od leonida » pre 9 godine
Mi volimo meso od one velike, tzv. pazinske ćurke, tako da je nikada nisam pekla celu. juče je jedan karabatak, bez kosti i kožice bio 1200 gr, što je više nego dovoljno za obrok, čak i iz ugla mm-a.
Ovo ističem jer one imaju drugačiji ukus od male ćutke.
Ja batak/karabatak/krila pečem u đuvečari - to je ovalna metalna posuda sa istim takvim poklopcem. U meso utrljam so, alevu papriku, biber (ako se setim na vreme, ostavim preko noći začinjeno, tako je još bolje). Stavim meso, nalijem malo vode i đuvečaru, poklopim (ne dodajem ulje niti mast, svako meso ima dovoljno masnoće u sebi) i pečem. Zbog ono malo vode, meso se u startu dinsta, a kasnije peče. Ako je komad mesa deblji, u toku pečenja dodam još malo vode. Na kraju sva ta voda ispari, bez obzira što je poklopljeno, Pečem na nekih 200 stepeni. Bude rumeno i hrskavo i sočno ... mi ćuretinu zaista jako volimo ...
Od ćurećih krila pravim i supu ponekad. Supa doduše bude malo blaža nego od drugog mesa, ali ja koja nisam ljubitelj kuvanog mesa, kuvana ćureća krila obožavam. Uz kuvanu govedinu, to je jedino kuvano meso koje volim ... poješću ja i drugo ako nemam izbora, ali ovo baš volim.
O ćurećem belom mesu mogu da napišem roman. Jeste skuplje nego pileće, ali mi ga kupujemo u Mađarskoj, pa nam cena dođe ista kao kod nas pileće, ali ukus je neuporedivo bolji... s tim se slažu svi članovi porodice. A da ne spominjem dimenziju koja dozvoljava da sečeš velike šnicle, pa ih vrlo jednostavno i u kućnoj varijanti možeš sam puniti svim i svačim, zarolati i spremati na način koji želiš ...
Zaista jako volim ćuretinu. Za praznike pečem karabatak zato što se on vrlo jednostavno može iseći na lepe parčiće pečenog mesa, s batakom ili krilima je to nemoguće.
U načelu, prasetinu pečem više zbog gostiju nego zbog nas, mada, ova za Božić je izgleda bila vrlo uspešna, kad je pohvalio čak i sin, koji ne jede ništa masno ... ni vrat, ni krmenadlu, masniju govedinu ... (ja je nisam jela zbog posta pa ne mogu da dan komentar osim da je izgledala neverovatno lepo).
Sve u svemu, mi smo fanovi ćuretine, sa njom pravim i sarme, punjene paprike, musake, ćufre, fašire, pljeskavice ... mm tvrdi da samo čeka da mu narastu krila ... (računam, kad već ne može bez mesa i kad mu je porcija 1/2 kg po ručku, bolje je da to bude nešto što leti).
Ima jedna stvarčica koja i ima i nema veze sa dijetom, pa se već dugo mislim da li da je ispišem ili ne. Kad sam počela sa dijetom, naravno, prvo se videlo na licu, lice je počelo, u ovim godinama, da se nekako gužva ... zaključila sam da mi je neka kremica neophodna. Sad problem je bio u tome da sam godinama dobijala, probala razne (neke vrlo skupe) kreme za zrelu kožu, sve su bile masne i teške, i posle trećeg dana nanošenja, meni su iskakale bubuljice kao u pubertetu... Pre nekoliko meseci šetam prodavnicom, mislim da je bila IDEA, i vidim malu kremicu od 135 dinara, pravi je Botanica, sa kolagenom, pa rekoh ... da probam ... i ispostavi se da mi savršeno odgovara, nije masna, upije se, koža mi je opet hidrirana ... koristim je već mesecima i prezadovoljna sam ... interesantno da se mala kremica na biljnoj bazi pokazala bolja za moju kožu od svih onih skupih, izvikanih ... pišem o tome ovde jer mislim da svi u mojim godinama u procesu mršavljenja imaju problem sa elastičnošću kože, što je, naravno, na licu najvidljivije ...
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.