Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • 17manje
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 8 godine

Re: Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)

od 17manje » pre 8 godine

pa fino. masti na volju. pa po dzigerici. :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Ne prečesto da se jede, ali džigerica ti je veoma zdrava. :)
    Ima tekst o istoj na podforumu Namirnice i nutritivi.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od volja cini cuda » pre 8 godine

Pasteta bas moze super da se napravi od recimo kuvane ribe i raznoraznih drugih stvari.
    Nego, Debeliccka ja bih recimo volela da vidim kako se ti sada hranis. Nisam mogla bas ceo dnevnik tvoj da procitam pa se izvinjavam ako si vec pisala.
    Ako imas vremena i volje, baci nam neki tvoj jelovnik.
    Pozdrav! :mahalo:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Dogovoreno, napisaću sledeći put nešto. :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

U poslednje vreme 56 kg.
    Odgovoriću kasnije na Voljino pitanje o jelovniku, nemam sad dovoljno vremena da to iskuckam lepo.
    :mahalo:
    Slika

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Volja, jelovnici.... :wink:

U principu, ja se već sto godina hranim jednako. Dakle hrana a ne ono što ne smatram hranom, kao što sam pisala sto puta. Ne bih sada to ponavljala i bila isuviše dosadna... Ono što ne smatram hranom, i to samo retki primerci iz kategorije, mogu doći u obzir u jednom obroku u 7 dana, nekad u 5, nekad jednom u 10 (npr neka palačinka sa nutelom, plazmom i voćem ii sladoled i slično). Dakle, kod mene se ništa nije promenilo i neće se ni menjati što se mene tiče.

Odmah po ustajanju čaša mlake vode, kašičica meda.

Jelovnik u standardnim uslovima – bar 5 dana u nedelji
    D: dvopek od kvalitetnog hleba (do 100 gr hleba mereno pre pečenja dvopeka), neko sveže povrće sa malo ulja kao salata + AKO EVENTUALNO IMAM neko spremljeno povrće (ili oboje ili jedno od dva), malo nekog proteina (jaje, sir, domaće suhomesnato). Ovo je jednostavna varijanta za posao. U kutijici se nalazi povrće za salatu i iseckani komadići proteina, kad treba da jedem taj obrok dodajem koju kap ulja na to povrće i jedem sa dvopekom i to je sve. Nekad, ne često, je umesto ovog proteina malo slanine.
    R: Obavezna veeelika salata (šta god je interesantno u sezoni, šta je lepše ili šta je ekonomičnije) i neki protein sa ili bez povrtnog priloga (zavisi šta je i kako u pitanju). Najčešće je taj protein neki sir, malo ređe je kombinacija malo mesa i sira a nekad su kuvana jaja ili jaja pržena sa tikvicama (kao omlet npr) ili šta već - ovo je obrok koji se jako jednostavno nosi na posao.
    V: Salata obavezna, povrtni prilog ako ima, meso ili riba nekad (nažalost u poslednje vreme je riba bila malo ređa, moraću da se korigujem), jogurt recimo (ranije je to bila čaša mleka ali pošto više nemam izvor domaćeg kozjeg mleka, prešla sam na jogurt).

Užina negde između ako postoji može da bude sirova golica ili suncokret i slično....

Napomena: krompir, pirinač, paste i slične stvari nisu prisutne u standardnoj ishrani iz razloga što mi ovakva ishrana ništa ne znači i to nikad ne poželim. Ponekad je ručak pasulj i salata.

Žitarice u smislu muslija ili kaša apsolutno nikad ne jedem, i tome slično.

Od kategorije UH, dovoljan mi je kvalitetan hleb. Ništa više. Imam dovoljno UH i u neskrobnom povrću. Loše UH dobijem ponekad iz nekog slatkiša. Dovoljno i sa te strane, pa mi ne treba ništa više ni iz te kategorije.

Količine velike odnosno kao što sam uvek pisala šta smatram da su normalne količine koje namirnice. Nisam nikad gladna, uvek obrok završavam sita i srećna. Ne odričem se ničega. Sve teče spontano.

Voće samo ponekad, voće mi skoro ništa ne znači, izrazito forsiram povrće– obavezno sveže povrće svakog dana u sva 3 obroka (eventualno u 2 ako je situacija nestandardna) a spremljeno povrće ako ima- ima, a ako ne - nema veze.
    Povrće ne samo da sadrži sve vitamine i minerale koje sadrži i voće, nego ih čak sadrži i u većoj količini. Dobar primer bi bilo npr poređenje lubenice i krastavca: krastavac se smatra maltene najpraznijim povrćem a ima bolji nutritivni skor od lubenice.

Ako nekoga zanima, može da pogleda linkove sa skorovima:
    Lubenica - http://nutritiondata.self.com/facts/fru ... ces/2072/2
    Krastavac - http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2440/2
    Potrebno je gledati donji deo gde piše NUTRIENT BALANCE (Completeness score). U padajućem meniju gde je serving size odberu se jednake količine (100 g, recimo) i uporede.

Manje standardan jelovnik – npr 1 ili eventualno 2 dana u nedelji
    D: kao standardan ili samo jogurt i dvopek u slučaju da su okolnosti takve da nemam vremena i uslove za drugo
    R: šta god se nađe u ručku koji nisam ja osmislila ili koji je neplanski, tu može da bude i krompir i pirinač i šta god, klasične punjene paprike, sarme, musake, čorbe i variva od raznog povrća i mesa (šta god da je u njima), .... sa salatom naravno i bez hleba
    V: standardno ili šta god se nađe i šta situacija diktira ali uvek iz kategorije hrane i u 99,5% slučajeva bez hleba

Npr jednom nedeljno umesto večere ide nešto od nezdrave hrane u smislu palačinke i sladoleda odnosno nekog slatkiša koji mi se stvarno dopada. Tog dana, ako je planirana ta perverzija za večeru, ručak je skromniji.
    Recimo da se jednom nedeljno desi ova slatka dekadencija, a generalno 2 puta nedeljno ukupno spontano dolazi do nekog baš kaloričnijeg dana (jedan je ovaj slatki a drugi je neki neplanirani pa kako naletim na šta i kako me raspolođenje ponese ili situacija ili šta god... nisam programirana, sa napomenom da nikad nije neka antihrana na meniju).

Konkretno sada tj u ovom periodu imam
    Vanredne jelovnike koji mogu da budu u par varijanti
    :

Vanredni dan A)
    D: preskočen ili minimizovan – samo jogurt u koji dodam sirovu golicu, suncokretovo seme, kurkumu i jogurt, mleveno laneno seme.
    R: ranije nego standardno pa se ručku dodaje i dvopek koji bih standardno pojela u doručku
    U: neka sirova golica ili nešto slično, ređe voćka ili šta već kad bude
    V: standardno
    Vanredni dan A se dešava ako idem posle podne na infuziju (primam sada neke infuzije svaki dan), pa doručak preskačem ili je malecki da bih rano ručala (ranije nego inače) i otišla sita da primim infuziju. Pošto je taj ručak rano, potrebna je ona užina posle podne, npr u 16-17h.

Vanredni dan B) – kad idem rano ujutro na infuziju
    D: brzi doručak da bih bila sita za infuziju – jogurt i dvopek (pola moje standardne doze dvopeka ) ili ako imam vremena onda mala salata sa malo proteina + malo dvopeka i jogurta
    U: recimo sirova golica i suncokret ili jogurt sa ovim semenima kako kad
    R: standardno
    V: standardno

Svaki dan obavezan đumbir i neki posebni čajevi koji bi trebalo da su dobri za mene u ovom periodu. Ni ova golica i suncokret nisu slučajno tu.
    Jurcam na sto strana i svoj ručak nosim sa sobom, bez razlike. Ako je vanredna situacija, snađem se, ali ne dozvolim da pregladujem dan. Jedan dan sam pojela parče pice u gradu da ne bih čekala još pet sati do obroka (nisam imala šta drugo da kupim), jedan dan sam kupila zeljanicu...

Kilaža je već nekoliko dana na 56. Ne jedem manje nego pre a i to što jurcam i trčim nije ništa više nego što mi se dešavalo sto puta do sada. Moguće je i da je došlo do nekog trenutnog ubrzavanja metabolizma. Kako god... Bar situaciju koristim za najluđe varijante i haljinice, hehe.. :wink: 8) mada sam ja ekstra vitka i sa mojih 57.

Pričala sam i sa lekarima o svojoj ishrani i dobila sam velike pohvale :) :020: za svoju ishranu, kilažu, kondiciju i izgled. Rekli su mi da nema potrebe išta da menjam. Sad dok se lečim valjalo bi u potpunosti da izbacim ikakav trag šećera :26: . Ipak nisam :? . To je greška. To mi nisu rekli lekari ali to se nametnulo kao logičan zaključak na osnovu zdravorazumskog rasuđivanja u ovoj konkretnoj situaciji. Nikome ne bi škodilo da izbaci šećer, odnosno svakome bi koristilo.

Đumbir apsolutno preporučujem svima svakodnevno, i u zdravlju i ne daj Bože u bolesti. Naravno, prethodno se informisati o maksimalnim dnevnim dozama i eventualnim kontraindikacijama u slučaju nekih specifičnih stanja (npr ako neko koristi aspirin, varfarin, plavix i slično)...

Još jedan detalj, ove semenke koje sam spominjala (sirova golica, suncokret i lan) kada se jedu u jogurtu, mogu da budu izvanredne za probavu. Nisam ni inače imala probleme sa tim ali sam recimo na početku terapije na koji dan osetila malo nezadovoljstva funkcionisanjem stvari. Međutim, ova varijanta je više nego blagotvorna. Kurkumu dodajem zbog njenih izrazitih korisnih svojstava i protivupalnog dejstva a crni biber iz razloga što se time njena korisnost uvećava za, navodno, 2000%.
    Đumbir takođe značajno pospešuje kompletan sistem varenja, od usta pa do kraja procesa... A dobar je za bezbroj stvari.
    Imam želju da postavim neke linkove za đumbir, mogla bih to da uradim ovih dana...

:) :mahalo:
    Slika

• volja cini cuda
    Amater
    Amater

Hvala na odgovoru! :mahac:
    Kada se sagleda sve ovo sto si napisala, tj. tvoja navika u ishrani, sasvim mi je jasno zasto si vitka. Ali ako se ne varam rekla si u nekim prethodnih postovima da su ti masnoce u krvi povecane. I iz tvog jelovnika mi je i to sasvim jasno zasto je tako.(Po mom misljenju previse su zastupljene masnoce, pogotovo zivotinjskog porekla).

Sto se tice doktora i toga da hvale tvoju ishranu..to ipak zavisi i kom doktoru se obratimo. Generalno, vecina doktora koji su ucili iz nekih starijih knjiga i veruju u onu staru piramidu ishrane ce se sa tobom sloziti. Neki drugi lekari nece. No, hocu da kazem, nije bitno ko ce se i da li ce se neko sa tobom sloziti da je to ispravan nacin ishrane ili nije, vazno je sta ti mislis o svemu tome, kako utice na tebe i sta kazu sami parametri zdravlja.

Svidja mi se sto si ti uzela ishranu u svoje ruke i sto se svesno hranis. Ljubitelj si povrca(sto mnogi ljudi nisu, ja prva nisam bila ljubitelj povrca..sad sam ga vec zavolela i to smatram jako velikom promenom na bolje u svom zivotu).
    Tvoja ishrana mi je na prvi pogled dosta slicna principima hrono ishrane(tri obroka, skrob prepodne) i to je dosta dobro za lucenje insulina.
    Prema nekom mom misljenju mislim da ono sto tebe drzi vitkom je to sto si se ti isprva, pa i skoro ceo svoj zivot zdravo hranila. Nisi preterivala sa pecivima, slatkisima, litrama sokova i alkohola..Onda si imala tu fazu sa nabacivanjem kilaze, odlucila si se za Un dijetu, procitala sam taj deo u tvom dnevniku(to je sam pocetak dnevnika). Imala si i kriza(kao i svi drugi ljudi) ali istrajala si i vratila si svoju kilazu i svoje telo na stare okvire.
    Verujem da sad nekim cudnim slucajem nabacis opet te kile, verujem da ih ne bi skidala Un dijetom, vec ovom svojom ishranom.

Ova ishrana je idealna za tebe i ljude sa slicnim ukusom/apetitom. Ja bih na tvom mestu samo porazmislila otkud te povecane masnoce i dovela bih ih u vezu sa zastupljenoscu masti iz zivotinjskih proteina u tri obroka.
    Ovo je neka moja konstatcija, ono sto bi se reklo..ako mene pitate(a ne pitate). Ali tu smo na forumu da razmenjujemo misljenja, i kroz tu interakciju da se usavrsavamo :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Volja ... u našim godinama holesterol/trigliceridi ne uvećavaju se samo od ishrane ... postoji niz hormonskih promena kroz koje žena prolazi u menopauzi ... i različite su posledice ovih promena po svaku ženu ...
    Zaista ne vidim na koji način smatraš da Mrša unosi previše masnoće :neznalica: , pa nije rekla da jede 1/2 kg slanine ili pakovanje maslaca na dan.
    U novim/starim piramidama ishrane raspravlja se više o tome (barem koliko sam ja čitala o tome) da li su osnov ishrane žitarice ili povrće, a po tome je Mrsa približnija novim piramidama ishrane :) ... u svakom slučaju ni jedna piramida ishrane ... bilo nova ili stara ne isključuje proizvode životinjskog porekla iz upotrebe (nijedna koja se uči na nekom ozbiljnom Univerzitetu bilo gde u svetu).
    Link za novu piramidu ishrane.
    http://nutritionaustralia.org/national/ ... ng-pyramid
    Mrso, izvinjavam se na zloupotrebi prostora u tvom dnevniku :)
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Leonida, u pravu si. Ipak, Volja je sa dobrom namerom iznela ono što ona misli da je ispravno. E sad, tu su prisutne neke zablude i nesporazumi, to je druga priča. Ali, raščistićemo te nesporazume.
    Inače, nisam u menopauzi, ne znam otkud ti podatak da sam u menopauzi?! :neznalica: :wink: Nemam ni predklimakterične simptome ni promene, tako da ovaj aspekt priče nije aktuelan za moj konkretan slučaj. :)
    Inače, moj holesterol je bio samo za nijansicu iznad granične vrednosti :013: (pre 20 godina granica je bila 8 a sada je 5).

Volja, hvala ti na dobronamernim komentarima i sugestijama. Nažalost, ovde vidim neke nesporazume.
    Kao prvo, između ishrane koja uključuje dovoljan i redovan unos proteina i ishrane sa previše masnoća NE STOJI ZNAK JEDNAKOSTI.
    Ne smeš da mešaš pojmove. Neko može da unosi redovne proteine, kao ja, da pritom uzima prozvode životinjskog porekla – vrste mlečnih proizvoda i vrste mesa sa kojima ne da neće uneti previše masti životinjskog porekla nego čak može da ih unosi i premalo.
    Masti životinjskog porekla ne znače nešto loše i nepoželjno. Naravno, kako koje i zavisno od količine, kombinacija u ishrani i sveobuhvatnog načina ishrane.

Holesterol u krvi se stvara, najvećim delom, tako što ga telo samo stvara – 2/3 dolazi na taj način a manji deo unosimo ishranom. Plus, stres i sekiranje može da poveća nivo holesterola u krvi.
    Najgore za krvne sudove u smislu holesterola i triglicerida je sledeće: UH, UH u kombinaciji sa masnoćama, biljne masnoće (loša biljna ulja, margarini).
    Osobe koje imaju višak holesterola u krvi i trigliceride iznad granice (moji trigliceridi su veoma niski) su čak češće osobe koje jedu premalo proteina životinskog porekla i previše testa, žitarica, hleba i slatkiša. Svi pekarski proizvodi (osim običnog hleba) i svi slatkiši i grickalice, razne pite koje se kupuju… predstavljaju upravo tu najpogubniju varijantu – masnoća (loša)+ UH u kombinaciji – i to je ono što je najnezdravije. Osobe nesklone životinjskim proteinima su u mnogo većoj verovatnoći da unose loše masnoće u kombinaciji sa skrobom (krompir plus biljno ulje), itd.. Prekomerna upotreba rafinisanog suncokretovog, kukuruznog i sojinog ulja je najveći uzročnik bolesti krvnih sudova. Svinjsku mast je najbolje koristiti za prženje hrane.
    Možeš da baciš pogled i na stranu 195 ovog dnevnika gde sam copy&paste post (u vezi sa nekim nesporazumima na temu masnoća) koji sam ranije pisala kod Narcise. Taj post se više tiče odnosa ljudi prema masnoćama odnosno nesporazuma na prvom mestu.

Proteini, zatim proteini životinjskog porekla, su nam svima neophodni i to nije stvar izbora. Potrebni su i tebi i Leonidi i meni, osim ako je neko sa druge planete i sa drugačijom strukturom tela / organizma. Proteine je neophodno unositi više puta u toku jednog dana jer telo ima sposobnost da samo ograničenu količinu proteina iskoristi u jednom momentu, tako da se ne može u jednom obroku uneti zaliha za kasnije. Telo ne stvara zalihe proteina. Svi smo čuli za pojam ,,proteinska ishrana, proteinski režim,,. A moja ishrana – sa redovnim unosom proteina, nije čak ni proteinska nego jedna normalna ishrana sa minimalnim unosom proteina. Minimum od 0,75 – 0,80 gr proteina po kilogramu telesne težine nam je svima neophodan. Čak sam na poslednjim lab.nalazima imala neki parametar u nalazu urina koji kad bi se doslovno tumačio, može da znači da imam premalo proteina u ishrani.

Kao što spomenuh gore, najmanje 2/3 našeg holesterola u krvi nastaje tako što ga telo proizvodi. Ovo varira od osobe do osobe, može da zavisi i od nekih naslednih faktora, načina života, funkcionisanja nekih organa i žlezda, tako da može da se kaže da je neko manje a neko više sklon da proizvodi ovaj holesterol. U svakom slučaju, holesterol nam je potreban, hrani mozak, štiti od depresije, antioksidans je, štiti od raka, pomaže u borbi organizma protiv stresa, itd…. Zašto telo proizvodi više holesterola u uslovima stresa? Verovatno zato što mu je taj holesterol upravo potreban u borbi protiv stresa a što ga inače nema dovoljno.
    Holesterol je potreban i za proizvodnju hormona kao što su kortizol i sva tri polna hormona: testosteron, estrogen i progesteron, koristi se za izgradnju nervnih vlakana i prenošenje nervnih impulsa, kao i za jačanje imuniteta. Bez holesterola mozak ne može da funkcioniše. Naravno, ne treba sebi dozvoliti povišene vrednosti holesterola.

Moj otac npr ceo život voli upravo masno meso (dakle masnije nego što bi trebalo) i nikad nije imao povišen holesterol. Moj prijatelj jede savršeno, bavi se sportom, ima potpuno sređen život, mlađi je od mene i bori se sa povišenim holesterolom već godinama.

Proteini u ishrani dakle nisu isto što i premasna ishrana. Proteini su jedno a masnoće su drugo. Mlečni proizvodi sa povišenim % masnoće, npr pavlaka, se u ishrani i ne tretiraju kao mlečni proizvodi nego kao masnoće, pa se tako valja i odnositi prema njima – u smislu doziranja i kombinovanja. Na isti način, ni slanina se ne tretira kao meso ili kao masno meso nego kao masnoća. A što se tiče mesa, nije u redu jesti samo belo meso, nego je u ishrani neophodno i crveno meso.
    Piramide, kvadrati, romboidi, stari ili novi i pitanje da li moja ishrana liči na staru ili novu piramidu…. nebitno je, proteini su nam potrebni. Proteini životinjskog porekla su nam potrebni, kao što reče Leonida, nezavisno od stare ili nove ,,škole,,. Masnoće životinjskog porekla su nam potrebne – pravilno dozirane i kombinovane. Veliki deo masnoća biljnog porekla koje su najviše zastupljene u ishrani prosečne populacije su nezdrave i pogubne za krvne sudove (masnoće iz svih slatkiša, pekarskih proizvoda, raznih jela koja mogu da se kupe gotova ili da se naprave).

Masnoća u krvi je dakle najpre posledica viška UH, loše kombinovanih UH i skroba (kombinovanih sa masnoćom, a pogotovo lošom masnoćom), viška masnoća uopšte naravno, načina života – stresa i sekiracije, viška kafe (kafa je dobra ako se ne prelaze granice), viška alkohola, itd…
    Ja pijem nešto više kafe nego što bi trebalo. Potrebno je da povećam količinu ribe u ishrani, jer sam u poslednje vreme zanemarila ovu namirnicu, da smanjim količinu kafe, da pokušam da smanjim nivo stresa i sekiranja. Što se tiče mojih proteina (životinjskog porekla) u ishrani, njih nema viška niti ima viška životinjskih masnoća - s obzirom na konkretne vrste mesa i sira koje jedem, kao i s obzirom na količine. U svakom slučaju – proteini životinj. porekla nisu sinonim za masnoće životinjskog porekla, odnosno mogu da budu izvor u manjoj ili većoj količini, zavisno od odabira namirnice, ali se to nikako ne podrazumeva odnosno ova dva nisu sinonimi.

Odlično sredstvo za skidanje holesterola i triglicerida je surutka (upravo životinjskog porekla). Naravno, surutka ima i mnoga druga dobra svojstva. Ja sam pre dobijala tu kozju surutku, sir, mleko… sad nažalost više nemam tu mogućnost. Ali, planiram da ponovo počnem da nabavljam pa kako god, makar da kupujem na pijaci. I sada, kada sam na ovom lečenju i primam svakodnevne infuzije, kada koristim đumbir na dnevnom nivou – baš sam radoznala da li će taj đumbir imati neki uticaj na krvnu sliku, a to ću da proverim nakon nekog vremena.

Npr, osobe koje su prešle na neku vrstu LCHF ishrane, recimo umeren LCHF, svele su holesterol i trigliceride na zdrave nivoe.
    Najčešće su osobe koje zanemaruju proteine u ishrani, izbegavaju životinjske masnoće a po pravilu jedu više UH i biljnih masnoća nego što bi trebalo –upravo osobe sa viškom holesterola i triglicerida u krvi.

Volja, ja bih imala neka zapažanja u vezi sa tvojim procesom mršavljenja i nekim tvojim pogledima na taj proces. Ako mi dozvoljavaš, ako razumeš da sam dobronamerna i ako si spremna da odškrineš malo uma i prostora da prihvatiš i neke drugačije poglede, ja ću ti to napisati. Meni je drago što ti ide dobro kao što ti ide i volela bih da se rešiš nekih iluzija i samim tim značajno sebi olakšaš taj proces i apsolutno dođeš do trajnog rešenja a na što lakši način. :)

:mahalo:
    Poslednja izmena od Debeliccka u 15 Sep 2016, 12:26, izmenjeno 2 puta ukupno.
    Slika

• volja cini cuda
    Amater
    Amater

Naravno leonida, nije uvek rec o ishrani, moze biti razlog u nekim drugim ciniocima kao sto je stres, sto kazes godine,..ali ja opet smatram da Debeliccka na standardnoj dijeti unosi vecu kolicinu manosca, i pri tom uopste nisam mislila na slaninu koja joj se ponekad zalomi u jelovniku. Zivotinjski proteini(svi) neki manje neki vise imaju jako puno masnoce u sebi. Pa se pretpostavljam sve to pece na ulju, koje je 99 posto cista masnoca. A i sirevi su poznati kao prizvodi od velike koncentracije masnoce. Oni dijetalni sirevi imaju od 20 posto pa na vise masti u sebi. Golica, semenke isto imaju masnoce ali su ipak u izvornom obliku pa je tu i prisustvo vlakana, proteina i ugljenih hidrata pored masnoce. Za razliku od ulja koje je cista mast(ili skoro cista). U 5 grama ulja imas skoro 5 grama masti (skoro 100 posto). A u 5 grama susama imas 2,5(polovinu) grama masti. Druga polovina su drugi vazni nutrijenti.

Edit: Procitala sam upravo sta si napisala Debeliccka, u isto vreme smo poslale post. Skroz sam zaboravila na kafu. Joj koliko ja mrzim tu namirnicu zvanu kafa! Izvini, ja se sa mojima konstantno raspravljam. I sve pokusavam da ih odgovorim od kafe. I oni su vitki(tata pogotovo) ali kafu piju cim otvore oci. Sigurno popiju 3-4 kafe dnevno. To je bar ono sto ja vidim. Mozda je i vise. Vec imaju bolove u zglobovima, kukaju a meni bude tesko, pa im govorim da ne piju kafu, da zamene sa limunadom, bar sa cajevima da pokusaju. I cajevi su bolja varijanta od kafe. Ali ne ide. Smanji kafu ako ikako mozes. Samo jedna dnevno maksimalno.
    Pokusaj kao eksperiment. Da vidis kako ces se osecati. Kafa je i izazivac stresa zbog svog sastava.
    Slazem se, u tim pecivima/slatkisima ima goomila masnoce. Ja tako kupim slatkise i onda kad jedem, samo na pola kazem dosta i krenem da mrvim ostatak tog smeca a ono pod rukama mi se sve lepi od masnoca. E i onda sebi kazem..evo vidi od cega si se ugojila. Ta kombinacija (prosti skrob i masti) je pogubna za liniju i neminovno stvara viska kila za onu osobu kojoj su take namirnice bile redovno u jelovniku.
    Naravno, slobodno mi reci sta mislis, tvoja zapazanja. I ja sam tu tebi ako mogu nekako da pomognem! Zelim ti brz oporavak i skidanje sa te infuzije.
    Poslednja izmena od volja cini cuda u 15 Sep 2016, 11:32, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Volja, izgleda da smo pisale u isto vreme... (mislim na moj prethodni post)
    :)
    Slika

• leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Pa se pretpostavljam sve to pece na ulju, koje je 99 posto cista masnoca.
    Bože, zar dosad nisi shvatila iz naših jelovnika da niko od nas ne peče na ulju :shock:

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Leonida, ne pečem ja i ne pečeš ti na ulju. Tu jesi u pravu.
    Ali ja se zaista ne bih izražavala tako u množini, to Mi, Svi mi i slično... jer je kroz forum prošlo mnoštvo članova sa najraznovrsnijim navikama, načinima, sklonostima i slično, sa različitim uzrocima debljine i tome slično... Svako je priča za sebe, sa svojim navikama, razlozima, lošim ili dobrim sklonostima, itd... Edit: svi mi ili niko od nas, to sam mislila. :)
    Ne možemo reći ni da smo se Svi mi ugojili zbog ovog ni Svi mi smršali zbog onog, jer postoje zaista raznovrsni scenariji....

No, mislim da ovde imamo mnogo više nesporazuma nego što je taj deo da li ti i ja nešto pečemo na ulju ili ne.... Ali dobro.
    :)
    Slika

• leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ni ja se nisam (ovako šokirana) najbolje izrazila ... mislim da je iz većine jelovnika jasno da se koriste minimalne količine masnoće (ja sam više puta naglašavala da koristim 1 kašiku masti da izdinstam 2 kg luka), a čini mi se da većina na forumu koristi te minimalne količine masnoće ...
    Naravno, moja ishrana nije identična tvojoj ... svako je prilagođava svome ukusu (ja recimo jako volim voće i moje mlevene žitarice za doručak)... ali osnovni postulati normalne ishrane bi trebalo da su isti za većinu ljudi ...
    Izvinjavam se još jednom na uzurpaciji tvog dnevnika ... prosto me nekad neki pogrešni zakjučci jako začude (i ja nekad pogrešno zaključim i naravno očekujem da me isprave u tome).

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Izvinjavam se još jednom na uzurpaciji tvog dnevnika ...
    I ne znam dokle ćeš se izvinjavati za pisanje u mom dnevniku!? :) :wink:
    Slika

Odgovori 3271 post