Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine
    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od Moderator » pre 14 godine

macika4 napisao:zdravo svima ...
    da se pozalim i ja malo na moj zeludac do sada nisam ispitala sta mu je ali trazeci po netu sama sam svatila svoju muku...imam problem posle obroka kao da mi neradi zeludac i potisne srce i silno lupa isla kod maticne ona rekla nije ti nista to je od stresa ... primetila sam da kad legnem jos vise mi uzlupa srce i kad uzlupa posle sam malaksana i sam isla da snimim srce sve je ok samo ja nisam ....moje pitanje je sta mogu da jedem da ne osecam nadutost zeludca i sta da primenim da mi se ne desava ovo zato sto radim malo stresan posao i desi mi se usred posla da mi zadrhte ruke a takav mi je posao sto moram da sam smirena kako da to promenim znaci izbacila sam i neke namirnice da ne jedem primer kafu ne pijem mleko isto smeta mi kupus i jos neke druge stvari da ne nabrajam i izvinite ako mi je los srpski ja sam iz makedonije hvala vam

Cao Macika4 i dobrodosla :)...
    Elem, nemam nista preterano pametno da kazem a sto nisi cula - osim da je u tvom slucaju na prvom mestu kontrola stresa, promena zivotnog stila pa tek onda vrsta hrane koju jedes. Sve ovo sto opisujes podudara se sa problemom koji ima dosta ljudi a to je da im je zeludac usled hronicnog stresa stalno "zgrcen" i napet i da jednostavno "nema slobodu" da radi kako treba. Dakle, resi prvo pitanje stresa i 90% problema sa zelucem ce nestati. Ostalo ces resiti korekcijom ishrane i to je to...
  • nemi
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 14 godine

od nemi » pre 14 godine

evo i ja da kazem kkoju rec.nadam se da cu i ja izvuci neku pouku u kontaktu sa novim prijateljima,
    moj problem je poceo pre jedno godinu i po kada su ruke pocele da mi se tresu da konstantno mi varira pritisak uz neprekidno povecan pusl,100-11o
    poceo je stomak da me boli,da mi se nadima a ispod samih grudi nesto da mi se krece,levo-desno,a nize ispod da mi kao misevi trce tamo-amo.kao u filmu ,,osmi putnik,
    najgore u svemu je bilo sto je pocela desna ruka da mi trni i kao oduzima i ta oduzetosst da se siri na gore,cak i do pola obraza sa desne strane
    bila sam na klinickom centru ok mi je t3 i t4 i krvna slika jedino mi je holessterol bio na gornjoj granici,
    bila sam na bezanijskoj bolnici i tamo su mi na ultra zvuku nasli vazduh u crevima,na rengenu mi nasli gastritis i na pregledu mi nasli tezak spazam creva,heliko bakteriju i polipe na debelom crevu
    od tad do sad skinula sam polipe i dva puta pila terapiju za heliko bakteriju i spavala i prespavala celu godinu
    regulisala sam pritisak,valjda, pokusavam jos uvek da prestanem da pusim (sa 30 sam spustila na 5-10) i od tad su mi vrtoglavice prestale al mi se nastavili problemi sa stomakom u vidu nadutosti,povremenog bola na mestu zeluca i mislim kad sam proveravala puls na stomaku nije u pupku nego malo iznad.nova sumnja mi je da imam pomeren zeludac.
    ako neko moze da mi pomogne bila bih mu vecno zahvalna jer sam svom okruzenju dosadila sa svojim problemima,tako da se osecam kao hipohondor jer ni jedan dr. mi nije konkretno pomogao pa sam pocela da se lecim na netu tipa ujutru i uvece cimet i med i zaista,cini mi se nisam vise toliko naduvena.
    unapred zahvalna pametnim ljudima koji imaju vremena za mene
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@nemi - cao i dobrodosla :) - mada ovo dobrodosla deluje kao neslana sala...

Elem, ubaci neke osnovne podatke o sebi da bi odgovor bio jasniji... Dakle, godine, da li imas visak kilograma, kako stojis sa stresom - da li se bavis nekim stresnim zanimanjem... i slicno sto mislis da ce pokazati kako zivis... Takodje, sta ti je uobicajna ishrana, da li ti neke namirnice smetaju... itd...

pozdrav,
    M
  • nemi
    Početnik
    Početnik

od nemi » pre 14 godine

proveravala par puta dal sam dobila poruku pa odustala.mislila sam da gosp.moderator nema resenja samo za mene
    ako jos koji put pogleda u ovo poglavlje nek stoje odgovori na pitanje,
    imam,sad cu,35god, i kilazu tj 3-4kg,sam nabacila u poslednjih sest meseci tako da neki kazu da sad imam taman a ja kazem da imam vise,
    stres je nasa svakidasnjica tako da je to,nazalost,postalo glupo pitanje al da do juna prosle godine u mom poslu je bilo poprilicno stresa a od nove godine,stres je minimalan,zakon nam ukinuo neka ovlascenja tako da je po mom misljenju sad i dosadno.cini mi se da bi ozdravila da se vrati vreme koje je bilo i na koje sam navikla,
    sto se ishrane tice,mislim da jedem cak uzorno,ako pricamo o rucku (supica,kuvano) a ako pricamo o mom dorucku moglo bi se reci da sam retko kad doruckovala dok nisam osetila te prvobitne smetnje,sad,u poslednjih,godinu dana je obavezan
    isprva je bila pekara a sadd trenutno jedem lan,semenke,susam,suncokret-sve sipam u ciniju i zvackam celo pre podne ili mekinje sa jogurtom ili pahuljice sa jogutom. rece vam ja kako sam pocela da se lecim na intrernetu,
    ne znam dal mi neka hrana ne prija,naprosto sebi jednino postavljam pitanje dal sam se prejela ili nisam kad osetim tu nadutost mada sam umela da budem naduvena i od vode,
    mislim da sam odgovorila na sva potpitanja i time doprinela da dobijem i ja vase misljenje o svom problemu.
    hvala jos jednom
    ne mogu da napomenem da sam cak i iznenadjena da je neko zainteresovan za mene tj da kaze svoje misljenje o mom problemu s toga hvala jos jednom
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@nemi

Pa... pre svega - trebas da obratis paznju na namirnice i otkrijes da li ti nesto smeta i u kojoj meri. To je prvo i osnovno. Ideja da toliko koncentrisane hrane stavis tokom prepodneva u zeludac... pa... recimo... da i nije najsrecnija. Takodje, obrati paznju na jetru/zucnu kesu buduci da su ti to najslabiji organi a najjace si vec dobrano uzdrmala (debelo crevo/pluca). Naduvenost od vode u najvecem broju slucaja pokazuje poremecaj jetre (ili fizicki problem na ulazu u zeludac - formiranje... hmm... necega sto lici na levak sa slabim propustanjem sadrzaja). Da li imas osecaj viska kiseline? Da li se bavis nekom sportskom aktivnoscu? Da li si probala tai chi ili jogu?
    Zelja za povecanom tenzijom lici mi na odredjenu vrstu potrebe za adrenalinom a tvoja recenica da bi mozda ozdravila ako bi se vratilo vreme kada si imala visi nivo stresa pokazuje da upravo treba suprotno da radis: dakle okrenes se sebi, svom unutrasnjem i miru i bla, bla, bla... znas sta hocu da kazem ma koliko pateticno zvucalo. U suprotnom emocija koju mozes ocekivati je bes a poremecaj pa - upravo ovaj koji imas - i tu ne moze pomoci ni namestanje zeluca niti bilo koja hiruska metoda kao ni manipulacija tipa masaze i slicno...
  • nemi
    Početnik
    Početnik

od nemi » pre 14 godine

evo ovako, lepi suncani dani doprinose lepsem raspolozenju i optimisticnom raspolozenju
    obraticu paznju na jetru,ali samo ne znam kako,
    kao tinejdzer sam se bavila sportom ali odsustvo treniranja nisam preterano osetila jer sam poprilicno temperamentna i brza pa sam nastavila da se trosim i na osnovnim dnevnim aktivnosti bilo po pitanju posla ili kuce,i tako ja zivim vec dugo sve do jednom trenutka kad sam ocito samo pala,popustila.
    doktori mi nisu sem heliko bakterije,tezkog spazma creva,vazdduha u crevima i gastritisa nista drugo nisu nasli i za sve propratne siptome koji su me mucili pripisivali su stresu.
    za moje probleme,nadutosst,zivcanost,bolove u stomaku,povisenom pulsu,varirajucem pritisku pocela sam i sama da verujem da je sve to manifestacija stresa ili te proklete bakterije.
    smesno zvuci, ovisnik o adrenalinu ali mozda i nije smesno jer ako nesto dugo radis i na isti nacin i tempo zivota zivis pa sve to ukines pomalo sve to nedostaje tj verovaatno sam postala ovisnik o adrenalinu ili ti tada sam sse osecala mnogo korisnije kad sam davala vise ali i trosila se vise dok se sad osecam manje korisnom ili umisljam
    i ja sam pomislila da bi trebalo malo vise da obratim paznju na sebe pa sam se poprilicno smirila nevezano na trenutno zatisjje na poslu, tj smirujem se poslednjih godinu i po dana
    kako sad stoje stvari nemam vise taj osecaj nadutosti i to od kad se pocela da primenjujem ccimet i med,dal je to stvarno pomoglo ili je to na psihickoj bazi ne znam al ja i dalje to koristim
    pitanje-
    kakav treba da mi bude dorucak
    ,kako da ustanovim sta mi ne prija
    ,ne nemam,cini mi se,zeludacnu kiselinu i mislim da je nikad nisam ni imala samo bolove i pokretanje zeludca i vazduha u crevima.stomak mi je svremena na vrreme izgledao kao u filmu osmi putnik.
    sta bi trebalo da probam(sto vec nisam)
    hvala sto mi posvecujete paznju i svoje slobodno vreme,naprosto proveravam i ne verujem da cu naci vas komentar
    znam da je kod mene glavni uzrocnik stres i brzi nacin zivota i reagovanja ali ja ne mogu da se vratim u proslu eru ali mogu i trudim se da odolimm vremenu kako tako.
    bila sam do skoro ocajna jer nisam nista mogla da preduzmem jer i nisam znala sta mi je a bilo mi je nesto,stvarno.bilo je strasno kad neko ko ne zna cemu sluzi andol objasnjava sta ga boli pa cak i sam sebi ne veruje a plus kad ne nadju nista onda sam i sama sebi pocela da govorim da sam hipopondor one najgore vrste
    nadam se da je taj period iza mene i da cak i nije deo sadasnjosti,nadam se, a i lepo je vreme sto se ne bi nadala kada meni i nije nista,jel dda
    pozzzzz
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@nemi

- Poslat PP sa detaljnim odgovorom, buduci da smo malo skrenuli sa teme pa da je preterano ne "sirimo" - 8)
  • bojanas
    Početnik
    Početnik

od bojanas » pre 14 godine

Prvo da vas sve pozdravim i svaka cast sto se bavite ovom temom :pivo:

Imam 25 godina, volim da se bavim sportom i inace sam vesela osoba (da iskljucimo stres), ne pijem pretjerano ;) i ne pusim a pretprosle godine sam krenuo u teretanu i od nje sam se udebljao fino (inace sam visok a mrsaviji) i malo sam pretjerivao sa tezinama i proslo ljeto mi se pomjeri zeludac i samo sam povracao dok mi jedna baka nije namjestila sa masiranjem izmedju palca i kaziprsta lijeve i desne ruke, nakon toga sam se smirio i pride za Novu Godinu sad dobijem vodene ospice :D jer nisam ih prebolovao do sad i one me uniste tako da sto sam dobio kila vise nemam, opet sam mrsav... i nakon toga krenem u teretanu i da jedem i evo opet mi se bio pomjerio zeludac, osjecao sam mucninu, podrigivanje i jednom skoro pao u nesvijest, tako da mi je ta baka opet namjestala...

e sad imam pitanje, posto baka kaze da bi trebao da se udebljam, je li moguce da se tako lako pomjera ponovo jer sam pazio da ovaj put ne pretjerujem u teretani, obozavam sport i izludi me ovo sto sad mirujem, kako je moguce da sam odjednom toliko bas osjetljiv, ima li neki nacin, nije valjda da bavljenjem sportom utice lose na zeludac....
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao bojanas,

Ovo sto si napisao samo potvrdjuje pravilo da je sport za svakoga ali, na zalost, ne i svaki sport. Ocigledno teretana nije (trenutno) za tebe. Ono sto bi bilo zgodno - da povecas kilograme i ojacas misice je - plivanje! Ide lepo vreme, pa razmisli o ovoj ideji. Ocigledno si malo "zapusten" pa ce ovo "zatezanje" pomoci i tebi i tvom zelucu :) . Takodje, izbegavaj sedenje, cesto setaj - cak i kada nesto radis a trebalo bi da sedis.

pozd
    M
  • bojanas
    Početnik
    Početnik

Mozda sam tako napisao ali sam stvarno u dobroj formi, imam i misice i sve jedino sto sam od kako se to sve izdesavalo pao sa 86 na 76 kg...

I zato mi nije jasno kako mi se opet pomjerio a pazio sam, pa sam mislio da pitam koje vjezbe odgovaraju.

Znaci plivanje je ok, a da li smetaju trbusnjaci? Da i sjedim mnogo jer radim u kancelariji gdje sam mnogo vezan za kompjuter...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Mozes raditi u teretani jako mnogo i da budes u dobroj formi a da nikada ne pokrenes neke tetive i grupe misica koje su "zaduzene za drzanje" zeluca - i zato je plivanje pravi izbor narocito delfin (leptir,dupin) stil kao i ledjno plivanje. Sa trbusnjacima trebas u pocetku oprezno jer mogu da ti "zakucaju" zeludac u jednom - obicno nepravilnom - polozaju pa da napravis vise stete nego koristi. Sedenje je takodje faktor rizika jer formira novu posturu koja je daleko od nase prirodne pa je zato neophodno ono sto sam napisao - sto vise ustajanja za vreme rada, lakih vezbi, istezanja i sl. O tome pripremam clanak pa ce tu biti nekih ideja buduci da je relativno skoro zavrsena studija u kojoj je praceno 17.000 ljudi koji sede i sta im se sve ispodogadjalo na zdravstvenom planu bez obzira da li su bili na zdravom rezimu ishrane, da li su pusili i sl. Dakle, pricamo o nezavisnom faktoru rizika.
    Sto se tice tezine koju gubis - napravi kalkulaciju unetih kalorija i potrosenih pa radi na suficitu. Ako to ne daje rezultate - proveri hormone (pre svega stitne zlezde) - mozda imas ubrzan metabolizam. Sve u svemu uz malo dobre volje resices sve ove probleme :)
  • bojanas
    Početnik
    Početnik

Hvala, super objasnjeno.

Pozdrav veliki i za pocetak pocinjem sa plivanjem :)
  • mari-nela
    Početnik
    Početnik

od mari-nela » pre 14 godine

Vec dugo vremena tragam sta nije uredu s mojim trbuhom! Krenula sam od disanja pokusavajuci da disem dijafragmom a izbjegavajuci plitko disanje buduci da sam to povezivala sa stesom, anksioznoscu i brzim nacinom zivota, te da plitko disanje dovodi do zelucanih problema. Googlam vec dugo vremena i slucajno naletih na vasu temu, opipah puls stomaka i ne nadjoh ga tamo gdje bi trebao biti :D tako da eto mene medju vas. Mislim da mi se zeludac pomjerio, jer citajuci vase postove nadjoh dosta toga zajednicko sa mojim zelucom. U prvom postu sam pronasla uputstva kako provjeriti PS i kod mene pulsira negdje lijevo iznad pupka. Pored toga stomak mi je skoro uvijek nadut, osim ujutru kad tek ustanem, kako idem u noc osjetim inenzivniju tezinu u stomaku, grceve, podrigivanje. Pokusavala sam pronaci zilicu na lijevoj ruci izmedju kaziprsta i palca, masirati je a poslije pronaci puls na ruci, skoro ispod pazuha, pa to mejsto maramom pricvrstiti. Tada osjetim cudne stvari u stomaku, kao neko treperenje, podrhtavanje, pa onda grcenje ili opustanje, sta vec. Sto se tice hrane, nisam vodila dnevnik sta mi smeta, ali imam namjeru, buduci da jedem dosta raznovrsnu hranu ali ne u velikim kolicinama. Doruckujem zitarice, rucam kako kad a veceru izbjegavam. Da napomenem kako sam vitka, 25 god. 60-ak kg, prilicno sam fizicki aktivna, fitnes, vjezbe, trcanje. Ravan stomak sam imala oduvijek. Unazad par mjeseci mi se napuhao i od tada imam probleme. Mislim da mi se zeludac spustio. I da napomenem da sam promjene primijetila u isto vrijeme kada sam zasnovala radni odnos. To je moj prvi posao, pravo sa faxa u advokatsku kancelariju. Pocetak je bio strasno stesan, sada sam s tim prilicno ok jer sam poslozila sebi neke stvari i prilicno se privikla na okolinu i posao, samo jos da mi se zeludac vrati na mjesto :( Svaki savjet je dobrodosao. Unaprijed hvala.
  • Elven
    Početnik
    Početnik

od Elven » pre 14 godine

Veliki pozdrav svima!
    Kao novoulogovana zelim zajedno sa vama podijeliti svoje probleme sa zeludcem,koji su u najmanju ruku nepodnosljivi.
    Prvenstveno da se izjasnim o svojim karakteristikama i navikama,uskoro cu napuniti 37god,visoka sam 163cm i teska 55kg,inace ne pusim,ne konzumiram alkohol i kofeinske proizvode a i trudim se procijeniti koje mi sve namirnice u ishrani ne odgovaraju.
    Bolove u predjelu zlicice skoro da i nemam uopste ali zato imam gomilu drugih paralisucih simptoma.Sad bih opisala sta mi se sve tacno desava.Neko vrijeme nakon obroka imam osjecaj potisnutosti gornjeg dijela stomaka i zajedno s` tim krece gusenje,znaci kratki udisaji,potreba za podrigivanjem bez mucnina,koje su rjedje u mom slucaju.Uz to dolaze jako neprijatni bolovi u grudnom kosu po sredini,zbog kojih me obuzima i strah.Tu je ponekad izrazena aritmija ili tahikardija uz ve poteskoce koje uz to idu.Bila sam na raznim pregledima do sad,kardioloski,endokrinoloski,krvna slika i biohemija,sve je uredno.Gastroskopiju sam radila prije 5god,gdje mi je otkriven erozivni gastritis ali tad nisam imala poteskoce ni upola kakve sad imam.
    Sad sam ponovo zakazana gastroenterologu 17.6. i jako me zanimaju rezultati.Kiselinu imam ponekad danima posebno u prelaznim periodima godisnjih doba,tako da pomislim kako ce mi organizam sagorjeti,ponekad teze gutam i u svakom slucaju simptomi odvratno neugodni.
    Sto se tice stresa,vjerovatno je vazno naglasiti da sam jako anksiozna osoba sa panicnim poremecajem i da tu muku nosim vec 16god.
    Drago bi mi bilo ako imate bilo sta da dodate na ovaj moj podugacak post i unaprijed sam zahvalna.
    Jedino sam zaboravila da kazem da mi lijekovi za zeludac do sad nisu previse pomagali,u pocetku da ali kasnije vec ne.
    Inace pijem redovnu terapiju vezanu za moje psihicke tegobe.
    Veliki pozdrav i hvala jos jednom! :26:
  • mari-nela
    Početnik
    Početnik

od mari-nela » pre 14 godine

Moderator napisao:

Kako dovesti u red SP

Ukoliko ste utvrdili da kod vas postoji poremećaj, predlažem vam jednu od dole spomenutih jednostavnih, prirodnih metoda.

1. Lezite na leđa sa rukama sa strane i glavom na podu (bez jastuka). Podignite obe noge i držite ih na 90 stepeni u odnosu na podlogu.Počnite polako, što lakše da ih spuštate (noge sve vreme trebe da su prave a glava na podlozi). Ponovite celu operaciju 5 - 6 puta i prekontrolišite da li postoji puls u pupku. Ako se pojavio, onda je SP na mestu. Ako nije, sačekajte sledeće jutro (i naravno prazan stomak) i ponovite celu priču. Obično je potrebno 3 - 5 dana da se SP vrati na mesto (mada znam za slučajeve gde je trebalo i čitave dve nedelje!).

2. Ukoliko se pulsiranje oseća u samoj blizini pupka, laganom masiranjem (u pravcu pupka) tačke gde se oseća puls SP se vraća na mesto. Ova metoda se koristi kod lakših slučajeva i osoba bez dovoljno snage / kondicije da bi sproveli metod broj 1.

Autor M, 1999. Ponovo izvučeno iz arhive 2008.

Vec par dana radim ove vježbe svako jutro prije doručka i mislim kako su problemi sada manji nego prije, više nemam tegobe poslije jela u vidu nadutosti, težine u stomaku i podrigivanja.
    Prvo radim vježbu br. 1 a poslije 2. tako što masiram dio oko pupka, odnosno dio gdje osjetim puls, a to je lijevo iznad pupka i kreće se u tom dijelu i masiram tako da povlačim prstima prema pupku. Kad to radim osjetim kako grčenje popušta u stomaku i osjetim kako je taj dio koji masiram tvđi u odnosu na desnu stranu stomaka, tako da svako jutru taj dio masiram i osjetim da mi je bolje. I ono što je najbitnije jeste da više nemam onu nervozu u stomaku koju sam prije imala. Takođe pokušavam promijeniti i druge navike koje mislim da su doprinijele stomačnim problemima a to je da pokušavam nositi komotnije pantalone koje me ne stežu oko stuka, jer 8 sati za kompjuterom svaki dan i uske pantalone niskog struka, mislim da nisu idealna kombinacija. Isto tako praktikujem da poslije jela ne pijem odmah vodu jer to stvara dodatnu težinu i poslije ručka obavezno legnem 10ak minuta. Pokušavam jesti zdravo, bez slatkiša (bar ne previše slatkiša) i teške hrane.
    I još nešto što me zanima, neposredno poslije gore navedenih vježbi osjetim trzaje u desnom palcu, koliko je povezana ta žilica na nogama sa želucom? na desnoj nozi ta žilica je nategnuta i kad ispružim noge palci se ne dodiruju, oba su okrenuta u stranu s tim da kod desne noge je više i desni palac je manje pokretan. Koliko je to važno? da li je korisno masirati te žilice?
    P.S Elven drž se : ) nemam ti neki bolji savjet jer mislim da nemamo bas mnogo sličnih simptoma, osim što nam je želudac katastrofa.
Odgovori 389 postova