Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)

od leonida » pre 9 godine

Nisam bila tu, pa ne kapiram ... a ne znam koliko unazad bi trebalo čitati ... u čemu je štos sa pečenim kvascem ? Verujem da je ukusan u jogurtu, ali za šta se još koristi?
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

... a ne znam koliko unazad bi trebalo čitati ... ?
    Pa mogla bi da se vratiš tri godine unazad pa da čitaš .... :)
    Pečeni kvasac obezbeđuje vitamine i minerale.. vitamin B, cink, itd... može da se unosi i radi nadoknađivanja potrebe za hlebom, ne mnogo naravno jer je kaloričan...
    Ja nisam umela da ispečem taj sirovi, po Dudinoj instrukciji :neznalica: , doduše samo jednom sam probala :oops: .

EDIT: htedoh da kazem... Zbog zadovoljavanja potrebe.za hlebom.... Kao sto rece Duda, kad dodas malo tog kvasca preko salate ili u jogurt npr, imas utisak da si pojela lepo parce hleba... U smislu vrste sitosti...

Danas sam pisala postove u takvoj brzini, i ovde i drugde, pa je sve ocigledno bas neartikulisano...

Pozz
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 8 godine

Ne znam koliko je tačno, a sad ni ne mogu da nadjem taj članak gde se piše o dobrobitima kvasca, ali ukoliko se ne koristi "pravilno" da može i da ima suprotan efekat :neznalica: Da li? :005:
    Sećam se da se navodilo da kvasac mora pravilno da se "razradi" kako bi se njegovi vitamini mogli iskoristiti, o njemu baš nemam pojma :oops:
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 8 godine

u čemu je štos sa pečenim kvascem?
    U tome što ne nadima želudac kao sirov, koji donekle i dalje fermentiše kad se pojede. Znači, bude skroz "neutralan", kako drukčije da opišem. :) Nas su kao decu često podsećali da štrpnemo malo kvasca jer je zdrav... recimo, jedna ravna kašika suvog sadrži 70% folata potrebnih na nivou dana. Svi bitni sastojci koji postoje u svežem i suvom kvascu opstaju i kad se ispeče (kao što opstanu i u hlebu, hleb se peče, jelte :) ), a ja ne bih da ih se lišim zato što jedem manje hleba. To je ta priča, a može da se ubaci u svašta, od čorbice i sosa do salate i jogurta.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

od Debeliccka » pre 8 godine

TZLj, priča (o kvascu) je sasvim slučajno izvučena iz naftalina... pričalo se o tome pre tri godine u ovom dnevniku, a sada je 17manje put naneo tamo tj u taj deo dnevnika (ili je zalutala :wink: ) pa se tako priča reanimirala... Nije ni čudno da nikom ništa nije jasno.. otkud sad pa kvasac?! :)
    A Duda ti je dala odgovor...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

Izvadih i ja iz naftalina pa ga ispekoh sinoć... ne mogu da verujem da me je skoro dva meseca mrzelo da ispečem kvasac, a jedem ga poslednjih mnogo godina svakog dana za doručak. Ukratko, hvala na podsećanju. :D

Palo mi je sinoć na pamet, da ne mučim više nikog da mi nabavlja (poslednji put je donela svekrva), možda bih mogla da ga izmrvim i prirodno osušim na gazi i mrežici kao što sušim začine, pa onda da ga sameljem u blenderu, pa tek potom ispečem... sve gledam da izbegnem onu varijantu pečenja svežeg jer mi je traumatična zbog ribanja pleha. Probaću ovu verziju uskoro, pa javljam.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Izvinjavam se, a kako praviš domaći naftalin?! Sušiš? 8) :-P

Šala naravno... Javi rezultate...
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

Sledeća tema, pečeni naftalin. :16:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Cipelićka nije pronašla recept za pečeni naftalin, ali je razmišljala o pašteti... (svakakvim temama i ja mlatim mozak, što jes jes!)

Pričali smo o pašteti malopre pa sam se inspirisala…

Cenoteka, da bacimo pogled na cenu paštete (za one koji jedu paštetu):
    http://cenoteka.rs/proizvodi/meso-i-riba/pastete
    Pašteta prosečno ide i do 1000 din po kilogramu ako se ne varam, osim ako se kupuju veća pakovanja.
    Ocena o tome koliko je namirnica zdrava i zašto: ne treba mnogo trošiti reči.

Meso, konkretno svinjski file – može da se kupi za 700 din po kg (s tim što sam ja poslednji put plaćala znatno manje a bilo je to posle poskupljenja mesa).
    http://cenoteka.rs/proizvodi/meso-i-riba/sveze-meso

Svinjski file je niskokaloričan, nemasniji je od pilećeg filea, ne kalira. To što kupite, to dobijete i posle pečenja, mislim na količinu. Ako ništa, dobijete konkretan komad mesa koji se prepoznaje. Pa i ako neko misli da je meso nezdravo, zdravije je sto puta od svake prerađevine.
    Može se jednostavno, brzo i lepo marinirati (a i ne mora) i ispeći u rerni za max 35 minuta (u mojoj slaboj rerni).

Šta od ova dva bi bilo bolji predlog materijala za sendvič i brz obrok koji se lako nosi na posao ili kao useckan proteinski dodatak za salatu?
    Pitanje za potrošače paštete.
    Od čega se prave paštete… ne bih se baš kladila da je od onoga od čega ih predstavljaju da su… Šta im se sve dodaje, koji pojačivači ukusa, boje, aditivi i šta to sve čini zdravlju čoveka… priča stara…
    Osim što je ovaj svinjski file npr sto puta adekvatnija zamena za paštetu u sendviču / doručku, izvanredna je zamena i za bilo kakve kupovne salame, šunke i slično…. (naravno i jeftinija i zdravija).

Drugarice draga, mani se paštete ili je ostavi za jednom u tri meseca... :? :)
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

A može i domaća pašteta... minimalno prljanja i brljanja, smešna količina vremena i preukusna i kvalitetna pašteta (i svi u kući srećni nekoliko dana). Ja sam ih bila zanemarila, ali sad imamo komšiju koji često sam napravi paštetu i donese, onda mi napravimo da uzvratimo, tako da mi to gađanje paštetama mnogo dobro dođe. :NN03:
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 8 godine

Cipelicka <3.
    U iscekivanju sam recepta za peceni naftalin.
    Steta-pasteta je davna proslost na mojoj trpezi, ali uzivam u statistickim podacima koje si iznjela. Ja sam prosle godine preracunala da je tunjevina u konzervi na cijeni kao svjeza, ako ne i skuplja.
    Kapitalizam-fuj! Instant varijante - fuj!
    :mahalo:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

E da, Dudo, domaća pašteta, svakako. Mislim da je nekad davno u ovom dnevniku napisan i neki tvoj recept za domaću paštetu, ali bar za to ima milion recepata na internetu.
    Narcisa, pričali smo i o tunjevini u prošlosti, tačno, sva ta konzervisana riba koju svi kupuju je mnogo skuplja nego sveža... Kad izračunaš koliko neto mase dobiješ i za koje pare...(konzerva tunjevine, 125gr neto mase, npr 180 dinara). Kilogram skuše 660 din na mojoj pijaci (pečena, gotova, merena pečena), savršena. Skuša je zdrava riba, sadrži zdrave masnoće, lako se sprema, ima zgodne kosti tj lako se čisti. Kilogram tunjevine iz konzerve, preko 1000 din.

Ima još dobrih primera za poređenje cena i dokazivanje da je pravilna ishrana tj zdrava ishrana istovremeno i jeftinija od nezdrave, ali drugi put...

:mahalo:
    Slika

• 17manje
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 9 godine

od 17manje » pre 8 godine

TZLj, priča (o kvascu) je sasvim slučajno izvučena iz naftalina... pričalo se o tome pre tri godine u ovom dnevniku, a sada je 17manje put naneo tamo tj u taj deo dnevnika (ili je zalutala :wink: ) pa se tako priča reanimirala... Nije ni čudno da nikom ništa nije jasno.. otkud sad pa kvasac?! :)
    A Duda ti je dala odgovor...

nisam jadna zalutala nego sam citala redom, ko za citalacku znacku.
  • 17manje
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 9 godine

od 17manje » pre 8 godine

A može i domaća pašteta... minimalno prljanja i brljanja, smešna količina vremena i preukusna i kvalitetna pašteta (i svi u kući srećni nekoliko dana). Ja sam ih bila zanemarila, ali sad imamo komšiju koji često sam napravi paštetu i donese, onda mi napravimo da uzvratimo, tako da mi to gađanje paštetama mnogo dobro dođe. :NN03:

jel moze da se reanimira neki recept za domacu pastetu, da je roknem domaci dvopek , pa budem srecna domaca ja ?
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

Ma i nema tu nekog recepta, pašteta ti dođe maltene kao nusproizvod. Kad spremaš neko drugo meso, jedan deo odvojiš za paštetu. Iz supe, ili dinstano (ako praviš dinstane šnicle u ekspres loncu, recimo), pečeno ako pečeš veći komad krtine ili but u rerni, lepo je da se ubaci i nešto kao kuvana kolenica, kuvana slanina, prodinstana džigerica, ma šta imaš i šta voliš.

Sve što ti treba jeste

- nešto mesno i već termički obrađeno (meso obično/suvo, ili džigerica, ili bilo koja kombinacija)
    - neka masnoća (svinjska mast idealna za to)
    - za glatkiju strukturu može i malo želatina (kao što bi ga dodavala npr. u pihtije, rastopiš u malo vode, pa dodaš u toplu masu, sve zajedno u blender)
    - povrće (recimo prodinstan cni luk, svež crni, svež beli; kuvana šargarepa, sveže paprike...)
    - začini (tipa biber, senf, ljuta paprika, morski oraščić...)
    - malo vode ako je masa presuva

I naravno, blender.

Komšija prati recepte, ja sve krkam otprilike. :neznalica: Ne sećam se ni za koju sam ostavljala recept, verovatno je opet bilo nešto otprilike. :020:

A u ovo doba paprika lepa je i pašteta od čvaraka, ali nije dijetalna. :bas_tuzan:
Odgovori 3271 post