od leonida » pre 9 godine
Hvala svima na čestitkama.
TZLJ, moj brat je vegeterijanac već jedno 25 godina, ali ... uvek je jeo mlečne proizvode i jaja, a vremenom je počeo da jede i ribu, tako da ne oseća nedostatak proteina. Meso zaista više ne može da počne da jede ... posle toliko godina, ali uz ove namirnice nije mu ni neophodno.
Što se posta tiče, imam prijateljicu koja godinama posti, tiho i nenametljivo ... ona mi je objasnila da ni po crkvenim pravilima nije greh ako na putu ne postiš ... jedeš šta ti se ponudi, veći bi greh bilo izvoljevati i tražiti poseban tretman za sebe ... tumačenja su različita, ali njeno objašnjenje ima mi logike.
Što se moje ishrane tiče ... sve u svemu dokrajčila onu pitu, jela grašak, kiseli kupus, crni luk ... zapravo hleba nisam ni jela, ali sigurno kalorijski preterala zbog oraha, kikirikija i onih urmi ... i tu i tamo po kojeg likera od dinje koji mi prija. Moram i ja sebi da priuštim malo praznika ... ne osećam ni najmanju grižu savesti zbog manjeg izletića u suvo voće i orašaste plodove.
Ono o čemu razmišljam ovih dana je da pokušavam da se prisetim kako se hranila moja baka, koja je živela 97 godina, bez većih zdravstvenih problema. Nečeg sam se prisetila, ali moraću da osvežim pamćenje ispitujući moje roditelje, pretpostavljam da se oni bolje sećaju.
Doručak je kod nje uvek podrazumevao mlečne proizvode, često jaja, salatu i malo hleba. Ponekad slaninu ili neki drugi domaći sušeni specijalitet. Nije bežala ni od čvaraka. Jedino nije pila mleko, jer je tvrdila da joj izaziva dijareju (nije joj bio potreban lekar da joj kaže da joj organizam ne podnosi laktozu).
Večera je takođe podrazumevala mlečne proizvode. Sir koji je jela bio je mlad i punomasam, taj je najviše volela. Jela je i kajmak, jogurt, kiselo mleko ... u sezoni paradajza bio je obavezno na menju, u svakom slučaju, salata i za doručak i za ručak i za večeru, ako me sećanje dobro služi.
Ručak: ona je bila mesožder i vrlo retko je kuvala bez mesa, ali ... njeni obroci nisu uključivali ovu količinu mesa koju ja smatram normalnom ... pravila je musake, punjene tikvice i paprike, sarme i sarmice od vinove loze ... u principu jela gde je 100 gr mesa po osobi više nego dovoljno. Obožavala je pečenje i pekla je prase puno češće nego u drugim kućama, volela je masne komade, ali ... pojela bi 2-3 parčeta po obroku. Riba, rečna, bila je često na meniju, naravno, pržena u dubokom ulju. Kuvala je drugo povrće svaki dan definitivno ne samo krompir kao što je danas u mnogo kuća uobičajeno.
Hleb je jela beli, iz prodavnice, u ono vreme bez aditiva ... ali u to u umerenoj količini ...
Voća je uvek bilo u izobilju i jelo se, u sezoni, koliko god želiš. Nije ostavljala kompote, jeste slatka i džemove. Kompote je zimi kuvala sveže od suvih šljva, dunja, jabuka ... to je ponekad bila večera.
Oraha je uvek bilo i jelo se koliko god te ne mrzi da sam očistiš .... čekić u ruke i polako ... tako niko nije pojeo previše oraha.
Slatkiši su se jeli praznicima, eventualno nedeljom neki lagani kolač , inače ... 1 žele bombona na dan i to je to.
Kad sve saberem i oduzmem, jela je sve osim slatkiša svaki dan, samo u ograničenim količinama i to je bilo dovoljno za dug i zdravi život (uz odgovarajuću genetiku, naravno). Puno povrća, salata, voća, malo mesa, malo hleba, malo orašastih plodova, puno mlečnih proizvoda, malo jaja .... mnogo toga prženo na masti, često je pohovala tikvice u sezoni ... ali ništa joj nije smetalo jer je i to jela uz puno salate i ne u prevelikim količinama. Testa nije volela, osim gibanice (opet puno sira i jaja) a smatrala je da slatkiši nisu za to da se njima hraniš, nego da se njima povremeno počastiš .
Izgleda da je u raznovrsnosti i umerenosti tajna ... a možda je samo genetika u pitanju ....
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.