.... a takodje i grickam malo semenki kasnije pre spavanja (trazi mi se ) . Zeza me i shto pojedem te dve kockice chokolade pred spavanje (to mi verovatno kvari celu prichu

) ali pokushavam da se odviknem od toga. Nisam sladokusac ali dok ne vidim specijalistu za neki dan imam taj strah od niskog shecera nocu ( shto je pochelo pre dijete)...
Ne treba sad da ti bude prioritet to da li ti te dve kockice čokolade usporavaju mršavljenje. To treba da ti bude u drugom planu. To je moje mišljenje. Prioritet treba da ti bude nastojanje da ovu dijetu uspostaviš što je moguće više na takav način da ti ishrana bude što adekvatnija za tvoje zdravstveno stanje. Em ti je zdravlje na prvom mestu, em se samo dobro koncipiranom ishranom može istrajati na duži rok i skinuti i održati kilaža.
Šta pokušavam da kažem... Ako su ti neophodne te dve kockice čokolade pre spavanja, to znači da ti je pao šećer.
U stvari, pre da si gladna nego da ti je pao šećer odnosno pao ti je šećer zato što si gladna.
Ako ti pada šećer pre spavanja, to znači da ti nije dobar koncept obroka - ili ti je malo hrane, a jeste, ili ti je malo obroka odnosno prevelike pauze između obroka.
Meni se čini da je logičan zaključak, koji bilo ko može da donese (stručan ili nestručan) da treba da koriguješ obroke tako da do ovoga ne dolazi. Naravno da je bolje da ubaciš jedan pametan slani obrok (jednu od dve male večere) radije nego da pad šećera / glad tretiraš čokoladom pre spavanja - sve i da nemaš ni gram viška kilograma, nebitno je, svako treba da stremi što adekvatnije uspostavljenom sistemu ishrane. Ako neko primećuje da je gladan pre spavanja to znači da mu je potrebna jača večera. Bolje je pojesti jaču večeru u 21h, a ide se na spavanje npr u ponoć, nego pojesti slabu večeru u 21h pa onda grickati nešto slatko ili masno (orašasti plodovi) pred spavanje. U tvom slučaju, mislim da je najlogičnije dodavanje još jednog malog obroka (iste vrste kao što je večera i ručak, zavisno od dana).
Malim uvećavanjem večere i deljenjem na dva dela, ti ćeš:
- uneti neznatno veći broj kalorija (što ti je očigledno potrebno)
- postići češće obroke što ti je važno zbog dijabetesa, a dobro i zbog metabolizma uopšte
- postići mnogo bolje upravljanje svojim apetitom i svojom ishranom što ti je od presudne važnosti na duži rok - u smislu dijete i skidanja kilograma koje treba da bude na zdrav način, lagodno i prijatno a pored toga logično da će biti i lakše i prirodnije održivo.
(generalno, na duži rok, kad ne budeš na ovoj dijeti, tvoj doručak bi trebalo da bude drugačiji nego što je taj UN voćni doručak - neki kvalitetni uH i proteini).
Poenta je da su ovo stvari koje ne smeš zanemarivati jer si dijabetičar, premda sve ovo važi za bilo koga (i meni bi se grickalo pre spavanja da nemam pravilno koncipirane obroke, količine i raspored vrste namirnica) ali je za tebe od posebne važnosti. Mislim, kad si se već odlučila za ovu dijetu

....