Odgovori 432 postova
Dnevnik....
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Dnevnik....

od leonida » pre 9 godine

Taj 1 tanjir je vrlo sumnjiva mera ... 1 tanjir prebranca i 1 tanjir čorbastog pasulja nikako nije isto ...
    Kako ja jako volim da pravim čorbasta jela ... nekad pojedem i 3 tanjira čorbe sa neskrobnim povrćem i mesom i to mi bude obrok (po ovim vrućinama to nekako najviše prija) ... treba imati u glavi otprilike koliko mesa i masnoće si stavila u jela i onda je lako odrediti svoju porciju odokativno (neskorbno povrće je zanemarivo, njega možeš jesti koliko želiš) ... ne suzi se želudac odjednom, taj proces ide postepeno ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Navela sam da mislim na konkretna jela a ne nešto bistro ili dijetalno. Ni čorbast pasulj nije posebno redak pa da bi trebalo da se uzimaju bogzna kakve količine..... Uostalom, računam da će se Eleonor snaći sa tom vrstom procene. Tvoja tri tanjira čorbe sa mesom i povrćem sigurno ne znače da si pojela 500 gr mesa u ta tri tanjira, pa prema tome to nije reper..... to su sigurno laganije čorbe a ja pričam o konkretnom jelu... A konkretne mere sam navela ranije - po obroku (npr mesa, jaja...itd)
    Ne poredimo lagane obroke sa konkretnim sadržajnim obrocima koji treba da predstavljaju glavni obrok, kao što ne poredimo ni 200 grama mesa sa 200 grama krastavca ili zelene salate.
    U svakom slučaju, ne bi trebalo previše komplikovati priču...
    Što se tiče sužavanja želuca, ja ne verujem bogznakako u sužavanje želuca nego pre u to da ljudi popravljaju kvalitet svoje ishrane i menjaju navike...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Eleonor
    Amater
    Amater

od Eleonor » pre 9 godine

Debelicka hvala na iscrpnom odgovoru :30:
    Proucila sam sve (vise puta) i za sad mi je jasno gde gresim... To su definitivno testa! Iako sam prilicno smanjila kolicine od pre par meseci, i dalje ne umem s njima... Posto se trudim da pazim na ostale kombinacije i koliko toliko na kolicinu ulja/masnoce u jelima, jedino ona ostaju kao kamen spoticanja. Ako cemo iskreno, osim sto sam smanjila hleb, ostalo:pite, makarone, spagete...sam jela sigurno jednom nedeljno. Cak i kad govorimo o kolicinama, mislim da mi predstavlja veci problem ostati na porciji makarona nego odrediti kolicinu mesa ili neceg drugog. Tu se vodim nekom logikom, kao i Leonida, pa ako je npr.redja corbica, bude 2-2,5tanjira. Kad je neko sadrzajnije jelo gledam da ne prelazim 1 ili 1,5 tanjir. Naravno, zavisi i od kolicine salate koju pojedem uz obrok. Gledam da je bude sto vise ali ima dana kad jednostavno ne ide. Dakle, zakljucak. Izbegavati sve oblike testa i pita ( barem neko vreme) pa da vidimo sta ce biti. Jos da uspem....
    O "suzavanju zeluca" ne znam sta da mislim...Verujem da se vremenom organizam navikne na manju kolicinu hrane tj.brze se zasiti, pa je to mozda cuveno prirodno! suzenje zeluca :) O ostalim metodama ne zelim da mislim trenutno.

Kod nas na meniju riba za danas :) Jos da se zapece i njam...

D:3 breskvice
    U:3 urme, breskva
    R:supa, skusa, kuvani kupus, salata, hleb
    V:?
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Htela sam da kažem da ne verujem da želudac može da se smanji... samo nam se promene navike i drugačije upravljamo svojom glađu, sitošću i ishranom uopšte... Ne mislim da želudac može da se smanji, samo možemo mi malo da se opametimo. Generalno, mi ćemo uvek imati apetit i glad za hranom jer je to prirodno tj normalno (i potreban nam je onaj minimalni broj kalorija na dan, itd...zavisno od aktivnosti, visine, težine, itd...) ali i kada bi se želudac nekim čudom smanjio (nekom čarolijom) mi bismo i dalje morali da nastavimo da jedemo, dakle i dalje bismo bili jednako gladni... A druga je stvar naučiti se da se jede pravilno i ne više nego što nam je potrebno.... Kada nam je ishrana pravilno struktuirana i organizovana, postiže se ravnoteža zahvaljujući kojoj upravljamo svojom glađu. Na kraju krajeva čovek je hormonsko biće i to igra važnu ulogu kada pričamo o tome šta i kako treba da se jede, pa nije važno samo koliko nego šta (inače bi ona teorija Kalorije IN/OUT bila ključ za rešavanje svih problema, ali malo sutra).

:)

A ti, Eleonor, povedi onda računa o tim testima. Zadrži ih u doručku onda kada ih jedeš. Gledaj da ne budu masna testa. Gledaj da u tom danu kada imaš nameru da se nauživaš toga (pošto očigledno voliš) ostali obroci budu što neutralniji i onako malo dijetalni... Uzimanje proteina u svakom obroku u svakom slučaju pomaže da se izbegne osećaj tj želja za slatkišima. Isto važi i za testa i makarone. To se sve isto ili slično ponaša u našem ,,centru za apetit,, negde gore, u glavi...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Nemam pojma da li se želudac zaista fizički smanji ... ali činjenica je da ne mogu da pojedem one količine hrane kao nekad (i dalje ja natrpan puno hrane - salate, neskrobnog povrća), ali definitivno nisu one količine u pitanju ... da li je to jednostavno promena navika :neznalica:

Činjenica je da ovi koji su smanjili želudac operativnim putem, a oči im ostale gladne, nikada ne zadrže tu minimalnu kilažu do koje su na ovaj način stigli (bar sudeći po onom što vidim u okruženju) ... tako da verovatno ima puno toga u promeni načina ishrane (u stvari više je u pitanju promena u glavi, način posmatranja hrane) ... u svakom slučaju to je proces koji se kod nekog ko se godinama nepravilno hranio (kao ja na primer) ne dešava preko noći ... potrebno je vreme da se sabereš i preorijentišeš i shvatiš koliko ti više prija nov način ishrane, mnoge bolesti nestaju ili se bar smanjuju, vraća se energija (verovatno ima uticaj i zadovoljstvo samim sobom što osećaš da činiš nešto veoma korisno za sebe), ma verovali ili ne ... dolazi do kompletne promene ličnosti na bolje(čudno koliko zadovoljstvo ili nezadovoljstvo samim sobom samo u jednom segmentu može da utiče na sve segmente u nečijem životu ... osoba koja ima pozitivnu energiju širi je oko sebe i pozitivno utiče i na druge ljude ... i obrnuto ....).
    Ja sam neuporedivno zadovoljnija sama sobom ... kao da sam otklonila i poslednju prepreku koja me je sprečavala da u potpunosti uživam u životu ... ranije po ovom vručinama apsolutno nisam funkcionisala (ne kažem da je sad savršeno ... danas mi je bilo baš loše, još i nije baš sasvim dobro ... srozao mi se ili pritisak ili šećer, sudeći po simptomima, ali ... sad se to dešava jako retko, možda jedanput mesečno, po pravilu u stresnim situacijama, a ranije je to bilo maltene svakodnevno ...).

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Da ne ulazim sad u psihološke aspekte, nego da se zadržim na želucu i zapreminama....
    ....ako pojedeš dve kile tikvica i kilo krastavca, to je 3 kg povrća - treba ti mnogo prostora u želucu....
    Zapreminski je to mnogo više nego da pojedeš 200 grama čokolade.
    Kalorije uporedi sama i vidi šta je ovde zdravije da pojedeš (odnosno šta je bolje za upravljanje tvojim apetitom i tvojom ishranom) a 200 gr čokolade neće zauzeti mnogo prostora...
    Pa i ako povrću dodaš 200 grama mesa... opet je kalorijski bezazleno a zauzima mnoooogo prostora. Druga je stvar što si sa ovim povrćem unela nešto lakosvarljivo i nešto što je bogato vlaknima, za razliku od čokolade...
    Ili uzmi 200 grama kikirikija... i dalje zapreminski malo..
    Ili sto grama masti (a to će neko uneti u par kolača).... mala zapremina, zar ne (mali želudac može da podnese).... :wink:
    Slika

• Milan_Dj
    Amater
    Amater

od Milan_Dj » pre 9 godine

Eleonor - Ne znam koliko je pametno da potpuno eliminises testa. Ako si ih jela jednom nedeljno to je sasvim ok. Ako ih potpuno izbacis, a obozavas ih, docice vreme kad ces dosta da se uzelis pa neces moci da se zaustavis.
    Ako vec ne zelis odredjeni nacin ishrane (hrono, UN, bla bla) osmisli svoj nacin ishrane sa jasnim pravilima i principima i kreni u konacnu borbu sa kilogramima. Bez oscilacija, bez cestih menjanaj dijeta, bez pauza i slicno... To je moj dobronamerni savet.
  • Kufi
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od Kufi » pre 9 godine

Zeludac se moze prosiriti kad se iz dana u dan uzima ogromna kolicina hrane. Osobe koje rade premosnicu zeluca imaju znatno uvecan zeludac, velicine lubenice. Da li se on moze vratiti u normalu sam od sebe kada covjek prestane sa prejedanjem, to je pitanje za milion dolara.
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Naravno da se želudac razvlači kada pojedemo veću količinu hrane, pa se opet vraća na neku svoju normalnu veličinu i tako dalje.... Razvlači se i menja svoj oblik jer je to jedan elastičan organ. Tako prejedanje dovodi do razvlačenja želuca, gorušice, mučnine, podrigivanja, itd..
    Kad nismo skloni češćem prejedanju, naš želudac nije navikao na to širenje pa je i manje elastičan. Kažu da debeli ljudi nemaju veće želuce nego što imaju mršavi ljudi.
    To što si rekao da se može trajno razvući usled unosa ogromne količine, tačno... ali to nisu količine koje je jeo iko od nas na ovom forumu, to su upravo ogromne količine kao što kažeš jer ti ljudi neprekidno unose ogromne količine (a ne kao većina ljudi koji su skloni da se eventualno samo povremeno prejedanju)... To su oni ljudi sa baš velikim ili enormnim kilažama iz rubrika Verovali ili ne....sigurno ne Leonida, Eleonor, ti ili ja.... To su neke druge situacije. :neznalica: Kao što si i rekao, ogromne količine iz dana u dan.

Ali dobro... Ovde sam se previše odomaćila .... :oops: 8)
    Slika

• Eleonor
    Amater
    Amater

Jos malo price o zelucima :D
    Koliko sam ja upucena, zeludac je elasticni misic a kolicina hrane koju jedemo utice na njegovu elasticnost. Sto vise jedemo, tj.sto se cesce prejedamo, on postaje rastegljiviji i teze se vraca u prvobitno stanje. Generalno, ako bismo na odredjeno vreme smanjili kolicinu hrane, zeludac bi se polako vratio na normalnu velicinu. Naravno, ako je povecanje abnormalno, vracanje bi trajalo...pa dugo i zato se operacijom brze "resava"problem. Naravno, kao sto pomenuse i Debelicka i Leonida, ako se ne resi problem u glavi i ako ne prestane prejedanje, i operisani zeludac se moze opet razvuci, pa sve jovo nanovo :shock: Sa druge strane, ako se smanji kolicina hrane na neko vreme, zeludac se smanji tako sto izgubi na elasticnosti pa mu je teze da se rastegne i primi veliku kolicinu hrane. Ijao..sad mi pade na pamet...gledala sam nedavno neku emisiju na nekom medicinskom kanalu :? u kojoj su pricali o prstenovima koji se stavljaju na zeludac.. I naravno, ti doktori su to propagirali kao obaveznu stvar, must to do i sa 5 kg viska :shock: Elem, mrsavi dr je sebi ugradio prsten sa "uzicom"koja viri negde iz stomaka :29: i onda on sam sebi zateze taj prstencic kad resi da ...manje jede ili sta vec :shock: Neverovali ili da ...

Sad malo o ja:) Nisam mislila da cu bukvalno da izbacim testa nego da MORAM da smanjim, pogotovu slozene i masne testaste obroke tipa:pite, zeljanice, makarone sa sirom, spagete bolonjeze, milaneze i ostale eze....kojih je bilo jednom nedeljno. Ja sam ih svesno dozvoljavala ali se ispostavilo da nisam uspesno redukovala preostala dva obroka pa je ispadao urnebesno kaloricni dan... :( Da je obicna testenina sa paradajzom, ne bi se mnogo obazirala...mislim, bi, al ne preterano. (to je valjda dobro shvacena prica o UH+masnoce) Hleb ostavljam, oko 100 g, ali cu definitivno da zaobilazim beli jerbo mi strasno otvara apetit (definitivno shvatila prosle nedelje).
    Za sad, dorucak ostaje vocni, a ostalo kombinujem trudeci se da ispostujem osnovna pravila normalne ishrane. Malo kopiram Un. ali bez vitaminskih dana jer ih jako tesko podnesem a pojedem i po 150-200gr.semenki i orasastih plodova (citaj:zanesem se) pa nabijem kalorije...Nadam se da cu istrajati. I ja mislim da je dosta eksperimentisanja i menjanja..bar 2-3 meseca :neznalica:
    P.S. Voce ne mogu da izbacim-jos :oops:
    P.S. P.S.-a :) Debelicka, kucale smo istovremeno, a ispade da smo istu stvar otkucale :) Molim te, osecaj se kao kod svoje kuce. Ne mora ni da se izuvas :) Ja sam zahvalna na posetama i zlata vrednim savetima :009:
  • Kufi
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od Kufi » pre 9 godine

gledala sam nedavno neku emisiju na nekom medicinskom kanalu :? u kojoj su pricali o prstenovima koji se stavljaju na zeludac.. I naravno, ti doktori su to propagirali kao obaveznu stvar, must to do i sa 5 kg viska :shock: Elem, mrsavi dr je sebi ugradio prsten sa "uzicom"koja viri negde iz stomaka :29: i onda on sam sebi zateze taj prstencic kad resi da ...manje jede ili sta vec :shock: Neverovali ili da ...
    To je gastric band. On samo sprecava ljude da unose velike kolicine hrane u malom vremenskom intervalu. Drugim rijecima tjeraju ih da zvacu i prologiraju zavrsetak obroka ne bi li se tako ranije zasitili. Gledao sam prije mozda pola godine na Zabranjenom Forumu jedno 5-6 doktora koji vrse te operacije i jos ih promovisu kao jedini dugorocni uspjeh. :o :o Gledam i ne mogu da vjerujem sta slusam. Da je u ovom drustvu reda oduzeli bi im diplome svima.
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • Eleonor
    Amater
    Amater

Je, je, bas tako...
    Ipak, uzica je naj naj kripi stvar :17: :zid:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ne mogu da verujem ... za 5 kg viška uzica ... pa povuci kad si gladan ... to mu dođe kao da promovišu bulimiju ...

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

E još nešto o želucima....
    Šalim se, ništa o želucu (možda nemaš više želuca za tu temu 8) ), nego...
    Nadam se da te ovih bezbroj informacija nije zbunilo, odluči se za jedan princip i drži se toga, ne daj se zbuniti...
    Htedoh samo da kažem (kao odgovor na tvoj poslednji post): sa srećom onda! :wink:
    Slika

• Sax
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 11 godine

od Sax » pre 9 godine

Svratih na kratko da vidim šta ima novo dok sam bila na odmoru, kad ostah pola sata čitajući o tivkicama i drugim receptima, a vala sam i o želucu svašta saznala :D
    I meni su testa velika slabost, mrtva trka je između raznih testa i sladoleda, ostalo sve može i ne mora :wink:
    Mislim da je ograničavanje gurmanluka od testa na jednom nedeljno ili u deset dana skroz ok, ne zaželiš se, a kad nije stalno ne može da smeta.
    Nadam se da ćeš uskoro naći sistem koji ti najviše odgovara pa da idemo zajedno u nove pobede :mahalo:
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
Odgovori 432 postova