Lan ima u svim onim radnjama gde se prodaje sve i svašta na meru (čajevi, keksovi, začini, pahuljice ovsene ove one, brašna).. tzv Prodavnice zdrave hrane. Ako u tvom mestu ima DM možeš i tamo da kupiš.
Pojavio se i mleveni u tamnim kesicama, u istim ovim radnjama ali ga ima i u mnogim običnim radnjama.
Naravno da je idealno da ga melješ sama (mlin za kafu) i samleven (može dva tri dana da stoji) držiš na hladnom i tamnom mestu (ako je teglica u pitanju, ja je obložim papirom da bude tamno)
Ja sam imala običaj da jedem sledeći obročić (nekad pre kada sam imala pet obroka na dan, što mi sada nije zgodno zbog posla)
čaša jogurta sa dodatim: mlevenim lanom, karijem ili kurkumom, bosiljkom, malo cimeta (cejlonski) i još poneki začinčić...kako kad... (može i crni biber, so)...
Ovo može da bude fantastično ukusno... treba eksperimentisati i doterati ovo po svom ukusu..
A tema karfiola
Nije njega potrebno proterivati iz ishrane, samo eventualno imati na umu da može da uzrokuje privid stagnacije na vagi (kao kod Narcise juče).. a ne tretirati ga kao nekog uljeza u ishrani. On može da bude spor ali na kraju prođe...
Za to varenje, nabavi taj lan svakako.
Ima još nešto što rešava zatvor garantovano - Dudina čorbica prosviruša (copy&paste celog uputstva):
"Prosviruša". Ko je letovao u Bugarskoj, verovatno zna efekat tarator čorbe... Zna neprijatno da iznenadi na plaži, ali je za dijetu fantastična, naročito kad treba pročistiti crevca od neke malo teže hrane. Elem, ko hoće da proba, evo osnovnog recepta:
- 2l vode i 1-2 kocke za supu
- pošto ključa jedno 5 minuta, dodati jedan sitno naseckan krastavac (ili još bolje, narendan, na trenici za jabuke) i seckan beli luk (ako se stavlja mlad beli luk, može slobodno 2-3 struka)
- pustiti da ključ samo još malo probije, skloniti, dodati 1 čašu jogurta
- dosoliti običnom ili morskom solju po želji
Jede se hladna (iz frižidera). Nepogrešivo deluje. Možda neće kod svakog odmah prvog dana, ali ko sme, nek proba dva dana zaredom... i nek pazi da mu wc nije dalji od 10 metara.
Edit: može i kiseli krastavac (bar sam ja stekla takav dojam)