Odgovori 1041 post
I ljubav sam pojela!
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: I ljubav sam pojela!

od Luna85 » pre 9 godine

Meni je žao što nemam vremena da iščitam sve teme a pogotovo te u kojima ima svašta da se nauči. Tako da o VK saznajem u hodu, o kombinovanju namirnica isto u hodu i kapiram da mi se to sve slaže sa onim što ja već dugo negde znam i što praktikujem u onim danima kada to hoću :) Jer onda kada naiđu oni dani kada svesno žderem i kada sam alava do beskonačnosti setim se stanja recimo kao što sam sada, kada pazim na sve, i to mi bude kao pih, kome još to treba. Svesno ugrožavam sebe i zatrpam i popunim sve ono što sam recimo mesec gradila. Mesec dana nije puno ali reci to nekome ko počinje sa dijetom :D Mesec dana je veeeečnoooost. Jedan dan je večnost, ma jedna noć je večnost kada zaroniš u friz. Dakle ja iskreno mislim da je svaki izdrž od više od dve nedelje jedan veliki :01:

I onda i ono što kažu da prestanu da ti se jedu gluposti - komšinica malopre donela pun tanjir svežih mirišljavih kiflica slanih koje volim najviše na svetu, ako lažem vas lažem i sebe - uopšte mi se nisu jele! Ja sam u mojoj glavi bukvalno PRECRTALA hranu koju ne smem da jedem. Ali ovo ne mogu uvek, ovo sam uspela sada i pre 6 godina jednom, sve između je bio pokušaj od 5 dana. I zato sam toliko zahvalna sebi i svom karakteru što sam uspela ovoliko, ovo je za mene zaista večnost. Onda vidim i svi vi. Jer ovi brojevi na vagi ne dolaze preko noći, treba to nagomilati!

Opet bih volela i da iščitam o UN iako znam da je nikada neću držati jer počinjanje dana sa voćem je meni ravno samoubistvu, ujedala bih po kući i bila nezadovoljna. Ali mi se dopada ideja da jedan dan recimo jedeš samo ovo ili samo ono i mislim da bi se to moglo primeniti i kasnije, ispravite me ako grešim, recimo jedan dan samo za UH - pa ručaš špagete i sos, večeras kiflice mmm ali što reče Debelicka nakon toga nema više UH. Bože toliko je spominjem u svakoj temi da mi je već glupo, ali šta ću kada sam to pročitala od nje, nisam ja izmislila :D
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Tačno... UH dan je dan kad se počastiš pred (za neke paklen ) vitaminski dan :D za večeru su dozvoljeni i slatkiši. Ali te posle svakog Vitaminskog dana očekuje nagrada na vagi :) UN-ka se bazira na kombinaciji namirnica, ali nije poželjno ni mešati npr dva proteina. Ako se meša dva skroba...imaju odredjenu proporciju koji je glavni, a koji pratnja.
    Sad kad si već spomenula slane kiflice...hm...dobra ideja za jedan VK šok dan :)
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Jasno :) pošto brojiš kalorije, koji si deo usvojila odatle, jel mešaš proteine i Uh ili dva proteina?
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Da, pomešam ih, ne uvek, ali se dešava...mesno i jaja= vrlo retko ( možda u nekim komplikovanijim jelima ), mesno i mlečno= vrlo često, jaja i mlečno= ponekad (jaja jedem inače retko tj po principu kad se uželim). Ne jedem meso i skrob već duže vreme. Što ne znači da bih odbila porciju musake :D Sad sam u fazi izbegavanja skroba jer mi ga je bilo preko glave u vreme posta. I iskusila sam negativne strane skroba tako da ću se truditi da ga jedem u minimalnim količinama. Što se tiče varenja veći problem su mi pravili skrobovi nego mešanje dva proteina. A iskreno - uželela sam se proteina. Izmedju mlečnog, jaja i mesa, uvek ću izabrati meso!
    Za doručak se trudim da jedem voće, prija mi. Volim da kuvam...ali mi je ujutru najjednostavnije da pojedem voćku i to me osveži i "podigne".
    Ali...dok sam radila, ustajala sam u 4-5h i tad mi je bilo izuzetno teško da sa voćkama dočekam 14-15h da dodjem kući na ručak!
    Dobijali smo kuvani doručak na poslu, ali je to hrana koja je spremljena za fizićke radnike i koja niti bi bila dobra za mene koja bukvalno presedi 6-7h niti mi se svidjalo kako se sprema.
    Sad ne radim i ustajem dosta kasno, pojedem voće, posle toga kafu i to mi bude taman dok ne skuvam nešto za ručak.
    Ako da Bog pa se udam i dobijem klince jednog dana, ili odem nekuda u goste itd situacija ce naravno da se promeni. Sad nemam obaveza i mogu da prilagodim sve samo sebi :D

Kada pravim pitu, ne pravim sa krompirom već sa nekim neutralnim povrćem. Gibanicu od pre neki dan ne računam jer ona spada u VK dan koji je inače grešan :D znači eto...dogodi se da jednom sedmično svesno napravim harakiri od namirnica :D
    Poslednja izmena od Tebi_Za_Ljubav u 23 Jan 2016, 21:20, izmenjeno 2 puta ukupno.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Hvala ti na ovome :) jedno pitanje samo da li i kada jedeš UH tipa testo, hleb, testeninu i ostalo?
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Hleb nisam spremna da izbacim iako na početku jeste bilo pokušala - ne želim. Pojedem ga max 150 gr dnevno onaj koji se zadesi u kući( beli i polubeli ) i ne pazim sa čim. Ne jedem ga sa krompirom i ostalom testeninom.Nisam tip koji ce uz gulaš sa makaronima da jede hleb. Majka često pravi hleb i od spelte.

Špagete kada spremam, to bude sa paradajzom, pečurkama i ostalim neutralnim povrćem. Slično kao i kod pite. Uh se inače isto ne bi trebali mešati sa jajima, mlečnim i mesom. Ali...npr kifla + pita sa gljivama može da se kombinuje
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Htela sam baš da probam hleb od spelte ... kupila brašno i nikako da ga napravim. Da li tvoja mama pravi kvasni speltin hleb ili one hrono varijante?
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Stavlja samo sodu bikarbonu i mesi ga sa dosta hladnijom vodom nego kada pravi hleb od drugog (belog, crnog, raženog) brašna. Kada je voda mlaka tj. temperature koje se koristi za standardno brašno, spelta bude gnjecava. Znači malo hladnija treba :)
  • signorina
    Amater
    Amater

od signorina » pre 9 godine

A šta vam je spelta, djevojčice? :neznalica:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Bravo za dva mjeseca!!!
    Šta mislim o skoku na un sam ti već napisala, ali evo da se ponovim (manje-više ovo što sam rekla i Sinjorini u Alfinom dnevniku).
    Ti si već stekla neke navike (zdrave) i zašto ih sada unerediti sa jednom tako prostom dijetom kao što je un? Meso koje voliš i kojeg si se napokon dokopala poslije posta na meniju može da bude jednom u četiri dana. Opet bi se skrobirala. Uh dan, je ukusan i korisan, a svakako ga imaš u vidu VK-a. Vitaminski dan....hrmpf, možda ipak ne.
    Ne komplikuj bespotrebno.

Mislim da si se zasitila brojanja i vaganja, i da ti je ponestalo ideja. Forum odavno nije bio ovako šarolik - kradi nemilice.
    Ono što meni bode oči u tvom sistemu je niskoća kalorija, ali sam oguglala :D . (ja sam kralj niskih kalorija, pa je debilno da ti ja na to ukazujem)
    Voćni doručak je super, ne moraš da misliš šta ćeš i iz sna se opališ šećerom. Ja sam za ova skoro dva mjeseca imala dva voćna doručka i nije mi bilo svejedno. Stomak mi se programirao na uh-ove s jogurtom po ustajanju. Brzo se steknu te navike. Ja da sam ti bih pokušala s ovom palačinkom (tj onom Luninom palačinkom), pa mijenjaš punjenja. Voće zadržiš u užinama i milina. Ručak ti vjerovatno neće biti obilan (krimi rad je napisati obilan ručak ili bilo koji tvoj obrok kad je zbir na kraju dana jedva preko 1000), i taman ti ostane fino prostora za večeru.

Malo mi mozak spava, ali mislim da ćeš skapirati šta sam htjela da kažem. :009:
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Ovako nešto što si ti napisala narcisa i ja planiram za sebe kasnije. Baš sam pisala sa TZLJ da prosto ne mogu da zamislim da dan počinjem voćem jer je meni doručak uvek bio najbitniji obrok i od njega mi zavisi sve u toku dana :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

I ja mislim da je pametan način ishrane mnogo bolji izbor od bilo koje dijete. Samo držiš pravila u glavi (ja u podsvesti uvek imam orijentacionu kalorijsku vrednost namirnice - tako sam naučila čega smem da pojedem puno, čega manje ... posle je sve lakše .... većina ljudi se iznenade kad vide koliko su npr. pečurke niskokalorične ...). I ovo kombinovanje namirnica ima svoju logiku. Takođe, naučili smo svi da su UH predviđeni puno radije za doručak nego za večeru. Voće većina nutricionista predviđa za užinu (često dozvoljavaju dve voćne užine, pre podne 1 vočka, popodne još jedna, ali je dok si na dijeti jedna užina pre podne je još bolja varijanta zbog šećera koji izaziva glad).

Kad čovek malo bolje razmisli, logika je vrlo jednostavna, izbaciti nezdravo kuvanje (pohovano, zaprške sa puno brašna i masti), izbaciti nezdrave namirnice - svako od nas mora da nauči šta je nezdravo, ali razne kupovne grickalice su zlo, malo kombinovati, smanjiti hleb na normalnu količinu, mesa/sira/jaja/ribe jesti ograničeno, povrće neograničeno, slatkiše samo ponekad (u tradiciji naših baka to je bila nedelja, tad je kompletan obrok bio obilan i nepravilno kombinovan) ... posle takvog dana par dana strogo ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Vidiš koliko se ustvari vraćamo na ishranu od pre. Tada su bila recimo tri glavna obroka, zna se kada je doručak, ručak i večera. Gladan si? Evo ti jabuka idi se igraj i sačekaj ručak. Meso se jede povremeno, povrće dosta a nedelja što ti kažeš VK i dan za sve pa ponedeljak bude obično neka čorba :) Ovo nije nikakva mudrost samo bolest modernog doba koje sve stavlja u instant varijantu i pametne telefone.
  • pink rose
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 12 godine

od pink rose » pre 9 godine

Apsolutno se slazem csa svim sto ste napisale , luna, leonida, narcisa :headbang: Postovati negde pravila kombinovanja, imati u glavi negde kalorijske venosti ( doduse ne u broj, meni je to vec preveliko opterecenje,ali sta ima manje, sta prosecno a sta vec previse kalorija) i napraviti neki plan koji ce u toku dana da sadrzi 4, 5 obroka, odnosno 3 glavna i nekoluiko uzina..radi sto boljeg ubrzavanja metabolizma.
    Inace moja kuma i ja krenusmo gotovo isti dan na dijetu ( reci cu dijetu,iako ja gledam da sebe ne gledam na dijeti, vec na nekom rezimu ishrane kojim cu ciniti bolje sebi) , ja na nacin na koji vidite u mom dnevniku (sigurno ni tu jos uvek sve nije idealno, ali bice bolje vremenom) i ona koja je na dijeti tako sto ne jede nista....mzda nesto ubaci kad bas ogladni, tipa neku vocku, ili integralne stapice ili vec sta ona misli da je dobro....i cija je odluka bolja ??? Ako razmisljamo na duzi period nakon postizanja neke zeljene kilaze, ili priblizne njoj, ko ce prvi pohrliti za hranom i uvesti sebe u krug yo-yo efekta, da ne kazem usporiti metabolizam pre toga znacajno. Ne znam, mnogo gresimo i mnogo smo gresili po pitanju dijeta ( ja prva), ali iz takvih gresaka neke korisne stvari se moraju izvuci.....sto u slucaju moje kume jos nije slucaj . A ja jos uvek t ne mgu znacajno da uticem.. :neznalica:
Odgovori 1041 post