Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine
    Re: Pitanje u vezi UN dijete

od 314pezos » pre 14 godine

ne
    Slika
    Slika
  • lea.
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 14 godine

od lea. » pre 14 godine

da li mogu ako za rucak npr. imam krompir, da li za veceru mora krompir ili moze i nesto drugo, kao npr. grasak?
  • tonka-balonka
    Početnik
    Početnik

od tonka-balonka » pre 14 godine

posto se povela jedna mala rasprava oko toga dal je ispravni imati uzine ili ne voljela bi zaista dobiti strucno misljenje jer i meni je danas vitaminski dan...uglavnom kad sam prije 8 godina bila na un dijeti imala sam samo prepis na jednom papiru bez razmin recepta il namirnica ,takoder bez spominjanja raznih sati ili uzina....a nije bilo ni kompjutera,tada sam izgubila u 3 mijeseca 20 kg....nekako je bila jasna stvar da dijeta un radi na principu 3 obroka u isto vrijeme i bez grickanja izmedu..medutim sad pojavom modernijih verzija ispada da se time organizam usporava ...zbunjena sam..cak se ni na dijeta.net ne spominje uzina svim danima samo da se na vitaminski moze jesti na svaka dva sata....al sam opet nekako zbunjena ne sluzi li upravo taj vitaminski dan da se ipak osijeti da smo na dijeti? unosima smanjeni unos namirnica i smatram da se taj dan najvise gubi!!mislim da se na svaka dva sata smije jesti samo ako se nemoze izdrzati tri obroka na vitaminski dan...ma eto zbunjena sam i molila bi da mi neko objasni strucan dal grijesim sto ne uvodim uzine i mozda upravo time radim brlj kroz cijelu dijetu...314 pezos pozivam te u pomoc :)
    nikad ne dozvolite sebi da izgledate najgore u najboljim godinama...
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

lea. napisao:da li mogu ako za rucak npr. imam krompir, da li za veceru mora krompir ili moze i nesto drugo, kao npr. grasak?

Osnovno pravilo za proteinski i za skrobni dan: šta je za ručak ... isto je i za večeru.
    Što znači: mora krompir 8)

tonka-balonka napisao:dal je ispravni imati uzine ili ne voljela bi zaista dobiti strucno misljenje ...

Apsolutno niko nije napisao (izrekao) da su užine obavezne, ali nisu ni zabranjene, a povremeno i potrebne ... užina, kojoj je količina minimalna treba da predupredi moguću glad, jer ne sme da dođe do osećaja gladi, jer je apsolutno isto kao i sa savetom o uzimanju tečnosti da ne dođe do žeđi, jer ako dođe do žeđi t.j. kad nam je mozak signalizirao da smo žedni t.j. gladni već je nastupila dehidracija organizma ili zbog gladi je došlo do usporavanja/uspavljivanja procesa metabolizma i tad je već kasno i onda se mora krenuti iz početka (uzmimo jedan slikovit primer: kad uđeš u hladnu prostoriju i imaš peć na ugalj, koliko treba da ložiš da bi zagrejala prostoriju, naravno puno, puno treba uglja t.j. energije za početno zagrevanje a posle treba samo po malo ubacivati da bi se temperatura održavala ... isto tako je i sa metabolizmom) i krenuli smo iz početka, seli i "najeli se" recimo ručali. Mnogi u ovom načinu ishrane pogrešno tumače da je čaša soka zamena za obrok pa je nekima i ta čaša soka doručak, ne ta čaša je zamena za užinu a doručak je uvek sveže voće i to u paru ili jedna banana ili adekvatna količina nekog drugog manjeg voća jer količina doručka je bitna (kao i kod loženja) jer su te recimo dve jabuke dovoljan pokretač dnevnog metabolizma (što sa sokom nikako nije slučaj) i sa eventualnom užinom samo pomalo dodajemo energije organizmu tako da se užinama i smanjuje količina hrane koja bi se inače unela za ručak (jer je već u prostoriji toplo te bi postalo prevruće ako bi ubacili više uglja) i smanjenjem glavnih obroka u kompenzacijama sa užinama ćeš imati osećaj da si na dijeti a popodnevna užina je dozvoljena samo na vitaminski dan jer su ručkovi i večere ostalim danima dosta kaloričniji nego ručkovi i večere na vitaminski dan (u oglednom primeru je kao upotreba visoko kaloričnog kamenog uglja i loženja na papir ... šta duže gori).
    Izvucite pouku ... pijte vodu i kad niste žedni i jedite i kad niste gladni.
    Pouka je pouka, ali je stvarnost uvek drugačija ... te je moja rasprava o užini sa ovim i početa i završena.

tonka-balonka napisao:prije 8 godina bila na un dijeti imala sam samo prepis na jednom papiru ... medutim pojavom modernijih verzija ... cak se ni na dijeta.net ne spominje uzina svim danima

Ono što je davnijih dana deljeno na komadu papira je bio samo izvod iz knjige (da knjiga postoji i pre tih 8 godina, al nije kod nas izdata) i taj prepis se od knjige razlikuje isključivo u delu da je neko zaboravio da upiše užinu koja se naravno spominje i u starim i sadašnjim "modernijim" izdanjima u nepromenjenom tekstu. Ono što piše na dijeta.net-u je samo informativni uvod u dijetu (kao i onaj list papira) sa linkom/vezom za kupovinu knjige a ne detaljno upustvo u vezi dijete jer to i ne smemo da radimo jer štitimo autorska prava, autora načina ishrane a i na forumu samo tumačimo vaše jelovnike i pomažemo Vam da što pravilnije sprovodite ovaj način ishrane. Što se tiče knjige, knjigu treba imati, isključivo iz potrebe razbijanja monotonije ishrane što je u slučaju verzije sa lista papira bio vrlo čest slučaj.
    Slika
    Slika
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 14 godine

Ne Zoko, to nije dozvoljeno u UN dijeti... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • tonka-balonka
    Početnik
    Početnik

od tonka-balonka » pre 14 godine

hvala vam na objasnjenju par puta sam procitala sve i mislim da mi je svakako sad dosta stvari jasnije...nije to ni bila onako ruzna rasprava vise razmijena misljenja u kojem svako lice misli da je u pravu :) (eh te zene :) ) uglavnom potrudit cu se da ne preskacem namirnice i da natijeram organizam na rad..makar se to moze postici i sa kakvom fa?varam li se?nemam potrebu za hranom samo za rezultatima pa zato i nemam potrebu za uzinama al ok..da ne duljim...vi ionako znate vise od mene (i hvala bogu sto imate dovoljno stpljenja :) ) ..knjige sam narucila ..cekam ih vec tijedan dana uf uf..al dobro svakako ce biti lakse kad napokon stignu..pozdrav i ugodan dan :)
    nikad ne dozvolite sebi da izgledate najgore u najboljim godinama...
  • Naca_95
    Početnik
    Početnik

od Naca_95 » pre 14 godine

Cao svima :) Samo sam htela da kazem da sam prilicno zadovoljna dijetom :) Meni je danas 28 dan i skinula sam 7kg :) Da li mislite da je to mozda prebrzo :P ?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Zavisi od viška, koliki je ... ko ima više i gubi više 8)
    Slika
    Slika
  • Naca_95
    Početnik
    Početnik

Pa moguce da je zbog toga :P
    Pa imala sam 76kg a visina je 175cm :)
    Inace hvala :)
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Pa i nemaš vveliki višak ... očigledno je da imaš dobru reakciju na ovaj način ishrane, dobro ima i početnog gubitka tečnosti i to je to ... al nemoj da se plašiš da ćeš izgubiti previše jer kod ovog režima ishrane organizam jednostavno sam stane sa gubitkom kilograma kad oseti da mu je dosta i možeš se tako hraniti unadogled al neće ni gram dalje izgubiti.
    Slika
    Slika
  • Naca_95
    Početnik
    Početnik

Heh,hvala puno :)
    Drago mi je da sam se pridruzila ovde,jer sam procitala bas dosta stvari koje ce mi pomoci :)
  • miléna
    Početnik
    Početnik

od miléna » pre 14 godine

imam pitanje vezano za vitaminski dan da li je dozvoljeno jesti kokos a samim time i kokosovo mlijeko unaprijed hvala za odgovor
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

kokos spada u orašasto voće (doduše je i više nego kaloričan jer ima na 100 gr 690 kcal) i po pravilima može da se konzumira a kokosovo mleko je dozvoljeno kao vitaminski napitak samo ako se pravi sa vodom i bez dodataka šećera i zaslađivača.
    Slika
    Slika
  • Naca_95
    Početnik
    Početnik

Imam jedno pitanje.
    Da li za vodeni dan smem da uzmem mentol bombone? :P
  • 314pezos
    Urednik