Odgovori 137 postova
Veca Pereca
  • Kufi
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Veca Pereca

od Kufi » pre 8 godine

Ja se redovno vagam posle svakog puta. Izbjegavam vaganje jedino u dva slucaja:

1. Jutro posle slave - tada mi je stomak jos uvijek pun i vaga ce mi pokazati vise od moje prave tezine.
    2. Jutro posle cuganja - tada sam mamuran i dehidriran, i vaga ce mi pokazati manje kila nego sto zaista imam.
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

od Yo-Yo » pre 8 godine

Najstrasnije bi bilo da si ostala kuci. Putovanja i upoznavanja sa drugim kulturama i mestima nemaju cenu, a tih po kile na vagi je sitnica koju ces lako da popeglas. Sa moje tacke gledista, mnogo lakse nego da nisi upoznala jos jednu destinaciju!

Podrzavam Kufija za merenja - a za nas zene bih dodala i 3. one dane - (P)MS.

Sto se tice kolicine hrane, da za veceru pojedes i vise nego za rucak, tesko mozes da nabijes kalorije na UN-ki tako da ti se pokvari rezultat. Sve zavisi od licnog tempa zivota - kada nam je potrebno najvise kalorija i hrane, kada ustajemo i lezemo, kada smo aktivni, kada nam treba dopuna...

Evo ja sam upravo zavrsila s poslom a 4 je ujutru. Vecerala sam oko ponoci. Doruckovacu oko podne, cim otvorim oci. Neko ko ustaje u 7 i leze u ponoc svakako ne bi trebalo da drzi moju satnicu. Niti bih se ja budila u 8 da doruckujem "jer je to vreme dorucku".

Licno ne verujem u price "nemoj da jedes posle X uvece jer to sve ide u salo". Vise to ima smisla da "natera" coveka da jede poslednji obrok u to neko vreme 3-4h pre spavanja, a da posle preskoci grickalice uz TV. A mozda je bolje resenje uz TV meziti tursiju, nego silovati psihu "dijeta" mislima, sto cesto dovodi do odvaljivanja od svega "zabranjenog" po isteku "dijete".

:009:
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

I mene užasno nerviraju dijete tipa "nemoj jesti posle 18 h"- pa nemamo svi isti ritam, neko lde na spavanje u 9 uveče, neko u 5 ujutru, pa se i satnica obroka mora prilagoditi individualnom ritmu.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

od VecaPereca » pre 8 godine

Da se upisem za danas. Juce sam kupila smrznute visnje zamrznute pa sam to iskoristila za danas.

35/90 Vocni
    Dorucak: dve jabuke
    Rucak: vocna musaka od jabuka i visnja zapeceno sve sa cimetom
    Vecera: ista vocna musaka i dve mandarine
    FA: Fusion (50min) and body fit (50 min) - bas sam bila vredna danas

Kufi, znam ja da se treba meriti stalno i krisom sam stala jedno jutro na vagu pa videla 74 kg (vise nego kada sam pocela pre mesec dana). Ja pokusavam da skinem ovih poslednjih 5 kg mnog pre nego sto sam dosla na ovaj forum. A to ide tesko i sporo iz raznoraznih razloga:
    1) nisam u prvoj mladosti (43 god.)
    2) ja sam vec u oblasti "zdravog" BMI-a (23.2)
    3) ja mnogo volem slatkise i testa.
    I posto to traje vec dugo, vrtim se u zacarani krug: pazim sta jedem neko vreme skinem 1-3 kg pa naidje neki period (kao obicno u zivotu) kao sto je bilo ovo putovanje kada krkam malo vise, i onda stanem na vagu i vidim da sam sve upropastila, pa me to razocara. Onda nastavim nepazljivo da jedem (obicno odrzavam, ne gojim se) dok se ponovo setim da zaista trebam da skinem konacno tih par kilograma.
    Ja se nadam da cu uz pomoc ovog foruma da razbijem taj zacarani krug.
    Sutra se merim, pa javljam.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Lele, zeno, odvali se ti od FA danas! :hi-fi:

Tih poslednjih nekoliko kg uvek idu prilicno sporo i upravo to je prava pozicija da ucimo kako da postignuto i odrzimo. Sve je to sistem eksperimentisanja, jer ne reaguje svaki organizam isto i nemamo svi isti zivotni stil, pa preporuke u kamen uklesane ne funkcionisu.

Inace, ti si generacija mog dragog i nema sanse da te smatram da nisi u prvoj mladosti - najbolje godine, sestro :headbang: Mozda ne za skidanje kila, ali za zivot i uzivanje u istom!
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Vidi ti ovo, pa ti si mlađa od mene i žališ se na godine. Pa mi smo u najboljim godinama!

Koliko vidim, jedini tvoj problem je što jako voliš slatkiše i testa. Jedi ih, ali ih ograniči.To jesu namirnice koje izazivaju zavisnost.

• VecaPereca
    Amater
    Amater

Potpuno se slazem za godine. I slobodno mogu da kazem da se sa 43 osecam mnogo bolje nego sa 23. Nego secam se sa 23, mali stress i zauzetost su odnosili kile kao mnogo lakse. Ali sta je tu je, izboricu se ja i sa ovim. Nije meni cilj da skonem sad tih par kilograma, nego da se disciplinujem zbog buduceg zdravlja.

To je bilo bas mnogo FA!

Sto se ishrane tice, za danas sam planirala tofu u paradaiz sosu za proteinski dan po nekom receptu koji sam nasla na internetu. Iz to sam dodala brokoli. Medjutim, to je ispalo toliko odvratno da nisam mogla da jedem i tofu sam bacila iako nikako ne volim da bacam hranu. Zato sam u sred rucka ostala sa kuvanim brokoliem pa sam ipak dodala dva parcecenta hleba na koje sam stavila onaj paradaiz sos od tofua. Tako da je to izgledalo ovako:

36/90 Proteini
    Dorucak: tri mandarine
    Rucak: kuvani brokoli + dva parceta hleba sa ukuvanim paradaiz sosom
    Vecera: podvarak (bez mesa) + salata of pecenih paprika
    FA: sedenje ispred televizora

Kada gledam ovaj jelovnik to izgleda jezivo malo kalorija. Pojela sam dosta tog podvarka ali to je nista obrizom da 100 grama ima 15 kcal ako je to tacno. Ali sutra ce umesto skrobnog biti UH, bozic je pa cu da navalim na pogacu i ajvar.

I danas kilaza 70.9 kg, "citavih" 300 g ispod tickera. Ali ne menjam nista dok nisam sigurna sto ce se videti za koji dan.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Za tofu najbolje baci pogled na kineske i japanske recepte. To je njima nacionalna klopa, pa najbolje od njih da krades fore. Uostalom, ni sarmu neces kopirati od Svedjana ;) (Inace, Svedjani prave sarmu - ili nesto sto oni smatraju sarmom. Bljakete-bljaksi-bljak! Neke sam i edukovala na temu kiseljenja kupusa i upotrebe zelja i vinovog lista ;) )

Danasnji dan bi mogla da svrstas u "kuvani vitaminski", no dobro - sutra opali po pogaci (narocito ako je domaca, baci komad 'vamo).

Ja sam jos u 30tim, ali potpisujem da sto sam starija, to vise cenim sebe i prave ljude :pivo:

Cestitke za minus i zelim ti da ga uskoro ozvanicis na tikeru, pa jos malo na desno :009:
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Stvarno ... ovo ti uopšte nije bio proteinski dan.
    Nema potrebe da gladuješ. Gladovanje ne donosi nikakvo dobro, posle nekoliko dana sasvim prirodno dobiješ napad gladi. Ne razumem zašto lepo nisi jela podvarak sa mesom ili ribom :neznalica:
    Ovo stvarno više ispade vitaminski dan.
    Inače ... sviđa mi se ona ideja musake sa jabukama i višnjama, moram da isprobam. Volim pečene jabuke, volim i višnje ... to mora da bude ukusno.

• VecaPereca
    Amater
    Amater

Leonida, ja ne jedem ni meso ni ribu (vegetarijanka sam). Vocna musaka je super. Recept sam uzela od Oliveiras (ako se ne varam) i malo ga promenila. Ponekad dodam saku seckanih oraha. Takodje, lepo ide da se umesto visanja stave sljive.

37/90 UH (Bozic)
    Dorucak: dva kivija
    Rucak: pogaca (obicna) + ajvar + podvarak + tiramisu
    Vecera: pogaca (ona cvetna sa puterom!) + ajvar
    FA: -
    Ovo mi sve nije trebalo. Posle ovog dana vaga je pokazala 73.5 kg!!! Pitam se da li moguce da se toliko zadrzi vode sa ugljenim hidratima.

38/90 Skrob
    Dorucak: jedna banana
    Rucak: gusta supa (karfiol, luk, sargarepa) + punjene suve paprtke (pirinac sa sargarepom)
    Vecera: ista kao i rucak
    FA: Strength & tone (30 min) + brza setnja 4 km
    Kilaza posle ovog dana je 72.8 kg, jos uvek pojacana.

39/90 Vocni
    Dorucak: dva kivija
    Rucak: vocna musaka + jedna banana
    Uzina: Solja supe od juce (karfiol)
    Vecera: vocna musaka + jedna banana
    FA:-

Iako volim voce, dojadilo mi voce skroz zatoo sam i uvela supu za uzinu. Razmisljam da koristim vise neutralnog povrca svedeci vocni dan. Merenje sutra, pa cemo videti. Ne mogu nigde da nadjem u kuci onaj snajderski metar da merim dimenzije posto kilaza izgleda neumoljivo.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Evo mene kod tebe!

Preopterecenje UH ume da izazove takve skokove, narocito ako organizam nije bas navikao. Jos dan-dva strpljenja i vracas se na tiker, pa i ispod. Takodje, savetuje se da visokokalorican i lose kombinovan obrok ide uvece, tj. kao poslednji obrok tokom dana, da bi ga organizam apsorbovao tokom noci i da sledeci obrok ne bi "upao na zurku".

No dobro, Bozicna trpeza je jednom godisnje, pa nije smak sveta.

Sad samo lagano i po pravilima kako umes! :009:
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Leonida, ja ne jedem ni meso ni ribu (vegetarijanka sam).
    Izvini ... ja ovako sludjena i polukoncentrisana nisam primetila :oops:

Onda svakako malo mahunarki, orašastih plodova, pečurki ... nisam baš stručnjak, ali ovako odoka čini mi se da ti jako nedostaju proteini u jelovnicima.

• VecaPereca
    Amater
    Amater

Ma kakvo izvinjavanje. Svaku kritiku prihvatam.
    Yo-yo jos uvem mi je taj UH dan problematican. Nosim se mislju da izbacim to slatko ili mozda jos bolje da imam veceru od neutralnog povrca od koje ce dobro da se najedem pre tog deserta. Ovako kada uvece navalim na slatkise ... :09: :09:

Danaslji dan protekao dobro. Spremila sam danas neki buckuris - u proprzeni prazi luk (sa samo malo ulja) sam dodala prethodno skuvan brokoli, proprzila sve malo pa dodala dosta ajvara. Na kraju sam ulupala pet jaja (Yo-yo, vidis da te slusam!) i to mi je bilo glavno jelo za rucak i vecera. I nije lose ni ispalo.
    Dakle,

40/90 Proteini
    Dorucak: jedna jabuka (nisam bila mnogo gladna)
    Rucak: buckuris + salata od kiselog kupusa
    Uzina: supa od neutralnog povrca
    Vecera: buckuris + salata

Nisam otisla na planirani trening, donela sam kuci posao - morala sam da nastavim sa poslom posle vecere. Za sutra, prebranac!
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Zanimljivo zvuci taj buckuris - ja obicno obarim karfiol i brokoli, pa zalijem jajima (i sitnim sirom, al' to nije po UN-ki) i ubacim u rernu. Valja i vruce i 'ladno.

Nosenje posla kuci... Uh! Ja inace radim od kuce (tj. imam jednu sobu koja se zove radna ili kancelarija), ali razumem kako to izgleda...

Sem toga, ko ce po ovom snegu i ledu da se cima na trening? ;)
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Karfiol i brokoli se lepo slažu zapečeni sa jajima i preliveni mlekom (kao kad praviš musaku). Kašičica maslaca dopunjuje ukus.
    Sa jajima je odlična i boranija - izdinstaš na kašičici maslaca uz dodatak vode kilo crnog luka, kilo boranije, sve to preliješ sa 5 jaja i zapečeš u rerni (dodaš začine po ukusu). Odlično i za doručak (1/5 spremljenog), ručak ili večeru (tu može i po 3/5 ako treba). Lepo se slaže i uz salate, a može se jesti i bez hleba.
    Znam da je u UN-ki boranija svrstana kao skrobna namirnica, ali onako mlada kako je jedemo po svom sastavu i nema baš puno UH.

Odgovori 137 postova