Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Krećem i ja

od Luna85 » pre 9 godine

Ja sam to postavila više onako ironično pošto već danima nailazim na nelogičnosti iz knjige i info koji pokazuje suprotno od onoga što tu piše pa mi je tvoj komentar bio odličan da se nadovežem.
    Pročitaću to na šta si me uputila, hvala :)
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • signorina
    Amater
    Amater

od signorina » pre 9 godine

Kako je dobra ekipa ovdje, obrazovana i informisana! Veliki lajk! :headbang:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Svašta ja na brzinu naučih :D . Hvala svim učesnicima.
    Jako me interesuje šta će nalazi kazati i pokazati.
    Off-topic (moja omiljena tema). Mom oku više gode matoriji muškarci nego žene. Žene u većini slučajeva isijavaju kompleks i prekrdaše sa krečejem po faci i pokušajima da se uvuku u neki kostim 2 broja manjim. Muškarci ne eksperimentišu, ponosno izbace šta imaju da ponude. Odjeća im je ista od najranijeg djetinjstva, samo malo oćelave i promjene zube. :D
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Pa zene se sredjuju zbog drugih zena, muskarci se sredju.. ups oni se ne sredjuju, oni su tu zbog sebe :)
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

dudank. hvala što si se uključila. Tvoje savete definitivno smatram dragocenim.

Nisam ni imala nameru da idem na skupe i komplikovane pretrage ... ja sam neko ko ode kod lekara jednom u 10 godina ... ali definitivno je korisno povremeno uraditi rutinsku kontrolu krvi/urina, pogotovu kad misliš da u organizmu nešto ne štima.
    Sećam se tih AD kapi za decu (ako se ne varam, to je bila kombinacija A i D vitamina), ima mi logike objašnjenje. Zaista, ni leti nisam dovoljno na suncu ... trčiš s posla kući ... obaveze, jedino uveče imaš vremena za šetnjicu ...
    Ipak, ako slučajno rezultati pokažu ozbiljan manjak nečeg, to se iz mog iskustva može rešiti samo sa par kutija tabletica (ne piti ih čitavog života, bože sačuvaj ...), već ih koristiti kao lek (što po meni i jesu) mesec-dva dok se situacija ne normalizuje, pa onda nastaviti pametno sa ishranom - prosto se problem brže reši. U ovom zimskom periodu zaista nas može snaći manjak svega i svačega (a pogotovu i našim godinama), tako da mi ni doktoricina logika nije čudna.

Tonus ... moj problem sa hlebom je što imam zatvor od njega ... najnormalnije varenje sam imala sa kombinacijom ovsene kaše i tonusa. Probala sam sa dvopekom, od hleba bez aditiva ... katastrofa (što opet ima logike ... dvopek se preporučuje kad imaš potpuno suprotne probleme ...). Vratim se na tonus, varenje se donekle normalizuje ... Mogu da probam sa hlebom bez aditiva, a ne dvopekom ... ali se tu jako bojim da ne preteram sa količinom ... previše sam alava kad su testa u pitanju. Moguće je da se i tu nešto promenilo, i svakako ću probati i tu varijantu. Tu dolazi do problema čuvanja ovog hleba, pošto ga jedem sama, a treba da traje nekoliko dana ... pretpostavljam da će frižider biti dobra opcija. Nije mi bitno da bude svež, ja volim i stari hleb.

Uverila sam se da i lekari jedu tonus ... volela bih da čujem šta smatrate negativnim kod njega ... ne branim ga, nego prosto ne mogu da shvatim :neznalica:

Najviše se obraćam tebi, jer nekako sam čitajući tvoj dnevnik našla dosta sebe u njemu ... generacijska sličnost verovatno... i naravno da su mi tvoji zaključci logični (naravno, ne isključujem ni Debeliccku - i ona mi je bliska generacijski i mentalno, pa sam se zato njoj i obratila za savet i njene savete takođe smatram dragocenim, i alfa i olivera su mi bliske generacijski i imam utisak da se savršeno razumemo ).

Bez namere da isključim ove mlade, i njihovi su saveti i podrška zaista dragoceni, prosto, drugačije razmišljam ja, drugačije moja deca, a drugačije moja mama ... to je sasvim prirodno - i ja mogu da razumem svoju decu (to sam već prošla, memorija me hvala bogu još dobro služi i mogu da pretpostavim tok njihovih misli ...), a o toku misli mojih roditelja mogu samo da nagađam ... nemam to iskustvo ...

Tako da se ljudi iste generacije prosto bolje razumeju, imaju sličan tempo života i onda najbolje shvataju probleme sa kojima se susrečeš u datoj životnoj fazi ... podrška i saveti mlađih mi takođe znače (isto kao što mi je stalo do podrške moje dece) i zaista unosite vedrinu u moj dnevnik i život, i dajete mi vrlo dragocene informacije do kojih ste došli svojim istraživanjima - zaista je ovde skup vrlo pametnih, obrazovanih i samostalnih žena - nažalost i onog jednog dečka koga smo imale osim Gige smo oterale, a Gigi skidam kapu što nas trpi ... ali vi mladi imate sreće da još uvek ne morate da razmišljate o eventualnoj reumi, osteoporozi (koja, nažalost, čeka većinu ženske populacije - eto ova moja generacija je znala o čemu razmišljam iako to nijednom rečicom nisam spomenula) ... i sl., ali ne bi bilo loše da počnete o tome da razmišljate na vreme ... kad ja već nisam.

U svakom slučaju, hvala bogu, ja nisam nešto ozbiljno bolesna ... to što se umaram zaista može biti i verovatno jeste nedostatak nečeg - da li zbog godina ili duge dijete, ko će ga znati, ali nije loše proveriti ... a može biti samo od stresa ... umor i te kako može biti na psihičkoj bazi, što čak i ovi mladi nažalost znaju ...

I ne mogu da ne prokomentarišem muškarce, gledajući meni bliske parove, čini mi se da žene ostaju vedrijeg duha ... možda je to slučaj samo u ovoj mojoj ravnici ...

Sad sam proverila ovaj vigantol, to su samo kapi D vitamina (bila sam ubeđena da A i D moraju da idu zajedno ... mislim da smo tako nekad učili u školi, ali ... to je bilo jako davno )
    Između ostalog, koristi se kao prateća terapija kod osteoporoze

U svakom slučaju, ima logike koristiti ga, pogotovu što sam ja, s obzirom na svoju genetsku predispoziciju, sigurna da me osteoporoza čeka ...
    Poslednja izmena od leonida u 27 Jan 2016, 12:56, izmenjeno 1 put ukupno.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 9 godine

Leonida, a koristiš li ti lan? On je sjajan za probavu, razmisli o ubacivanju uz neki obrok, dobijaš omega-3 masne kiseline i dobro varenje u istom paketu. (Ili ako nađeš dobar hleb s lanom - "dobar" znači da pročitaš deklaraciju i da nema soju, margarin i slično, pošto je to ipak nešto što se jede svakodnevno.)

Što se tonusa tiče, ako pogledaš detaljno nutritivni sastav (bila sam ga našla na ruskom svojevremeno, verovatno ima i sad na netu), videćeš da je do te mere isti kao kod "brašnenog" hleba te klase (tj. tog sastava zrna) da ne predstavlja nikakvu razliku. To nije nezdrav hleb, da se razumemo, ali je prevara u tom smislu što ne donosi neke posebne koristi (plus su kod nas otišli toliko daleko da su u reklamu stavili da "leči dijabetes" - sram ih bilo, i nek su ih tužili za to). Ima nešto malo manje fitata i to mu jeste prednost, ali ništa drugo. Ja bih se, kad bih birala savršen hleb, uvek opredelila za onaj od kiselog testa (ima negde na forumu tekst koji sam postavljala o koristima tog hleba za zdravlje, možda u podforumu "namirnice"). To što tebi radi tonus, meni rade testenine, pa ih zato pojedem nekoliko puta godišnje samo... razumem problematiku.

Ovo je vigantol, uljani rastvor, i koliko god da je jeftin, vitamin se bolje iskorišćava i rezultati su brži nego kod nekih fensi preparata. Ako se odlučiš privremeno za neki paket, čisto informativno da znaš da postoji "dona multikompleks" za žene, sa veoma dobro namenski iskombinovanim mineralima i vitaminima (npr. u drugim multivitaminskim suplementima nećeš videti vitamin K). "Reklamiram" ga zato što je moja majka bila na muci da nađe dobru kombinaciju, a mora da pije suplemente jer zbog operacije koju je imala ne može da iskoristi sve korisne sastojke iz hrane, već duže vreme se patila... pa sam našla donu i bukvalno je digla na noge, znači probana i proverena i ne preterano skupa stvarčica (nešto oko 600 dinara, ali to nije mnogo za mesec dana u odnosu na većinu suplemenata tog tipa).

Za muškarce nemam recept, sem da promeniš i da nađeš mlađe izdanje. :16:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

dudank napisao:Za muškarce nemam recept, sem da promeniš i da nađeš mlađe izdanje. :16:

Mani, previše mi energije oduzima i ovaj moj ...

Što se hleba tiče, svi sadrže neke aditive, uglavnom im je osnov belo brašno sa mininalnim dodatkom nečeg ... svi su prevara ... boljim u one deklaracije po prodavnicama, prodavačice me gledaju kao sumnjivo lice ... ne nađoh dosad ništa pametno ... a najviše volim kad zaključim da sadrže margarin i šećer !!!

• alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 9 godine

Drago mi je da delimo utisak o razumevanju... najiskrenij :009: pošto imam problem sa vremenom u smislu da sam čitav dan ispred računara, pročitam nešto, poželim da se uklučim, otvorim "prozor" za odgovor, pa me nešto odvuče... pa ili brznski naškrabam (pa deluje "s neba pa u rebra" i ni ja sebe ne bih razumela) ili se posle vratim pa se nadovezujem na nešto što je već "zatrpano" drugim postovima pa i ja više ne znam da povezujem... Ovih dana imam malo više "lufta", mada je i to stihijski... pa se nikad ne zna.
    Elem... 4-5 godina nije neka generacijska razlika... ali kad si u "gornjoj" ili donjoj granici - ispadne da baš i nije da - nije :D I tako ja, čitajući juče Mršin komentar na temu muškog i ženskog starenja prvo pomislim: "Sad će baba Alfa da bude prava baba i kaže kako i ona u tvojim godinama nije mislila ovako 8) ", ali bez šale, stvarno mi do pre par godina muškarci mojih godina nisu delovali tako (matoro) kao što mi sad izgledaju. Opet... ne treba generalizovati, uvek je bilo i biće "mladića od 60" i "staraca od 25" (važi za oba pola), pa valjda utisci zavise i od okruženja, lične impresije i koječega drugog.
    Ono na šta sam ja mislila pominjući muške i ženske godine, nije samo vizuelni utisak, već sveukupan. Bar 20 godina unazad mene malo ko shvata ozbiljno... odnosno malo ko mi daje godine koje imam (osim u pomenutom periodu života uz "onog" ), što mislim da nije posledica neke fizičke mladolikosti već ukupnog stava i odnosa prema životu. Sve se nadam da je i to posledica genetike (sad ću ja sama sebe da demantujem jer uzimam primer - muškarca :D ) pošto je mamin otac (koji nije hteo da bude - deda, već smo ga zvali po imenu :ljubav2:.) do kraja života imao milion planova za po par godina unapred, i nikad nije stao... a nekako tu crtu sa radošću prepoznajem i kod sebe. Bar za sad. Veći deo muškaraca koje srećem imaju rezon "dosta sam radio" bilo da su zaista zadovoljni postignutim i smatraju to svojim limitom, ili razočarano konstatuju da, eto, nemaju sreće pa više ne vredi ni da se trude, planiraju, žele... Žene sa kojima se družim su, ipak, drugačije. Nekako je taj stav u fazonu "živim" a ne "čekam da život prođe" ono što ih čini mlađim... a to je ono što nikakva kozmatika, šminka, farba za kosu ne može da nadomesti. Eto... to sve hoću da pojasnim, pa nikako da stignem... čisto da ne ispadnem još nemoralnija nego što već jesam... u fazonu "vidi tetu - ganja piletinu" :16:
    Edit: Post pišem jedno dva sata zbog drugih obaveza i sa ova dva, dudinog i tvog, koji su se u međuvremenu pojavili - taman imamo ilustraciju onoga o čemu pišemo :009:
    Dudo, znam da se ne odnosi na mene, ali pomislih kako bi bilo bolje da je pravilinije raspoređeno... pa da ne moram samo ja stalno da ih menjam :16:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ma nisam ni ja mislila na fizički izgled ... ima onih koji u ovim godinama vise po teretanama ne bi li dokazali da se još drže, pa se prikazuju mlađoj populaciji (ups ... i ja krenuh u teretanu, da i mene nisu uhvatile lude godine ?!), ja više mislim na shvatanje života ... suočavanje sa problemima, nekako ja problem konstatujem i podelim na one koje mogu da rešim i trudim se da ih rešim i na one na koje nemam nikakvog uticaja i ne vredi da se nerviram oko njega ... oni su nekako skloni da gube živce zbog problema koji nema ama baš nikakve veze sa njima ... tipa da li je reprezentacija izgubila odlučujući meč ... pa šta ja tu mogu i kakve to veze uopšte ima sa mnom?

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

ja sam neko ko ode kod lekara jednom u 10 godina .

Leonida, izvini ali ne smem da propustim priliku da prokomentarišem ovo... Ja sam apsolutno mišljenja da kod lekara treba da se ide češće od jednom u 10 godina. Godišnje laboratorijske analize, ginekološki pregledi, papanikolau testovi, grudi, ultrazvuk abdomena... posmatranje promena.... Ne treba se igrati sa tim. Koliko god neko možda zna za neko loše iskustvo sa lekarima ja znam za bezbroj dobrih.....

Alfa, :)
    "Sad će baba Alfa da bude prava baba i kaže kako i ona u tvojim godinama nije mislila ovako ", ali bez šale, stvarno mi do pre par godina muškarci mojih godina nisu delovali tako (matoro) kao što mi sad izgledaju. Opet... ne treba generalizovati, uvek je bilo i biće "mladića od 60" i "staraca od 25" (važi za oba pola), pa valjda utisci zavise i od okruženja, lične impresije i koječega drugog.

Može biti ali ne mora da znači... :neznalica: mislim to da moje godine imaju veze sa ovim :wink: .
    Meni je četrdeset prva godina, ali sam celog života imala iskustva i sa mlađim i sa starijim muškarcima. Moj bivši muž je bio stariji od mene - tad sam bila baš mlada, moj sadašnji je stariji od mene (ne malo).... imala sam veze sa mlađim muškarcima od sebe, družila se sa najraznovrsnijim strukturama što po starosnoj dobi što po drugim parametrima.. Tako da ja i dalje nemam takvo mišljenje... Družila sam se sa ženama starijim i ženama mlađim od mene... Po meni je sve vrlo individualno.
    Poznajem mnogo parova u godinama gde bi se za muškarca uhvatila većina žena od 25 do 65 godina bez obzira na njegove godine a za njegovu suprugu nažalost ne bi mlađi ni stariji muškarci - ne samo po izgledu nego i po duhu i svemu ostalom. Naravno poznajem i obrnute slučajeve, zato i ne pristajem na ovu prevagu na jednu stranu....
    I stariji i mlađi muškarci iz moje prošlosti (i sadašnjosti) imaju svoje mesto...
    :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 9 godine

Meni je isto bio veliki problem hleb kad sam se preselila u Vojvodinu, milion vrsta, a nijedna kao "u starom kraju" (tamo sam imala božanstven lokalni hleb s lanom :( ), pa mi je svanulo otkako sam otkrila ražani koji proizvodi "Naše zrno", ali ne onaj meki četvrtasti (on ima dodatak slada i sumnjivo dugo ostaje svež), nego običnu verziju, rezan ali u obliku klasične vekne, braon kesa... sastav kao neko polubelo brašno s dodatkom raži, i zaista i ima ukus na raž (što znači da stavljaju neki pristojan procenat). Svi sad stavljaju aditive i to je nemoguće izbeći (sem ako ne praviš svoj hleb), a ovaj sadrži dva potpuno bezazlena aditiva (u rangu sode bikarbone) i vitamin C kao antioksidans (legendarni E300). (I nema šećer, slad, margarin i soju.) Mislim da tog hleba ima svuda od Bg do severa Vojvodine, potraži, mislim da bi ti lepo legao, ako ništa drugo, a ono zbog saznanja da ne sadrži kojekakve gluposti.

Za razliku od hlebova, nisam još imala prilike da izanaliziram muškarce ovde :16: , ali je činjenica da smo u starom kraju mnogo izlazili (u lokale gde je sastav od 25 do 65, da se poslužim Mršinom formulom) i da su veliki deo muške populacije činili muškarci koji su pobegli od zapuštenih i dosadnih žena. :neznalica: Bilo je godinama samo nas nekoliko parova koji su redovno izlazili zajedno. Tako da ne bih ni ja generalizovala... muškarci znaju da se zapuste kao stoke, ali što žena može da se zapusti, to niko ne može. (Mislim na prvom mestu na sebe iz tamo neke 2006 - medalja mom čoveku što me nije ostavio. :010: )
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Evo, sad sam pregledala - pa to je moja Fidelinka, imam ih u svakoj prodavnici, kažu da su im seoski i ražani bez aditiva (oni čak nisu ni u kesici, nego normalni sveži hlebovi), ali, nažalost i bez lana - skoro sam sigurna da ga imam u lokalnoj prodavnici ... eto, čovek ne pogleda baš ono što mu je najdostupnije ...

• alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 9 godine

Leonida, na temu hleba, ja bih samo dodala da je onaj od "kiselog testa" koji pominje Duda, fantastičan po svim pitanjima (ja probala), osim što stvarno treba izdvojiti vreme za njega. Nastavi ti o hlebu, al' ja ću samo još malo o... onom drugom :020: kad sam već pored toliko devojačkih devnika, našla da kod ozbiljne, udate žene pokrećem temu o muškarcima i njihovim godinama :16:
    Mislim da ste u pravu kad kažete da je individualno... ja samo rekoh kako mi u poslednje vreme više godi društvo mlađih muškarca (mislim na društvo... čisto da ne ispadne nešto drugo ... mada to "drugo" svakako ima još više logike :D ), a sa ženama nemam taj problem. U suštini raspon godina ljudi sa kojima komuniciram i družim se je zaista jako velik (od ovih klinaca čiji roditelji su mojih godina, do onih čija su deca mojih godina) i nemam ja tu nekih predrasuda, samo rekoh neka sveža zapažanja.
    Ali, ipak ste me ubedile da to ne uzmem kao pravilo... za sad je ovaj mlađi OK, ali u nekoj sledećoj promeni korisno je znati da ne treba da eliminišem ni ove svojih godina :wink:
    Poslednja izmena od alfa u 27 Jan 2016, 15:37, izmenjeno 1 put ukupno.
  • signorina
    Amater
    Amater

od signorina » pre 9 godine

E sada, kao osoba koja je imala iskustva sa svim tipovima muškaraca dok je bila aktivna :D , ja lično bih se uvijek opredijelila za mlađeg. Čak i znatno mlađeg. Stariji su smor.
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Signorina, potpuno te razumem 8) .. ali priča je više bila o tome (bar sam joj ja tako prišla) da li su muškarci zapušteniji (fizički, duhom, kako god) nego žene, da li brže ili ružnije stare ili se menjaju...
    Opredeljivanje nije baš bilo primarna tema... :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
Odgovori 1289 postova