Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Krećem i ja

od leonida » pre 9 godine

signorina, i meni je pre stalno bilo vruće ... otkad sam izgubila zaštitni sloj sala ... počela da osećam hladnoću.
    Ali, tešim se da će ovo biti prvo leto posle puno godina kad neću puhtati i žaliti se na previsoke temperature već na 26-27 stepeni !!! Leti sam bila neupotrebljiva.

Narcisa, možda nije bilo najpametnije ići sad u kupovinu, ali sad imala nešto para, pa pre nego što nestanu ... ja volim (postajem kao moja mama) da napravim zalihe unapred, pa kad krenem sa kuvanjem za praznike, dokupim samo sitnice ...

Ja vas sve označim ružičasto, tako ste mi nekako najvidljivije ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

E da, meni je sada grijanje na 19, a ljeto mi je noćna mora. Već na 20 stepeni ja sam totalno mokra, kosa i sve. Na ivici plača. Debljina nas stvarno čini u neku ruku (u nedostatku boljeg izraza) invalidima.
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Pink
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 11 godine

od Pink » pre 9 godine

To si u pravu, i ja nekako ogladnim od hladnoce.
    O, praznicna kupovina :veseljak:. Moracu i ja uskoro, pre nego sto krenu svi.
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

MAlo zanimljivosti :D
    Usled hladnoće, telo troši svoju energiju kako bi zagrejalo sebe, tako da troši kalorije!!! :D Na par mesta sam naišla na informaciju da ljudi koji žele da smršaju, piju često hladnu vodu jer se tako ubrzava metabolizam i da bi želudac tu vodu "svario" (ne bukvalno već propustio kroz telo) mora kao i sve ostalo da je prvo ugreje.
    Ne znam da li je vas majka opominjala da se tokom jela ne pije voda, a ni odmah posle jela? Želudac tokom i nesto posle obroka, dostigne temperaturu do čak 3x veću nego u stanju "mirovanja" i za njega je pravi šok kada ga zapljusnemo hladnom vodom i on staje sa radom ili usporava!
    Tako da uopšte nije čudo što si gladnija kad ti je hladnije :019:

Ne spominjite mi leto! Ja sam bukvalno neupotrebljiva tokom leta! I ako ikada budem trudna, natempiraću muža da mi napravi dete tako da se porodim pre leta, ili cu praviti bebu početkom leta, dok dodje na svet, bice taman vreme hahaha :D
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 9 godine

Kako dobar podatak!!! Vidiš to uopšte nisam znala oko vode - svašta će čovjek naučiti na ovom forumu.
    Leonida to je pametan pristup, mada realno moglo je sačekati još koji dan dok ne zacijeliš gripozne rane. Kod nas se pred slavu ide u tu veliku kupovinu i taman nam traje do kraja januara, doslovno samo po hljeb trebamo izlaziti. Inače nemamo neku naviku skladištenja. Naravno da imamo brašno, ulje, šećer, kvasac, so, kafu ... i kupimo kao gomilu ovih drugih stvari i ne idemo u dopunjavanje dok sve ne istrošimo, umjesto da čim primjetimo da nešto fali kupimo.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

sreda
    doručak: ovsena kaša ukus jabuke
    užina: jabuka
    ručak: potaž čorba, kolutovi šargarepe, karfiol i brokoli kuvan na pari, tonus 1,5 parče + 1,5 parče tonusa sa medom
    užina: parče pečene bundeve, 2 posna keksa
    večera: kuvani krompir, ostatak povrća na pari
    Ukupno: 1300 kcal
    FA: vežbanje na spravi 35 minuta

Za hladnoću znam, gledala sam neku emisiju o Eskimima koji, dok su u lovu (ono malo što još čuva tu tradiciju), svakih 20-ak minuta jedu tuljanovo salo - objašnjavali su da je to ne samo tradicija, već jedini način da se prežive tako ekstramno niske temperature.

Razmišljam šta se sve promenilo u mom životu od kada sam na dijeti:
    Stekla fizičku kondiciju.
    Nema više bolova u kičmi/kolenima.
    Mogu da se popnem uz stepenice, a da se ne zadišem.
    Normalizovalo se varenje (pre je opstipacija znala da traje i po 10-ak dana).
    Zadovoljnija sam sobom, vidim sebe u mnogo lepšem svetlu, ne samo zbog fizičkog izgleda, već i zbog toga što sam (još malo pa) uspela u zacrtanom cilju.
    Nemam više napade depresije. U tim napadima depresije sledi prejedanje, pa onda još gora depresija zbog prejedanja.
    Naučila da jedem 3-5 obroka na dan (umesto 1 velikog noču).
    Naučila da pijem minimum 2 l tečnosti na dan (jako bitno, koža se oporavila i izgledam 10-ak godina mlađa nego kad sam bila dehidrirana).
    Podsetila se da sam oduvek volela da šetam i da uživam u prizorima iz ovog prelepog grada gde živim ...
    Sve u svemu, postala sam zadovoljna svojim životom - pa šta čovek može više da očekuje.
    I da, zadnje, ali ne najmanje bitno, stekla nove prijatelje ovde na forumu, što je takođe obogatilo moj život.
    Poslednja izmena od leonida u 11 Dec 2015, 13:01, izmenjeno 1 put ukupno.

• ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 9 godine

Pa gde ces veci uspeh od ovoga!Tih par kg do cilja su nista prema ovome sto si nabrojala.Ti si primer kako se zdravo mrsavi i uradila si za sebe ogromnu stvar.Bravo,bravo i bravo! :009:
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 9 godine

Divno sumiranje stanja i zbivanja. Uspjela si u onome što svi ovdje pokušavamo. Bravo, bravo, bravo! :009:
  • oliveras
    Amater
    Amater

od oliveras » pre 9 godine

narcisa napisao:Divno sumiranje stanja i zbivanja. Uspjela si u onome što svi ovdje pokušavamo. Bravo, bravo, bravo! :009:

Isto mislim i ja , veliko bravo za tebe :)
    Slika
    12.07.2013-04.2015 pocetak 97.7 kg. kraj 80 kg.
    UN 29.11.2015-27.02.2016 pocetak 86.6 kg. kraj 79.5 kg.
    07.05.2016 pocetak 78.5 kg.
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Bravo i drago mi je što si uspela sve to. Eto još jedan dokaz da čovek može sve što poželi, samo ako veruje u sebe i ako poseduje duh borbe, a ti si ženo pobedila samu sebe to mogu samo lavice :)
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 9 godine

Bravo za uspeh i sve sto si postigla. Zaista ti se zivot promenio na tako mnogo frontova, poboljsao kvalitet zivota. Treba da si ponosna na sebe :).

Sad mi se jede tonus i med. Sa malo maslaca :).
  • signorina
    Amater
    Amater

od signorina » pre 9 godine

Leonida, kakav spisak! Svaka čast! To se traži, tome se stremi... :hi-fi:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Leonida, ,,boldiraj,, post od 10.Decembra 2015 u 10:43 da ga ljudi lakše uoče i da im prodre dublje u svest... nikad ne znaš ko će sve čitati tvoj dnevnik! :wink: :pivo:
    Čestitam! Svaka čast!

U svakom slučaju, sam pogled na tvoj ticker inspiriše najozbiljnije čestitke! :)
    (možda su ti kalorije ponekad preniske ali to je tvoj izbor.. ja bih ih, na tvom mestu, postepeno uvećavala, kako bih dostigla onaj prosek dnevnog unosa koji ću imati i u budućnosti kada ne budem ,, na dijeti,, nego budem živela opušteno sa svojom normalnom, redovnom, ishranom)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

četvrtak
    doručak: ovsena kaša ukus čokolada
    užina: jabuka
    ručak: ostatak onog rižota od prekjuče, turšija, 2 tonusa
    večera: tofu, ajvar, integralni hleb
    Ukupno: 1400 kcal + 1/2 dcl bermeta (kod prijateljice se otvaralo meni omiljeno, vrlo slatko vino sa svakakvim travčicama)
    FA: šetnja 5,5 km

Budući da vi na UN smete da jedete kolače:

šomloi galuške, starinski recept, koji sam ja davno prepisala od jedne starije gospođe
    Ispeći piškota od 5 jaja (umutiti 5 belanca + 1 kašiku vode sa 6 kašika šećera. Dodavati 1 po jedno žumance. Na kraju lagano umešati 6 kašika brašna + 1 prašak za pecivo). Može se koristiti bilo koja piškota za tortu koja se iz nekog razloga raspala - kažu da je kolač tako i nastao. Ukoliko je piškota čokoladna, umesto čokolade, u fil staviti vanilu ili vanilin šečer.
    FIL: 6 žumanaca sa 6 kaš. šećera kuvati na pari, dodati 100 gr čokolade, 1 pakovanje putera ili 1/2 margarina , 100 gr u rum potopljenog suvog grožđa, 100 gr mlevenih oraha. Na kraju nežno umešati šne (ulupan šlag) od 6 belanaca. Preliti piškotu i bogato ukrasiti šlagom.

Moderne verzije se prave sa pudingom, puno lakše za spremanje, a ukus je manje-više isti ovde imate i fotku kako izgleda - u poslastičarnicama su, barem mislim, ove moderne verzije
    http://www.coolinarika.com/recept/somlo ... i-galuska/

Što se tiče posta, ja sam samo htela da objasnim koliko sam za ovih nekoliko meseci dobila kvalitetniji život i kako sam od jedne manje-više depresivne osobe postala neko ko je često nasmejan i zadavoljan svojim životom.

Debeliccka, hvala na pohvalama i sugestiji, ali ne smem ja još uvek baš puno da povisim unos kalorija.
    Da bih održavala ciljanu težinu ,u mojim godinama i sa mojim sedećim poslom, ja ne bih smela da dođem ni do 1700 kcal (nešto je vrlo minimalno veća potrošnja sa sadašnjim kg - mrzi me da ponovo proveravam). E sad, uzmimo da idem svaki dan peške na posao (a uskoro kad poledi sumnjam da ću), to bi bilo oko 1850 kcal. Mislim da je slična potrošnja kalorija i sa mojim standardnim vežbanjem, displej na spravi mi je odavno pokvaren. Dok sam na dijeti, a da bi skidala 1/2 kg nedeljno, treba da smanjim unos za nekih 500 kcal, a to je otprilike 1350 kcal. Ja se tu negde i vrtim ... i to za ciljani tempo gubljenja kg od 2 kg mesečno, što nije neki udarnički tempo. Da, postoji opcija da još pojačam fizičku aktivnost, o tome i razmišljam ... videćemo kako ću to uspeti da uklopim u moje ostale obaveze. Mada, kako mi se ovde sviđa druženje, možda odlučim da smanjim tempo na jedno 1/2 kg mesečno, pa da se što duže intenzivno družimo :D

Za danas ipak skuvala posni pasulj. Dosetila se kako da ga prilagodim za mog dragog, nadam se da će proći. Odvojiću njegov deo i prokuvati 10-ak minuta domaće pušene kobasice ... i njemu zapršiti onako kako je on navikao. Mislim da će to proći, imaće ipak ukus dimljenog, a ovim svežim kobasicama je 10-ak minuta više nego dovoljno...

• ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 9 godine

Od sutra i ja pocinjem da prilagodjavam svoj meni mojim muskarcima.Bas mi je tesko da svakog dana pripremam tri rucka.Nadam se da ce proci nekako. :005:
    Un start 31.3.-66.5 kg
Odgovori 1289 postova