Ček' prvo Mici da odgovorim... Mizz, juče sam nebo i zemlju pretresla tražeći neki recept i kako se uopšte fruktoza ponaša - ništa nema. Samo recepti za džemove, a to je skroz deseta stvar. O džemfixu ne znam ništa, nikad nisam koristila.

Izvini sad, stvarno nisam uspela.
Zoko, ti imaš pp i kod tebe u dnevniku, pa ako se odlučiš za neku od takvih varijanata, tu sam.

Nedo, mirođija je ono što se obično stavlja u grašak, liči na peršun po grančicama, ali su skroz tanki, paučinasti listići. Pokušavam da se setim da li ima još neki naziv, zovu je dil, kopar... mada je meni kopar jedna druga vrsta, ali mislim da u Bosni zovu kopar baš ovu biljku.

Jasmina, a što da ne o alkoholu? Ako će neko već da brlja s njim, bar da se podsetimo kako deluje na dijetu.

Šećer je u izvesnom smislu i gori otrov... znači, alkohol: kalorije iz čistih alkoholnih pića (tipa votke, džina itd.) ne deponuje se u organizmu - dakle, alkohol ne može
neposredno da ugoji. Hronični alkoholičari (oni koji piju rakiju) gotovo po pravilu su mršavi, zato što im otupi osećaj gladi i često jedu nedovoljno, a od alkohola telo ne može da stvara zalihe. Međutim, alkohol
posredno goji - naš organizam može da koristi njegove kalorije kao trenutno gorivo i koristiće ih radije i brže iz alkohola nego iz bilo kog drugog izvora energije. Dakle, neće trošiti energiju iz onoga što smo pojeli, tako da će te izvore energije deponovati "za kasnije". Kod piva i vina nešto je drugačija situacija, pošto takva pića sadrže u sebi i deo kalorija koje se mogu deponovati, pa iako su mnogo manje kalorična od žestokih pića (pivo je, recimo, jedno od najmanje kaloričnih pića - manje kalorija od mleka, prirodnih voćnih sokova i sl.), više potpomažu deponovanje. Takođe, ne otupljuju osećaj gladi, a pivo dodatno pravi i "balon efekat", tj. gazirani napici šire želudac, koji potom naglo splasne i prirodno vapi za hranom. Uostalom, vidi se po konzumentima tih pića - vinaroši i pivopije mnogo češće su gojazni.
S druge strane, manje količine pojedinih pića smatraju se korisnim - npr. čaša crnog vina ili krigla piva dnevno smatra se savršenim izborom za žene. Čašica dve-rakije mogu da smire bolove u želucu usled lošeg varenja, takođe potpomažu izbacivanje viška vode. Ali pošto pričamo o brljanju, ne o zdravlju... iskusni "pilci" (tako kažu u mom kraju za ljude koji nisu alkosi, ali umeju lepo da popiju kad im se "ugodi"

) znaju da uz piće nipošto ne treba konzumirati na prvom mestu slatkiše, a isto tako izbegavaju i hleb i generalno skrobne namirnice. To je narodna mudrost potvrđena naukom - u prisustvu šećera posledice intoksikacije su mnogo gore, a i šećer i skrob se vrlo hitro deponuju u vidu sala. Uz piće se mezeti salata i meso, eventualno uz vino može dobar mastan sir, što znaju Francuzi. Rusi uz votku obavezno mezete turšiju. Ima milion primera takvog "pametnog" pijenja. Znači, ako je brljanje već neminovno - ne mešajte nikad UH s pićem i ne bi trebalo da bude nekih značajnih promena težine, a i naredni dan biće mnogo prijatniji.
Sve ovo što sam napisala provereno je i kroz dugogodišnje lično iskustvo.
I klopa... sinoć sam imala promenu večere, definitivno je po ovoj vrućini pasovala samo hladna čorbica, pa sam smandrljala čorbu od boba (po mediteranski) i uklopila je kalorijski. Malo je danas kuku-lele zbog skroba, ali splasnuću valjda do sutra.
D: kefir + dodaci
R: sir, salata - možda neka kašika čorbice od boba
U: breskve
V: izmena - mala pljeska, šopska, mleko