Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)

od Debeliccka » pre 11 godine

Ana, znaš da sam ja već mnogo puta spominjala da volim te salate koje su jelo za sebe odnosno u kojima se, pored povrća, nalazi i nešto konkretno proteinsko (meso ili riba ili sir ili jaja)... To sve bude tako pomešano, lepo se začini, sjedine se ukusi, kada jedem dobijam od svega po malo u svakom zalogaju, manje ili više.... Piletina ali i druge vrste mesa su odlične za salate, zatim i slanina... sir.... jaja... šta god, probaj nekad... Salata bude velika a ovog konkretnog proteinskog dela već stavljaš koliko ti je mera za obrok.... nekad stavim 3 komada jaja (par i po jaja heheh), ili 100-200 grama mesa .... Ovo je bila hladna pečena piletina koju sam useckala u salatu... Zgodno je i da se nosi na posao ili već negde gde se ide....

Majo, hvala... A boranija: http://www.coolinarika.com/pretrazivanje/?upit=mahune
    Ti bi stvarno mogla da malo učiš ,,strane,, jezike.... :wink:

Narcisa, u pravu si, boranija je jako ,,sklona,, velikoj neomiljenosti od strane dece i omladine, mnogih muškaraca i raznih ,,konzervativnih,, jedača hrane (konzervativnih = onih koji nisu skloni radoznalosti u ishrani, obično vole krompir i meso, hleb, od povrća im je omiljeni krompir i par vrsta salata).... Ova kategorija obično ne voli ni grašak a o ostalim, širokim masama manje poznatim vrstama povrća, neću ni da komentarišem... to tek ne vole (zeleniš poput zelja, blitve i slično im je trava, zatim kelerabu, tikvice itd ne mogu ni da smisle, ne daj bože sirovu cveklu...) Mi radoznalci, kao što ja umem da budem, skloni smo da volimo sve vrste povrća, pa čak i one koje su nam ponekad neukusne. Ja umem iz principa i inata da volim neku povrćku pa čak i kad mi nije zanimljiva, ali prosto mi imponuje njena osobina ,,povrćnosti,,... Ne znam baš kako bih objasnila taj fenomen, ali da znaš da mi se dopada (mislim fenomen). Boranija mi se konkretno dopada, ali bilo je vrsta povrća koje sam jela samo zato što su povrće iako mi nisu bile posebno ukusne, dok recimo musliju i raznim pahuljicama, wellness keksićima i ,,barovima,, ne želim ni da pružim priliku da mi se ,,udvaraju,, a kamoli da me osvoje... prosto mi ,,religija,, ne dozvoljava kako bi se to reklo u žargonu.... kao ni čipsovi i slične stvari.... ne, ne mogu ni da mi priđu stolu...
    A senfić, senf... to nije loša stvar... Ja ga ponekad jedem uz neka jela a takođe ga koristim kad pravim neke svoje izmišljene ali lepe i lagane sosove tj prelive.... Može da se dodaje marinadama za meso, piletini, svinjetini.... i sasvim lepo koristi, a takođe i u smesu za faširane šnicle... probaj.

Danas je bio dugačak dan... još jutros sam osetila poriv da ga organizujem kao VK dan i to (UH VK dan).... pa sam računala na takav obrok (mada na br 5 nisam računala ali je ipak došlo do toga, doduše sa pristojnim razmakom u odnosu na br. 4, ali svakako neplanirano)....

I bio je EkstraVK dan...
    1. Banana
    2. Banana (nisam bila u prilici da kupim ,,pravo,, voće, a banana ima na svakom ćošku, a i bila sam u nekoj vanrednoj situaciji veći deo dana)
    3. Salata /paradajz, krastavac, pileće od batka i k.batka/, hleb
    4. Parče pice (kupovno ali prilično malo), palačinka (nutela, plazma, maline), sladoled od vanile sa cok.sirupom
    5. Meze razno i poneki zalogaj hleba.....

Dakle bilo je baš visokokalorično danas.... ako budem jela standardno narednih par dana, sve će biti u redu.
    Vrabac u ruci da, ali i dalje tražim goluba!
    Poslednja izmena od Debeliccka u 02 Aug 2014, 10:27, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Ja sve to isto pojedem, samo u odvojenim tanjirima, i činijicom za salatu, ali probaću kada se setim!
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Editovacu jucerasnji jelovnik jer sam zaboravila da upisem i sladoled uz onu picu i palacinku. :D

Kilaza uredna, 58.

Inace ovi povremeni teski dani, sa kcal teski, (pod uslovom da su izolovani i nisu praceni sa jos jednim ili dva ista, sto ja nemam ni zelju, ni potrebu niti bih mogla) ne samo da su blagotvorni za metabolizam nego i za probavu.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Kiksi
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od Kiksi » pre 11 godine

Meni je boranija super uvek bila :oops:
    Al nas je mama navikla na takve obroke oduvek, tako da se u mojoj glavi nije nikad ni postavljalo pitanje da li je lepa ili ne (a i sad kad razmislim, lepa mi je). A grasak mi je greh oduvek bio. Radovala sam se proslom UH danu samo zbog njega, da bih legalno mogla da pojedem celu serpu sama (450g graska). Onako klot sa mirodjijom, mmmm.

Mrso, super za kilazu, vidis kako ti to lepo odrzavas. Ja sam obrnula prva dva 4-dnevna ciklusa sa UN-kom i sa zebnjom sam stala jutros na vagu, kad ono 3kg manje :013: Mislim da sam uspesno prosla proces inicijacije i da sam sad primljena u stalno UN clanstvo :headbang:

(Znam da je to vecinom voda i glikogenski depoi, ali u svakoj dijeti treba prvo njih maknuti sa puta da bi se posle preslo na salce. Tako da - me happy).
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Koliko pamtim iz detinjstva, naše majke su više muku mučile da nas nateraju da jedemo meso, sve negde do puberteta (kad si non-stop gladan, pa više ne biraš, heh), pa smo onda mi kao majke mučile istu muku... povrće je uvek bilo "ura!", što kaže Kiksi. :neznalica: Prvi spanać otprilike u rangu prvih jagoda, svi prekidamo igru i trčimo kući da jedemo. (Zato mi je nekako i došlo kao iznenađenje što mlađe dete nije neki veliki ljubitelj kuvanog povrća.) Mislim da mi utisak nije iz nekog ličnog ugla... bilo je tu rekreativne nastave, školskih letovanja itd., gde jede nas sedamdeset ili sto, ili sto pedeset zajedno... večito su servirke i tetka-kuvarice išle oko nas i urlale da pojedemo meso, ili kobasice iz pasulja, a sa povrćem niko nije imao problem. (Jedino smo viršle svi uredno jeli, ali iz nekog razloga nikad nam nisu davali dovoljno senfa. :placljivko: ) Nemam više priliku da sednem sa 100 ljudi za sto, ali na osnovu ovoga koliko se mm i ja družimo sa svojom generacijom +/- nekoliko godina, svi su i dalje povrćoljupci. (To jest, znamo jednu porodicu koja to nije, i uvek kvarno prokomentarišemo iza leđa kako se grozno hrane. :D )

Nego, nisam svratila zato... samo sam htela da kažem da su se zametnule papričice... sad se čeka malo sunca da porastu, pa da ih svečano i jedemo. :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Kiksi (cimerko :wink: ), Dudo,
    Koliko se sećam, ja sam volela i jela sve.... Mleko sam jako dugo pila, dakle baš sam puno pila mleko.... još je tada bio i kvalitet.... Ne mogu da se setim šta nisam volela od slane hrane. Znam da sam slatkiše volela. Sećam se, jedino sigurno, da nisam volela kiseli kupus a moji su ga često i u velikim količinama pravili, tata lično (koji se inače nije bavio kuvanjem) je redovno kuvao veliki lonac sa mesom... To ne mogu da prežalim, što nisam jela taj kupus, jer ga sada em volim em cenim... Grašak sam obožavala, sada ne, sada sam ravnodušna. Meso sam jela, nisam izbegavala.

Međutim, ovo što sam pisala gore, nisam pisala bezveze.... naišla sam na mnogo ljudi sa takvom kulturom ishrane... U stvari, to najpre zavisi od njihovih roditelja verovatno, koji ih nisu naučili da jedu sve to.... ili možda te majke nisu umele da kuvaju pa su te ,,trave,, bile neukusne... Meni se dešavalo kad na posao donesem nešto sebi za ručak da se neko čudi kako ja to jedem i pita kako je to spremljeno, beči oči i čudi se kao da sam donela pohovanu žabu a ne nešto sasvim obično (za mene)....
    Ta kategorija koja nije imala tu čast da se bolje upozna sa neskrobnim povrćem, obično isto prihvata samo kao pohovano.... i u nekim takvim receptima....
    Dakle, ima zaista takvih ljudi... I ima žena ( i muškaraca) koji zaista ne umeju da spremaju i nemaju ideje (a opet ni njihove majke verovatno nisu umele) i onda to njihovo povrće bude bljutavo i deci neprivlačno pa moraju decu baš da ubeđuju da to jedu ili da ih kupuju nekim obećanjima da će posle dobiti sladoled i slično....

Znam kad sam bila u inostranstvu, pa sam videla kako tamo ta neka dečica povrće i salatu prihvataju samo sa onim kupovnim kaloričnim dresinzima... inače ne....

Dakle, ima raznih slučajeva, ali sam ja zaista videla mnogo ljudi koji od povrća vole krompir i paradajz recimo.... Sva sreća pa nismo u toj grupi...

Dudo, drago mi je za papričice! Baš ću da vidim šta je sa onim afričkim tamo kod moje sestre...

Kiksi, nekako nemam dilemu da će tvoja dijeta odlično da ,,posluži,, i da ćeš biti zadovoljna - mislim ne samo kilažom nego zadovoljna u smislu srećna i sita!

Odoh sad!
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Pazi... ta krompir-poh-brašno kuhinja sišla je sa severa, uvek se setim onoga u Pop Ćiri i pop Spiri... e, nađoh ga u kompjuteru: "Ne marim ti ja za te pokenese i nokenese, kako li ih zovete! Nikad ne znaš šta si izvadio! Tražiš i oćeš belo meso, a kad razviješ, a ono šija s glavom! Švapski žebrakluk i ništa drugo, vrag im materi, kad već tako moram da se izrazim! Od jednog pileta oće stotinu da ugosti; oće i da počasti i da opet malo košta!" Odličan opis, jer u suštini je to kuhinja siromašnih slojeva u Austriji i Nemačkoj koja je (iz one već pomenute naše sklonosti da je "tuđe lepše") zakačila neke naše krajeve, i to je još predstavljena kao "nešto fino", "varoško". Tako da je to malo i geografski... ali je činjenica da deca pružaju prema mesu mnogo više otpora nego prema povrću, možda zato što se teško žvaće, ne znam šta je posredi. U stvari se to uklapa u to što pričaš, reč je većinom o rđavoj navici, jer decu je lako navući na povrće. (Da se ogradim, moj mladunac-izrod počeo je da prezire kuvano povrće u kasnijim godinama, a sa pet godina je znao da spuca dva tanjira barene boranije. I sad ima naviku da uzme iz frižidera 2-3 šargarepe i da ih pojede tako sirove.)
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 11 godine

Kiksi grašak je specijalitet za skrobodan :) i čestitam na minusu! Super mi je ova vaša prepiska.
  • Kiksi
    Početnik
    Početnik

od Kiksi » pre 11 godine

narcisa, ispravljam se, u pravu si - na UN dijeti je skrob odvojen od UH. Moram se navici na tu terminolosku nelogicnost.

Mi ovde imamo srecu sto imamo sklonost ka onome sto zovemo kuvana hrana, a sto je uglavnom nesto povrcasto i vlaknasto sa dodacima nekog oblika proteina (a i to ne pod obavezno). Ta se sklonost, kako i zakljucismo, vuce iz kuce i navika stvorenih tamo. U mnogim zapadnim zemljama to nije slucaj, cele porodice se hrane gotovim jelima koje samo strpaju u mikrotalasnu i pojedu, narocito one manje platezno sposobne. Ta je hrana toliko jeftina da covek kad uporedi sa cenama svezeg povrca i mesa, koje je mnogo skuplje, shvati da ta matematika negde ne pije vodu :neznalica: . Ako je jeftinije kupiti gotove lazanje nego sve pojedinacne sastojke, onda shvatis da u te lazanje ne idu bas ti svezi sastojci (a gde su jos ostali troskovi do faze gotovih lazanja).
    Mi ovde jos imamo srecu da je preradjen proizvod jos uvek skuplji od zbira njegovih svezih sastojaka, ali bojim se da ce se i to kroz koju godinu/deceniju promeniti.
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Pošto ispada da ja uvek kontriram, ipak moram reći da se ne slažem ni sa tvojim ni sa Dudinim opisima stvari, povrću, kulinarskim sposobnostima mama i neopisive ljubavi dece za povrćem! Prvi pu to čujem da deca jure na spanać.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Drage Dudo, Narcisa, Kiksi, Ana….. evo me u debatnom klubu Položaj Povrća u Ishrani u Srbiji… Ne znam šta se tačno Narcisi dopalo u našoj prepisci…. Valjda ovo o povrću, verovatno čita i smeje se i pita se koji nam je đavo :16: ….

Ana, kad god se zapodene diskusija na neku temu, pa tako napiše svako ponešto.... dešava se i da se možda u nečemu dobro ne razumemo ili imamo mali nesporazum zbog ( možda) pogrešnog tj nepreciznog izražavanja. U svakom slučaju, ovo nije nikakva generalizacija stvari.... taman posla da bih ikad rekla da su majke generalno ovakve ili onakve (to je kao kad bih rekla da su sve žene kurve ili svi muškarci skotovi ili sve žene dobre i svi muškarci dobri ljubavnici.. hehe... taman posla :wink: ).
    Htela sam, između ostalog, da kažem da - u ONIM slučajevima, gde neko NEMA takvu kulturu ishrane da jede raznovrsno povrće / praktično ga možda nije ,,otkrio,, - to može da bude zbog toga što ih majke / roditelji nisu naučili da to vole, jedu, otkriju.... Dakle samo u TIM slučajevima, a ne da bih rekla da su SVE majke ovakve ili onakve... Pa eto, i Duda i ti ste majke – sad ispade da sam rekla nešto na vaš račun... zamisli da kažem da Duda ne ume da spremi povrće i da nije umela da decu upozna sa hranom, a ona žena samo u dnevniku predstavila 885 različitih načina da se sprema povrće a i ostale stvari i otkrila nam hiljadu i jednu foru.... Ili da kažem da Duda ne ume da spremi one svoje hajvane.... ajrane, šejtane, i ostale njene đavolčiće....

I još nešto mi pade na pamet (a onda obećavam da neću više da vas davim sa ovom pričom, kud je i započesmo!)..... u mnogo dnevnika, ovde na forumu, sam pročitala da su ljudi napisali: ja nemam naviku da jedem povrće, nikako mi to ne ide, moram nekako da se naučim... a šta bih ja to mogla da jedem za salatu na UN dijeti.... kod nas u kući se ne jede toliko povrće nego više krompir, meso, testenine.... to mi je problem, nisam navikla i slično...
    Čak se sećam i par imena ljudi koji su to pisali, ali neću naravno da spominjem...

Dudo, u pravu si, svašta nam je nešto došlo odnekud... ne samo načini spremanja hrane, nego štošta.... sreća pa narod ipak dobro misli sam sebi pa se okreće nekoj pažnji oko zdravije ishrane, kako ko zna i ume, makar pokušavaju (dobro, mnogi su i u zabludama, i to stoji često)...

Vikend mi je bio pomalo u znaku poremećenih planova, ali šta da se radi...
    Da se malo prisetim hrane....

Subota (atipično)
    1. Pola banane
    2. Čaša koz.mleka
    3. Jareće pečenje, salata (paradajz, krastavac, listovi bosiljka), hleb
    4. Četiri vanilice
    5. Lubenica
    6. Kriška hleba tanko namazana pavlakom

Nedelja
    1. Mala banana (trebalo da budu kupine iz dvorišta Ličnog trenera ali su se u njih uselili mravi pa mi se nije dalo da rizikujem da pojedem mrave)
    2. Čaša koz.mleka
    3. Salata (P, K, bosiljak, malo koz.sira), sarma, hleb (tipičan letnji ručak – sarma :? u još ,,tipičnijoj,, kombinaciji)
    4. Biće nešto proteinsko, salata, hleb (a možda i bez hleba)
    Slika

• divlja ruža
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od divlja ruža » pre 11 godine

Debelićka,
    pa ptala sam,ne bih ja pisala ,a da ne tražim komentare.Dobro si me podsetila da je to moj strai problem.
    Elem,
    toliko sam putovala i spaval van kuće,gde noću nije bilo da se jede kad sam gladna /zato valda i razvaljujem doručak /da čim sam stigla kući ,gde sigurno nešto ima u frižideru ,odma ustajem i zabadam nos.Čak sam primetila da sam sretna što imam gde da zabodem nos :crybaby: .
    Ali o današnjem meniju u svom dnevniku jer je bio carski,sa sve receptom koji sam sama smuvala.

I ti valjano izgledaš,baš valjano
    'nit coveka nit karaktera od osobe koja sopstvenom gooyicom ne moze da gospodari'.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Ma nek si započela, vidiš da je na forumu ionako mrtvo more. :16:

A i uostalom, kakve god da smo navike poneli iz detinjstva, ovde smo da ih menjamo. :D
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

dudank napisao:Ma nek si započela, vidiš da je na forumu ionako mrtvo more. :16: :D

Dudo, spala knjiga na nekoliko (starih) slova! Sutra cemo novu temu.

Ruzo, praticu te! A i stigla si nam kao pojacanje! I hvala.
    Slika

• AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

No coment!
Odgovori 3271 post