Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

Re: Dnevnik Ex Debeliccke Mrsavicc po zakonima hedonizma

od Cirkončić » pre 11 godine

Ne bih se složila sa Dudom ovaj put. Pouzdano znam da banana potpomaže rad creva, a evo pronašla sam i na internetu nešto o tome. :)

"Hrana koja može da pomogne kod zatvora

Hrana koja «podmazuje» digestivni trakt: spanać, banana, susam, med, kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka, orasi, badem, proizvodi od soje, cvekla

Hrana koja pospešuje kretanje creva: kupus, grašak, kokos, špargla

Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, naročito acidofilni napici - jogurt, kefir (korisne bakterije Lactobacillus bifidus, L. bulgaricum... pomažu da se obnovi biokultura)."

I da dodam, banane su jako dobre za varenje i deci se daju kada imaju zatvor.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Cirkončiću, to lekari već decenijama peporučuju... izgugluj "banana, diarrhoea" i naći ćeš svuda o delovanju banane na varenje u crevima. (Što je i logično, jer glavni sastojci su joj skrob i šećer.)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 11 godine

Nije baš da imam neki problem...ali mi je baš drago da sam ga spomenula, hehe...drugačije ne bih privukla ovakvu akciju po dnevniku...
    Sve možete da mi dirate ali palačinku i zelenu salatu nedam! hehe
    PS. Jutros stanje jako dobro (posle svih banana)....ali nek ste vi meni svratile! (a i dosad pojedoh već tri male banane)...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Cirkončić » pre 11 godine

Hajde kad tako kažeš! :16: :wink:
  • moravka
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od moravka » pre 11 godine

Pa evo da i ja kazem neku u vezi te banane! Znam da se jede kad imamo dijareju, kao i pirinac sa vodom i testenine kuvane samo u vodi bez ikakvih dodataka! Meni je doktorka zabranila zbog toga sto sam na granici sa kalijumom i natrijumom a toga ima najvise u bananama! Pojedem po jednu ali bas, bas retko! A zelena salata nemoze nikako da napravi zatvor posto je b ogata vlaknima i poboljsava rad creva! Bogata je kalijumom, magnezijumom, fosforom, calcijumom, omega 3......
    Ona je verni saveznik ravnog stomacica! Zato je Mrsa u pravu! :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

E pa ovako....u ovoj polemici o salati i bananama, ne priznadoh da sam sinoć malo pobrljavila...
    S obzirom na vrhunac pmsa...sinoć su mi se tako jeli slatkiši... imala sam i volontera / kandidata da ode da kupi što mi srce želi ali ipak nisam htela.... Međutim ponovila sam dozu hleba i ruske salate....
    Ni najmanje se ne opterećujem. PMS je normalno stanje i naučili smo ga dosad....Uostalom u ovom krugu pmsa sam imala čini mi se samo dva incidenta, što je sasvim ok...Tu sam na 59 što je takođe uobičajeno za ove dane...važno je da idemo dalje normalno... pa tako očekujem već za par dana svojih 58 kao što sam navikla već prethodnih meseci da stvari funkcionišu u ovoj fazi....
    Danas je stigao ms a apetit otišao od mene...srećan mu put....Ručak je bio tanak, a posle je usled uobičajenih tegoba vezanih za moj ms došlo do jednog napada povraćanja, tako da je večera (iako pojačana pančetom) došla ,,zasluženo,,...(mislim s obzirom na to da ništa nije ostalo ,,kod mene,,)...Elem, sasvim zadovoljna.
    Samo da mi sutra ms ne uprska dan sa daljim bolovima i povraćanjem jer idem na važan sastanak do kojeg mi je stalo...Dovoljne će mi biti ,,smetnje,, na putu u vidu snega i hladnoće.....ne treba mi još i bolest....

Cirkončiću, :009:
    Dudo, dobro se dotakosmo ovih jabuka... sutra ih vodim (nosim) u šetnju na posao sa mnom... Sad se setih, kada sam ih tek dobila (ovu posl.turu domaćih) odnela sam dve na posao ali mi se nešto nisu dopadale, pa sam od te dve jedva pojela pola jedne....Valjda su ove ostale OK. (inače to je ista ,,sorta,, i sa istog drveta kao i jabuke koje sam pre dobijala i kojima sam se fascinirala i predstavljala ih kao savršene rajske jabuke...kada sam ih upisivala u jelovnike...)
    Moravka, hvala na podršci mojoj najdražoj salati! Presrećna sam kad joj je sezona i štimam svoj ,,itinerar,, tako da se obezbedim ogromnim zalihama dobre salate...

I, verovali ili ne, danas sam opet jela veliku količinu zelene salate i to u dva obroka....Nije mi teško ni svaki dan na posao da je nosim...tamo držim u jednoj flašici miks ulja, sirćeta i nekih začina....i to pripremim za čas (donosim je opranu i isitnjenu tako da je lakša za manipulaciju).....Sve to što dođe preko nje, šta god da je u pitanju...čini mi te obroke pravim specijalitetima koji prijaju svim čulima....

Danas...

26. Nov ’13.....
    1. Banane dve male
    2. Banana mala
    3. Zelena salata sa malo dodatog kozjeg sira i malo karfiola i brokolija #, hleb od prekjuče&
    4. Salata (zelena i mladi luk) na koju su stavljena jaja (2) pržena sa malo pančete, isti hleb

#Karfiol i brokoli spremljeni kao salata (moja sestra pravila)...verovatno je obarila pa začinila sirćetom i ponekim tajnim začinom...Začinila domaćim sirćetom od jabuka...
    & Ovaj hleb od prekjuče: to je taj neki dobri beli hleb koji sam otkrila u jednoj pekari pa kupim kad mi je zgodno….nije produžene svežine nego običan, mnogo mi se dopada i jako je dobar drugi i treći dan…..Jedino im se ponekad desi da nije dovoljno pečen po mom ukusu, ali sada sam već navikla da obratim pažnju, pa kad vidim da je puno beo i ne kupujem…
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Somborka
    Amater
    Amater

od Somborka » pre 11 godine

:009: Mršo,veliki pozdrav!Eh,dok nisam stigla na forum i u vase drustvo,nisam ni znala sta je PMS i sta on sve donosi,a sada apsolutno mogu da prepoznam te simptome i da se borim protiv njih.A prvi dan ms ni nemam apetit,xexe.Inace,kod mene banana stvara zatvor izgleda,bar dok sam bila na UNki,tada sam ih svakodnevno jela.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Somborka, kad znamo da je pms uzrok nekih simptoma, ne bude nam bukvalno lakše ali bar znamo zbog čega je...U skladu sa tim onda možemo bolje da se nosimo sa situacijom i prilagođavamo se, znamo zbog čega je pa to iskontrolišemo i nađemo način da prođe sa što manje štete i odmah lovimo momenat da nastavimo kako treba.....

27. Nov ’13.....
    0. Pola kriške hleba sa maslacom (nakon cele noći povraćanja)
    1. Jabuke, organske (2)
    2. Banana
    3. Zelena salata, fantastičan ručkić iz zamrzivača (mlev.meso, brokoli, praziluk), hleb
    4. Salata (zelena, mladi luk, malo mladog President sira, kašika pavlake), jogurt sa zez., hleb
    Slika

• branimira
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od branimira » pre 11 godine

Bogac te tvoj,jedva nadjoh tvoj dnevnik:).Inace smo priblizno istih godina,iste visine,samo sto ti imas puuuuno manje kila od mene.Ali,neka,neka,ima da te stignem ja:).Nikada nisam probala UN dijetu,vidim da je ovde vecina koristi.Najvolijem meso,zato i drzim mesnu.Bez slatkisa mogu,bez snicle vala nece da moze:).Citamo se,ljubim:*
    Prvi cilj,ako Bog da do doceka 2014.
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

O bananam, koje uzgred baš i ne volim, i ostalim salatama, mislim da kod svakog drugačije deluju i ne bih bila isključiva po tom pitanju!
    Kakva je to ruska salata? Stvarno gledam po marketima kakve sve nazive daju salatama nap. Iceberg, a ono obična kupus salata, ili od crvenog kupusa sa malo kukuruza-vitaminska!... Meni iskreno to deluje bezveze. Kako bi onda nazvali tvoje i Dudine salate sa mescem odozgo, sa sirom i to kozijim, koji košta preko 500 dinara i jedva se nadje da bude zaista pravi i dobar, itd. Sve je to po meni odlično i bez nekih bombastičnih naziva!
    Edit:
    Sada je pola 7 uveće i dok sam nešto gledala na TV-u setih se da u tvom dnevniku piše Ruska salata i dodjoh da napišem ispravku, tj ne znam da li si mislila na onu rusku salatu sa belim mesom.... i majonezom? Ako si mislila na tu salatu, onda sam postavila glupo pitanje, pošto sam ja mislila da se radi o nekoj laganoj salati! Znam naravno i volim je, samo odavno je nisam jela! :neznalica:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

28. Nov ’13.....za nijansu drugačije...
    1. Jabuke, organske (2)
    2. Banana
    3. Banana
    3. Salata (zelena, pečenje od sv.buta, malo kozjeg sira), hleb
    5. Zeljanica
    6. Kikiriki...

Branimira, eto ipak si se snašla po dnevnicima. Polako ali sigurno, ušla si u štos….. Želim ti da me stigneš sa kilogramima! Polako ali sigurno! Ja odavno nisam na ikakvoj dijeti, ovo je moja sloboda….ali sam u prošlosti (uspešno) bila na UN…tako mi je tada bilo najlakše i najpraktičnije i mislim da sam tu dijetu organizovala i iskoristila na najbolji mogući način, pored svih njenih nesavršenosti…..

Inače, razmišljala sam…kada bih nekad odlučila da idem na neki konkretan režim ishrane, da napravim neku radikalnu promenu, recimo kada bih imala volju i uslove da se upustim u nešto baš konkretno i tematsko, da mi to bude način života….u tom slučaju bih uložila trud i imala želju da to bude neka recimo umerena LCHF varijanta… Jako mi je to interesantno i inspirativno…..

Ana, moje su salate obične… bez preliva i čudesa….ali svakako sa začinskim biljem i ,,zezalicama,,.....zelena salata i glavno jelo najčešće po salati…mada, sudeći po količinama, pre je zelena salata glavna nego ovo drugo….Zelena salata podnosi toplo jelo…tako da može slobodno da se stavi jelo na salatu….ako je nešto toplo… za razliku od svežeg paradajza koji ne podnosi…bar nije po mom ukusu….
    A ruska salata, znaš da sam se iznenadila kada sam videla da se nisi setila šta je to…a posle vidim edit. Kalorična je i ukusna…ali dobro, može da se jede kao glavno jelo….ne mora da bude gurmanski pa kao prilog….neka to bude jelo i onda nije problem i ne goji….Upravo zato mislim da Božići i slave nisu u stvari baš neki problem za održavanje linije…jednostavno se čovek opredeli šta će od svega toga da jede, ne mora baš sve i bude sve u redu…Čak ispada da je slavska trpeza prikladna za dijetu, bude dobrog mesa..može da bude podvarka ili kis.kupusa…i lepo se to sve iskoristi….uz dobro kombinovanje…

A Iceberg je jedna od mnogobrojnih vrsta zelene salate, i to jedna od skupljih….meni i nije najomiljenija…ja volim one puterice sa velikim mekanim listovima…. U pravu si, moje salate bi u restoranima bile od 600 do 1000 dinara porcija ( a ja platim veeeliku fantastičnu glavicu nekad 30 din, nekad 40 nekad do 80 ali neka), dodam 100 grama dobrog mesa ili 50gr domaćeg kozjeg sira ili kuvano ili prženo jaje….ili tunjevinu ili neki fini domaći ručkić….i budem presrećna….A u onim kafićima ili brzim restoranima gde ,,poslovni svet,, kupi takve salate za poneti u plastičnoj ambalaži umeju da budu i 450 din… za 3 lista salate, 25 grama piletine ili 2 masline i 2 kriškice paradajza sa rebrima….stvarno strašno…..E zato mi nije teško da organizujem salatu za posao….U redu da dam pare za restoran u kojem ću da sedim i da me neko služi, pa da jedem iz pravog tanjira i sa pravim escajgom…..ali da kupujem salatu u plastičnoj kutiji sa plastičnom viljuškom koja se zove Mediteranska, Grčka, Pileća, Vitaminska….napravljena od sumnjivih delova povrća koje je neko u procesu serijske proizvodnje i obrade na brzinu spremio i da platim 300, 400 ili više dinara….e to ne može (kilogram dobrog mesa može da se kupi za 400 dinara a ne da dajem to za 20 grama mesa plus trava)…..sve i da sam ne znam kako bogata (što nisam naravno)…
    Slika

• moravka
    Amater
    Amater

Nadam se da ti je bolje! Svidja mi se ta tvoja salata, samo sto ovde nema mladog luka, ni sira kao kod nas! Ja obozavam iceberg salatu i samo nju kupujem! Pola je pojedem dok je spremam! A te salate u plasticnim kutijama ignorisem, vise volim pojesti dobru kremenadlu nego to u kutiji sto zovu "salata"!
    Poslednja izmena od moravka u 28 Nov 2013, 23:01, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

A ti lepo kad dođeš u Srbiju....nabavi seme za sve što voliš pa pokušaj u svojoj bašti da proizvedeš....makar nešto mora da uspe... :) , a verujem da imaš zlatne ruke, dobra si ti dušica...
    Slika

• moravka
    Amater
    Amater

Hvala ti mila moja....Sadim ja svasta u mojoj bastici, imala i mladog luka, ali ne sada u ovo doba godine! Kod mene je sve sezonski....
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Pa sezonski je i najpametnije...pretpostavljam da u zamrzivač ostavljaš sve što može da se ostavlja.....ne sumnjam u tebe....
    Slika

Odgovori 3271 post