Veco 
, ja htedoh da prokomentarišem u vezi sa tim sočivom koje tebe toliko buni, a meni nije baš najjasnije zašto te buni

, a i pričale smo o tome u mom dnevniku, ti, Duda i ja..
Znaš kako ja na to gledam, sa svoje nestručne tačke gledišta….
Ja smatram da ako namirnica u svom sastavu prirodno sadrži i protein i skrob / UH, da to nikako ne treba da bude nešto što nas plaši i da ne treba da je izbegavamo zato što je prisutna ta kombinacija. To je jednostavno prirodna kombinacija, tj prirodni oblik namirnice (Izuzetak je npr soja koja nije zdrava ni u kakvoj varijanti, bila ona organska ili gmo ili šta god, osim fermentisanog oblika, ali ovo nema veze sa tim što ona sadrži protein). Ako je prirodni oblik namirnice takav da sadrži i protein i UH to je u redu i to nije isto kao kada mi kombinujemo dve namirnice (proteinsku i UH). I dalje mislim da je to sočivo savršena namirnica u svakom smislu a pogotovo za tvoju UN dijetu tj za skrobni dan. Dobijaš kvalitetan izvor UH (jer kvalitetni UH su nam potrebni) i još proteine uz to. Pa može li biti bolje?!

Mislim da to sočivo apsolutno može da ide za S dan, bez ikakve dileme. Isto kao i pasulj, što smo već par puta komentarisale…
A ovaj Cik cak… ja sam baš o tom dosta brbljala u mom dnevniku…
Duda će ti sigurno ispisati štošta korisno na tu temu, ali sam se i ja inspirisala jer mislim da je tema jako zanimljiva.
To možeš da posmatraš sasvim jednostavno i bez mnogo filozofije (tj sva filozofija može da stane u pet rečenica).
Kao prvo, ja ne bih cik cak posmatrala kao dijetu nego kao princip. Zašto mislim da je to nešto fenomenalno, zato što je jednostavno najsličnije prirodnim čovekovim potrebama i ritmu. Ja sam na taj način skidala kilograme i na taj način ih održavam. A sve to sasvim spontano i bez brojanja kalorija ili bilo čega. Zahvaljujući tom fenomenalnom
triku ja spontano održavam kilažu ovako dugo i ničeg se ne odričem. Dakle to je jedan sistem koji upravo prati prirodne potrebe (ako ne idemo sad u priču o onim bilderskim cik cak UH dijetama sa strogo propisanim unosom UH po danima, verovatno si negde naišla i na to..)…
Jednostavno normalno je da nam nisu istog dana jednake ni potrebe ni želje i nije logično da svakog dana unosimo identičan broj kalorija niti da svaki dan imamo identičan šablon dnevnog jelovnika (ne samo zato što telo nakon 72 sata na nižem kalorijskom unosu ulazi u režim štednje i tada nastaje stagnacija sa gubljenjem kilograma)..
I želje i potrebe variraju zavisno od bezbroj faktora i to je normalno. A na kraju krajeva nije nam ni život uvek 100% isprogramiran i nekad se desi da neplanirano dospemo negde sa društvom i da se služi neka bahanalija.. Pa šta, nema potrebe da se ustežemo kad možemo da uzmemo sve što nam život pruža (sa pravom merom naravno).
Neću sada ulaziti u formule mada se i one mogu pojednostaviti i banalizovati, ali recimo da u 8 dana pored standardnih relativno NK dana, treba da imamo i 1 srednje kaloričniji dan i 2 VK dana. Kod mene ovo sasvim spontano funkcioniše. Npr 1 VK dan se desi tako što ga isplaniram (npr idem na neku večeru ili na nešto ili planiram omiljeni desert ili šta god), drugi VK se desi neplanirano ili jednostavno tako što mi dođe dan kada poželim nešto jače ili mi to nešto jednostavno padne na pamet u toku dana i to mi bude večera. I naravno, uvek treba da je u pitanju jedan udarni obrok u tim VK danima a ne neko prejedanje ceo dan. Idealno večera. I to je uglavnom cela mudrost. Telu treba dati vreme da svari taj obrok pa je zato večera idealno vreme jer će proći mnogo sati do prvog obroka sledećeg dana.
Na UN dijeti se ovo taman lepo može praktikovati (nisu one ženice slučajno izmislile UH dan na svaka 4 dana) i ta večera ispada VK (2-3 parčeta torte ili kolača ili ako neko izbegava slatkiše može da bude pita, pica, šta god… posle laganih D i R dođe ta jaka večera i to baš u nekoj UH varijanti recimo ili jednostavno prilika da pojedemo neku lošiju kombinaciju ako treba, tj neki omiljeni ,,greh,,).
Naravno, najvažnije:
1 VK dan daje minus odnosno održavanje kilaže (ko održava), 2 VK dana uzastopno u najvećem broju slučajeva daju plus, a 3 VK dana uzastopno garantovano daju plus a moguće da daju I sunovrat u dodatni apetit pride….
Posle pravilnog VK dana (pravi VK dan = dan kojem prethodi i kojeg sledi normalan dan tj dan sa pravilnim jelom, dan u kojem je jedan obrok udarni obrok) nema nadutosti, zadržavanja vode, osećaja težine, bilo čega. Garantujem. Da ne nabrajam sad šta sam sve umela da pojedem u svojim planskim ili neplanskim VK danima, malo me je i sramota. Garantovano mogu da pojedem duplo više nego Narcisa. Uostalom, kada sam bila na Un dijeti, po pravilu sam imala minus posle UH dana I uglavnom plus posle vitaminskog dana.