Odgovori 578 postova
KALORIJSKE I NUTRITIVNE VREDNOSTI POJEDINIH NAMIRNICA
  • Matej
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 17 godine

od Matej » pre 17 godine

Ella73 napisao:Melisa
    ti si ovim jelom unela 188.34 kcal, znači:
    750 gr : 657 kcal = 215 gr (koje si pojela) : X kcal
    X kcal = 657*215/750
    tj. računamo koliko smo stavili u ''lonac'' za ukupnu energ.vrednost, a obračun za onoliko koliko smo pojeli. Ako često jedeš ovo jelo onda izračunaš da 100 gr ovog jela ima 87.6 kcal. :wink:

Ella gledajuci ovu Vasu jednacinu,racunanje kcal. vrednosti se cini mnogo tezim nego sto to zaista jeste
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 17 godine

Nije Matej teško samo strašno izgleda.
    Kada sam ja počinjala mislila sam da neću imati vremena i da se nikada neću snaći ali je baš zabavno.

Važno je da nabaviš digitalnu vagicu da bude precizno, blokčić, olovku i digitron ili napraviš sebi na kompu neku bazu u excelu, postaviš funkcije i posle samo ubacuješ.

Ako želiš da brojiš pokušaj, to je univerzalna formula koju koristiš i kada računaš za jednu namirnicu i za jelo koje kuvaš i za ceo obrok, kako ti volja, ako se rešiš da brojiš javi se ovde ili na pp i sve odradijmo. Za kratko vreme uđeš u fazon, evo vidi Suzanu kako broji, a skoro počela.
  • Pufna
    Početnik
    Početnik

od Pufna » pre 17 godine

Matej, ako umes i znas bolje i lakse, slobodno nam objasnjavaj. :007:
    Kako bi ti ovaj isti primer pojasnio jednostavnije? :)
  • Medeni
    Početnik
    Početnik

od Medeni » pre 17 godine

Sto se tice kalorijske vrednosti proizvoda iz pekare, ako bas mora da se jede nesto iz pekare, onda biram integralne kifle. Je l' vi verujete da su integralna peciva stvarno integralna? Ranije sam kupovala u pekari integralne kifle, pa su me ubedjivali da su to samo obojene kifle, sad ih kupujem u Maxiju(kao imam vise poverenja), ali i dalje sumnjam?
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 17 godine

Na žalost, u pravi si, retko se može naći doista integralno pecivo ili hleb, mahom se boji belo brašno. Gledala sam skoro na tv jednog dedicu koji se razume u te stvari, pričao o bojenju, o emulgatorima,...između ostalog kaže: da ako pipnemo hleb ili pecivo rukama, ako je vazdušasto i sunđerasto sigurno je obojeno a ako je teže, nabito e onda je od celog zrna tj.integralno.

Kome verovati, ne znam ali ovi mi dojde logično.
  • dzhiglja
    Početnik
    Početnik

od dzhiglja » pre 17 godine

cokolada s rizom?
    i jel tuna u ulju stvarno ima 300 kcal?
  • melisa
    Urednik
    Urednik

od melisa » pre 17 godine

Tuna u ulju bi trebalo da ima oko 180 kcal/100gr, u zavisnosti od proizvođača. Ja preporučujem happy tunu u paradajz sosu - 90kcal/100gr. :D
    Slika
  • dzhiglja
    Početnik
    Početnik

od dzhiglja » pre 17 godine

melisa me obradovala :zelenko:
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Najlepse zelje sa rizom - 525 kcal .
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 17 godine

tjestenina na bazi rižinog brašna kuhana 122 kcal/100 gr
    tjestenina obogaćena proteinima kuhana 164 kcal/100 gr
    makaroni od kukuruznog brašna kuhani 126 kcal/100 gr
    makaroni / špageti kuhani 135 kcal/100 gr
    makaroni s jajima kuhani 184 kcal/100 gr
  • tigrica
    Amater
    Amater

od tigrica » pre 17 godine

sto se tice hleba meni je lekar savetovao da kupujem hleb koji proizvode velike pekare, tipa Beogradska... Jer samo te velike pekare imaju masine i tehnologiju za pravljenje integralnog hleba. U malim pekarama je sve bojeno.

:)
    Pocetak-04.05.12 -protekal
  • tigrica
    Amater
    Amater

od tigrica » pre 17 godine

"RAZANI MESANI HLEB "
    "PEKARSKA INDUSTRIJA PANCEVO"

Sastojci: Gotova smesa za razani hleb sa min 30%integralnog razanog brasna (psenicno brasno T-500, integralno razano brasno, enzimski aktivno sojino brasno, antioksidant E300, elmulgator E472e i enzimi), voda, svez kvasac, kuhinska so, biljno ulje, kim u zrnu, przeni jecmeni slad.
    Neto kolicina: 400g.

Nigde kaloriskih vrednosti. Pitacu nutricionistu sta misli o ovom hlebu, meni se svidja jer je nekako izdasan, 50g je 3 kriske hleba i vise.

:)
    Pocetak-04.05.12 -protekal
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

To i jeste problem sa nasim pekarima - sto retko koji hleb ima kcal vrednost na deklaraciji.
  • tina_ns
    Početnik
    Početnik

od tina_ns » pre 17 godine

koliko ima kalorija jedno parce crnog hleba sa margarinom i pekmezom? ako neko zna, to ja obozavam da jedem i ne treba mi nista drugo slatko.
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

tina_ns napisao:koliko ima kalorija jedno parce crnog hleba sa margarinom i pekmezom? ako neko zna, to ja obozavam da jedem i ne treba mi nista drugo slatko.

crni hleb = 222 kcl
    margarin = 730 kcal
    dzem = 261

30gr hleba+10gr margarina+20gr dzema = 192 kcal

Dijet maegarin light ima 380 kcal - bolje takav kupuj.

Ovo su ti smernice, a ti vagu na sto, izmeri hleb, pa zapisi cifru, pa ga namazi margarinom, pa ga opet izmeri i zapisi (kada od druge cifre oduzmes prvu, dobices koliko margarina ima na hlebu, tako uradi i sa dzemom :wink:
Odgovori 578 postova