Odgovori 137 postova
Veca Pereca
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Veca Pereca

od Debeliccka » pre 8 godine

Prelepi su ovi recepti sa zapecanjem povrća sa jajima ili sirom… :12: Ja sam pravila hiljadu nekih varijanti sa jajima, razne povrćke, zavisno kad šta imam.

Konkretno ove recepte je još odavno Duda pisala u svom dnevniku (Dudank) i znam da su mnogi probali i dopalo im se. Evo baš linkovi za karfiol i boraniju:
    https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.p ... ol#p404108
    https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.p ... di#p450684

Ti koja ne jedeš meso i ribu svakako treba što više da jedeš druge proteine životinjskog porekla (jaja i sir) tako da bi baš valjalo da se igraš sa ovim varijantama. :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 8 godine

Mrša me preduhitri, ne prvi put. :D

Veco, htela sam da te pozdravim i kao bivši vegetarijanac da ti predložim da nekad probrljaš po mom dnevniku (preskačući gomile nevažnog), mislim da ima podosta tih nekih ideja za proteinsko-povrćne varijante koje nisu mesne. (Mesaroš sam u duši, ali ta jela su mi dragocena i dan-danas.) Pogotovu te zapečene varijante, ne znam odakle si, nije ni bitno, ali pogotovu te zapečene povrćne varijante karakteristične su za južniju polovinu države, pa uvek pogledaj takve dnevnike, naići ćeš na čudesna jela.

Apropo boranije, tu priču o njenom svrstavanju vrtimo već godinama (ne znam ni ja koliko je puta baš konkretno Mrša napisala taj isti podatak o boraniji), čak se s time složio i Giga kao najstrastveniji UN-ovac na forumu... a koliko sam videla, ti joj pristupaš zdravorazumski, a ne kao da je posredi čarobni štapić, pa iskoristi sve te mogućnosti modifikacije. ;)
  • VecaPereca
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

od VecaPereca » pre 8 godine

Dudo, hval ti na poseti. Samo da znas, tvoj dnevnik citam vec danima - lezem sa njim svako vece. Tako sam i saznala za sejtan, odnosno gluten. Pisala sam tu u dnevniku, napravila sam seitan i jela "pljeskavice" i planiram da mi do bude jedna od opcija posto je ispalo bas ukusno. Jos uvek nisam probala sejtan hleb ali bice i toga.

Ja sam iz Beograda, ali su moji iz centralne Srbije. Ja vec duze vreme zivim u inostranstvu i promenima sam dve vrlo razlicite zemlje (bar po ishrani). Uvek sam bila otvorena za sve kuhinhe tako da jedem i spremam od marokanskih recepata sa kus-kus-om, preko mediteranskih jela, japanskih susija, induskih karija do ajvara i podvarka. Medjutim, to i znaci da nemam D od Domace uzgajanih proizvoda osim ako kupim nesto od "organskog" sto je dosta skupo.

Mi smo u kuci koristili ajvar uvek kao salatu ili smo ga mazali na hleb, ali sam pre nekoliko godina bila u restoranu u kome su sluzili piletinu u ajvaru. Pa zato sam se setila da brokoli pomesam sa ajvarom i zapecem sa jajima, tzv buckuris. Bilo je fantasticno!

Debeliccka i Leonida, hvala na sugestijama. Problem je sto na UK-ki ne mesaju protein pa ne ide sir. To je jos jedna od bezveznih pravila UNke (valjda Giga ovo ne cita :wink: ). Drugi primer je socivo koje ima 20% ugljenih hidrata i 9% proteina, pa se ne moe svstati ni u jedan UN dan. Ali necu ni da UNku posipam pepelom. Meni odgovara zato sto je jednostavna da se primenjuje, posebno za mene posto radim puno i imam porodicu sa dvoje dece.

Kilaza jos uvek stoji :bas_tuzan: Danas mi je vocni dan, sutra se merim.

Jelovnici:
    41/90 Skrob
    Dorucak: dva kivija
    Rucak: prebranac sa ajvarom
    Uzina: kiseli krastavcici
    Vecera: isto sto i za rucak

42/90 UH
    Dorucak: dve jabuke
    Rucak: makarone sa stir fry-em (napravila sam sa brokolijem, sargarepom, lukom i tikvicama sa malo ulja)
    Vecera: stir fry (bez makarona) i jedan kolac (nesto sto lici na krempitu)
    FA: Fusion fitness (50 min)
    mnogo bolje sam se osecala zato sto sam imala "nornalnu" (slanu) veceru pre kolaca. Kada gladna navalim samo na kolace pojedem mnogo vise. takodje pomaze da kolace ne pravim nego da kupim taman koliko treba, a ne da gledam pun pleh.

43/90 Voce
    Tri banane
    Pecene jabuke (500gr) sa ako 150 gr visnji
    Mandarine
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Aha, i ti studiras Dudologiju ;) Ja je citam i citam i nikako da procitam!

Ti nesto pre rece da si vec u normalnoj zoni tezine, a da sad sredjujes "detalje". Meni se nekako cini da UN-ka daje upecatljive rezultate kod znacajnijeg viska, ali to ne znaci da ti predlazem da prekines. Tada si isto pisala da skines 2kg, pa ih vratis, i tako u krug. UN-ka ce te ubaciti u manje-vise pravilno kombinovanje, a ako ga zadrzis i posle - sigurno ces skinuti sve sto zelis i zadrzati postignuto.

Nisam imala pojma da si "preko", a vrlo dobro znam koliko je u vecini zapadnih zemalja tesko naci dobru, domace gajenu hranu za pristojne pare. Pijace (kakve postoje kod nas) su prava retkost, a ono sto postoji vise lici na zelenu zonu ovdasnjih mega-marketa sa vise ponudjaca. Ja sam negde 2004. u Svedskoj prvi put uzivo videla "obrok za mikrotalasnu" - i to ne jedan, nego toliki izbor da se covek zapanji! Salate naseckane i spakovane u kesice, a pored casice i kesice sa prelivima i dodacima. Cak i voce naseckano i u plasticnim cinijama!

Samo polako, bice rezultata - mozda ne brzo, al' znas onu: sto je brzo, to je kuso! :009:
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

U drugom mesecu UN-ke često dođe do zastoja. Krenuće opet :).

U svakom slučaju, UN-ka ne daje iste rezultate kod svakoga (u stvari, ni jedna dijeta).

Tajna dobre linije je u korenitoj promeni prehrambenih navika, ali ... za to je potrebno vreme i proučavanje svog organizma ... potrebni su meseci da bi čovek ustanovio koje namirnice loše deluju na njegov organizam (ja sam ustanovila da mi smeta beli naduvani hleb i oprostila se od njega ... konzumiram ga vrlo retko, samo kad baš ništa drugo nije dostupno, a i tad radije dobro tostiran, kao dvopek ...). To naravno ne znači da ne postoji masa ljudi kojima on uopšte ne smeta ... sve je to individualno. Ono što je za većinu ljudi zajedničko je da je neophodno u ishranu uvrstiti gomile neskrobnog povrća ... stomak pun, varenje se poboljšava (loše varenje je često uzrok gojaznosti), unosiš više vitamina ... koliko vidim ti povrće koristiš, ali slobodno ga koristi i u većoj količini, koliko god je neophodno da ne budeš gladna. Cilj je da ti postane doživotna navika (ja sad ne mogu da pojedem meso bez gomile povrćnog priloga ... gde krompir ne podrazumevam pod povrće). Kad tako promeniš ishranu kilogrami idu dole ... nekom brže, nekom sporije, meni je u zadnjim mesecima dijete išlo na dole po kilo-dva mesečno. Što je višak manji, teže ga je skinuti ... ali isplati se. Zapravo ti zadnji meseci i nisu bili dijeta, nego normalna ishrana. Ako se hraniš normalno, kilaža se polako, sama po sebi, spusti na neku normalu za tvoj organizam (normalno nije ono što smo mi zamislili kao idealno - nekom organizmu je normalno par kila više, nekome par kila manje od neke preporučene idealne kilaže, to su svakako minimalna odstupanja).
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Yo-yo, nasmeja me samo tako :16: DUDOLOGIJA! Bas tako.

Citala sam i ja skoro da UNka ne daje najbolje rezultate za te poslednje kile, ali ne znam ni jednu dijetu koja koja daje, sto je u skladu sa Leonidinom konstatacijom. Nesto racunam kcal koje unosim bi svakako MORALE da daju neke rezultate. I zato ja ne odustajem! I meni se cini da je UNka dobra da me uobroci. A i svasta moze da se jede, pa i ako nesto ne moze danas znam da moze sutra.

Leonida i tvoj dnevnik citam i skupljam ideje za posle UNke. Mislim da jedem dovoljno povrca, ali cu od sada da pisem i kolicine.

Danas mi je bio bas aktivan dan. Spremila rucak, otisla na fitness a zatim u kupovinu hrane. Vratila se kuci da rucam pa sam sa mojima otisla u kupovinu patika za mog sina sto je trajalo.

44/90 Proteini
    Dorucak: tri mandarine
    Rucak: mlad sir, ajvar i brokoli
    Uzina: supa od neutralnog povrca
    Vecera: isto sto i za rucak

Danas, posle vocnog dana opet 71.2 kg. Dakle isto, ali idem dalje.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Jeeeej, pao siraaaac :skakutalo:

I jos ti se savrseno uklopio uz aktivan dan, da nahranis misice za trening! Jes' da vaga stoji, ali... Meris li ti obime? Mozda tu ima pomaka? Aj' u neku pozamanteriju pazari si krojacki metar (ako ga vec nemas), pa prati i to.

Leonida rece da UN-ka u drugom mesecu daje zastoje, ali meni je kocila samo na vagi - obimi su i dalje spadali.

Aj' :pivo:
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

Veco, shvatila sam tvoju zabunu oko sočiva. Već sam jednom napisala negde nešto na temu sastava sočiva, kad sam ga uporedila s vrednostima sojinog zrna (valjda kod Mrše u dnevniku, sećam se da se i ona pridružila), onda kad si pitala, ali sad kopčam da se negde ne podudaraju podaci. Ti si gledala kuvano sočivo (UH 20 bruto, 12 neto, proteini 9), a ako uporediš s kuvanim pasuljem, vrednosti su vrlo slične (UH 26 bruto, 15 neto, proteini 9), a kad imaš u vidu koji su rasponi procenata UH i proteina u drugim mahunarkama (onim koje su u UH svrstane pod "skrob"), tu ti se sočivo savršeno uklapa, tj. među sve druge mahunarke. (Od nesrećne boranije koju proglasiše za skrob iako ga ima u tragovima, pa do soje, koja je više protein nego skrob - da ne komentarišem sad samu podelu, a mislim da mislimo isto.)

Kod poslednjih kilograma i te kako pomaže cikcakovanje - ako hoćeš komplikovano, onda https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=2428 (post je od pre 7 godina, pa sam ga u zanosu otkrovenja cikcaka napisala kilometarski, besmisleno je da se sve to čita), a ako hoćeš prosto, mogu da ti napišem osnove u tri rečenice. Suština je smena niskokaloričnih i visokokaloričnih dana po određenom šablonu, uz poštovanje nekoliko prostih pravila, ali sa mnogo širim dijapazonom namirnica. Bilo je na forumu kasnije dosta varijacija na temu cikcaka, pa se dešavalo da nekome i ne upali, ali pravi cikcak daje dobre rezultate.

Izvinjavam se ako sam malo dosadna, zainteresovana sam zapravo za skidanje sopstvenih nekoliko zimskih kila (onih koje vučem od prošle godine), pa valjda podsvesno jurim društvo ili motivaciju ili šta već. :16:
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Dudo bacih pogled na cikcakovanje i zvuci primamljivo. A posebno mi se svidja ideja da dijetu u drustvu i to sa tvorcem Dudologije (kako je to Yo-yo krstila). Davno sam citala o takozvanoj 5:2 "fast" dijeti (https://thefastdiet.co.uk/). Jel to cikcakovanje?

Ja cu svakako to da proucim bolje pa te pitam.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Dok Duda ne stigne, cikcak je blaza verzija 5:2. Ili je 5:2 ostrija verzija cikcakovanja? ;)

Kod cikcak "plana" su niskokaloricni (NK) dani u nekom razumnom, zdravom kalorijskom unosu i ima ih vise, dok 5:2 u ona 2 dana "posta" unosis 500 kalorija, sto je sramotno malo. Visokokaloricni (VK) dani su, u zavisnosti od proracuna, totalno slobodni stil, a preporucuje se da VK ne bude dan, vec obrok - i to vecera. To je manje-vise nesto sto i ja radim, a svidja mi se jer mi daje slobodu da povremeno (negde 2x nedeljno) uglavim neku jacu klopu koju volim ili da se uklopim u neko drustveno jedenje.
    Slika
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Veco :) , ja htedoh da prokomentarišem u vezi sa tim sočivom koje tebe toliko buni, a meni nije baš najjasnije zašto te buni :neznalica: , a i pričale smo o tome u mom dnevniku, ti, Duda i ja..
    Znaš kako ja na to gledam, sa svoje nestručne tačke gledišta….
    Ja smatram da ako namirnica u svom sastavu prirodno sadrži i protein i skrob / UH, da to nikako ne treba da bude nešto što nas plaši i da ne treba da je izbegavamo zato što je prisutna ta kombinacija. To je jednostavno prirodna kombinacija, tj prirodni oblik namirnice (Izuzetak je npr soja koja nije zdrava ni u kakvoj varijanti, bila ona organska ili gmo ili šta god, osim fermentisanog oblika, ali ovo nema veze sa tim što ona sadrži protein). Ako je prirodni oblik namirnice takav da sadrži i protein i UH to je u redu i to nije isto kao kada mi kombinujemo dve namirnice (proteinsku i UH). I dalje mislim da je to sočivo savršena namirnica u svakom smislu a pogotovo za tvoju UN dijetu tj za skrobni dan. Dobijaš kvalitetan izvor UH (jer kvalitetni UH su nam potrebni) i još proteine uz to. Pa može li biti bolje?! :wink: Mislim da to sočivo apsolutno može da ide za S dan, bez ikakve dileme. Isto kao i pasulj, što smo već par puta komentarisale…

A ovaj Cik cak… ja sam baš o tom dosta brbljala u mom dnevniku… Duda će ti sigurno ispisati štošta korisno na tu temu, ali sam se i ja inspirisala jer mislim da je tema jako zanimljiva.
    To možeš da posmatraš sasvim jednostavno i bez mnogo filozofije (tj sva filozofija može da stane u pet rečenica).
    Kao prvo, ja ne bih cik cak posmatrala kao dijetu nego kao princip. Zašto mislim da je to nešto fenomenalno, zato što je jednostavno najsličnije prirodnim čovekovim potrebama i ritmu. Ja sam na taj način skidala kilograme i na taj način ih održavam. A sve to sasvim spontano i bez brojanja kalorija ili bilo čega. Zahvaljujući tom fenomenalnom triku ja spontano održavam kilažu ovako dugo i ničeg se ne odričem. Dakle to je jedan sistem koji upravo prati prirodne potrebe (ako ne idemo sad u priču o onim bilderskim cik cak UH dijetama sa strogo propisanim unosom UH po danima, verovatno si negde naišla i na to..)…

Jednostavno normalno je da nam nisu istog dana jednake ni potrebe ni želje i nije logično da svakog dana unosimo identičan broj kalorija niti da svaki dan imamo identičan šablon dnevnog jelovnika (ne samo zato što telo nakon 72 sata na nižem kalorijskom unosu ulazi u režim štednje i tada nastaje stagnacija sa gubljenjem kilograma)..
    I želje i potrebe variraju zavisno od bezbroj faktora i to je normalno. A na kraju krajeva nije nam ni život uvek 100% isprogramiran i nekad se desi da neplanirano dospemo negde sa društvom i da se služi neka bahanalija.. Pa šta, nema potrebe da se ustežemo kad možemo da uzmemo sve što nam život pruža (sa pravom merom naravno).

Neću sada ulaziti u formule mada se i one mogu pojednostaviti i banalizovati, ali recimo da u 8 dana pored standardnih relativno NK dana, treba da imamo i 1 srednje kaloričniji dan i 2 VK dana. Kod mene ovo sasvim spontano funkcioniše. Npr 1 VK dan se desi tako što ga isplaniram (npr idem na neku večeru ili na nešto ili planiram omiljeni desert ili šta god), drugi VK se desi neplanirano ili jednostavno tako što mi dođe dan kada poželim nešto jače ili mi to nešto jednostavno padne na pamet u toku dana i to mi bude večera. I naravno, uvek treba da je u pitanju jedan udarni obrok u tim VK danima a ne neko prejedanje ceo dan. Idealno večera. I to je uglavnom cela mudrost. Telu treba dati vreme da svari taj obrok pa je zato večera idealno vreme jer će proći mnogo sati do prvog obroka sledećeg dana.
    Na UN dijeti se ovo taman lepo može praktikovati (nisu one ženice slučajno izmislile UH dan na svaka 4 dana) i ta večera ispada VK (2-3 parčeta torte ili kolača ili ako neko izbegava slatkiše može da bude pita, pica, šta god… posle laganih D i R dođe ta jaka večera i to baš u nekoj UH varijanti recimo ili jednostavno prilika da pojedemo neku lošiju kombinaciju ako treba, tj neki omiljeni ,,greh,,).

Naravno, najvažnije:
    1 VK dan daje minus odnosno održavanje kilaže (ko održava), 2 VK dana uzastopno u najvećem broju slučajeva daju plus, a 3 VK dana uzastopno garantovano daju plus a moguće da daju I sunovrat u dodatni apetit pride….
    Posle pravilnog VK dana (pravi VK dan = dan kojem prethodi i kojeg sledi normalan dan tj dan sa pravilnim jelom, dan u kojem je jedan obrok udarni obrok) nema nadutosti, zadržavanja vode, osećaja težine, bilo čega. Garantujem. Da ne nabrajam sad šta sam sve umela da pojedem u svojim planskim ili neplanskim VK danima, malo me je i sramota. Garantovano mogu da pojedem duplo više nego Narcisa. Uostalom, kada sam bila na Un dijeti, po pravilu sam imala minus posle UH dana I uglavnom plus posle vitaminskog dana.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

Kao prvo, ja ne bih cik cak posmatrala kao dijetu nego kao princip. Zašto mislim da je to nešto fenomenalno, zato što je jednostavno najsličnije prirodnim čovekovim potrebama i ritmu.
    :23:

A dodaću da se nekim čudom pokazalo da ovaj sistem daje rezultate kod nekih bolesti koje nemaju naizgled nikakve veze sa ishranom, recimo kod astme (ne znaju da objasne zašto).

Maksimalno uprošćeno (i nema ni potrebe da se ide na komplikovanije od toga):

NK dani su lagani, bez zatrpavanja ugljenim hidratima, sa zastupljenim neophodnim namirnicama (o tome posle).
    Kalorije u početku mogu da se broje ugrubo, ali samo da bi se okvirno stekao osećaj za to kako treba da izgleda jedan NK dan. Još lakša je "podela na pakete" (opet posle :) ).
    U toku nedelje bira se raspored dva VK dana, tako da između njih razmak bude najmanje dva dana. Kod mene su, recimo, bili sredom i subotom jer sam tad imala društvene aktivnosti. Sredom je bio laganiji VNK (recimo jača večera, ali sa dozvoljenim namirnicama, ili umesto toga pivo). Subotom je bio pravi VK dan - preko dana lagani obroci (tipa povrće, voće, mlečni proizvodi) i večera za sve pare (pivo, pica/burek i slično).

To su osnovna pravila, a ako bi htela okvire kalorija, najlakše se računa ovako:

- uzmeš dnevnu potrošnju za željenu težinu (neka to bude x) i pomnožiš je sa 7
    - dobijeni rezultat podeliš na 9 i time dobiješ približnu vrednost NK dana
    - jednim danom u nedelji to pojačaš, ali ne previše, recimo da bude = x ili do dvestotinak kalorija preko toga
    - jednim danom u nedelji dozvoliš sebi večernju bahanaliju bez ikakvog brojanja

Ono što sam najvila kao "posle": za NK dane odrediš sebi koje namirnice su ti zaista neophodne da bi unosila sve potrebne hranljive sastojke. To jest, odrediš okvirne količine npr. mlečnih proizvoda, povrća, voća, žitarica itd., sa akcentom na umerenim proteinima i obilnom povrću. Ujedno dobiješ i "pakete kalorija" (pa tako ne razmišljaš o kalorijama - znaš da ti je u redovnom planu da svakodnevno pojedeš toliko i toliko toga i ovoga, a to raspoređuješ preko dana kako god tebi odgovara).

Navika se stekne izuzetno brzo, tu je i psihološki momenat istrajnosti jer čeka nagrada, VK dani su pomerljivi i mogu da se uklope u društvene aktivnosti (ništa gluplje nego kad svi jedu/piju, a ti si "na dijeti"), namirnice biraš sama.

Mene je malo više pomela selidba i nova kombinacija ukućana, problem s nabavkom nekih namirnica itd., pa sam tu i tamo ispala iz koloseka (a pogotovu me je drmnulo to što sam posle operacije skoro godinu dana bila kao čačkalica, pa sam se malo i opustila), hoću da kažem da mojih trenutnih nekoliko viška nisu rezultat cikcakovanja, razume se. :D

Eto, ako ti se učini zanimljivo... probaj. :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

E da... htedoh još da ti predočim kako je to u stvari jednostavno kada se spontano provodi u jednoj običnoj ishrani (ne na dijeti), tj u mom slučaju evo već godinama...
    Jedem UH vrlo ograničeno (dvopek u doručku i ono UH što dobijem iz neskrobnog povrća). Unosim proteine u sva tri obroka, količina varira od obroka do obroka. Ako jedem meso danas, jedem ga u samo jednom obroku. U ostalim jedem npr mlečne proizvode ili jaja. Povrće je obavezno uz sva tri obroka (manje ili više), naravno, to se podrazumeva.
    Dakle to je pretežno proteinska ishrana, sa što više povrća i UH iz hleba odnosno dvopeka u doručku. Samim tim, ova ishrana nije visokokalorična. MOže da bude relativno niskokalorična. Ovo gore opisano su neki standardni dani koji preovladavaju.

Recimo da jedan dan u nedelji bude neki planirani VK dan, tj dođe mi da večeram nešto kaloričnije i nestandardno u odnosu na ove prethodne dane (kupovna palačinka sa bogatim filom i sladoled, ili pica ili npr ponekad ćevapi sa lepinjom ili neki kolači ako je neka prilika.)
    Još jedan dan nedeljno bude kaloričniji od standardnih možda, ali ne neki super VK, nego mi je jednostavno došlo da pojedem više i tako se to namesti..
    Jedan dan nedeljno bude možda kaloričniji ili drugačiji zato što nisam kod kuće (ni na poslu) nego je subota ili nedelja pa ne jedem u svojoj režiji jer sam negde kod nekog i tu se potkrade više nekih UH ili više kalorija nego standardno jer je recimo tako praktičnije ili nema izbora...

Rezime, recimo 4 standardna dana (relativno NK), 1 VK dan (npr dan kada sam večerala palačinku ili ponekad picu ili nešto takvo a kalorično), 1 srednje kaloričan dan jer je bila takva situacija, možda još jedan VK koji nisam planirala da bude takav ali se recimo desi zbog neke situacije.

Dakle, spontano mogu jednom nedeljno da pojedem nešto VK što baš poželim, jednom neki VK koji nisam planirala ali se namestio, i još jedan dan kada ispadne nestandardno i bude neka vanredna situacija.
    S vremena na vreme se pojavi neki ekstra NK dan kada se neka neplanirana situacija namesti tako....

Elem, sve ovo bez plana... Jedino što je planirano je kada npr danas pomislim da sam poželela palačinku i odlučim da ću sutra da je kupim za večeru, a sve ostalo ide samo po sebi. U procesu mršavljenja, ti bi mogla na početku da imaš plan, a posle će to samo da ide, jednostavno spontano i samo od sebe. Zato i kažem da je taj sistem nešto što najbolje predstavlja prirodne potrebe čoveka za jelom tj količinama jela.

Uf koliko informacija ispisasmo... :wink: (možda sam malo konfuznije ovo ispisala ali ćeš razumeti).

Srećno sa ili bez cik caka! :)
    Slika

• VecaPereca
    Amater
    Amater

Yo, Debeliccka I Dudo, hvala vam puno za objasnjenje. Da u pravu si Yo i ja se secam da je to bilo nesto bezobrazno nisko i mislim da me je to odbilo u samom startu. Inace, namirisala sam ja tebe lepo, koleginice inzenjeri!

Debelicka, nacin ishrane koji opisujes (mislim tvoj nacin ishrane) je moj cilj i nadam se da cu smoci snage da se disciplinujem. Ono sto ti se divim je ta lakoca kojom to postizes, bez da prakticno mislis i da se stresiras. To je uostalom i najzdraviji i najprirodniji nacin ishrane. Radim na sebi, pa valjda cu i ja to postici. Ali prvo covek mora da nauci da ne jede kao ... Citam ti dnevnik, pa valjda ce nesto i da mi udje u glavu.

Dudo, hvala ti puno na objasnjenju. Sledi moj proracun:
    Za moju visinu (174 cm), godine (43) i zeljenu tezinu (65 kg), treba da unosim 1,872 kcal po danu za odrzavanje kilaze ili 1,372 kcal po danu za gibitak od 0.5kg po nedelji. Dakle, ako uzmem 1372 kcal ispada da:
    1372x7/9=1067
    Znaci:
    oko 1100 kcal NK
    oko 1200 VK1
    oko 2900 kcal VK2
    Na nedeljnom nivou ovo daje oko 9600 kcal (u proseku 1370 kcal dnevno)

Jel ti nije tesko da proveris ovo? Ovo mi se sve vise svidja, napravicu ja okvirni plan pa pocinjem ovih dana. Ja ne volim da doruckujem, rucam na poslu rano izmedju 12-13 sati, uzinam oko 4 i veceram oko 8. Tako da NK dan bi mogao da izgleda ovako:

Rucak: 450 kcal (2-3 jaja ili 100 gr sira ili jaje+jogurt, seitan uz dodato neskrobno povrce, musake na ovu temu bi se lepo uklapale)
    Uzina: 200 kcal (voce ili jogurt ili supa)
    Vecera: 450 kcal (slicno kao za rucak)
    Za VK1 mogu da dodam jogurt ili sir, a za VK2 cu se vec nekako snaci :evil:

A za socivo (kao i za pasulj) ja sam htela da kazem kako podela nema smisla. Posto ako se na skrobni uzme pasulj unose se i dosta proteina.

A hrana:
    45/90 Skrob
    Dorucak: jedna banana
    Rucak: prebranac sa cveklom
    Uzina: supa
    Vecera: prebranac
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

Ne, ne računaj koliko ti kalorija treba za gubitak. :) Računaj koliko će ti trebati za održavanje postignute ciljne kilaže. Poenta je da se jede više nego na bilo kojoj drugoj restriktivnoj dijeti jer sve vreme zbunjuješ sopstvenu potrošnju kalorija. (Mislim, banalno rečeno, mehanizmi su verovatno malo složeniji, ali funkcioniše.)

Dakle:
    1.872 x 7 = 13.104
    13.104 : 9 = 1456

To mu dođe oko 1400-1450 dnevno, to bi bio tvoj NK. :) Možeš ti nekad da pojedeš i manje, ali verovatno neće biti potrebe.

Taj "blagi VK" bio bi recimo najmanje 1600, idealno oko 1800-2000, ali dok ne utvrdiš da ti režim funkcioniše, možda je bolje da ne ideš preko 1800. Prosto jedan simbolično pojačan dan.

I pravi VK bio bi... (ne brojimo :) - kad je takav dan jednom nedeljno i u jednom obroku, telo doslovno nema kad da napakuje salo i iskoristi sve te kalorije odjednom).

Jedina pravila, da podsetim:

- kad je VK, vezuješ sve dodatne kalorije za jedan obrok (znači nema "jači doručak, jači ručak itd."), nego je samo jedan obrok obilan (i verovala ili ne, idealno je da bude večera)
    - idealno je da između dva VK ne prođe više od 3 dana (znači, 2 ili 3), zato se uvodi taj jedan malo pojačan dan - po nekim istraživanjima, telo posle otprilike 72 sata "shvata" da je lišeno kalorija i počinje polako da smanjuje potrošnju (otud se u dijetama često i javi zastoj, cikcakovanje ga sprečava).

I naravno, gledaš da NK dani budu zdravi (moram da napomenem jer je bilo članica koje su NK shvatale i kao "pa mogu da pojedem tri krofne, kalorija je kalorija").

Sistem stvarno stvara dobre navike u svakom pogledu.

Ako ti znači konkretan primer, ja sam u tom periodu finiša išla na varijantu NK 1200-1400, blagi VK oko 1600, a pravi VK je znao da bude i preko 3500 kad se posreći... i skinula sam vrlo brzo poslednje kilograme i održavala dugo težinu, sa 40+ godina, visinom 159 i sedećim poslom. (Uglavnom bez ikakve dodatne fizikalije.)

E da, dodatna prednost - sa ovim sistemom, kad dođeš do ciljane težine, nastavljaš da jedeš kao i dotad, nema onog "šta sad da se ne bih ugojila", prosto si sve vreme jela primereno toj težini, ali tako da si podsticala mršavljenje.

Pošto sam sad odglumila gurua, molim da bude neko meni guru i da me ubedi da skinem ovaj stomačić. :16:
Odgovori 137 postova