Zaključana tema 122 postova
Nutricionista odgovara (Januar/Februar 2009)
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 16 godine

Jasno je to meni Leco nego se pitam zasto uvek ne volimo da jedemo ono sto bi trebalo... Evo ti primera... Isla sam na akupunkturu zbog podizanja imuno-sistema pre godinu dana i covek mi je preporucio da ujutro prvo pojedem paradajz corbu pa tek onda bilo sta drugo... Na pitanje zasto odgovorio je zato sto tu ima sve ono sto tebi u ovom trenutku nedostaje u organizmu... I jela sam tu paradajz corbu svako jutro mesec dana i na usi mi je izlazila... Bas bese mucno... A inace nije da ne volim da pojedem paradajz corbicu pod normalnim okolnostima... A o paradajzu uz mladi sir i da ti ne pricam... :09:
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Leca
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 16 godine

od Leca » pre 16 godine

Kome se ne bi smučilo posle mesec dana. Ali ti ipak VOLIŠ paradajz čorbicu, zar ne?

U suštini, verujem da se ni tu ne može ništa unificirati, jer osim KG postoje i drugi faktori svakog pojedinca, koji mogu da utiču na konačnu listu namirnica. Ali, nekako ima previše poklapanja, da bi bilo slučajno.
  • ankica
    Urednik
    Urednik

od ankica » pre 16 godine

Što vas volim kada se raspišete.... :)
    Pa da krenemo:
    Voće je najbolje jesti samo, najbolje se iskoristi i svari....svariće se ono i u kombinaciji sa drugom hranom naravno, ali jednostavno nije najpametnije u jednom obroku pomešati sve: meso i hleb, jaja, sir, mleko, povrće voće,.... telo ne zna šta pre da počne da vari. A i velika je mogućnost da unesete nutrijente koji se pri resorpciji međusobno ometaju. Sa tim su u vezi i ispravne kombinacije namirnica u jednom obroku.
    Što se ishrane po krvnim grupama tiče to je pametna stvar ako se naravno "umereno" koristi kao smernica, a ne fanatično-kao uostalom sve u životu. Treba imati na umu da postoje nekoliko podgrupa A krvne grupe (samim tim i AB) i da se svi ljudi na svetu ne mogu podeliti u 4 grupe i da se njihove sklonosti ka hrani mogu odrediti "hirurškim rezom". Mnogo zavisi od gena, tj.od rase, mesta gde osoba živi a ne samo od krvne grupe, ali neke osobine su naravno zajedničke svima koji imaju odr.krvnu grupu.
    To ne znači npr. da svi ljudi krvne grupe A treba da izbegavaju meso, već to znači da ga oni uglavnom ne vole, jer im ne prija zato što ga teško vare. Isto tako većina ljudi A krvne grupe je anemična upravo iz tog razloga i zbog činjenice da im želudac luči manje kiseline (samim tim teško vare meso a i otežana je resorpcija gvožđa). Ovo znači da ljudi A krvne grupe moraju znati kako da jedu meso (način pripreme) i da uzimaju ono najkvalitetnije jer moraju smanjiti količinu.
    Isto tako ne morate sve jesti što piše za vašu krvnu grupu ako to ne volite, ali ni sve izbegavati, samo smanjite količine. S druge strane vodite računa o izvoru informacija i detaljno proučite liste za sve krvne grupe jer možete naći "savete da je neka namirnica zabranjena kod svih grupa" pa ispada da niko ne treba da je jede a pri tom je ta namirnica po svim drugim nutricionističkim shvatanjima sasvim ok. Takve isključivosti je bolje da odmah odbacite.
    Po mom iskustvu većina ljudi ipak instinktivno zna šta im prija a šta ne i to uvek treba uzeti kao najvažniji orjentir ma šta u knjigama pisalo. I najčešće se te stvari poklapaju sa onim što bi vama trebalo da odgovara.
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • gaga_81
    Amater
    Amater

od gaga_81 » pre 16 godine

Ankice,dobrodoslicu ti zelim!Trenutno nemam neko konkretno pitanje,ak bude javljam se!
    Ipak to bi bile informacije iz prve ruke :wink:
    Pozdrav i :009: za tebe
  • Leca
    Amater
    Amater

od Leca » pre 16 godine

Hvala, Ankice. Iz tvog odgovora shvatam da ti podržavaš princip kombinovanja namirnica prema pretežnom sastavu ( na vrhu ima tema baš o tome). Mnoge dijete nutricionista na to ne obraćeju pažnju.
    I veoma mi je zanimljivo da nisi odbacila krvne grupe kao šarlatanstvo, jer se oko toga dosta lome koplja, i mislim da "ozbiljni" mainstream nutricionisti ne bi lako priznali da to ima nekog smisla.
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Tačno je da ja najviše podržavam kombinovanje namirnica prema sastavu jer od toga kako iskombinujete obrok najviše zavisi šta će i u kojoj meri moći da se iskoristi (naravno i od stanja organizma takođe). U suprotnom bukvalno "bacate" hranu a to osim opeterećenja organa za varenje može dovesti i do deficita nekih nutrijenata iako vi pojedinačno sve unosite u optimalnim količinama (npr. ako jedete mlečne proizvode sa mesom).
    Što se tiče krvnih grupa, ređe radim dijete u skladu sa njima, samo ako neko pita i za to se interesuje, upravo iz razloga što nemam nameru da ubeđujem pacijente da to "deluje" s jedne strane i to u principu nije najdominantniji pristup izboru namirnica sa druge strane. Ali iz mog uskustva krvna grupa klijenta može samo da pomogne u boljem razumevanju funkcionisanja osobe u celini kao i njegovo psihološko stanje iako ni jedan ni drugi podatak meni nisu glavni (već zdravstveno stanje osobe). Pri koncipiranju dijete može biti značajno uzeti ih u obzir i sam tretman će imati više uspeha.
    Kao što sam već rekla nije najvažnije nekom "gurnuti papir pod nos" i reći "evo, jedi ovako i sve će biti u redu" već naći način da svaka osoba pre svega shvati svoje greške u ishrani kao i motivisati je da iste otkloni. Danas većina ljudi koji su koliko toliko obrazovani ako to žele mogu relativno lako naći sve relevantne podatke o pravilnoj ishrani . Većina klijenata i sama zna da treba da jede povrće, crni hleb isl stvari pa ipak ima problem sa težinom. Problem je uvek malo dublji od samog znanja i treba naći pravo "dugme" da bi se postigao uspeh. Zato se dijete uvek moraju raditi individualno za svakog klijenta posebno sa dovoljno vremena koje ćete posvetiti toj osobi a ne deliti univerzalni šabloni sa već unapred ispisanim uputstvima jednom listu papira.
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 16 godine

Teorija je u redu, ali praksa se drasticno razlikuje... 8)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • tigrica
    Amater
    Amater

od tigrica » pre 16 godine

100% si u pravu za ono "dugme"

Evo mog sledeceg pitanja, mozes da primetis da vecina nas ima problem uvece, znaci preko dana super ali kako padne noc tu nastaje problem. Ono sto sam gledala na TV jeste da je dokazano da proteini najduze zasicuju. Ono sto me zanima, preporucujes li ti za veceru proteine u slucaju napada gladi ili ... :)

Rekla si da ne ide mleko i meso, pa me zanima recimo kifla+praska sunka+jogurt, dobra ili losa kombinacija. :)

:013:
    Pocetak-04.05.12 -protekal
  • Leca
    Amater
    Amater

od Leca » pre 16 godine

To mogu ja da ti kažem ba je very bad, jer je to kombinacija protein (šunka) i UH (kifla) i druga vrsta proteina ( jogurt).
    Tu ništa ni sa čim ne ide. Uzmi tvrdog sira, ili dve vrste šunke ako baš moraš, ali najbolje je verovatno da piješ samo jogurt.
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Jeste, proteini najduže drže sitost, jer se najduže vare. A imate problem uveče jer preko dana ne jedete dovoljno pa vam noću padne šećer i onda ide "pohod na frižider" u sitne sate. To možete rešiti tako što ćete bolje koncipirati dijetu i uveče jesti proteine.
    Pomenuta kombinacija (kifla, jogurt i šunka) iako uobičajena u našoj ishrani nije i "najsrećnija", mada smo mi naše organizme mahom navikli na takvo "paćenje" ipak ne bi bilo loše da se to promeni u "kiflu, neko povrće i jogurt ili kiflu, puter, neko povrće i jogurt" već shodno tome da li hoćete da mršavite ili ne.....
    Moglo bi da prođe i "kifla, šunka i čaj i varijacija uz puter, šunku i čaj" (namerno kažem puter a ne margarin zbog trans masnih kiselina).
    Ona kombinacija sa sirom i jogurtom bi mogla da prođe ali je malo bezveze uzimati zajedno 2 srodne namirnice sličnog sastava-mada sa strane varenja i iskoristljivosti može ako vam se sviđa tako....
  • tigrica
    Amater
    Amater

Dosta sam citala o kombinovanju namirnica i tu ima dosta teorija pa se dodje do jedne opste zbunjenosti i nejasnoca sta prihvatiti a sta ne. Znaci mleko + protein je losa kombinacija. :)

To bi bilo prakticno ovo:

Dorucak: oko 9h
    1. kifla+sunka(+puter)+caj ili
    2. kifla(+puter)+povrce+jogurt ili
    3. kifla(+puter)+posni sir+povrce+caj ili
    4. kifla+jaje+povrce+caj
    5. kifla+tunjevina+caj

Uzina: oko 12h
    1. jogurt+ovsene pahuljice

Uzina: oko 15h
    1. voce

Veliki je problem sta jesti na poslu, vecina nas stize kuci tek oko 16h-17h, tako da me zanima ako bih ovako jela na poslu na 3h, moze li to da prodje. Sta jesti prvo za dorucak sendvic ili ovsene pahuljice. Molim te da mi prepravis ono sto bi ti promenila. Cilj mi je da mi dorucak bude malo jaci obrok, kako bih lakse izdrzala uvece :cry:

Imam hiljadu pitanja, ako sam na dijeti preporucujes li ti palentu, kukuruzni hleb i proju (dijetalnu varijantu) ili ne.

Sta mislis o vocnom jogurtu, tj. o kombinaciji jogurt+voce.

Ankice fala na ljubaznosti i na strpljenju i na korisnim savetima. :) Naravno i svima koji ucestvuju sa pitanjima jer se tako i najvise nauci. :)

@leco , jasno je da je losa kombinacija ali ja bih neku srednju varijantu, nemoguce je zivoti striktno po pravilima dobrih kombinacija, suvise je koplikovano pa bih ja nesto sto se kaze izmedju znaci da izbegnem bas one varijante koje se tesko vare. :wink:

:013:
  • mirella
    Početnik
    Početnik

od mirella » pre 16 godine

Molim i ja za pomoc nutricioniste. Nikada nisam imala problema sa kilazom dok se nisam porodila, a sada imam uzasan problem, ali iskljucivo sa stomakom. Iako sam visoka 172 a teska 75 ! kg. uopste ne izgledam lose jer me izvlace duge noge i nigde nisam debela, ni u nogama, ni u guzi, ali mi je stomak katastrofa.
    Ujutru kad ustanem, uopste nije tako strasno, ali do uvece izgledam kao da sam u 8 mesecu trudnoce, pocinju da mi ustaju u BUSU, misle ljudi da sam trudna! Stomak mi krece od ispod grudi i toliko je veliki da me izbezumljuje. E sada, krenula sam od skoro da radim na tome, ali posto nemam vremena od posla i malog deteta za teretanu i sl. ja radim sledece. Ujutru radim 20 minuta trbusnjake, i idem pesaka na posao brzim hodom, a to je nekih 8 km dnevno, po 4 km u svakom pravcu.
    E sada sto se ishrane tice, dorucak mi je uglavnom isti jedem voce i to sezonsko, sada zimi obicno jedem grejpfrut i pomorandzu, suvo voce neko ( obicno kajsije i smokve), par integralnih keksica i za uzinu kad ogladnim pojedem 1 bonzitu ili saku oraha, za rucak jedem normalno sta imam kuvano ( kuvam stalno, ima supe pilece domace ne iz kesice, neko jelo i salata ), a za veceru kako kad , nekada jedem samo neko voce ili nesto lagano, ali uglavnom me muz zezne pa mu se pridruzim i lepo se navecerkam, a tu bude ili pita, ili pica ili sl. Kako bih trebala da se hranim pravilno.
    Pomazite mi jer sam bas ocajna zbog svog stomaka!
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Draga Mirela,
    VAš BMi je na granici malo je prelazi a to praktično znači da se morate malo "stesati" ma kako izgledali, da se ne otme kontroli i onda ode u višak koji bi bio i zdravstveni rizik. Pošto vama malo fali da se doterate ne bi trebalo da vam bude mnogo teško-samo malo volje i discipline! (o, da znam,da sad hoćete da me ubijete, jer ljudi mahom imaju svega u izobilju osim ove dve stvari....).
    Prvo mi morate reći kada ste se porodili?-imajte na umu da je normalno da vam posle porođaja ostane stomak tj.on se ne povlači istog momenta kada se dete rodi već u bolnicu ulazite sa stomačićem od 9 meseci a izlazite sa stomačićem od 6-meseci i to u najboljem slučaju. Da bi se stomak zategao materica, mora da se skupi na pređašnju veličinu a za to treba neko vreme-mesec-dva, obično.
    Drugo mi morate reći koliko ste kg imali pre trudnoće jer ako vam je ostao veliki višak, stomak vam je zbog toga još veći.
    Treće da li dojite jer to utiče na brzinu mršavljenja a i na vrstu dijete koju smete da držite.
    Četvrto ne sviđa mi se vaš raspored oborka, pa bi tu trebalo malo poraditi....
    Pošto su ovo zahtevna pitanja ako želite možete mi se javiti na mejl radi podrobnijih objašnjenja ali naravno možete pisati i na forumu.
    Tigrice, prvo da pitam šta je dijetalna proja? Bez sira ili kako?
    što se navedenih obroka tiče-oni su ok, ali mi nije jasno kada je ručak? I šta je za ručak?
    Za doručak se može jesti može sve navedeno (sendviči) i ovsene pahuljice bez problema. Doručak je dobro da je kaloričniji i dobar je razmak obroka na 3 sata.
    Da bi izdržala glad uveče ne pomaže to što ćeš jesti dobro ujutro, već jedi i uveče....
    A voćni jogurt u principu nije "najsrećnije" kombinacija mada može da prođe ako se ne jede prečesto (voće i jogurt se ne slažu baš najbolje) a ako hoćeš da mršaviš onda ga "batali".
    Takođe bi bilo dobro da napišeš više podataka, visinu, težinu, vrstu fizičke aktivnosti, koju dijetu držiš pa da poradimo na tih 1000 pitanja!
  • tigrica
    Amater
    Amater

Visoka sam celim 174 cm a teska mnogih 112kg :cry: , imam problema sa usporenim radom stitne zlezde koji nije jos uvek doveden u red, takodje i hasimoto i jos ispitivanja koja tek treba da radim, tipa insulinska rezidencija i neki hormoni. Krvna slika je super ali imam masnu jetru, a pritisak mi je u poslednje vreme nizak a secer na gornjoj granici. Preporucena mi je dijeta od 1500 -1800 kcal u zavisnosti od dana, tj. kad vezbam onda vise kalorija. 8)

Idem u teretanu 3x nedeljno, kad se zvezde spoje, i dosta je ozbiljan trening. Moj konkretan problem su neverovatni napadi gladi u to u PMS a kako udjem u MS nisam u opste gladna. Nemam kontrolu, potpuno mi je nemoguce da pojedem recimo kockicu cokolade nego to mora uvek biti cela, jedem slatkise koji mi cak i nemaju lep ukus ali ne mogu da se obuzdam. Taj osecaj je neverovatan i nebih umela da objasnim. Zbog toga jedva cekam da uraim ovaj test sa secerom da razjasnim dilemu. Nemam problema kad mi krce creva nego ono sto se kaze kad su mi oci gladne. Kao da mi nesto nedostaje a da bez obzira sta i koliko pojela i dalje je taj osecaj tu. Zbog svega ovog jako se mucim smrsam kg pa vratim... ali poslednje 2 godine ide na dole ali kao kod puza. U medjuvremenu sam se potrudila da iscitam sve sto mi je doslo pod ruku i na kraju svega dosla do zakljucak da je najbolje slusati ono sto nutricionisti savetuju. Nauciti sto vise o zdravoj hrani tako da mogu ceo zivot da se hranim pravilno i da se ne ugojim.

Sto se tice rasporeda obroka, rucak bi trebao da bude oko 16 i 30h, kad dojem kuci, kako bih nakon 2h isla u teretanu, a posle oko 21h vecera.
    Rucak neko meso+salata+povrce +hleb.
    Vecera slicna dorucku.
    Mnogo sam se mucila oko rasporeda hrane i nosila rucak ali me je sve to jako opterecivalo i suzavao se izbor hrane, recimo nemogu bas ribu da jedem na poslu. Vecina ima slican problem pa bi tu savet bio jako vazan. :)

9d h dorucak(kifla, neka kombinacija od onih gore)
    12h uzina (jogurt+ovsene)
    13h uzina (voce)
    16 i 30h rucak (posno meso+salata+povrce)
    18 i 30h teretana do 20h-20 i 30h
    21h vecera (protein + hleb+salata)

Sto se tice proje, mislila sam kako se gleda na projino brasno u tom smislu, reicimo da se napravi palenta+jogurt+jaja+tikvice (spanac...).

Nisam mislila da ovoliko kucam ali eto. :oops:
  • mirella
    Početnik
    Početnik

od mirella » pre 16 godine

Porodila sam se još decembra 2006 god., znači pre 2 god. , a moje gojenje je počelo neposredno pre nego što sam ostala u trudna, jer sam tada prestala da pušim, pa sam kao zamenu za cigarete ždrala sve što sam mogla i tada sam počela i naprasno da se gojim. Inače mi je do tada (dok nisam prestala da pušim) težina bila oko 60 kg. i izgledala sam primršavo sa tom težinom, onda sam nakon prestanka pušenja za jako kratako vreme dodala oko 10 kg. i ubila nekih 70 kg. a onda sam ostala trudna i nisam tada smela da držim dijete, tu sam dodala u trudnoći još 11 kg. tako da sam pred porođaj imala oko 81-2 kg. Posle porođaja sam uspela da skinem opet kilažu na 72 kg. a sada imam 76 kg. i uglavnom sve koncentrisano na stomak.
    Inače, po mom mišljenju najbolje sam izgledala kada sam imala oko 62-3 kg., što znači da bih trebala da skinem jedno 14 kg. kako bih imala dobru liniju. E sada, u tome mi jako pomaže pilates koji radim po 1/2 sata dnevno i pešačenje na posao i nazad kad nema kiše, znači po 8 km. dnevno brzog hoda, 5 dana u nedelji ( vikendom odmaram od sportskih aktivnosti).
    E sada me interesuje kako da se hranim i koliko da unosim hrane i koju vrstu hrane bi bilo najbolje da jedem da se ne gojim više. Nikada nisam držala nijednu dijetu, jer ne umem da napravim sebi jelovnik dijetalni, niti znam koja bi mi dijeta odgovarala.
    Napominjem i to da pijem pilule za kontracepciju ( neznam da li je to važno) i da sam krvna grupa A+.
    Moj suprug, koji se takođe nagojio od kad smo zajedno, želi da mi se pridruži, pa ako možeš da mi daš neki jelovnik, jako bih ti bila zahvalna na tome.
Zaključana tema 122 postova