Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

Re: Dnevnik Ex Debeliccke Mrsavicc po zakonima hedonizma

od Cirkončić » pre 11 godine

Jako mi se dopada to što si pisala o formiranju navika. U pravu si, najteže je čini mi se, možda kada nismo na dijeti, već na održavanju. E tu može biti svašta, ako to dopustimo sebi. Najgore je ući u onaj začarani krug kada se sve vrti oko samo još jednog brlj dana i onda sve u krug, dok ne shvatimo da taj krug nije začaran nego da su to naše navike koje mi sami pravimo krugom u kojem se vrtimo. Ako iz njega izađemo na vreme i bez velikog plusa, to je onda dobro za nas, a ako ne, ni to nije loše jer se velike lekcije i uče u takvim ozbiljnim situacijama, što je opet dobro za nas ako to tako i shvatimo.

Edit: Pročitala sam šta ova žena piše o zdravoj hrani i oduševila sam se. Veoma temeljno i dosledno. Mnogo toga može da se sazna i nauči.
  • krcko
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 16 godine

od krcko » pre 11 godine

Debeliccka napisao:Krcko, srećna sam što biram sarmu. Ja moram da vodim računa jer ja nisam na dijeti i nemam propisanu ishranu, a tu se lako upadne u zamku, ajd malo ajd još danas, pa malo parče pa ovo pa ono... Zato moram da imam svoja pravila....

Postaviću opet jedan link. Slučajno sam pre neki dan naletela na ovo. Ne znači uopšte da je tačno sve što ovde piše i otkud pa ja to znam, ali osnovni razlog zašto ovo postavljam je što sam ALERGIČNA na lažnu zdravu hranu, što obožavam razbijanje mitova o integralnim štapićima i raznim stvarima iz Zdrave hrane i slično....i što me jako nervira kada se to propagira i što mislim da su u iluziji ljudi koji to bogzna kako opsesivno kupuju i konzumiraju.....Eto to su motivi...

da u potunosti te razumem to i mene ceka ali imam jos dosta dotle. odrzavanje posle dijete je zapravo teze od same dijete. meni se to uvek desavalo sto ti kazes samo jos danas!

potpuno isto misljenje imam o laznoj zdravoj hrani!
    svake godine se pojavi neka vocka ili povrcka ili ovo ono sto je "najzdravije na svetu!"
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Pročitah ovaj postavljeni tekst o "zdravoj" hrani i meni se dopada, mada sve praktično i sama znam. Takodje sam više puta pisala da laneno seme mora da se melje u mlinu za kafu, pošto nemleveno samo nesvareno prolazi kroz organizam i može da izgrebe creva. Neki se nisu samnom složili, ali stvar izbora. Ja sam baš zbog lana kupila mlin za kafu i jedan period izjutra jela mešavinu mlevenu od lana, susama,golice i cimeta. Tako sam regulisala probavu! Inaće, takodje sam upozoravala na konzumiranje mekinja tj. da je neophodno kada se jedu mekinje piti dosta tečnosti, pošto mekinje bubre u crevima i izaziaju lakše izbacivanje stolice. Ako se ne pije mnogo tečnosti posle mekinja, one se talože u crevima, izazivaju nadimanje, stomak postaje tvrd kao kamen, a mogu da dovedu i do vezivanja creva i teških tegoba. Takodje neki su komentarisali suprotno, tako da ja više niam o tome piala.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 11 godine

Za početak mi para oči "spelt pšenica", ne znam koji bi stručnjak za žitarice upotrebio takav nepostojeći izraz umesto našeg zvaničnog i starog naziva krupnik. :010: Ali to na stranu, krupnik jeste zdrava žitarica (pod uslovom da nije i on pretrpeo milion hibridizacija... a verovatno jeste), i sve to je jedna lepa kombinacija raznih zrna... ali ono što u deklaraciji ne piše jeste GI, a to bi bio jedini način da mi kao potrošači procenimo da li je neutralisano štetno dejstvo opne zrna (problem svih integralnih hlebova). Brašno koje je prošlo fermentaciju daje i nizak GI, a ruku-podruku s fermentacijom ide i neutralizacija fitata, i ako ona izostane, taj zdravi integralni hleb ometa apsorpciju minerala iz hrane (kod pojedinih umanjuje apsorpciju čak i za 2/3). Većina hlebova sad se pravi sa agensima za brzo narastanje, i to daje nefermentisane hlebove, sa visokim GI, plus što integralno brašno samo po sebi ima veći GI nego belo brašno... naravno da GI nije jedina i presudna odlika koju treba da gledamo, ali navodim to samo kao primer zašto ne treba ni idealizovati integralne hlebove. Neki idealan hleb bi bio kiseli hleb od neke tako fine kombinacije žitarica... e sad, da li se može naći - sumnjam. Mada mi se sviđa što vidim ovde na spisku "ražano kiselo testo", ali to je verovatno neki mali procenat. Šta hoću da kažem - ovaj hleb je sigurno bolji od većine hlebova (zaista mi tako deluje po ovoj deklaraciji), ali mi i dalje nemamo dobar hleb na tržištu. Mislim, s količinama koje ti jedeš, te razlike su svakako zanemarljive, pričam uopšteno... ali se vraćamo na to što si pomenula, na problem "zdrave" hrane - ima proizvoda koji jesu zdraviji od nekih varijanata na koje smo navikli, ali i dalje su mnogi od njih još daleko od stvarno "zdravog". Nedavno sam pročitala jedno vrlo fino formulisano poređenje, u vezi s pričom o hibridizovanoj pšenici i fami vezanoj za integralne hlebove - prepričano, otprilike poenta glasi: ako jedne cigarete imaju manje katrana od drugih i manje su štetne, to ne znači da treba da pušimo što više tih manje štetnih cigareta. (I onda ide zaključak da je ista stvar s belim i integralnim hlebom - a ja bih dodala da je ista stvar i sa masom drugih proizvoda.)

Raspisala sam se, sama si tražila, hahahh. :)
  • madam mim
    Amater
    Amater

od madam mim » pre 11 godine

Samo da se zahvalim na nedavnoj (haha - oktobar!) poseti u mom dnevniku i da prijavim da sam krenula sa dijeticom, i da se istoj podršci nadam :) i hvalaaaa :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 11 godine

Cirkončiću hvala. Kažeš najteže je održavanje. Jeste. Ali isto tako, pisala sam više puta šta mislim o tome (i to ponavljala svaki put kad sam imala neki jubilej ili pravila neke rekapitulacije po mom maratonskom dnevniku)....isto tako...nije ni teško. Od juna održavam kilažu sa povremenim izletima u 57 (i naravno u pms-u uletima u 59 pa i 60) i kad se sve sabere i oduzme – nije teško. Samo čovek treba da ostane fokusiran, da ne zaboravlja čemu sve ovo (i za čije babe zdravlje) i gde smo pošli gde smo došli, i sve je sasvim lepo izvodljivo....Dajem sebi pravo da pričam i pametujem jer i ja sam u nekom trenutku bila nagurala silne kile i itekako imam razumevanje za poremećaje u ishrani i poremećaje sa navikama....
    Što se tiče onog bloga, koji sam slučajno pronašla, i meni su pojedine stvari bile jako interesantne.

Krcko, kao što rekoh, nije teško veruj mi, evo moj dnevnik ti je svedočanstvo, ako mogu ja mogu svi....ja volim normalnu hranu a ne semenke,volim i slatkiše...zato kažem, ako mogu ja, može svako..
    ...nego se (kažem) treba čuvati tih zamki ,,samo danas, samo malo,, jer se tako prave loše navike. Ako nema nečega onda nema. Treba iskoristiti kada se jednom odvikneš od nečeg. Ja sam ranije bila navučena na koktu. Kao na drogu. Kada sam počela UN i to presekla, zaista sam se odvikla i više mi nije potrebna. E tu dolazi ono ,,samo malo, samo danas,, koje ja kažem da je zamka i hvala bogu (još uvek) ne radim...Jer kad bih počela, naravno da bih se ponovo navikla na đubre....malo po malo, eto kalorija a bogami i ovisnosti...
    A voćke i povrćke i jesu zdrave, koliko toliko...bez obzira što su prskane i štošta, opet su zdravije od gomile beskorisne hrane koju ljudi jedu...i nanose sebi štetu...Ali ti neki izumi welness, diet, healthy ovo ono...to me ponekad jako iritira...em zbog lažnog marketinga, etiketa i imena, em zbog cena....

Ana, prema tim mekinjama imam neki otpor, ne bih ih nikad ni probala.....A laneno seme, tačno je da se koristi mleveno (sveže mleveno kao što znamo) ali i ovo celo ima svoju funkciju...Ono se ne vari naravno nego izbacuje napolje (samo na drugoj strani hehe) ali se ponaša sluzavo i to daje svoj efekat koji je takođe dobar (valjda?!) pa tako je jedno dobro na jedan način a drugo na drugi. Treba valjda uzimati oboje, ako sam dobro razumela, ne garantujem naravno, ja sam samo laik....Da li može da ,,ošteti,, creva, ne znam....pre ne verujem nego što verujem...Meni je postalo sastavni deo ishrane evo već godinu dana svakodnevno u svakoj salati i u jogurtu/kiselom mleku ...i primetila sam odavno pozitivne promene...da ne idem u detalje....Ali, otkud znam...

Dudo tražila sam da se raspišeš, nego kako! I hvala ti na tome! U protivnom, meni ta deklaracija ništa ne bi značila....Jedino bih prepoznala soju i šećer i takve stvari.....a sve ovo ostalo ne bih umela da ocenim...
    Danas uzeh neku Peppermint bombonu iz kesice....bila počašćena (blago meni) i pogledam onu kesicu i sastav: šećer, ovo, ono, sojino brašno, sojin lecitin, pojačivači ukusa i ostalo....Šta li traži sojino brašno u bomboni....dakle potpuno smo okupirani... Naravno, bez bombone se apsolutno može u životu ali samo kažem...Koliko bi ljudi kada bi ih neko anketirao pogodili da u bombonama ima sojino brašno? Možda svaki pethiljaditi čovek....

Madam Mim, lepo što si se vratila a podrške ti nadam se neće faliti.....Ajde samo guraj!

Juče se suzdržah od sarme ali sam je zato rezervisala za danas, i tome u čast, gledala da ručak ne bude previše jak......a i dovoljan je bio svakako....Ručak je bio u 15h a dotad sam se ja već dobro ,,naranila,, voćem....a onda večera u 20h....

15. Nov ’13 – Sarmantno...
    1. Banana, 2 mandarine (manje)
    2. Banana
    3. 2 mandarine
    4. Salata (zelena + zez + kozji sir), novi hleb 2 parčeta
    5. Sarma, hleb

Edit: kako god okrenem... zelena hrana mi ne gine....
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Sve što pišemo o namirnicama ima svoju potporu! Dudička, pametnica naša, sa njenim argumentacijama me uvek dotuće, tako da prosto čovek ne zna šta da kupuje. Istina je da kada čitam deklaraciju, a čitam je i najžim se od sastava, pa sebe dovedem u situaciju da ne znam šta da kupim. Isto kao napr sa kupovinom kreme, ili skupe kozmetike za lice, a ono od parafina, parabena i kojećega da se smrzneš. Što skuplje to je nezdravije za kožu! Tako i hrana!
    Što se lana tiće samo sam navela ono što sam čitala, ali naravno da i jedan i drugi oblik lanenog semenja čini dobrobit, ali i sama si zaključila da se iz organizma celo zrno izbaci. Da ne zadirem u detalje, malo je degutantno!
    Mekinje sam svojevremeno davno jela, kada nisam znala šta ću sa sobom, ali dok nisam počela a uzimam onu već navedenu mešavinu zrnevlja spasila sam se. Od tada uvek biram proizvode sa što više zrnevlja!
    Da elaboriram, baš se raspisah, ali jeste činjenica kada nešto kupim, ili počnem da konzumiram stalno nešto isčitavam na internetu, pa ponekad dodjem u situaciju da se debelo zamislim ZA i PROTIV! :neznalica:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 11 godine

A sve to deluje tako malo i neznatno, sitnica u ovome, sitnica u onome... znam da nekad zazvučim i paranoično kad pišem o tome, ali ako već mogu da se izbegnu neke štetne stvari, što ne pogledati deklaraciju. Kamo lepe sreće da svi imamo tu naviku, tad ne bi ni moglo svašta da se prodaje jer ljudi jednostavno ne bi kupovali gluposti.

Sad ću opet da razvezem, hahah, ali htela sam da podelim korisnu informaciju koja je povezana sa ovom pričom, pa mi treba uvod. Ne znam da li se neko seća kad je Džejmi Oliver hteo da pokaže deci od čega se prave pileći kroketi (da li u Mekdonaldsu ili je posredi bio neki drugi lanac brze hrane, nebitno) i kad je pokušao da ih zgadi time što im je pokazao kako se tu koriste ostaci od pileta (tj. trup) i kako se kroketi prže u mnogo ulja i kako su bljak masni, naravno, nije uspeo. Ovo je bio taj uvod... a prva poenta bi bila otprilike da je postavka bila pogrešna - nije problem u jedenju ovih i onih delova životinje (jer sve je to jestivo, što da ne), niti je problem u količini ulja, nego je problem u hemikalijama koje se ubacuju u takve proizvode, i u kvalitetu tog ulja i njegovom korišćenju (prženje u istom ulju dok mu duša ne pocrni). Na stranu pitanje kako bi se to deci slikovito predstavilo (mada verovatno postoji način), ali mi odrasli možemo da izvučemo neki zaključak. E, sad ide poenta br. dva - pre nekoliko meseci smo ne gledajući kupili šunku (domaći proizvođač) koja je imala 55% mesa i ostalo je bila SOJA - a izgledala je potpuno kao šunka... da ne pominjem sulfite koji se dodaju šunkama da bi bile vlažne itd. Pre neki dan smo kupili ozloglašene viršle (koje se prave od tih istih "groznih" ostataka piletine i ćuretine) koje imaju osamdeset i nešto posto čistog mesa (ne iznutrica), vrlo korektne konzervanse i neki mali dodatak biljnih vlakana (NE proteina, tako da mogu da zaključim da nije reč o soji, a i ako jeste, procenat je svejedno minimalan u odnosu na druge proizvode). Koštaju po kilogramu kao kvalitetnije meso... i potiču iz zemlje koja je veliki protivnik GMO. Šta hoću da kažem - "dobre" i "loše" proizvode nekad biramo po automatizmu, pa tako i pogrešimo (ko bi rekao da šunka ima manje mesa nego viršle?), a gledanje deklaracije može i te kako da nam poboljša izbor. Kao za inat, nemamo ih trenutno u kući pa ne mogu da navedem proizvođača (nisam upamtila, samo ih prepoznajem), ali ako naletite na italijanske viršle u malim pakovanjima koja nisu baš jeftina iako su na oko vrlo neugledne viršle... eto, za ljubitelje viršli pravi pogodak, a mislim da su i dobar primer za to koliko znači pogledati deklaraciju.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Ana, što se tiče lana, samo ću da dodam da to što celo zrno lana (jel se kaže zrno?) izlazi isto tako celo, ne znači da je tu nešto loše. Postoji mnogo dobrih recepata upravo sa celim lanom. Recimo i kod tretiranja čira na želucu čini mi se. Recimo ono potapanje lana u vodu u kojoj pusti tu svoju ,,sluz,, pa ispijanje te vode, se radi zato što je to dobro valjda za želudac ali i za probavu. Pomaže sluzokoži želuca. Kada se koristi nemleven lan, potrebno je piti dosta vode, (što ja svejedno radim jer osećam potrebu za dosta vode i imam takvu naviku već godinama)....taj isti ,,sluzavi,, karakter lana, sa ispijanjem vode da to sve potera, trebalo bi da ima i dobar efekat u crevima, da ,,potera,, bolje čišćenje....Ja ću valjda jednog dana kupiti mlin, pa ću koristiti obe varijante. Uzgred, da li može lan da se samelje u mlincu za biber? Trebalo bi da može....bar delimično....mogla bih to da probam...

Dudo...tema može da vodi u beskraj... Soja me u svakom slučaju najviše iritira i ti zaslađivači....Moj tata voli viršle, postoje neke (ne te tvoje skupe) koje su zaista ukusne, ali sigurna sam da nisu dobre...Prestala sam da mu ih kupujem...Ne znam sama, da li ih uopšte kupovati onako bar ponekad... par puta mesečno da se jedu? Inače osim toga, moji roditelji ne jedu baš neke prerađevine, niti kupovne slatkiše....
    Trebalo bi zaista da se navikavamo da prestajemo da kupujemo što više toga... da jednostavno eliminišemo... Kao što su glupe bombone koje sam spominjala (ja ih ne kupujem nikad nego dajem primer) i razne druge stvari, razni kupovni slatkiši.... da to sve jednostavno postane samo nešto što se povremeno čitaj retko uzme ali nikako redovno.... Navike mogu da se stvore. OK, nismo bogati da kupujemo ekstra skupe stvari, ali za odvikavanje od kokte mi nije trebalo bogatstvo niti mi treba ikakva zamena. To je bilo nešto potpuno nepotrebno i ne tražim mu zamenu. Dakle, gazirana pića ne. Sokovi nikakvi ne. Keksovi ne odnosno retko (i Plazma toliko reklamirana kao zdrava je u stvari nezdrava, a kamoli nešto drugo). Komplikovani kupovni slatkiši ne. Kečap i slično ne. Kupovne supe ne. Instant ovo i ono ne. Kad malo bolje razmislimo, bez svega toga se može....Nije u pitanju nešto elementarno.

Ja ću danas ispisati pola jelovnika...Još nisam ručala...Bila sam napolju, pa sam došla, pa opet idem. U svakom slučaju, dosad sam jela voće, a sad ću da ručam. Odlučila sam da svakako bude nešto jednostavno... ogromna salata i npr pržena jaja. Ne pada mi na pamet da nešto spremam, a da iz zamrzivača vadim nešto gotovo... greota... bolje da to ostavim za radni dan i ponesem na posao... One sarme koju sam dobila još ima, ali neka je... sarma može da stoji. Večeras šta ću, nemam pojma...nije ni bitno, šta bude....

Jutros proverih stanje. 58 i hvala Bogu na tome. Pre 3 dana sam se osetila golemom posle par jakih dana, ali sve se sređuje eto....

16. Nov ’13 – ...
    1. Banana, mandarina
    2. Banana
    3. Veeelika zelena salata, pržena jaja, hleb
    4. Neki lonac#, hleb
    5. Mala šaka / šakica lešnika

#Lonac: Jaretina ja mislim, razno neskobno povrće (kupusnjače, keleraba, razni zeleni listovi blitva valjda i slično), malo krompira...odlično baš

Edit: dopisala večeru i aneks večeri
    Poslednja izmena od Debeliccka u 17 Nov 2013, 18:22, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Somborka
    Amater
    Amater

od Somborka » pre 11 godine

:D Nekako mi se cini da je u 21.veku moda dijeta i dijetalna ishrana,sve se vrti oko toga,reklame na TV,a bogami i ovi proizvodjaci su u samo 2-3godine toliko prosirili svoje proizvode,koliko proizvodjaca pa puta 50 vrsta proizvoda.Sada sve sto je bilo u obicnom obliku ima i u integralnom.Prosto me to vec iritira,sve je to "zdravo",navlace narod kako bi profitirali.Sto se tice lanenog semena,kada sam ga ja uzimala u celom zrnu dosta je iritiralo pri stolici i prestala sam ga koristiti.
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Super ti održavaš tvoju kilažu!
    Moram da se nadovežem na prethodna 2 posta, pa da više o tome ne komentarišem, a to je da uvek čitam deklaracije, ali kada kupujem šunuku ( samo kada pravim picu), ili nešto slićno na meru, deklaracije nema. bar u ovim marketima gde ja kupujem, a zbog stalnih redova ljudi iza mene, ne mogu još i to da taržim. Unaće viršle ne jedem, kupujem samo pečenicu, suvo meso i kulen od ih suvih proizvoda, slaninu retko, pančeta mi je tvrda-ne mogu da žvaćem, a i izbegavam je. Kupujem povemeno duvan čvarke po 200 gr.-neko će se nasmejati i to mi traje da prosto i zaboravim kad sam ih kupila. Gazirana pića, sokove, žvake keksiće, čipseve nikada ne jedem i ne kupujem, samo alvi ne mogu da se oduprem, po nekad snikers čokoladici, bonžiti, čokolada za kuvanje sa 70-80% kaka-to su moji slatkiši i to možda jedanput nedeljno.
    Za lan ne znam dali može u mlinu za biber, a uostalom što ne bi moglo, bitno je da se zrno razbije, a kome ne smeta neka ga jede kao i do sada.
    I ja pijem mnogo vode, ne mnogo, negde 2-2.5 litra, naravno računajući od ujutro na moj sok, čaj, kasnije 2 limunade itd.
    Baš se raspisah, izvini!
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Cirkončić » pre 11 godine

Jelovnici su ti odlični, ima svega što je najbitnije. :) Posebno veliko bravo za održavanje kilaže i za tih čuvenih 58 kilograma! Bravo, bravo, bravo! :14:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Somborka, teška vremena pa to ti je!
    Ana, hvala! Ne bih ni mislila da ti koristiš koješta! Ti si za primer! Probaću mlinac za biber....tj kupiću rezervni da ne bih žrtvovala ovaj za biber...
    Cirkončić, hvala! Što se mora, ne sme da bude teško...(uh što sam pametna...šalim se...)

Danas hrana beše više zelena ponovo....Ručak NK ipak i bio u 13.30 a večera tek u 20.15 ali zato je večera bila NK na drugi način (NK = Naročito Kalorična)...Šalim se, nije strašno, ali eto...

17. Nov ’13 – Ponovo zeleno + NK večera
    1. Banana
    2. Parče pite (1 kvadrat)
    3. Opet onaj Lonac#, zelena salata, hleb
    4. Vanilice 3
    5. Salata (zelena + kozji sir + malo pančete), hleb

# Lonac opet: Jaretina ja mislim, razno neskobno povrće (kupusnjače, keleraba, razni zeleni listovi blitva valjda i slično), zalogaj krompira.
    A večera, ona bi mogla da vodi do plusića (kratkoročnog), ali je bilo ukusno….
    Slika

• Magi
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od Magi » pre 11 godine

Draga moja Mršo mršava, tu sam! Bila sam na poslovnom putu pa na još jednom putu, na slavi....Nije bilo brljanja (sem malko na slavi u vidu 3 pikolo kolačića). Inače sam u PMSu i držim se nekako :009:
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Prosto ne znam šta da kažem na jučerašnji jelovnik! Od stavke do stavke fino!, Pod brojem 5 naročito fino!
Odgovori 3271 post