Jedino tako i mogu, laički.

Evo ovako... stočni fond i te kako postoji (mada bi mogao biti bolji) i bar se za ovo sveže meso ne uvozi "kravetina" (mm isto tako kaže

), tome sam svedok iz prve ruke zato što sa terase vidim klanicu i po čitav dan slušam mukanje goveda koja tamo kolju, a nisu uvezena nego dopremljena sa obližnjih manjih farmi i imanja. (Ko nije znao - Palanka je jedini grad koji ima klanicu u samom centru.

) Verujem da se za prerađevine svašta uvozi, ali mi dijetalci prerađevine slabo i koristimo... tako da smo tu prilično bezbedni. Ne ulazim u to ko čime hrani ili šprica goveda, na to nažalost ne možemo da utičemo.

Što se tiče izbora mesa, pratim IF broj (broj koji označava antiupalni faktor), te tabele se koriste u lečenju nekih bolesti i u prevenciji mnogih, a ja sam se dugo borila sa teškom upalom i poodavno sam prešla na taj sistem vrednovanja. Živinsko meso i većina iznutrica ima katastrofalan IF broj (duboki minus), na stranu što je živina prva na udaru raznih hormonskih preparata. Najbolje se na lestvici (u plusu) kotira riba (koju nažalost ne jedem), posle nje su divljač i jagnjetina (ne previše mlada), a negde u "neutralnoj zoni" (oko nule ili blag minus) nalaze se govedina/junetina i svinjetina. Tu sve zavisi od dela mesa, pojedini delovi svinje čak su zdraviji od nekih junećih. Takođe je veća šansa da se u junetini nađu razni nepoželjni hormoni, pa zato radije biram nemasnu svinjetinu i jagu kad mogu, a junetinu umereno-povremeno jer je volim. Neke prerađevine (nemasna svinjska šunka npr.) takođe su u tom smislu u "dobroj zoni". Isto tako, što je meso mlađe, to sadrži više toksina (koliko znam, još nije do kraja objašnjeno zašto je tako), tako da treba izbeći tele, malu jagu, mlado pile i sl.
Ovo je bilo laički, ali ipak zasnovano na mnogim ozbiljnim medicinskim istraživanjima... tako da s jedne strane ne tvrdim da je to "jevanđelje", ali s druge mislim da treba uzeti u obzir pri izboru hrane.