Odgovori 137 postova
Veca Pereca
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

Re: Veca Pereca

od Yo-Yo » pre 8 godine

Ah, pa da se onda tempiramo za zurku u dnevniku? Jel punoletstvo? ;)

Sto se tice UN-ke i putovanja, narocito visednevnih, zaista nije lako uklopiti se. Ne znam da li putujes turisticki (neki aranzman) ili u goste, ali mi pada na pamet jedna ideja. Mozes da tih 5 dana ides po principima za UN odrzavanje, pa tako da doruckujes voce, a za rucak i veceru da biras protein, skrob ili UH u zavisnosti od onoga sto ima na raspolaganju. Recimo, ako je jedan dan za rucak u ponudi prebranac, neka ti to bude skrobni rucak. Ako ima dobra domaca pogaca, eto UH dana, uz tursiju.

Prema filozofiji UN-ke, ne treba jesti skrobne namirnice koje su termicki obradjivane zajedno sa proteinima. Ja tu ne vidim logiku sa naucne osnove, pa ako bas prigusti - mozes i tako da se snadjes.
    Slika
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

od VecaPereca » pre 8 godine

Idem sa porodicom u drugi grad (i drugu drzavu) bez ikakvog aranzmana na pet dana. Iznajmili smo mali stan, a hranicemo se kako gde stignemo ukljucujuci sendvice, pekarske proizvode, restorane. Dakle najgore moguce kombinacije za dijetu. Dorucak ce biti relativno lako da se odrzi voce, ali ostalo je vrlo tesko. Ja sam takodje vegetarijanka, sto dodatno komplikuje stvari.

Mislim da bi mi bilo bolje da tih nekoliko dana budem na pazljivom izboru. Na primer, da umesto sendvica na kiosku izaberem one gotove salate i supe. Takodje cu sa sobom uvek imati banana, one uvek dobro dodju.

Danas mi je bio proteinski dan

20/90 Proteinski
    Dorucak: tri kivija
    Rucak: Omlet od spanaca, crnog luka, tikvica (bez brasna) + gusta supa od neutralnog povrca (tikvica, sargarepa, kupus, celer, luk) + salata od cvekle
    Vecera: Omlet + gusta supa + tursija

Znam da ova supa nije po UNki ali posto je napravljena od neutralnog povrca ne vidim razlog da se ne konzumira za veceru. Meni mnogo prija.

Sutra punoletstvo, dakle bice svasta. Idemo u pizeriju na veceru pa posle kuci na tortu. Tako da cu smisliti neki lagan rucak baziran na neutralnom povrcu.

Inace merim se svaki dan i vaga varira, cesto pokazuje vise nego tiker i to me malo nervira. Ali sam svesna da je moja kilza u oblasti zdravog BMI-a (23.2) i skidanje tih par kilograma ce biti jako tesko. Pitam se da li sam izabrala dobru dijetu za to.
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

21/90 BRLJ (Rodjendan)
    Dorucak: dve kruske
    Rucak: becarac od brokolija, praziluka I paradaiza sa puno belog luka I bosiljka
    Uzina: Supa od juce (neutralno povrce)
    Vecera: velika pica + dva velika kolaca zaliveno sve sa pivom

Inace danas sam dobila m..., sto mozda objasnjava stagnaciju kilaze u poslednjih nekoliko dana.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Srecan rodjendan sa zakasnjenjem :veseljak: :veseljak: :veseljak:

Mislim da krem-corbica od povrca nije ni "G" od greske jer se neutralno povrce preporucuje u svakoj dijeti u sto vecim kolicinama, a da li je sveze, kuvano, dinstano ili pasirano - to mu dodje manje bitno. E sad, jeste da dijeta kaze da se na kraju obroka pije bistra supa, ali ne verujem da je to sad nesto uzasno pogresno. Sem toga, meni se cini da se to "bistra" odnosi na bez rezanaca/knedli...

Znam da si vegetarijanac sto u neku ruku smanjuje izbore "prihvatljive brze hrane", ali ce ti to putovanje biti odlican test "biranja manjeg zla".

Za rodjendan je greh ne "omrsiti se", zato opusteno! :mahalo:
    Slika
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Hvala ti Yo-yo!

Danasnji dan je bio vocni

22/90 Voce
    Dorucak: dve kruske
    Rucak: pecene jabuke i skljuve sa malo oraha zaliveno sokom od jednog limuna
    Uzina1: dve mandarine
    Uzina 2: banana
    Vecera: kao za rucak + jedna banana
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Srecan rodjendan i lep provod na putovanju! :-)
    Ako budes izbegavala klasicnu brzu hranu, ne budes previse svastarila, trudila se da jedes sto.vise proteinski...nece biti problema. Bolje je i da ne ispostujes UN red dana.nego da jedes glupavo. Kostunjavo voce, proteini, izbegavanje gluposti i slicno...
    :-)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Vratila sam se sa puta. Jelo se sve i svasta ali smo i bili na nogama po ceo dan. Za sada ne smem da stanem na vagu, posto se bojim sta cu videti. Valjda nisam sve upropastila. Zato sam odlucila da se merim tek posle dva kruga Unke. Koliko znam UNka se ne skracuje za propustene dane a po mojoj racunici danas bi trebalo da mi bude 29-ti dan

29/90 Proteinski dan
    Dorucak: dve jabuke
    Rucak: Omlet - 1 paprika, praziluk, 2 jaja + tursija
    Vecera: dva przena jaja sa puno cvekle
    FA: fusion fitness 50 min

Sutra mi je skrobni dan pa cu nesto spremiti sa socivom.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Bas sam se mislila kad se vracas! :009:

Ne verujem da si dobila ista od realnih kila, mozda nesto zadrzane tecnosti.

Sad bi ti UN po PS-u komentar bio da je za veceru trebalo da bude 1 jaje, ali 4 jaja (od po 80 kalorija) za dan je minimala. Ono sto bih ti ja preporucila je da u "jajaste" dane roknes bar 3 komada za rucak. Ja sam svojevremeno na UN-ki cepala i po 6 jaja (ne, nisam tad imala 100+ kg) za rucak i mrsavila.

A za to socivo... El mogu da se sama pozovem na rucak? :D
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Nekad nije loše baš u tim kriznim situacijama stati na vagu (mada teško pada svakom od nas), da na vreme shvatiš kakva ishrana ti ne prija, a kakve izlete sebi možeš bez problema da priuštiš.
    Sve u svemu, posle svakog izleta samo nastaviš po planu i obično nema nikakvih problema.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Evo me, evo me. Imala sam par slobodnih dana ako nove godine. Nista nismo imali isplanirano, sto u mom slucaju znaci potpunu dezorganizovanost I razlacenje po kuci uz redovno kuvanje. Danas sam ponovo na poslu sto me, sa jedne strane ne raduje, ali sa druge strane ulazim polako u svoju rutinu sto mi je lakse i za klopu.
    Yo-yo, hvala ti na savetu i hocu udaricu po jajima vise sledeci put. Juce sam isbrobala i novi biljni protein – sejtan. Napravila sam po Dudinom receptu od psenicnog brasna – ispere se prvo skrob u nekoliko voda a ostane “gumena” masa koja bi trebalo da ima glutena. Pa sam to zacinila, skuvala u vodi i malo bacila na gril i dobila sam super sniclice. Cak se svudelo i mojima.
    Leonida, znam ja (kao I svi mi) da mi ne prijaju pize, testenine i pekarski proizvodi. Bili smo u Amsterdamu, a tamo je bas tesko jesti nesto normalno. Gde god sednes to su pize ili testenine. Nigde nisam videla povrce na zaru, da ne kazem nesto kuvano na kasiku. Obicno je ljudima u takvim situacija najbolje da uzmu neku mesurin sa salatom ali ja meso ne jedem sto je mnogo nezgodno. Nije kao u Srbiji gde svaka kafana ima grilovane pecurke, sopske I slicnih salata, ajvar, pecene paprike, itd.
    E sada ispovest za prethodna dva-tri dana, nisam bas bila svetac!

30/90 Skrobni dan
    Dorucak: nekoliko malih mandarina
    Rucak: Crveno socivo sa paradaiz sosom (ono se raspadne pa bude kao kasa) + supa od karfiola (bez krompira
    Vecera: Isto sto za rucak sa sve supom

31/90 UH
    Dorucak: nekoliko malih mandarina
    Rucak: suve paprike punjene pirincom I sargarepom (ovoga sam toliko napravila da ce biti za jos koji UH dan)
    Vecera: opet suve paprike (morala sam ukucanima da pravim drustvo za novodogisnju veceru) + cokoladna torta (I ne zelite da znate koliko!)

32/90 Vocni
    Dorucak: nekoliko mandarina
    Rucak: vocna musaka od pecenih jabuka, sljiva I malo oraha
    Uzina: Bili smo u kafani sa nekim prijateljima – popila sam 1.5 l cider-a (I to mu dodje neko voce!)
    Vecera: ona ista vocna musaka

32/90 Proteini
    Rucak: sejtan-snicle sa grilovanim neutralnim povrcem
    Vecera: isto sto I za rucak

Danasnji dan mi je UH, ali o tome pisem veceras. Sada moram da brisem, obici cu vase dnevnike veceras.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Nije lako u vanredne dane drzati redovnu ishranu - narocito drustveno-porodicnim stvorenjima! Cak i najdisciplinovaniji i najuobroceniji o praznicima jedu malo "ofrlje", ali nije poenta slaviti sa drustvom uz casu vode i lavor salate (dok svi mandzaju delikatese) :wink:

U mnogim zapadnoevropskim gradovima (narocito turistickim destinacijama) se za male pare mozes lepo najesti - testa, testenine... A mala salata (kolicina koja se kod nas smatra garnirom) kosta k'o suvo zlato! Mnogi stranci koji dolaze kod nas komentarisu da je cak i nasa brza hrana u stvari zdrava, tj. znatno zdravija od brze hrane koja je drugde u ponudi. Jedan zaludjen za bodi bilding je predamnom relativno skoro secirao grilovano pilece belo u lepinji sa brdom salatnih priloga, uz objasnjenje da bi kuci (Amer) za te pare dobio malo mesa, puno soje, kecapa i ostalih dodataka, mikroskopski list salate, kolutic paradajza i zemicku. Posle se ubedio da je lepinja skroz domaca, radjena rukom zanosne pekareve cerke - jer je drugi dan narucio isto, a pecivo nije izgledalo identicno kao juce, sto je za njega bio signal da je "domace, rukom radjeno" ;)

Evo i da te "ispovedim": najveci "greh" ti je pirinac u paprikama na UH dan. Po pravilima UN-ke, pirinac spada u skrobni dan. E sad, posto ti je to najveci greh - idi da ga okajes 1 krug oko bloka ;) Cider je originalno blago uvreo (alkoholno vrenje) sok od jabuke, a sve zavisi koji si pila - u smislu koliko tu zaista ima soka od jabuke. Alkohola ima k'o u kefiru, mozda malo vise, tako da - :pivo:

Sto leonida rece za merenje posle "neidealne" ishrane, podrzavam. Cisto kao motivaciju za bolje izbore, kad izbora ima. Medjutim, ako si otisla i vratila se u istoj garderobi i u povratku normalno disala, nije znacajna steta.

Gledamo se dalje po dnevnicima, da se hrabrimo medjusobno :009:
    Slika
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Moje iskustvo sa hranom u Amsterdamu je katastrofalno. Još sam tamo bila u sklopu službenog puta i mogla sam da pijem i jedem šta god želim bez obzira na cenu ili bilo šta.... Nismo uspeli da nađemo ništa da valja (samo jedan dan u Amsterdamu). Ne sećam se svih detalja ali znam da je sve uključivalo pomfrit i neke gluposti i da sam na jedvite jade probrala i naručila nešto da ne skapam gladna... Jako loše. Bilo je baš razočaravajuće.

Po pitanju merenja... Ja smatram da merenje ne treba preskakati u tim nekim danima kada znamo da smo u nekom plusu ili da je došlo do nadimanja ili bilo šta. Kao prvo, bez merenja ne možemo ni znati kako tačno je npr tri dana prejedanja uticalo na nas ili tri dana nepravilnog jedenja ili konzumiranja nečega što veže vodu ili šta god. Drugo, izbegavanje merenja je bežanje od istine a ja verujem da treba upravo da svako nauči da se suoči sa svojom težinom pa i onda kada je u plusu posle nekih vanrednih dana. Tako može najbolje da se nauči šta i kako će uticati na težinu i kako ćemo se te nove težine rešiti. Tako možete da vidite kako se neki kratkoročni plus lepo anulira normalnom pametnom ishranom bez onih nekih kažnjavanja ili gladovanja.
    Znam da su mnogi pisali da neće da se mere onda kada osećaju da su u plusu pa to merenje odlažu dok ne budu sigurni da su se vratili na staru kilažu ali ja imam sasvim suprotan pogled na to... Upravo treba da se uprati ta dinamika tj da se vidi kako dolazi do tih pluseva i koliko vremena je potrebno da se čovek toga reši i na koji način... :neznalica: :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Lele :zid: To nije bilo planirano.

Ne moze moj mozak da prihvati tu podelu u UN dijeti. Hemijski gledano, skrob je ugljeni hidrat i tacka!

Elem, ovo me je zaintresovalo da nadjem sadrzaj skroba u nekim namirnicama (http://www.kickas.org/ubbthreads/ubbthr ... ber=143543):
    Beli hleb 46.7%
    Kuvani pirinac 25.1%
    Kuvana pasta oko 20%

Mislim da je ovo dokaz da je podela poglesna :neznalica:

Dakle, za danas paprika prozdrane:

33/90 UH (greska)
    Rucak: Suve paprika punjene pirincem + tursija
    Vecera: Isto sto I za rucak + oko 50 gr cokolade (ovo mi nije trebalo)

Mnogo brljam!
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

UN-ku sam svojevremeno smatrala svetim pismom pravilne ishrane. Onda sam naucila nesto malo o sastavu namirnica i zapitala se... Bas kao i ti sad!

Za prosecnog nepoznavaoca ishrane, namirnica i njihovog sastava, UN-ka je super osnova. Ali samo osnova. Valja usvojiti onu cuvenu praksu dozivotnog ucenja. A stalno iskoci nesto sto treba prouciti, razmotriti i usvojiti - ili odbaciti.

Vecina nas koji se zateknu na ovakvim forumima nije blagoslovena "prirodnim pametnim apetitom", pa nam valja malo zagrebati i u nauku. I to nas obogacuje, cak iako nam nije "u opisu posla". U smislu da ucimo kako da se hranimo na duge staze. I kako da hranimo nama drage, bliske osobe - da nam dugo traju.

:009:
    Slika
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Ja se ne bavim sastavom namirnica, ali sam vrlo familijarna sa hemijom, hemija mi vrlo bliska mojoj struci. Bila sam svesna cim sam videla UN dijetu prvi put da to bas ne pije vodu. Ali, da se ogradim, nisam bas jaka u biohemiji i mozda se skrob drugacije ponasa nego drugi ugljeni hidrati, mada cisto sumnjam. Bilo kako bilo, za ovu dijetu sam se odlucila posto mi se ucinila jednostavna i relotivno laka da se ispostuje. Pre nekog vremena sam pokusala da brojim kalorije, ali je mnogo komplikovano da merim kada u isto vreme pokusavam da se uklopim sa ostatkom porodice i pokusavam da sto manje kuvam duplo.
    I kako da hranimo nama drage, bliske osobe - da nam dugo traju.
    Yo-yo, ovo si tako lepo rekla!

Leonida, Yo-yo i Debelicka, poslusala sam vas i jutros sam se izmerila - imala sam 71.6 kg, sto je nekih pola kg vise nego sto je na tikeru. Nije strasno :D ! Medjutim strasno je sto je moglo da bude -0.5 kg :zid: Idemo dalje.

Debeliccka, ostali smo tamo sest dana i koliko sam uzivala u gradu toliko je hrana bila pravi horor. U Srbiji se neuporedivo bolje jede, bar jos uvek. Medjutim, proslog leta smo bili u Sokobanji koja je bila puno ljudi, pre svega porodica sa manjom decom je tada boravilo tamo. Kiosci su bili na svakom cosku, sa palacinkama, przenim krompiricima i krofnama koje mogu da se preliju sa razlicitim prelivima koji su zapravo cista hemija. I vidim deca samo krkaju svakodnevno a to je bas opasno. Ja se secam kada sam bila dete, eurokrem se prodavao u marketima u onim malim folijama od mozda 30-tak grama, a sada se prodaje na kile.

Elem, danas hrana je izgledala ovako:

34/90 Skrobni dan
    Rucak: socivo kao salata sa limunovim sokom i senfom + neutralno povrce peceno u rerni
    Vecera: Isto kao za rucak, povrca je bilo samo malo pa sam dodala paprika iz tursije

Inace ja ne mogu da jedem pola od rucka za veceru, to mi je malo. Ja nekako za veceru moram da se jace nejedem.
Odgovori 137 postova