od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine
Doručak: pola banane =70 kcal
Ručak: sv. rebra, dinstan kupus, šargarepa, luk, hleb=650 kcal
Večera: isto kao i ručak, manje + paradajz sok = 500 kcal
+ 2 pomorandže banana, lan= 170 kcal
Ukupno: 1390 kcal
Bejah danas kod našeg nutricioniste...Ponela sam jelovnike, ne sve vec neke izabrane sa visim a neke sa nizim unosom kalorija kojih je bilo više. Postavila sam par pitanja:
1) Koje su posledice manjeg kalorijskog unosa - PRvo je naveo usporavanje metabolizma na celokupnom nivou pa i manju sposobnost organizma da se brani od bakterija i virusa. Varljiv rezultat na vagi. Jer se ne gubi masnoća već se telo dehidrira i odlazi mišićna masa. Vrtoglavice, bezvoljnost, glavobolje...
2) Koji je minimalni unos kalorija za osobu koja je u mojoj situaciji? - Niko (pa ni ja) ne bi smeo da ide ispod 1400 kalorija ( nemam pojma na koju foru izračunao je da je moj tdee 2050) i to je donja granica ako se uzme u obzir da preko dana nema fizičke aktivnosti. Za 1200 nije hteo ni da čuje.
3) Šta bi bilo najbolje da se jede? - Mora se unositi ogromna količina tečnosti da bi se izbegla dehidratacija - ko nije u stanju da popije dve litre mora da nauči. Tečnost se nadoknadi i kroz čorbasta- kuvana jela. Smanjuju se količine, ali se ne izbacuje ništa - pogotovo ne UH od kojih telo dobija energiju. I ono sto i svi znamo- bitno je voditi računa o kombinovanju namirnica. PRilikom svakom mršanja neizbezno je da ode odredjena količina i mišićne mase - osim ako se intenzivno ne vežba od prvog dana, pokušati to svesti na minimum unosom proteina. Nikkao suplemenata! Posebno obratiti pažnju da se unose namirnice koje sadrže SELEN, VITAMIN C, VITAMIN E, VITAMIN K, VITAMIN D, MAGNEZIJUM.
-Vitamini D E i K su vitamini koji se nalaze u mastima, držeći dijete prvo se trudimo da izbacimo masnu hranu i time rizikujemo da dovedemo telo do manjka navedenih vitamina.
4) MAst ili ulje? - Mast - domaća!
5) Slatkiši? - NE svaki dan, ali ako se vec vodi racuna o kalorijskoj vrednosti, pametan izbor i strogo odredjena količina ne bi trebalo da pravi veliki problem.
6) Da li doručak mora da bude najdominantniji obrok - Zavisi od satnice ostalih obroka...ako neko ruča sat-dva nakon doručka, ne mora, ako je doručak u ranim jutarnjim satima, a ručak oko 13-14+ sati - doručak obavezno mora da bude najbitniji obrok koji ce da sadrži kvalitetne UH koji će u kombinaciji sa još nečim dati sitost. Svaki razmak glavnih obroka veci od 3h zahteva laganu užinu. Nikada ne unositi samo UH, samo proteine - bolja je čak i lagana greška u kombinovanju namirnica nego da telo dnevno dobije samo UH ili samo Proteine.
Ako su lagali mene i ja lažem vas.
Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!