Odgovori 1041 post
I ljubav sam pojela!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: I ljubav sam pojela!

od dudank » pre 9 godine

A kako mislite da dođete do željene težine ako jedete premalo? 8)

Izguglujte plato u mršavljenju, ima i na našem jeziku bar ugrubo objašnjeno. (Npr. ovde vrlo lepo narodskim jezikom dato https://www.dijeta.co/zastoj-u-procesu-mrsavljenja/ - ne obraćajte pažnju na onaj "nutrifit" iznad teksta.)

Zašto ovoliko trabunjam o ovome... i ja sam jedna od tih koji su se zaleteli sa 1200 kcal i posle svega nekoliko meseci došla do tačke kad kilogrami nisu hteli ni makac naniže!!!!!

Kako sam smršala... tako što sam se dodatno usredsredila na kvalitet hrane i na POVEĆANJE broja kalorija. Sa NK danima od oko 1400 i VK danima od nebrojeno mnogo kalorija skinula sam poslednje kilograme (i došla na 49, koga ne mrzi da gleda, sve lepo stoji na stranicama mog dnevnika iz 2009/2010).

Mršavićka me je ovih dana ponovo zainteresovala za neke teme koje se vrte po forumu, pa sam sad i malo dosadna... ali nek ne bude džabe sve ovo što je godinama pisano. (A možete da birate i drugu varijantu, budite na dijeti od 1200 kcal, ali nemojte da se žalite kad mršavljenje zakoči.)

TZLJ, izvini, raspisah se kod tebe. :)
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

od Luna85 » pre 9 godine

samo budi dosadna, meni licno ne smeta :) juce mi je narcisa predlozila cik cak pa sam krenula sa njom, deluje mi vrlo zanimljivo. A cim vide rezultate odmah ce i signorina i TZLJ za mnom :D
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Ja da dodam na dudin komentar, potpuno je logično da organizam nauči da živi sa malim brojem kalorija i čuva zalihe koje su ostale. Tu je logika povremenih većih unosa, da zbunimo organizam ... i ja sam dugo bila na niskom unosu ... to je spor i mukotrpan proces, lakše je ovako, malo prodrmaš organizam, a i ponekad uživaš u poslasticama ... a zdrava logika kaže da rezultati moraju doći, što se i pokazalo na dudinom, mrsinom, narcisinom primeru ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Skoro sam u nekom od dnevnika (možda ovom, možda Narcisinom, ili mom..) pokušavala da vam objasnim da bi bilo poželjno da vam dnevni unos kalorija ne bude jednak svaki dan nego da treba da šarate.. Uzmete prosek i igrate se sa njim..
    Na kraju krajeva, to i jeste prirodni poredak stvari. Nijedan čovek niti jede jednako svaki dan niti ima identične potrebe svako dan... Objašnjavala sam i u mom dnevniku šta mi se sviđa kod cik cak principa (ne bih to ni zvala dijetom)... a to je upravo to što je najpribližniji čovekovim prirodnim potrebama.. ali da ne ponavljam...
    To je ono što svi mi koji spontano jedemo normalno, spontano i radimo.. čak i bez brojanja i posebnog plana.

Sva sreća pa je Duda postavila ovako dobar link pa se nadam da će konačno svima biti dovoljno razumljivo.
    Sad više ne bih verovala da iko ne može da shvati nego samo da neće... :neznalica:

Znači devojke, pamet u glavu! I da vam bude uspešno! :)
    Još nešto: manje straha molim vas!
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Apsolutno ne može niko da smara i "smeta" komentarima. Drago mi je da se na forumu priča o svemu i da se uči! E sad...neki kao ja npr sporo iče ali kad naučim to je za vek vekova :D

Doručak: mk meda, jabuka, pomorandža = 150 kcal
    Užina : čokoladni kolačić = 100 kcal
    Ručak: špagete sa pavlakom i šampinjonima = 350 kcal
    Užina: kokice = 300kcal
    Večera: hleb, pavlaka, kobasica, paradajz sok, svež kupus = 435kcal
    + banana sa lanom = 120 kcal

ukupno = 1455 kcal

Više se trošiš = više si gladan...Od jutros sam bila na nogama...brdo stepenica i jurnjave, kasnije i šoping gde sam prepešačila podosta i osećam se da mi je mozak prenatrpan informacijama koje ne bi trebale ni da me zanimaju, ali kada bi u ovoj državi ljudi radili posao za koji su debelo plaćeni ja ne bih bila u ovoj situaciji da mi mozak kipi.

Ne osećam da trebam da se pravdam sebi za ovaj jelovnik, pa ni za kolačić - jednostavno mi se jelo i pojedeno je.
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Nije to nikakvo preterivanje ... mislim i dalje su unela manje od potrebnih kalorija - ne znam na tvoju kilažu, na moju je za održavanje postojećih kilograma potrebno nešto malo manje od 1700 kcal - tako da ja zaokružim u glavi na 1700, bez ikakve FA, a uvek je ima bar pomalo - sve ispod toga je dijeta, ne mora uvek biti čarobnih 500 manje. Iz mog iskustva, kad jedan dan pojedem malo više, sutradan prirodno pojedem malo manje - nekako nisam gladna ...

O šetanju od šaltera do šaltera neću ni da komentarišem - u ovoj državi ... lud zbunjenog. Takva neorganizovanost i neobaveštenost, bahatost , katastrofalne njihove greške za koje ti treba vremena i strpljenja da ispraviš ... ja mislim da nekom strancu koji treba da završi neku papirologiju kod nas uopšte nije jasno kako ova država funkcioniše ... u svakom slučaju, dobar trening, što mišića zbog silnih stepenica, što živaca ...
    Poslednja izmena od leonida u 29 Jan 2016, 22:16, izmenjeno 3 puta ukupno.

• signorina
    Amater
    Amater

od signorina » pre 9 godine

Pa ipak 1455 kcal nije ništa strašno i nemaš razloga da se pravdaš! Još si se toliko ishodala, klasika u ex yu birokratiji. Nego, kokice... :09:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

jelovnik je odličan, od svega po malo a sve si uklopila u neki minimalni unos :)
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • oliveras
    Amater
    Amater

od oliveras » pre 9 godine

I meni se tvoj jelovnik dopada, imas sve, a umereno :mahalo:
    Slika
    12.07.2013-04.2015 pocetak 97.7 kg. kraj 80 kg.
    UN 29.11.2015-27.02.2016 pocetak 86.6 kg. kraj 79.5 kg.
    07.05.2016 pocetak 78.5 kg.
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Doručak: pola banane =70 kcal
    Ručak: sv. rebra, dinstan kupus, šargarepa, luk, hleb=650 kcal
    Večera: isto kao i ručak, manje + paradajz sok = 500 kcal
    + 2 pomorandže banana, lan= 170 kcal

Ukupno: 1390 kcal

Bejah danas kod našeg nutricioniste...Ponela sam jelovnike, ne sve vec neke izabrane sa visim a neke sa nizim unosom kalorija kojih je bilo više. Postavila sam par pitanja:
    1) Koje su posledice manjeg kalorijskog unosa - PRvo je naveo usporavanje metabolizma na celokupnom nivou pa i manju sposobnost organizma da se brani od bakterija i virusa. Varljiv rezultat na vagi. Jer se ne gubi masnoća već se telo dehidrira i odlazi mišićna masa. Vrtoglavice, bezvoljnost, glavobolje...
    2) Koji je minimalni unos kalorija za osobu koja je u mojoj situaciji? - Niko (pa ni ja) ne bi smeo da ide ispod 1400 kalorija ( nemam pojma na koju foru izračunao je da je moj tdee 2050) i to je donja granica ako se uzme u obzir da preko dana nema fizičke aktivnosti. Za 1200 nije hteo ni da čuje.
    3) Šta bi bilo najbolje da se jede? - Mora se unositi ogromna količina tečnosti da bi se izbegla dehidratacija - ko nije u stanju da popije dve litre mora da nauči. Tečnost se nadoknadi i kroz čorbasta- kuvana jela. Smanjuju se količine, ali se ne izbacuje ništa - pogotovo ne UH od kojih telo dobija energiju. I ono sto i svi znamo- bitno je voditi računa o kombinovanju namirnica. PRilikom svakom mršanja neizbezno je da ode odredjena količina i mišićne mase - osim ako se intenzivno ne vežba od prvog dana, pokušati to svesti na minimum unosom proteina. Nikkao suplemenata! Posebno obratiti pažnju da se unose namirnice koje sadrže SELEN, VITAMIN C, VITAMIN E, VITAMIN K, VITAMIN D, MAGNEZIJUM.
    -Vitamini D E i K su vitamini koji se nalaze u mastima, držeći dijete prvo se trudimo da izbacimo masnu hranu i time rizikujemo da dovedemo telo do manjka navedenih vitamina.
    4) MAst ili ulje? - Mast - domaća!
    5) Slatkiši? - NE svaki dan, ali ako se vec vodi racuna o kalorijskoj vrednosti, pametan izbor i strogo odredjena količina ne bi trebalo da pravi veliki problem.
    6) Da li doručak mora da bude najdominantniji obrok - Zavisi od satnice ostalih obroka...ako neko ruča sat-dva nakon doručka, ne mora, ako je doručak u ranim jutarnjim satima, a ručak oko 13-14+ sati - doručak obavezno mora da bude najbitniji obrok koji ce da sadrži kvalitetne UH koji će u kombinaciji sa još nečim dati sitost. Svaki razmak glavnih obroka veci od 3h zahteva laganu užinu. Nikada ne unositi samo UH, samo proteine - bolja je čak i lagana greška u kombinovanju namirnica nego da telo dnevno dobije samo UH ili samo Proteine.

Ako su lagali mene i ja lažem vas.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Hvala veliko :)

Da li se nutricionisti svideo tvoj unos hrane, šta je rekao za jelovnike i kombinacije, ima li šta da doda ili oduzme?
    Izračunao je na foru toga da telo samo po sebi troši 1400 kcal a kada hodaš onda i više. Niko ne želi da bude slab i malaksao a upravo se to dešava kada ti telo potroši 2000 kcal a ti mu uneseš 1200. Ok je kada se smanji unos kalorija ali od onoga što si inače jeo, što je sigurno bilo 3000 kalorija pa i više i to je već mršavljenje a ovo mu dođe izgladnjivanje.
    Ali ti nemoj da zaokružuješ onako kako znaš :D 450, neka bude 600 kcal :-P
  • Miss Piggy
    Početnik
    Početnik

od Miss Piggy » pre 9 godine

Na masti je sve ukusnije kad se spremi, huh.

Dobro zboris za vodu. I ranije, a i sad tokom dijete je bas dosta pijem. Sigurno unesem preko 4 l, pa se plasim da ne preterujem mozda.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ja se sećam nekog tumačenja, ne znam gde sam ga našla, da je namirnice životinjskog porekla zdravije praviti na masti, a biljnog porekla sa kvalitetnim, hladno ceđenim uljima ... opet neko komplikovano objašnjenje u vezi kombinovanja namirnica, varenja ... ali meni ima logike ...

• Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Nije mu se svidela kaloričnost :D Nije imao prigovor što se tiče izbora namirnica i načina na koji ih spremam - uglavnom ih kuvam. Samo mi je skrenuo pažnju da ipak moram da pojedem ponekad i jaja/meso pečeno na masnoći tj da to ne bude uvek light varijanta. Žumance da se ne izbegava jer je bogato Selenom kog organizam ne može sam da proizvede, a i nema ga puno u prirodi. Po njegovom misljenju najbitnije je da se ne meša skrob i proteini, a pre svega meso. Ali da nije ni smak sveta ukoliko se to dogovodi.

Miss Piggy...to je odlično, neko mi je rekao da na svakih 25-30kg telesne težine treba da se unese litra tečnosti. U svakom slučaju ne može da bude pšreviše koliko god da se popije.

Leonida...pretposavljam da postoje ulja koja su zdravija od domaće masti...ali ja nisam u fin. situaciji da ih kupim. Svaka ptica svome jatu leti pa tako ce i namirnice biti srećnije ako ih pečemo na mastima koje su slične njima hah - lupam, ali mi ima logike!
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ama niko od nas nije u zavidnoj finansijskoj situaciji, ali ako trošiš kao ja ... kašiku po salati za dvoje ljudi ... traje to baš dugo ...

Odgovori 1041 post