Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • tratinčica
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od tratinčica » pre 15 godine

Odavno sumnjam na problem sa prostim šećerima. Nemam burne reakcije, ali mi se pojavljuju blagi otoći i težina u nogama, glavobolja i velika oscilacija u kilaži (naviše) nakon konzumiranja slatkiša.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 15 godine

Da upišem i ovo, može da bude zanimljivo na temu netolerancije i alergija... :) Ko je čitao ove moje škrabotine, zna da mi je uvek trebalo dobra 2-3 dana da izbacim vodu kad krene da se nakuplja, i uvek uz pomoć trave ive, kalijuma i bronala. Danas sam se oslobodila više od 2,5 litra vode za svega nekoliko sati, i to bez ikakvog pomoćnog sredstva... nisam čak ni stigla da skuvam ivu. A tajna je verovatno u tome što sam prethodnih nedelja izbacila iz tanjira sve što mi smeta, tako da se ovog puta organizam izborio sam. :skakutalo: Eto koliko znači prolećno čišćenje. :)
  • ENNA
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

od ENNA » pre 15 godine

Evo, i ja skakućem sa ovog kraja grada. :skakutalo:
  • jaga
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

od jaga » pre 15 godine

dudank napisao: Danas sam se oslobodila više od 2,5 litra vode za svega nekoliko sati, i to bez ikakvog pomoćnog sredstva...

Bravo dudek, das mi je milo da si uspela samoj sebi da pomognes.
    Nego, citajuci tebe, shvatila sam da sam potpuno zaboravila na bromelin. Sutra cu da i jega uzmem i nastavim da ga pijem. ja sam prestala da ga pijem kad sam otisla u bolnicu. kasnije ga nisam uzimala jer ne sme kiselo. Posto ovih dana isprobavam sebe sa limunom, ipak cu uzeti kapsule bromelina.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Što bi ti rekla, Jago, sve za zdravlje. :) Radila sam nešto slično jednom davno, kad su mi se posle nekih stresnih situacija javile sve moguće alergije, i tad sam se vrlo lepo dovela u red u zdravstvenom smislu, od kilograma nisam imala šta ni da skidam, bila sam mršavica. Sad mi ponovo izuzetno prija smanjivanje UH, lagana sam kao perce i puna energije i smirilo mi se to žarište koje me muči. Poslednja dva puta kad sam prala kosu nisam kinula nijednom, a inače sam teško alergična na svaki šampon i pri svakom pranju kose kijam do besomučnosti, zna da traje i po pola sata, i posle mi satima curi nos. Za mene je to bitan znak da je krenuo da mi jača sistem. Vraćam polako i FA, ali to sam već rekla, neću da pišem jer nije sistematski, važno je da sam opet živnula. :)

Danas jedem količinski manje jer izlazimo večeras, pa ne bih da mi iskoči tibica (ne zbog estetike nego što je jednom htela da me uguši suknja :16: , otad pazim šta jedem pred izlazak), tako da je to otprilike ovo:

D: lan, jogurt
    R: salata, malo barenog povrća s nekom lepom kombinacijom ulja
    U: kriška sira 150 g
    V: planirani brlj (burek) i neplanirani brlj (pivo & "kasna večera" u pola četiri ujutro)
    Poslednja izmena od dudank u 18 Apr 2010, 15:28, izmenjeno 1 put ukupno.
  • jaga
    Amater
    Amater

od jaga » pre 15 godine

Super ako mozes sama da kontrolises alergiju. Velika je pomoc kad znas sta te muci i kako to da otklonis.

Zelim ti lep provod i pazi sta jedes :wink: :009:
  • LEPA_i_ZALJUBLJENA
    Amater
    Amater

od LEPA_i_ZALJUBLJENA » pre 15 godine

kad smo kod alergija da pitam i ja nesto: :)
    moj sin je sav u nekim pecatima,prosle nedelje smo visili po domu zdravlja i bolnici,kazu da je to neka decija alergija,nisu hteli da rade alergo test,dali su mu neki sirup i kremicu ,ali ti pecati i dalje izlaze,ja bih da se uradi taj test,ali dr nije za to,sreca je sto nema neki drugi problem,kijanje kao ti,ili ne daj Boze gusenje,vidim da i pored sirupa to izlazi..
    svake godine u ovo vreme.pre 2 god je i na moru izaslo,ja sam mislila da su komapci,ali mene nije ujeo ni jedan pa mi je bilo sumnjivo..poludecu,videcu kako ce biti jos danas,sutra,pa ako nastavi ponovo kod dr.sta da radim?da trazim test ili ne?
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Lepa, nisam ti ni ja nikakav stručnjak, samo znam ponešto iz iskustva... :) Znam da kod tih sezonskih alergija uglavnom nema potrebe za testom, obično je posredi neki alergen koji ne može da se izbegne, najčešće je to polen u vazduhu, tako da i kad bi to samo potvrdili, opet ne bi ništa pomoglo, ne možeš dete da staviš pod stakleno zvono. Alergo-testovi se rade kad je posredi alergija koja se javlja često, a ne zna se uzrok, ili kad se sumnja na neki uzrok koji može da se izbegne (npr. duvan ili neka namirnica ili hemikalija). A to što sirup prividno ne deluje (pretpostavljam da su mu dali presing) - on zapravo deluje, samo treba vremena da se telo iščisti od toksina koji se stvaraju kod alergijske reakcije, oni i izazivaju te pečate. Tako da se sad još vide "posledice", ali uzrok se polako potiskuje, nemoj da se sekiraš.

Ali neće da škodi ako isprobaš neku prirodnu metodu, jer kod dece mnoge alergije mogu da se ublaže ili čak skroz iskorene, a naročito ta na polen. Meni je stariji sin imao kao mali svakog proleća i isto tako i svaki put na moru strašne upale sinusa izazvane alergijom na polen i na neke aerosole, pa sam na njemu isprobala savet Matije Paunovski (poznata kao "Matija iz Mostara"), da se dva do tri puta dnevno dobro ižvaće po komadić pčelinjeg saća, po mogućstvu da je starije saće, kad maltene pocrni. Ne mogu sad tačno da se setim kako smo to primenjivali, mislim da je prve godine žvakao saće celog proleća i leta, a naredne dve samo u najkritičnijim periodima, kad vidim da počinju da mu suze oči i da kreće upala, ali to se definitivno sredilo. Ne košta da probaš... na saću ima nataloženih čudesnih sastojaka, zdravo je u svakom slučaju. I ja ga povremeno žvaćkam, čisto onako što volim, pošto na polen začudo nisam alergična. :)

E, a sad kad sam sve ovo ovako pametno napisala, da dodam i kako sam sinoć bila pametna... :oops: Prvo, brljnula sam s pivom (vrlo malo piva, ali uopšte nije pametno da se pije uz aloju), drugo, jela sam jutros u pola četiri, kad sam došla kući. U gradu sam već imala planirani brlj (burek koji sam sebi obećala još prošle nedelje), ali taj u pola četiri bio je skroz neplaniran. Jela sam po ps-u, samo malu porciju mesa i povrća, i jesam bila gladna kao vuk, ali pola četiri... nema opravdanja.

D: jogurt s lanom i začinskim biljem
    R: repete jogurta, salata
    U: redovna porcija od 450 g barenog zelenog povrća s maslinovim uljem (iz dvaput)
    U2: brljić - sarma bez pirinča :oops:
    V: 100 g sira, 100 g junetine, mlad luk (crno-beli mix), 2 čaše mleka
    Poslednja izmena od dudank u 19 Apr 2010, 01:08, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Nena3110
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Nena3110 » pre 15 godine

Dudic, bas mi je drago sto si izbacila tu vodu i sto se boris protiv alergija.
    Ponosna sam sto si me citirala, nekada sam pisala, idemo dalje, bice bolje, sada najcesce samo ovaj drugi deo, skracujem...
    Dakle, idemo dalje, bice bolje :009: :009: :009:
  • PaunovoPero
    Amater
    Amater

od PaunovoPero » pre 15 godine

Uh i ja kuburim s nekom alergijom vec 12 godina...proljece je smrt za njih...Znam kako ti je,uzas
    "AKO NE SAD,KAD CU?AKO NE JA,KO CE?"
  • jaga
    Amater
    Amater

od jaga » pre 15 godine

:nasilan: Ovo su ti velike batine za malo pivo cccccc :wink:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Neno, moram da ti kradem pametne misli, meni ih ponekad ponestane. :)

Jago, prihvatam batine od srca... ne da nije pametno nego je izuzetno loše da se kombinuje pivo sa alojom. :bas_tuzan: Nije mi baš neko opravdanje, ali cela moja ženska ekipa pije pivo... i eto, poklekoh. Odsad me bolje udri unapred.

Sutra slavimo mlađem detetu rođendan za najuži krug, tako da će verovatno biti malo brljkanja na temu količine, unapred prijavljujem. Sad ću da zabrčem torticu... salate-priloge uvaljujem zna se kome.

Svima :009: !

R: jučerašnja zelena čorbica
    U: svinjska šnicla (kare) u susamu i kokosu (izbacila sam prženu hranu skroz, ali ovome nije moglo da se odoli :crybaby: )
    V: bareno povrće, mlad luk, kriška starijeg sira 150 g
    noćAN brlj - 2 kisele jabuke
    Poslednja izmena od dudank u 20 Apr 2010, 01:30, izmenjeno 3 puta ukupno.
  • jaga
    Amater
    Amater

od jaga » pre 15 godine

dudank napisao: Odsad me bolje udri unapred.

Sutra slavimo mlađem detetu rođendan

Sta da ti radim, a da ne zaboravis sta ti je sutra ciniti :evil:
    Najbolje je da ja tebe :nasilan: :nasilan: :nasilan: pa ti sad vidi sta ces sutra od ovolikih batina :hi-fi:

Draga moja, zelim ti lep provod i pamet u glavu :009:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 15 godine

Kako si mi samo pala na pamet dok sam za uskrs pekao roštilj i sa najvećim guštom tamanio rogata pivkana Slika
    Slika
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Hvala, Jago. :)

Gigo, ti da si mislio na mene, ti bi me pozv'o na taj roštilj i jelenka... :16: Šalim se, i ja sam često uz pivo pomislila na tebe u ovom periodu kad te nije bilo. Mislim, sad bi bio red i mene da ubaciš u biznis pa da napravimo jednu reklamu za jelen pivo. (Moja vizija reklame je oduvek bila "žene znaju zašto", ali onda se ti tu ne uklapaš kao muško. :D )

Uskočila sam u stvari da upišem jelovnik NA VREME, da ne bih sutra padala u iskušenja, nek mi ovo ovde stoji kao podsetnik. :evil:

R: zelena salata ili krastavci
    U/V: belo meso sa roštilja, urnebes, salata... nema ime, smislio mm pre mnogo godina

U stvari bih mogla da priložim recept za salatu jer je mnogo dobra kao prilog:

marinada: dobra kašičica senfa, 4-5 rendanih ili gnječenih čenova belog luka, so, sok od limuna (može i više od jednog), muti se viljuškom i dodaje se pomalo maslinovog ulja sve dok se ne dobije struktura slična retkom majonezu

sastojci:
    - 450 g barene zelene boranije
    - 450 g barene šargarepe (iseče se na kolutiće)
    - 600 g kuvanog belog mesa (ili miksa belog mesa i šunke), seckanog na kockice
    - 300 g kačkavalja sečenog na kockice
    - 400 g pečuraka, celih ili sečenih na listiće i ukrčkanih u sopstvenom soku sa malo limuna i soli (krčkaju se poklopljene i na kraju se ocede ako ima viška soka)

Sve se nežno izmeša s marinadom (lepo izgleda u staklenoj činiji) i ostavi se da odstoji na prohladnom mestu ili u frižideru. Pred služenje se promeša još jednom, odozgo se pospe slojem seckanog ljubičastog luka i dekoriše peršunom.

Svima lep dan želim! :009:
Odgovori 9033 postova