Odakle da počnem a da ispadne smisleno... nadam se da neću previše zakomplikovati i udaviti, ali svejedno nemam ništa protiv titule Smarača ili Babaroge ili Dosadne....
Visokokalorični danPisala sam sinoć kod Narcise o visokokaloričnom danu i o tome kako i zašto on treba da bude baš bombastičan. Ali, sada moram da dam više pojašnjenja o tome jer će u protivnom ispasti da je to paušalni savet za sve i svakoga: žderite bureke ili duple palačinke ili maksi pljeskavice ili velike pice i tako ćete biti mršavi. Ne naravno.
Ovo ima svoje
PREDUSLOVE. (a ja sada treba nekako da počem...).
Podnaslov – slatkiši ne treba da budu svakodnevna stavka, pojam UMERENOSTI i pojam ZASLUŽIVANJA i kako se isti zloupotrebljavajuPink, ti si imala pitanja o tome (burek plus desert, zajedno ili odvojeno, itd)...
Sećaš li se da sam ti, kada si se tek vratila na forum nedavno, sugerisala da ti slatkiši ne smeju biti svakodnevni a ti si rekla da smatraš da je pametnije da budu. Poštujem tvoje mišljenje ali od svog ne odustajem.
Ovde nam u kadar upada ona čuvena fraza ,,jedite sve (slobodno), samo umereno,,. E pa ovako, ja mislim da je umerenost pojam koji se ovde zloupotrebljava. Zamislite kad bi neko rekao: uzimajte i kokain i heroin, samo umereno. Tako i slatkiši. Oni su u ishrani suvišni i nepoželjni (posebno kupovni). Ok, ipak ih jedemo ali to ne sme da bude svakodnevno. Neću sada detaljisati o tome zašto je šećer loš, o tome sam pisala bezbroj puta (a nikako nisam jedina), pa ne želim da još više širim temu (ionako se prilično zakomplikovalo ovo u šta sam se upetljala pa sada treba da raspetljam), ali ću iskazati svoje mišljenje da ta teorija o umerenosti u svemu ne treba da važi (ili bar ne treba ravnopravno da važi) i za šećer kao što se ne može reći: jedite viršle, paštetu, salame i ostali otpad nazvan hranom i nakljukan sa zilion loših stvari, samo umereno. NE. NE JEDITE IH NIKAKO. Za njih ne važi priča o umerenosti, kao ni za slane grickalice i koješta. Priča o umerenosti i ,,jedite sve,, teorija važi za pravu hranu – povrće, meso nemasno, meso masno, slanina, čvarci, domaće mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, masnoće – kajmak, maslac, mast, valjano ulje, zatim voće, žitarice, koštunjavo voće...
Šećer ne treba da je na listi ,,jedite sve ali umereno,,. Ko ne može bez njega, neka ga jede, ali ja sam mišljenja da to ne treba nikako da bude na dnevnom nivou (stvaranje zavisnosti, loši sastojci koje nose svi industrijski proizvodi pa tako i kupovni slatkiši, loš efekat na zdravlje, za mozak... i još mnogo stvari.. i na kraju kaloričnost kao poslednja i najmanje važna posle svega navedenog).
Često se nameću te neke teorije o potrebi da se izbegava masnoća što je potpuno nepravilno. Naravno da treba da se vodi računa tome kako se ona koristi, u kakvoj kombinaciji i količini ali je svakako mnogo nezdravije izbegavanje masnoće nego konzumiranje. Konzumiranje masnoće u stvari nije škodljivo (osim ako pričamo o margarinu, biljnom siru i drugim veštačkim takoreći masnoćama ili čak zdravim masnoćama ali uzimanim svakodnevno u preteranim količinama ili u lošim kombinacijama).
Argumenti na temu šećer vs. masnoća:
I jedno i drugo nam daje energiju, ali se viška masnoće ratosiljamo tako što ih izbacimo a šećer taložimo. Tako dobijamo salo npr. Masnoća donosi dragocene efekte po organizam a šećer samo štetu (npr može da bude faktor za karcinom, ne daj Bože)...
Da se vratimo na superkalorični dan.JA MOGU sebi da organizujem jedan takav dan. A zašto sam ja privilegovana?
Zato što se ja u svim preostalim danima hranim pravilno. Zato što u svim preostalim danima unosim sve ili skoro sve što je organizmu potrebno na dnevnom nivou. Što upravljam svojom ishranom. Što svakodnevno jedem povrće i proteine. Što sam na proteinskoj ishrani. Molim da ovde ne bude zabune. Proteinska ishrana ne znači neku ketozu (koji možemo da postignemo na dijetama kojima je ona cilj) niti meso meso meso – nego znači pretežne proteine u 95% dana, praćene obaveznim neskrobnim povrćem (što više) sa ograničenom količinom mesa dnevno/ nedeljno, sa unosom svih oblika PRAVE HRANE, neuzimanjem industrijske hrane (osim u tim slatkišima npr jednom nedeljno... npr nutela, sladoled..), uzimanjem dovoljno UH (iz povrća, hleba tj dvopeka), neunošenjem viška kalorija (što je i teško moguće sa pravilnom ishranom), uzimanjem proteina iz svakodnevnih zdravih mlečnih proizvoda, zatim jaja, ribe, mesa, itd...
Ja smem da imam SuperVisokoKalorični dan pa šta god da je u tom obroku koji moj dan čini takvim.
Ja zahvaljujući svojoj ishrani NEMAM PMS SIMPTOME, nikad nisam gladna (ali uvek jedem redovno svoje obroke) i hvala Bogu zdrava sam i odlično se osećam bez obzira na svoj hronično nizak pritisak, liniju održavam bez teretane ili trčanja (a kada bih se uključila na neki redovan sport to bi bilo samo zbog kondicije, gipkosti, zdravlja, lepote a ne zbog linije).
Narcisa sa svojom sadašnjom ishranom koja je pravilna (a pritom i, zasad, niskokalorična)
SME I TREBA da ima Super VK dan.Ona ga u potpunosti ,,
ZASLUŽUJE,,..eto da upotrebim i taj diskutabilni pojam. Njoj to pripada.
Da razlučimo neke pojmove.. rekoh upravo da je Narcisa zaslužila da ima takav dan. Jeste zaslužila ali ja ne bih da koristimo baš previše taj izraz i da ga zloupotrebljavamo. Naša ishrana treba da je takva da nam je lepa kakva jeste (znači
DOLE bezukusni, nezačinjeni, lišeni masti, sterilni i sramežljivi obroci) tako da nam ne treba nikakva nagrada koju ćemo zasluživati. Meni je moja svakodnevna ishrana
NAGRADA I GOZBA i meni su moje povrće, meso, sir, mleko, jaja, dvopek najbolja nagrada. Neki jedan dan nedeljno u kojem ću da uzmem nešto slatko što mi se dopada je samo sastavni deo života a ne nagrada posle neke pretrpljene muke i žrtve.Naprotiv.
Ovo naravno podrazumeva da smo uspeli da se skinemo tj odviknemo od svakodnevnih slatkiša koji
DOKAZANO STVARAJU ZAVISNOST i zato smo srećni sa svojom neslatkom ishranom. Izbegavamo šećer u svim oblicima (kupovni dvopek, slane grickalice, kečapi i prelivi, voćni jogurti, 0% masti mlečni proizvodi, gazirani sokovi a i voćni kupovni, itd itd...) i tako postižemo skidanje sa šećera i
IZBEGAVANJE TOG POGUBNOG UTICAJA NA ORGANIZAM. Zamislite kakve oblike šećera i koliko istog je unosila npr moja ili vaša baba (ili nečija prababa ili čukunbaba.. da promenim primer pošto je meni 40 godina i moja baba je rođena pre 111 godina a deda pre 116 – davne1909 godine, a neki od vas su mladi pa su vam i babe mlade hehe)... Ona nije imala sve ove izvore šećera koje mi imamo (ajde što ih imamo iz slatkiša, to i Bože pomozi jer smo toga svesni, nego što ih ima u svemu ostalom, samo možda u soli nema... Pa još nije ni šećer nego aspartam i koješta (pa još i sojin lecitin, sojina ulja, palmina ulja, kukuruzna maltoza ili šta već beše što se nalazi u toj industrijskoj hrani....
HOROR FILM KROZ NAŠE VENE I TKIVA UŽIVO I U KRUPNOM KADRU I ZA NAŠE ROĐENE TEŠKO ZARAĐENE PARE A MI, ZAVISNI OD TOGA, JOŠ I TRAŽIMO JOŠ I JOŠ PA TO JOŠ DOŽIVLJAVAMO I KAO NAGRADU, koji apsurd... klasična zavisnost od loših supstanci).
Cik Cak dijetaNemojte da mislite da je ovo neka posebna dijeta. Da je dijeta, ja je ne bih podržavala.To je samo jedan logičan sistem koji je najpribližniji prirodnim čovekovim potrebama (dakle oponaša ih) – da mu nije potreban identičan unos kalorija svakog dana nego da se to menja zavisno od potrošnje i koječega, da jednostavno jednom u nekoliko dana poželimo nešto žešće,jače, kaloričnije, slasnije i slično. I to nam je i potrebno. Ovako se metabolizam održava u životu i akciji, ne damo mu da se uspava i zavaravamo ga, izbegavamo stagnacije sa mršavljenjem, odnosno održavamo kilažu ali i emocionalno zadovoljstvo jer svi volimo ponekad da pojedemo ponešto jako kalorično (ja te dobre palačinke, pojedine vrste sladoleda, ponekad picu ili dobru zeljanicu, neko voli burek, neko pljeskavicu sa kajmakom, neko čvarke sa ko zna čim, itd..)
Jedan VK dan u nekoliko pravilnih dana pomaže mršavljenje odnosno održavanje kilaže( u mom slučaju).
Dva VK dana u nizu ili ne daj Bože više od dva – logično dovodi do gojenja i taloženja naslaga, a plus može i da poremeti poredak sa ishranom koju smo ustanovili tako da mi upravljamo njom a ne ona nama. Kada bih ja npr pet dana jela sa visokom sadržajem Uh (prostih UH, da ne kažem prostačkih, loših svakako)...recimo da su mi svi obroci kupljeni u zloglasnoj, sa razlogom, pekari, da jedem svaki dan slatkiše i šećere... posle toga bih nastavila da budem nekontrolisano gladna. Poremetila bih sve institucije svoje države / svog sistema ishrane i organzma i organe upravljanja apetitom i insulinom i svim redom).
Jedan VK dan – korist. Više od toga – propast. Elem,
Narcisa ima pravo da napravi takav dan (visokokalorični). Ja imam pravo.
Ako neko svakodnevno mandža slatkiše tu i tamo za užinicu (kao većina mojih kolega koji svakodnevno kupuju keksove i čokolade jer su gladni popodne na poslu).. taj nema pravo da pravi ovu vrstu VK dana, tj ima pravo ali to je onda neka druga priča, ceo taj koncept... Za takve ,,
ne odgovaramo,,.
Pink draga, razmotri ukidanje svakodnevnih slatkiša. Svakodnevno koncipiraj ishranu pravilno pa se onda stvarno upiši na listu privilegovanih koja može da se razbije nečim jednom nedeljno.
I nemoj da imaš one dane sa mesom tri puta dnevno (možda je bila vanredna situacija ali praseće pečenje koje obožavam, kao i jareće i jagnjeće, može da izdrži u frižideru i nekoliko dana pa se tako ostavi za sutra i prekosutra npr, a postoji i zamrzivač), i nemoj da uzimaš dva puta dnevno obroke sa hlebom i maslacom npr, unosi minimum od 1 kg povrća, prati sve preporuke za ishranu kod dojenja uključujući i dovoljan unos UH naravno... ali nemoj te slatkiše svakodnevno zbog zavisnosti pre svega.
Nemoj da se ljutiš zbog kritike, ali ne mogu ti drugačije napisati šta mislim o bureku i desertu.
Da li zajedno?... Ja bih zajedno u jednom obroku - ručak ili večera (iako
generalno ne podržavam slatkiše uz obrok tj kao direktni prateći desert nego kao poseban obrok, ali ako baš odlučujemo da povremeno VK obrok koncipiramo tako, slano plus slatko, nema veze, neka bude zajedno). Zato druga dva obroka tog dana neka budu skromni i što neutralniji, sa manje UH, bez proteina npr... Inače, ako se ponašamo ,,raspašolj,, onda to više nije taj sistem tog jednog jakog obroka nego najobičnije prejedanje celog dana (kao što neko radi o praznicima, slavama, Božićima, novim godinama..).
Osim toga, u nastojanju da uzimaš dovoljno UH zbog dojenja, gledaj da uzimaš što kvalitetnije UH (mahunarke npr). Pasulj je supernamirnica. Neskrobnog povrća moraš da imaš TONU svakodnevno na trpezi. Važniji ti je unos vitamina i minerala iz povrća nego iz voća.
Izbaci svakodnevne slatkiše, usavrši ishranu i onda uvedi VK dane sa burecima i čim već želiš. Stvori preduslove. Gledaj da uneseš
HROM (hrom, evo dobre teme za ,,guglanje,,), tako ćeš manje želeti slatkiše. Kuvana jaja mogu da ublaže potrebu za slatkišima. Jaja sadrže hrom. Napad gladi za slatkišima tj ,,takozvani pad šećera,, se najefikasnije i najpametnije rešava parčetom dobro pečenog hleba koje se pojede i sažvaće polako (može dvopek ili tost).
Naravno da ti možeš da jedeš šta želiš i sad i da niko nema pravo da ti se meša, ali pokušavam da ti kažem da bez ovoga što ti ja sugerišem iz tog bureka nećeš dobiti taj Cik Cak ni koristan efekat nego ćeš samo dobiti masan burek tj gomilu masnog testa sa nekim proteinom što je najnepoželjnija moguća kombinacija. A ako radiš kako treba, masan burek ili pica ili 2 palačinke će nešto da rade za tebe, da ti budu saveznici.
Da se razumo, ti imaš mnogo lepih jelovnika, ali je poenta moje priče na slatkišima koje treba izbaciti kao svakodnevne i na pojačavanju povrća. Teratana ne opravdava slatkiše. A to kad si dese napadi prejedanja, upravo se i dešava zbog redovnih slatkiša između ostalog.
Jednoj članici foruma sam pre izvesnog vremena (možda mesec ili više) napisala u (njenom) dnevniku mišljenje o načinu na koji je ona sprovela UN održavanje i znam zagarantovano da joj to nije bilo po volji, da se je naljutila ili šta već... Nema veze ako sam ja tu ispala loša. Ona je na Un održavanju, u određenom vremenskom relativno dužem periodu, svakodnevno brljavila sa slatkišima, nekad manje nekad više... Pored toga je uredno sprovodila UH dan sa sve kaloričnom slatkom večerom kao da joj to pripada. Nije joj pripadalo. To više nije to. Em se ne odvikava tako od slatkiša, em sebi uzrokuje nepoželjne procese u organizmu i metabolizmu, em ne postiže ciljani efekat sa UH danom na Unki. To više nije smisao VK dana sa slatkišima - na UN dijeti.
To je kao kad neko kombinuje (znate da su postojale neke fore i zezanja na te teme) sve dijete koje mu se sviđaju istovremeno pa tako može da jede sve... jer bira iz svake šta mu se sviđa. E pa tako ne treba i ne može.
Mleko uz mesni obrok – za PinkŠto se tiče prednosti uzimanja istog, tu me je prosvetlila Duda i neizmerno sam joj zahvalna jer mleko volim a zahvaljujući njoj sam znala uz koji obrok je najbolje da ga uvrstim (inače bih bila u problemu jer ne bih mogla još i mleko da nosim na posao za doručak recimo). Još pride imam domaće kozno mleko, riznicu zdravlja, tako da sam po tom pitanju privilegovana i srećna.
Dakle, objašnjenje sam u mogućnosti da ti dam zahvaljujući Dudi:
- Dobro za lečenje problema sa želucom – gastritis npr
- Preporuka da se hrana sprema sa mlekom ili da se uz jače namirnice (pogotovo masne, kao npr mesa) pijucka mleko sobne temperature. – ovde dolazi moje ispijanje mleka uz večeru tj meso. Dakle pripajanje uz obrok – zalogaj hrane, gutljaj mleka (ne prehladnog)
- Odličan emulgator – pomaže da se masnoće u želucu razbiju na sitnije i svarljivije kapljice – dakle pomaže varenje masnoća
- Vezuje višak želudačne kiseline ali je ne rastvara agresivno kao voda
- Mlečni proizvodi imaju blagotvorno dejstvo na creva pa u nekoj meri neutrališu štetno dejstvo mesa (npr priča o kanceru debelog creva gde se meso dovodi u vezu sa porastom
ovog rizika a mlečni proizvodi da smanjenjem).
DodatakA sada ću da dodam još nešto što sam prepisala nekad od nekoga (još davno sam to lepila negde u svom dnevniku)… Dakle copy&paste sledi:
Kazu da kada osecamo zelju za cokoladom organizam zapravo trazi magnezijum sto mozemo da resimo sa par orasastih vockica, semenkama, legumima ili vockicom
Uopsteno,
potreba za slatkisima ukazuje na potrebu organizma za hromom, ugljenikom, fosforom, sumporom, triptofanom... Smanjenje osecaja potrebe za slatkisima postici cemo unoseci brokulu, grozdje, sir, dzigericu, piletinu (hrom), sveze voce (ugljenik), junetina, riba, jaja (fosfor), brusnice, zelena salata (sumpor), suvo grozdje i spanac (triptofan)...
Ukoliko imamo pojacanu
potrebu za hlebom organizmu nedostaje azot pa treba jesti visokoproteinsku hranu kao sto je riba, meso, kostunjavo voce, pasulj...
Ukoliko nam se jede masna hrana to ukazuje na potrebu organizma za kalcijumom pa treba jesti sto vise zelenog povrca, sir i susam...
Izrazena potreba za kafom ili cajem ukazuje na nedostatak fosfora, sumpora, natrijuma i gvozdja... Preporucuje se piletina, junetina, riba, jaja i kostunjavo voce (fosfor), zumance, crvene paprike, beli i crni luk (sumpor), morska so, jabukovo sirce (natrijum), meso, riba i crne visnje (gvozdje)...
Zelja za alkoholom povezana je sa nedostatkom proteina, avenina, kalcijuma, glutamina i kalijuma... Preporucuju se crne masline, meso, riba, crne visnje, sveze voce, brokoli, susam...
Zelju za przenom hranom suzbijamo unosenjem svezeg voca...
Potreba za gaziranim picem ukazuje na potrebu za kalcijumom... Dakle, zeleno povrce i susam...
Izrazena potreba za slanim ukazuje na potrebu za hlorom pa treba konzumirati mleko i ribu...
Ukoliko vam se jede kiselo tu zelju cete smanjiti unosenjem kostunjavog i svezeg voca...
Ako nam vise prija tecna od cvrste hrane to ukazuje na povecanu potrebu za vodom pa treba tokom celog dana piti blagu limunadu bez secera...
Potrebu za hladnim picima (mangan) mozemo da ublazimo jeduci orahe, bademe, ananas i borovnice...
PMS kriza obicno sa sobom nosi nedostatak cinka pa u to vreme treba jesti crveno meso, morsku hranu i lisnato povrce...
G
eneralno povecan apetit (silicijum, triptofan, tirozin)... Pomoci ce kostunjavo voce i semenke dok treba izbegavati rafinisana jela... Sir, dzigerica, jagnjetina, suvo grozdje, spanac, narandza, zeleno i crveno voce i povrce...
Nedostatak apetita (vitamin B1, B3, mangan, hlorid)... Kostunjavo voce, semenke, legumi, tunjevina, junetina, curetina, ananas, borovnice, mleko...
I na kraju
potreba za cigaretama (silicijum, tirozin)... Vitamin C, zeleno i crveno voce i povrce...
Ako već niste popadali u nesvest od količine teksta želim vam laku noć, ili prijatan dan, jutro... zavisi kada ovo budete čitali vi koji čitate (a ostali su bezbedni).
(pronađite se u preporukama gore, pa uzmite neku voćku ili povrćku ili meso... šta vam već najbolje prija kada ste udavljeni)