Narcisa, za ovo si me ti inspirisala (tj opet te koristim za primer

... po ko zna koji put hehe)...
U vezi sa onim što si spomenula,
da vrtim isto u ishrani i meni ne dosadi... razumem ja negde zašto si ti to rekla i meni to ne smeta, nego samo koristim priliku da pojasnim kako ishrana može da bude jako raznovrsna, zatim sačinjena od kaloričnih i nekaloričnih stvari, masnih i nemasnih, ovakvih i onakvih, naravno treba da bude bez one antihrane, a da se ipak postigne željena kilaža ali i održava... I kada sam bila na UN, kada sam imala priliku da jedem sarmu ja sam je jela, klasičnu sarmu. Te prilike nisu bile česte, razlog više da ih ne propuštam (nisam luda da propuštam sarmu

).
U stvari, ne da ishrana može da bude raznovrsna nego mora da bude takva. Meni je npr potpuno jasno šta se dogodilo kod tebe i uopšte nije čudno to što je do toga došlo... ti nisi imala priliku, tokom izvesnog vremenskog perioda, da uzimaš stvari koje voliš i koje bi u normalnim okolnostima uzimala npr jednom nedeljno i ostala si željna mnogih stvari... Praktično, bila si sprečena da se držiš te neke filozofije o kojoj pričamo sve vreme i koju si i ti želela za usvojiš... sećam se onih tvojih VK obroka dok si bila
Tamo, budibogsnama (čista improvizacija, šest vrsta čokoladica npr, a nigde ni sirnice koju voliš ni palačinke ni ničega... ni ćevapa ni pice...)
A moja filozofija i jeste da se ničega ne bude željno i zato se i ne dolazi ni u kakve probleme sa ishranom ili prejedanjem ili brljanjem.... E sad, ako neko insistira da svaki dan jede neke preterane gurmanluke i da ne pravi ni pauze ni rasporede ni pametne izbore i da to bude svakodnevno pravilo a ne izuzetak, to je već druga vrsta problema... Ja pričam o osobama koje pristaju da se hrane pametno veći deo vremena, a da jednom u nekoliko dana uzimaju kaloričnija jela, klasična kaloričnija jela, ili čak povremeno nešto nezdravo (moja nutela iz palačinke ili kupovni sladoled npr). Osobe koje žele da svakodnevno jedu sve što postoji, ne mogu očekivati ni dobro zdravlje ni dobru liniju. Stvar izbora naravno.
Kao što
Duda reče, ključ je u kombinaciji zdravih kaloričnih i zdravih niskokaloričnih namirnica.
Evo
šta sve isto ja vrtim u mojoj ishrani odnosno šta ja sve jedem (sledi dugačak spisak jela / namirnica).. nabacano doduše i nesređeno ali šta ima sarma da se sređuje, svi znaju šta je sarma, doduše treba dobro da se umota sama sarma, ali priča o sarmi nema šta da se uvija

....):
• Meso - nemasno, srednje masno, masno, juneće, svinjsko, pileće, jareće, jagnjeće, kuvano, pečeno, dinstano, prženo, sa roštilja, sa ražnja iz čorbe, iz supe, iz rerne.
• Suvo meso domaće – nemasno i malo masno (prošarano)
• Slaninu – ali ne često naravno, jer kako da stignem bilo šta da pojedem često ako jedem sve... ne može ništa previše često da dođe na red (a i ne jedem 10 x na dan)
• Sir – mladi redovno, jači ređe (jer volim mladi a i ima svoje prednosti, nikad nisam volela stare sireve ni stari kajmak koliko god da su, s razlogom,rangirani kao specijaliteti, niti dimljene..)
• Pavlaku kupovnu – ali relativno retko jer nema potrebe za više od toga a nema ni prilike (ne jedem 10 x na dan)...
• Jogurt 2,8% , kupovno slatko mleko 2,8%, domaće kozje dok sam imala izvore (punomasno naravno) – uglavnom svaki dan jedna ogromna šolja mleka
• Džigerica – juneća, svinjska, pileća
• Mozak ponekad (teleći)
• Ribu (iz rerne jer ko bi je pržio i prljao šporet i širio miris po kući a i mnogo je lepše i zdravije da se ispeče), riblju čorbu
• Sarmu – ne često jer nema ko da je sprema često a i ne bi mogla često da dođe na red sve i da ima ko da je sprema (jer ne jedem 10 x na dan blabla...) – klasičnu i masnu (tako prave moji roditelji, kada jedem njihovu), velike porcije tj količina zavisi od toga gde se nalazim i da li me je sramota da pojedem mnogo hehe, na slavama je ne propuštam kad je u ponudi, niti za Božić i Vaskrs kod mojih ni u ludilu..
• Punjene paprike – klasične naravno (pirinač plus meso ali ne često jer ne može ništa da dođe na red često)
• Pitu – volim zeljanicu (zeleno plus sir, gde zeleno može da bude zelje, spanać, blitva, kopriva, masnik i razne zelene biljke iz prirode koje su poznate kao jestive na ovakav način) – moja mama možda i prekomerno masti pitu, ali ipak jedem ponekad kada se zadesi kad sam tamo kod mojih - i imam 57 kg - ne prečesto jer ništa ne može da dođe na red prečesto
• Hleb – u obliku dvopeka jer sam veeeliki poštovalac dvopeka, zavisnik od istog i jako mi se dopada – ali hleb je hleb i dvopek je hleb (samo ima svoje prednosti nad običnim hlebom, naravno sama pečem dvopek od odabranog hleba koji smatram lepim, ukusnim i kvalitetnim)
• Slatkiše, odabrane (ali i industrijske tipa nutele u palačinki ili sladoleda) – ali ne svaki dan jer niko ne treba da jede slatkiše svaki dan (jednom u 5, 7, 10 ili 12 dana npr)
• Jaja – kuvana, pržena - samostalno ili u prelivu nekih musaka varijanti / kišova / zapečenog povrća, tikvica, itd... Nikad ispod 3 kom ako je to glavno jelo
• Palačinke kupovne sa nutelom plazmom i voćem (banana ili višnja ili malina) – dešavalo se da pojedem i po dve
• Sladoled , birane vrste, ako je planski visokokalorični obrok – onda ogromna porcija (npr sama pojela Strauss Jaffa Torta sladoled, 700 ml – šta je to?... Ništa strašno, ispod 800 kcal sve – nema kud manje za planski VK obrok a taman mi se prijelo slatko)
• Pica – ne često jer ne može često da dođe na red i zato što radim i druge stvari u životu osim što jedem (idem na posao, spavam, idem u kupovinu, kupam se, radim još štošta... nije sve u jelu..) a i retko se nalazi dobra pica a ja neću baš da jedem bilo šta i biram samo dobru hranu. Kad povremeno planiram picu, ne brojim količinu, to je planski visokokalorični obrok. Važno je samo da bude dobra pica.
• Pečenje
• Velika porcija ćevapa sa lepinjom i pivom (sa Dudom ili u drugom društvu)
• Dobre torte – velika količina ako mi se stvarno dopada (u tim povremenim prilikama kada se jede kalorična hrana odnosno slatkiši – kao planski kaloričan obrok a prijeli mi se slatkiši ili kao neplanski desert ponekad – nikako svaki dan)
• Alkohol – vino, pivo, žestoko (ne sve zajedno naravno)
• Kafa, cigarete
• Kikiriki, velika količina – povremeno naravno
• Kuvan kupus – slatki i kiseli (sa mesom naravno)
• Boranija sa mesom
• Masna supa od mesa i/ ili kostiju – ne često naravno..
• Kajmak, mladi, ponekad – ne često zbog ... (kao što sam dala objašnjenje za masu stvari) a i zato što ga ne volim baš toliko pa mi je svejedno
• Povrće, neskrobno, se podrazumeva ali to nije poenta ovog spiska
• Krompir ponekad – ne često jer nikad u životu ne poželim da jedem krompir i to je poslednja stvar koju biram ali se povremeno namesti kada nije moja režija obroka ili u nekoj klasičnoj musaki ili u nekoj čorbi u kojoj bude i neskrobnog povrća i mesa i malo krompira..
• Kao što rekoh, klasičnu musaku DA (meso plus krompir) ali samo povremeno zato što... ne može da dođe na red blablabla (a i ne ljubim krompir)
• Med, svako jutro kašičica (posle one velike čaše mlake vode koju popijem kad ustanem)
• Ulje u salati UVEK
• Svinjska mast za pripremu jela
• Čvarke NE jer ih ne volim ali ih preporučujem svima koji vole – u pravilnoj kombinaciji naravno i ne često
• Burek NE – jer ga ne volim (volim pitu, zeljanicu)
• Testenine tipa špagete i slično – skoro nikad jer ne volim i ne znače mi ništa (nekad davno u prošlosti, jela sam to češće, u italijanskim restoranima, i dosta mi je za ceo život)
• Krofne, mekike, piroške i slične stvari – NE, jer nikad u životu nisam volela takve stvari i doživljavam ih kao sunđer (npr vileda) natopljen uljem i imam tako neku odbojnost, da ne kažem gađenje, prema toj vrsti masnoće (ustalom UH + masnoća i jeste najopasnija kombinacija i po zdravlje i po liniju) a uglavnom imam odbojnost i prema mirisima iz tipične pekare danas...
E sad, šta još treba da jedem (kad sve jedem)?

Predlozi dobrodošli.
Rado ću uvrstiti predložene stavke u svoju ishranu (ako ima nešto što ne jedem) a ako ne – objasniću zašto ne. Možda sam nešto jednostavno zaboravila da spomenem...
Naravno – ovo NIKO ne treba da radi svaki dan (ove žestoke primere tipa bezbroj sarmi npr) i niko na svetu ne treba u jednom danu da pojede i masnu sarmu i pečenje i palačinku i sladoled i pitu i ovo i ono. Jednostavno jedno po jedno, ili eventualno neka dva za planski VK obrok. Pa i neka tri ponekad na nekoj slavi, ako smo prethodna tri i naredna tri dana jeli smerno (ali neću sada ponavljati pravila VK dana, to sam sto puta pisala). Dana u kojima bi se pojele dve velike palačinke ili ogromna porcija sladoleda treba da imamo najviše jednom nedeljno. Ili npr ko voli burek, to ne sme biti svakodnevna hrana....
Poenta priče nije da se kaže da treba da se jede masna sarma ili ne znam šta da bi se smršalo i održavala kilaža. Ne, poenta priče je da se to sve jede ali ne svakodnevno, ne sve zajedno i ne prečesto. Npr loše kombinacije su nešto što izbegavamo, ali povremeno ćemo pojesti i najlošiju kombinaciju. Povremeno nije problem. Ne sme da bude često.
Na kraju krajeva, svakako jednom u npr 5 dana i treba da imamo kaloričniji obrok i eto prilike za tu pitu /gibanicu / sarmu / dobru porciju nečeg lošije kombinovanog / ćevape sa lepinjom i pivom, kobasice, kajmak sa vrućim hlebom (ko voli, pa nek je sto puta najnezdravija kombinacija na svetu - taj kajmak sa vrućim hlebom, ali to neće biti često) itd...
Nadam se da niko neće da pomisli (ili kaže): ti možeš tako jer si ti dostigla kilažu... Nije baš tako, ja kilažu (57, ponekad 58 kg) upravo i održavam zahvaljujući ovakvoj ishrani. Zato nikad ne brljam jer ničeg nisam željna.
Ako nekad jedem jednolične, prejednostavne ili dosadne obroke to je samo zato što nisam stigla da pripremam nešto bolje ili sam lenja i slično, pa je to baš do mene i moje organizacije /vremena /lenjosti / okolnosti / dostupnosti namirnica (pa tako ponesem veliku salatu i veliku kocku sira i to mi bude ručak na poslu, jer za to nije potreban trud ili vreme, a za neko spremanje povrća bi mi trebalo vreme). Ako jedem sve ovo ponekad, onda ja nikada ničeg nisam željna. Naravno da neću jesti svaki dan ni nepravilne kombinacije ni sarmu ni pečenje ni veliku palačinku – iz razloga, objašnjenih gore pod
blabla a i inače objašnjenih sto puta... Niti ima ko da mi pravi sarmu niti bih mogla jesti tako jake obroke svaki dan niti išta može da dođe na red prečesto ... Ako jedemo sve, onda ništa nije prečesto jer na red dolazi tek nakon x dana...
U principu, naučiti da jedemo ne znači samo naučiti da NE jedemo nezdrave namirnice ili neku antihranu nego i naučiti DA TREBA DA jedemo slobodno i stvari koje su kaloričnije / masnije i slično, stvari koje mnogo volimo, ali ne prečesto i ne u pogrešnim kombinacijama, odnosno, ako su kombinacije nepravilne to je sve na nivou povremenih izleta u nepravilno i to ne može da napravi štetu... Treba da jedemo tako da ničega nismo željni (ne pričam o antihrani).
Ne može se jesti hleb u tri obroka, ne može se nepravilno kombinovati u tri obroka i sedam dana nedeljno, ne može se jesti slatko svaki dan i to je jednostavno tako i tačka... osim ako nas ne zanima naše zdravlje i ako nam je svejedno šta će da se dešava u našem organizmu i kakve sve tegobe ili bolesti mogu da nam se dogode ako ne vodimo računa o sebi...
Jeste sve baš nabacano, nisam trenutno nikako sposobna za lepše pisanje.. ali sam htela da demantujem Narcisu da vrtim iste tri stvari.... radi dopune te moje priče tj filozofije o ishrani...