka uspele da se oslobode voća ...

Niko nije rekao ništa protiv voća ili oslobađanju od voća, da ne bude nesporazuma....
    Ja lično povrću dajem prednost, a i preporuke za ishranu većine lekara koje sadrže one obavezne porcije voća ili povrća na dan obično su takve da odnos voća i povrća nije jednak nego je povrća više. Ali nije to bitno, htedoh da kažem da niko nije rekao da je voće loše.
    Ali, kada je u pitanju skidanje kilograma, ja ću uvek svima preporučiti da to voće dozira i smanji. Kada sam tebi pisala sugestije, napomenula sam da, pošto ti želiš da skidaš još kg (tada još uvek nisi bila na kraju tikera), ne bi bilo loša ideja da voće ograničiš (ili izbaciš ako hoćeš, privremeno). Definitivno mislim da u procesu mršavljenja treba ograničiti voće i te kako… a da takođe i u redovnoj ishrani (normalnoj ishrani) i kada nije cilj mršavljenje, povrće treba da ima prevagu nad voćem. Sve dok je to voće u normalnim granicama, nema razloga da bude na crnoj listi.

Bilo je na forumu primera pokušaja mršavljenja ili ,,zdrave ishrane,, sa po 7 banana, 7 kivija i 9 pomorandži dnevno plus još štošta…. To je potpuno nepravilno i preterano. To su bili neki doručci i večere koji su se sastojali od tih ogromnih količina voća od kojeg je napravljen smuti ili voćna salata… To je već posebna priča koja bi mogla da ide na crnu listu, tj na listu pogrešnog činjenja.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Sax
    Amater
    Amater

od Sax » pre 9 godine

Kod mene je problem drugačiji, danima se ne setim, niti osetim potrebu da pojedem neku voćku :?
    Doduše jedva čekam da počnu trešnje, pa jaogode, maline, breskve... onda verujem da ću imati redovne i fine vonćne užine. Inače se jabuku i ne setim da pojedem, jela sam je dok mi je baka donosila, opere je, oljušti isecka i donese mi u činijici, i hajde sad da ne pojedem 8) to su mi bile najlepše jabuke u životu.
    Verujem da je voće zdravo ako se jede umereno (kao i većina hrane kad bolje pogledam)
    Sviđa mi se što jedeš voće, volela bih da i ja imam naviku da svakog dana pojedem po jednu voćku, to mi se čini kao prava mera.
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 9 godine

Ova Mršavićka ne samo što je mršava nego je i brza, ulete ispred nosa. :D

Baš to sam htela da kažem za voće, ni ja ga nisam izbacila, ali nastojim da se ne pretrpavam njime, a kad zapne (npr. treba skinuti neki zimski kilogram), neuporedivo lakše ide kad se voće zameni salatom, ili kad se bar ponekad zameni. Prvo što je povrće manje kalorično, pa ako npr. biram između kilo povrća i 300 g voća, naravno da ću izabrati kilo povrća, drugo što voće zna da prodrma šećer i da izazove glad. Prosto olakšava stvar kad se malo ograniči.

Meni je bio povelik problem da se skinem s voća - odrasla sam s voćem, i dan-danas ga uvek ima u kući u svako doba dana i noći, ali jednostavno sam upala u model života gde moraju da se krate kalorije. :neznalica: I drugo, voće u prevelikim količinama nije ni bezazleno... dokle god trošimo kalorija koliko unesemo (tj. dokle god se ne gojimo), jetra se uspešno bori s fruktozom i voće joj "prija". Čim se fruktoza iz voća nađe u onom višku kalorija, jetra počinje da reaguje isto kao i na onu industrijsku fruktozu koja se trpa u sve živo. Čujemo mnogo puta argumente "kako su nekada ljudi jeli voće pa im ništa nije falilo" itd., ali mi sad jedemo neke nove vrste koje imaju mnogo više šećera nego pre 100 godina. (Ovih dana sam npr. uzela neki grejpfrut koji je ubitačno sladak, a meni to nije grejpfrut, volim da bude kiseo i gorak.)

Ti si svakako postigla fantastičan rezultat, i što je najvažnije, bez suludih dijeta... to su sad već finese, da li ćeš malo više ovoga ili onoga, i dalje si u rasponu skroz normalne i zdrave ishrane, i možeš da budeš uzor ovoj mlađariji. (Što bi ti rekla... "u ovim našim godinama"... :16: Mislim, stvarno. :16: )

Pokušavala sam negde, nekad (na forumu) da objasnim da nam je jedna od najvećih kočnica u dijeti svesni ili nesvesni strah od gladi. Kad se to prevaziđe (a može da se prevaziđe samo normalnom ishranom, tj. kad shvatimo da dijeta nije jednako gladovanje, lišavanje i glupiranje), onda više nema opasnosti od ponovnog gojenja. Slično iskustvu kod zubara, ako je jednom bolelo, mnogo ćemo se teško odlučiti sledeći put da odemo. Taj deo si prevazišla... i takođe si prevazišla žurbu (kako da skinem 24 kila za 17 dana, po mogućstvu što nezdravijom i tupavijom dijetom), tj. nikad nisi ni žurila, tako da više za tebe nema zime. :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

U zadnje vreme svima objašnjavam da nisam na dijeti nego sam promenila način ishrane ...

Najlepše se zahvaljujem Debeliccki na piskaranju i Luni koja je osnovne smernice prikupila i postavila link za download, olakšali ste mi život maksimalno, ne mogu više da objašnjavam na sve strane ... samo ih uputim na link :)

U početku je bilo interesantno objašnjavati, ali zaista ... i na poslu, poslovni partneri koji me nisu videli duže vreme ... više se priča o dijeti nego o poslu !!!
    Kuriri brze pošte, prijatelji iz više gradova (hvala bogu, mogu da se pohvalim činjenicom da zaista imam puno prijatelja na sve strane), radnice po pekarama, prodavnicama, frizerka ... komšije ... poznanici ... svi te zaustavljaju i ispituju ... ja zaista imam želju da svima objasnim, ali ima momenata kad prosto nemam vremena ... ovaj link mi spasava život ... samo kažem poslaću ti mail-om ...

Sutra pravim eksperiment sa punjenim paprikama ... računam da ta kafena šoljica pirinča na kilo mesa i pola kile luka (ja u svako jelo utrpam 1/2 kg luka ili praziluka) ne može da napravi veliku štetu ... to je oko 100 gr pirinča, na 14 paprika, dođe manje od 10 gr po paprici, ja više od 2 da pojedem ne mogu i da hoću, znači to će biti manje od 20 gr pirinča, evo sad sam preračunala ... manje od 15 gr pirinča ... znači pojesti 15 gr manje hleba :) ... šalim se, ne vodim toliko računa, nekad pojedem parče hleba uz doručak / ručak, nekad tri, a nekad mi se prosto ne jede ... danas sam pojela samo jedno parče uz doručak (nisu bile žitarice za divno čudo) i samo jedno uz ručak ... prosto mi se nije jelo više ... sutra ću tih 15 gr pirinča viška ... pa kako bude ... da, smesu pravim bez jaja, ranije sam stavljala jaje da stegne smesu, pa sam jednom slučajno zaboravila i svi su se oduševili .... pa sam taj sastojak izbacila ...

Odgovori 1289 postova