Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Krećem i ja

od leonida » pre 9 godine

Hvala Debeliccka, upravo do sličnih zaključaka sam i ja došla.

Juče

D: kaša
    U: jabuka
    R: konzerva fileta skuše u paradajzu (dočepala se proteina i bez obzira što je konzerva u pitanju, davno nisam osetila bolji ukus u ustima - ipak organizam ponekad zna šta mu treba), jedan veliki crni luk, jedan tonus, tanjir čorbe
    V; parče (oko 150 gr) soma i dinstano povrće (mešavina za đuveč dinstana sa crnim lukom na masl ulju, sa malo soli i bibera - nije mi se jeo klasičan đuveč sa pirinčem, pa ekserimentisala, ispalo baš ukusno) - to je deo ručka koji je bio planiran za danas i ... pojela bez hleba, nije mi trebao uz onu boraniju iz povrća ...

FA:/ jedva se popela peške na treći sprat, tako da je moja sumnja na virus sve veća

Danas

Bez obzira na napravljen plan, ispao totalno neorganizovan dan.
    Ustala sa groznom glavoboljom, krenula da dokupim neke sitnice, pa usput svratili sa prijateljima na kafu (to je bilo pre podne).
    Nekako se tu pojavio orkestar sa tamburicom .... i svi moji planovi otišli...

D: zamedljana rakija i liker od dinje
    U: kad sam videla da je vrag odneo šalu i da ova rakija deluje ne samo na moju glavobolju ... otišla do pekare po 2 integralne kifle
    R: oko 6 popodne, kad smo svečano došli kući, oko 250 gr soma i ono povrće od juče
    U. pekla žu-žu, pa rešila da se počastim svojom do sada jednom od omiljenih grickalice .... kad me je udario onaj ukus premasnog margarina bilo mi je muka .... ukus mi se promenio
    u međuvremeno pekla pitu sa heljdinim korama, pečurkama i prazilukom, sa malo masl. ulja ... ovaj ukus mi je mnogo privlačniji
    V: nadam se da je neće biti, mada, heljdopite ima još ...

Srećna svima Nova godina!!!
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Noćas je bilo još malo pite i pečenog kikirikija (računam da taj pečeni ima manje ulja nego prženi) i još 2 likera od dinje ... duga je bila noć

D: pita
    R: planiram komad soma oko 150 gr, malo povrća koje je ostalo i bukovače dinstane na masl. ulju sa crnim lukom
    V: verovatno ostatak od ručka, ako ne ... smisiću nešto, imam još onog humus za namaz ...

Imam i jabuke za užine ako budem gladna ...

Bilo je reči na ovom forumu o štetnosti pijenja velike količine zelenog čaja, pa imam potrebu da objasnim kako se pije zeleni čaj.
    Zeleni čaj se ne kupuje u kesici, već pravi kineski zeleni.
    Za spremanje ja imam nešto metalno što najviše liči na veliki naprstak, zatvoren sa obe strane i rupičast. Unutra se stavi 1 do 2 kašičice zelenog čaja, ja preporučujem čaj sa dodatkom jasmina, ima lepši ukus, i nalije se vrelom vodom. Ceo dan se vrela voda samo doliva na istu količinu čaja, čaj ujutru bude jak, razbudi te, a kasnije sve slabiji i slabiji ..

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Srećna nova godina. Želim ti svašta lijepo, a u skladu s forumom da organizuješ svoj hranidbeni sistem po potrebama tvog tijela. :009:
    Pametno je ovo za zeleni čaj. Znam da ne treba pretjerivati s njim i da mi nije baš najdraži. A te metalne loptice za čaj su preslatke. :mahalo:
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Leonido, sretna ti Nova i neka ti se sve želje ispune! :veseljak: :04: :ljubav:
    Eh meni bude muka od zelenog čaja i zaista ga nikako ne podnosim. :bas_tuzan:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Kao što si i rekla...svako od nas ponekad oseti potrebu da se duhovno, psihički i fizčki "očisti" od svega i svačega...svako opet, ima svoje razloge. Meni je ovo prvi post. Kad sam otišla u goste bukvalno nije bilo nista posno osim kiselih krastavaca, turšije itd...a i ne volim da jedem gde 5 žena brlja ruke pogotovo ako i te žene ne mirišu najbolje :cry: u studentskim danima sam zaradila salmonelu i verujte mi na reč, mislila sam da neću preživeti...od tad ne jedem svuda niti svačiju hranu, a kamoli hranu koja prenoći negde gde joj nije mesto. Tako da sam bila primorana drugog dana da "zgrešim sa najmanjim ponuđenim zlom" - špagetama, a kasnije i ćevapima. KAda sam došla kući popila sam 2 dcl kozijeg mleka. To mleko mi je zadavalo muke celu noć...jela sam mrsnu hranu sve do sinoć (4 dana) i osećam se tako izmučeno :cry: želudac mi se toliko bunio sve do jutros, podrigivanje nije prestajalo, ponovo imam 4, ne bubuljice, nego čira!!! NEmoj kao i ja naglo da se prebaciš sa posta jer verujem da je to jedini razlog zbog kog se moje telo ovoliko buni! A kad prodje post opet cu dobro da se zapitam sta je to, što mom telu ne prija.

Snaja je vegan...često ima pad šećera i nuspojave u vidu treperenja, nesvestice, mantanja itd...ne prija svakome ista vrsta mesa, ali sam sigurna da svako može da nadje onu kategoriju koja mu odgovara.

Izvini na off topicu lepo sam se iskukala :D
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Jooj TZLJ! :muka: :muka: :muka: :muka: :muka: Pa je li moralo tako slikovito? :D :D :D Sva sam se naježila. :)
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Signorina, znaš kako...ja sam inače pisac u pokušalju, pa se eto trudim da mi sve stilske figure ( ili šta već ) budu zastupljene, hahaha :D
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Hvala svima na čestitkama.

TZLJ, moj brat je vegeterijanac već jedno 25 godina, ali ... uvek je jeo mlečne proizvode i jaja, a vremenom je počeo da jede i ribu, tako da ne oseća nedostatak proteina. Meso zaista više ne može da počne da jede ... posle toliko godina, ali uz ove namirnice nije mu ni neophodno.
    Što se posta tiče, imam prijateljicu koja godinama posti, tiho i nenametljivo ... ona mi je objasnila da ni po crkvenim pravilima nije greh ako na putu ne postiš ... jedeš šta ti se ponudi, veći bi greh bilo izvoljevati i tražiti poseban tretman za sebe ... tumačenja su različita, ali njeno objašnjenje ima mi logike.

Što se moje ishrane tiče ... sve u svemu dokrajčila onu pitu, jela grašak, kiseli kupus, crni luk ... zapravo hleba nisam ni jela, ali sigurno kalorijski preterala zbog oraha, kikirikija i onih urmi ... i tu i tamo po kojeg likera od dinje koji mi prija. Moram i ja sebi da priuštim malo praznika ... ne osećam ni najmanju grižu savesti zbog manjeg izletića u suvo voće i orašaste plodove.

Ono o čemu razmišljam ovih dana je da pokušavam da se prisetim kako se hranila moja baka, koja je živela 97 godina, bez većih zdravstvenih problema. Nečeg sam se prisetila, ali moraću da osvežim pamćenje ispitujući moje roditelje, pretpostavljam da se oni bolje sećaju.

Doručak je kod nje uvek podrazumevao mlečne proizvode, često jaja, salatu i malo hleba. Ponekad slaninu ili neki drugi domaći sušeni specijalitet. Nije bežala ni od čvaraka. Jedino nije pila mleko, jer je tvrdila da joj izaziva dijareju (nije joj bio potreban lekar da joj kaže da joj organizam ne podnosi laktozu).
    Večera je takođe podrazumevala mlečne proizvode. Sir koji je jela bio je mlad i punomasam, taj je najviše volela. Jela je i kajmak, jogurt, kiselo mleko ... u sezoni paradajza bio je obavezno na menju, u svakom slučaju, salata i za doručak i za ručak i za večeru, ako me sećanje dobro služi.

Ručak: ona je bila mesožder i vrlo retko je kuvala bez mesa, ali ... njeni obroci nisu uključivali ovu količinu mesa koju ja smatram normalnom ... pravila je musake, punjene tikvice i paprike, sarme i sarmice od vinove loze ... u principu jela gde je 100 gr mesa po osobi više nego dovoljno. Obožavala je pečenje i pekla je prase puno češće nego u drugim kućama, volela je masne komade, ali ... pojela bi 2-3 parčeta po obroku. Riba, rečna, bila je često na meniju, naravno, pržena u dubokom ulju. Kuvala je drugo povrće svaki dan definitivno ne samo krompir kao što je danas u mnogo kuća uobičajeno.

Hleb je jela beli, iz prodavnice, u ono vreme bez aditiva ... ali u to u umerenoj količini ...

Voća je uvek bilo u izobilju i jelo se, u sezoni, koliko god želiš. Nije ostavljala kompote, jeste slatka i džemove. Kompote je zimi kuvala sveže od suvih šljva, dunja, jabuka ... to je ponekad bila večera.
    Oraha je uvek bilo i jelo se koliko god te ne mrzi da sam očistiš .... čekić u ruke i polako ... tako niko nije pojeo previše oraha.

Slatkiši su se jeli praznicima, eventualno nedeljom neki lagani kolač , inače ... 1 žele bombona na dan i to je to.

Kad sve saberem i oduzmem, jela je sve osim slatkiša svaki dan, samo u ograničenim količinama i to je bilo dovoljno za dug i zdravi život (uz odgovarajuću genetiku, naravno). Puno povrća, salata, voća, malo mesa, malo hleba, malo orašastih plodova, puno mlečnih proizvoda, malo jaja .... mnogo toga prženo na masti, često je pohovala tikvice u sezoni ... ali ništa joj nije smetalo jer je i to jela uz puno salate i ne u prevelikim količinama. Testa nije volela, osim gibanice (opet puno sira i jaja) a smatrala je da slatkiši nisu za to da se njima hraniš, nego da se njima povremeno počastiš .
    Izgleda da je u raznovrsnosti i umerenosti tajna ... a možda je samo genetika u pitanju ....

• tamy
    Amater
    Amater

od tamy » pre 9 godine

Predpostavljam da je tvoja baka bila aktivna po ceo dan ( poljoprivreda, stoka i tako to ) , ako jeste i to jako znači , jer je onda trošila to kaloricnije što pojede :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Zapravo nije ... moji nisu sa sela.
    Imala je cveće doduše i trebalo je održavati kuću i dvorište u redu .... bez životinja ... ona jednostavno nije jela puno kalorične hrane, a jela je puno povrća i voća.

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 9 godine

Imala je cveće doduše :D :D :D Baš me nasmija.
    Definitivno baku za predsjednika! To je manje - više što i ja hoću i radim na tome.

Da, kaže crkva da ne treba izvoljevati u gostima. Ima priča i o Patrijarhu koji je jeo kokoš za vrijeme posta, pošto je bio u posjeti nekoj siromašnoj familiji u nekoj zabiti i oni su u tu čast zaklali jedinu kokoš koju su imali. Naravno da nije pojeo batak s karabatakom nego malo uprljao tanjir, i domaćini su bili zadovoljni i nije ih uvrijedio.
    Ja sam okružena sa dosta ljudi koji poste pa mogu da pratim kad neko vrluda i namjenski ide za vrijeme posta u goste "jer pobogu kako da postim kad sam u gostima?". S druge strane ja kao domaćin insistiram da mi gost kaže šta voli i šta ne voli, a ne da ga mučim nečim što ne može ni da prinese ustima...Nepoštovanje nečijih navika iz vjerskih razloga mi je mnogo veći problem od te mrsne hrane na tanjiru. To je isto kao da muslimanu serviraš krmetinu, ili ....lupam vegerarijancu nešto s mesom, a da mu ne daš izbor da se prilagodi svojim željama. (Igrom slučaja sam bila na likovnoj koloniji gdje je bilo i vegetarijanaca i muslimana, a organizator se potrudio da nam se svima zgadi. Unaprijed je bio obavješten o hranidbenim navikama svih učesnika. Doslovno svaki obrok su vegetarijanci izvlačili neku šunku iz "vegi" lazanje, a muslimanima prvo serviraju krmetinu, pa im na protest donesu nešto bez (mada sam ja i dalje ubjeđena da su im podvaljivali i tada...))
    Završavam ovaj off o postu, evo i njegov kraj se opasno približio, a ispitaj roditelje za bakine navike, baš me interesuje. :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

O bakinom trošenju kalorija.
    Realno, tadašnje žene su trošile puno više nego mi.
    Plac je bio veliki ... ja kukam kad treba da pokosim kosilicom, one su to radile ručno (deda se nije mnogo petljao u poslove koje je smatrao njenim). Veš se prao ručno. Kuća se nije usisavala usisivačem. Parket nije bio lakiran ... ribao se jedanput nedeljno, i to cela kuća... nama je život u tom smislu puno olakšan. A i cveće, trebalo je to okopavati, pleviti od korova ...
    Baka je imala genetske predispozicije za dug život, ali, budući da je poticala iz imućne porodice, kvalitetnu ishranu i kao dete, što u ono vreme nije bio čest slučaj. Budući da je pradeda bio dalekovid, smatrao je da i ženskom detetu neće škoditi zanat, kupio joj je Singericu i poslao na kurs šivenja/krojenja. Ceo život je imala svoj izvor prihoda i nije zavisila od muževljeve plate, pa je mogla sebi da priušti kvalitetne namirnice, zaprške bez puno brašna ... ali je znala do kasno u noću da šije ... radila je zaista puno, današnjim rečima ... cela kuća i deca na leđima + privatni posao ... sad koliko sedeći posao kao šivenje troši kalorija nemam pojma, ali sigurno više nego moj rad na kompjuteru, bar je vrtela one točkove Singerice nogama satima (stara varijanta kućnog bicikla).
    I da, svuda je išla peške ... do pijace, do prijateljica ... definitivno su trošile više nego mi.

• Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Super baka :) svidja mi se ono što si napisala "nije bio potreban lekar da joj kaže da njen organizam ne podnosi laktozu". Dokaz da treba slušati šta nam telo poručuje.
    Slanina koju je baka jela sigurno nije bila pumpana aditivima i želeom kao ovde današnje "barene". Videla sam postupak proizvodnje i nikad je više nisam zagrizla. Slanina je namirnica koju preporučuju lekari, ali ona prava domaća - bela slanina, koja se preporučuje i na +40 stepeni. O mesu neću ni da pišem jer je današnje meso 30% antibiotik i hormon! Jaja - čak ni 3 komada kupovnih ne može da "oboji" palačinke, a jedno jaje domaće koke bude kao 2 iz prodavnice. Hleb je nekad zaista težio 1kg, a na oko je bio manji nego današnji koji jedva ima 500gr.

Ne postoji vera koja nije zastupljena u mojoj porodici, kad je brat dobio sina, u našem dvorištu vrtelo se prase na ražnju. Ali se na ražnju pored vrtela i dva pileta za prijatelje koji su albanci. Za Božić nam dolaze isti, ali za Bajram dobijemo baklave :) .Ako sam na nešto ponosna, onda je to vaspitanje koje su mi roditelji preneli da je "ceo svet jedna avlija".
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

TZLJ, i ja sam vaspitana da se svaka vera poštuje, u stvari da je čovek ili dobar ili loš, nevezano za religiju, društveni status, obrazovanje, materijalnu situaciju ... trudila sam se da tako i decu vaspitam.

U međuvremenu, prisetila sam se još nekih stvari sa bakinog jelovnika.
    Za doručak i starinska, danas manje pravljena jela - kačamak, prženice, popara, sve sa mlečnim proizvodima, naravno. Pošto ovi mlađi verovatno ne znaju, popara se pravila od starog hleba, kuvanog sa kašikom masti i nešto vode dok se ne pretvori u kašu, i onda se u to dodavao sir - sve mi se čini da je sir bio obavezan u svakom doručku.
    Doručak je definitivno bio najkaloričniji obrok i nije bilo šanse da ga izbegneš kod bake. Bez doručka nema igre, pa ti kukaj da nisi gladan koliko god hoćeš.

Za ručak su se jele i iznutrice, sve vrste, pohovani svinjski mozak, škembići, džigerice, čak i pržena creva - svaki komad životinje se kuvao nekako, ništa se nije bacalo. Naravno, i obavezne pihtije od papaka, ušiju, jezika su imale svoje mesto.
    I čorbice i supe, raznih vrsta. Kad malo bolje razmislim, te čorbice i jesu kompletan obrok - povrće, meso, nekad jaje/pavlaka, uz parče hleba to je obrok, a ne predjelo, kao što ih danas tretiramo. Pileća džigerica se obavezno pekla najmlađem detetu, i nije bilo šanse da je izbegneš, deci se takođe davala masnoća iz goveđe kosti , kad se kuva goveđa supa - mazala se po hlebu i smatrala izuzetno zdravom za decu, što i nije daleko od istine.

Sve u svemu, ispada da se ta generacija uopšte nije baš tako nezdravo hranila. Jak doručak, ručak sa kuvanim povrćem, svežim povrćem u vidu salate i mesom, češće kuvanim i dinstanim nego pečenim ili prženim i slabija večera. U međuvremenu, za užinu voće ili eventualno parče hleba sa džemom/medom/mašću (ovo poslednje više za decu koja su večito u trku, pa to i potroše).

• ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 9 godine

Kada bi jeli samo "izvorne " namirnice,industrijski neobradjene bilo bi manje gojaznih i bolesnih.Meso,povrce,voce,zitarice to je osnova ishrane.E sada,to sto nama pakuju u lepe kutijice i kesice,pa cak i napisu da je zdravo,gore je 1000 puta nego meso isprzeno na malo masti.Pomenule ste i slaninu.Moj muz je pre par godina imao neke flekice na plucima i lekar na VMA mu je savetovao da jede sto "belju" slaninu i crni luk...
    Un start 31.3.-66.5 kg
Odgovori 1289 postova