Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Dnevnik Ex Debeliccke Mrsavicc po zakonima hedonizma

od AnaV » pre 11 godine

Odličan ovaj tekst o djigerici! Ja je baš volim, a naročito pileću! Ovčiju nikada nisam probala, ali baš kako je i opisano kratko propržiti, pa sa lukom, odlična kombinacija. Opet imam ideju za jedan od sledećih dana!
    Onaj tekst, koji je Duda postavila, znam da sam već čitala, ali sada moram malo da se udubim i isčitam ponovo. Odvojih ga u omiljene lokacije!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Samo jedna "ispravka", Mršo, tačnije dodatak. Ogromne su razlike između vrsta džigerice u pogledu IF faktora, npr. goveđa, guščija i ćureća spadaju u OK zonu, dok pileća, svinjska i jagnjeća imaju (nažalost) jako upalno dejstvo. Ono, da se ne lažemo, ja bih se uvek za svinjsku zagrabila (što je u neku ruku opravdano, čak ima manje masnoće i holesterola nego pileća), ona se lakše i sprema nego goveđa, ali ako je do zdravlja... Mada, to bi važilo kad bismo svaki dan krkale džigericu, a pošto se samo povremeno zasladimo, možemo malo da zažmurimo na to i da gledamo druga korisna svojstva džigerice (uključujući i ukus :D ).
  • Maggie Kaye
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 13 godine

od Maggie Kaye » pre 11 godine

Ja sve čekam da se okonča priča o džigiju pa da se javnem. Meni se i od samog mirisa okrene želudac i najradije bih umrla. Kad bolje razmislim, možda bi se to pokazalo kao efikasno rješenje da zaustavi moju proždrljivost. 8)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 11 godine

Moravka novo ama baš ništa... O ,,bupcima,, nemam podatke.....sigurno da su dobri...samo ti uživaj u tome...osim ako Duda bude imala neku primedbu...

Magi, da se razumemo, ja to pametujem koliko zbog tebe još više zbog sebe....neprijatelj ne miruje a ja nisam ništa više imuna nego ti.... Sve mi nešto govori da ću i ja doći u neku krizu pre ili kasnije...pa da se ponovi gradivo....Ovo je jedan pravi ponavljački dnevnik, milion rečenica ponavljanja istog.....samo da se ne zaboravi...Cmokić i tebi i izvini za udav.

Ana, Dudini su tekstovi zlato. Trebalo je odavno da ih neko prečišćava i sabira u enciklopediju pa da svi odštampamo po jednu i držimo kod kuće.
    Dudo objavi knjigu a pre toga dođi u Beograd na piće ili na šta hoćeš, možeš i na praziluk hehe! Za IF rating, nisam zalazila u detalje, tekst je o ,,namirnici,, uopšte, ali poznato mi je da se naizgled slične namirnice potpuno različito ponašaju u smislu GI ili IF ili raznih drugih faktora i indeksa....Kao npr jedna ,,vrsta ponašanja,, krompira pečenog ,,onako,, i pečenog u ljusci, ko bi rekao......Zato nam i treba npr tvoja enciklopedija...

Maggie, samo zbog tebe ja evo predlažem da se namirnica na DŽ više ne spominje i ne imenuje u ovom dnevniku, opomeni me molim te ako izletim! Ako neko želi da o istoj komentariše zvaćemo je Kontroverzna Namirnica! Nadam se da je OK da je spomenem u jelovniku kada istu budem jela?!

Hrana danas...skoro kao juče, ali onda uveče beše perverzno....

12. Nov ’13 .....
    1. Banana
    2. Banana
    3. Salata (zelena + pola crvene paprike), zelena čorba kao juče, BEZ HLEBA
    4. Malo parče torte, 3-4 zalogaja
    5. Pica!!!!!!!

Nešto prečesto imam ovih neplaniranih fazona u poslednje vreme...Mogla bih se malo prevaspitati i vraćati u neki pravi red...Mislim, neće mene ovo ugojiti, nije to problem....odnosno može ali verovatno neće...Nego se tako prave nove navike i preterana opuštanja a neprijatelj ne miruje (šećer)....
    Još kad pomislim na nevidljive i šećere o kojima i ne mislimo tipa moj omiljeni kuvani đevrek....to ja tretiram kao slani obrok...pa naravno da ima šećera...
    Stvarno bi bilo pametno ići na neki totalno besšećerni režim ali totalno....i jesti slatko (ako mora) samo jednom u xy dana a ostale dane Njet...ali da bude baš strogo Ne.....

Odoh napolje da vidim Zgodnu Ženu Ružu..... :mahalo:
    Poslednja izmena od Debeliccka u 12 Nov 2013, 23:26, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Maggie Kaye
    Početnik
    Početnik

od Maggie Kaye » pre 11 godine

Debeliccka napisao:Maggie, samo zbog tebe ja evo predlažem da se namirnica na DŽ više ne spominje i ne imenuje u ovom dnevniku, opomeni me molim te ako izletim! Ako neko želi da o istoj komentariše zvaćemo je Kontroverzna Namirnica! Nadam se da je OK da je spomenem u jelovniku kada istu budem jela?!

Izvini, nisam mislila da mudrujem. :oops: Ne znam šta se desilo sa mnom i džigom. Kažu da sam je kao mala jela. Sjećam se da sam nekad kao tinejdžerka mogla da je spremam, ali ne i da je jedem. Sada ne mogu ni da je pomirišem. Pileću i nekako, ali svinjsku ili jagnjeću... Uh... I da, sjećam se da su mi govorili da je ne solim do pred kraj, jer se u protivnom stvrdne. :D

P.S. Nemoj da ti taj bešećrni režim kao kod mene postane tjestavi režim. 8)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Maggie nemoj da se izvinjavaš, nisam ni rekla da mudruješ :wink:
    O Kontroverznoj namirnici dovoljno za sada....
    A besšećerni režim je pusta želja....kažem bilo bi dobro....

Eh da, Ruža je stvarna i to u helankama :01: !
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Znaš, o izbegavanju šećera malo je diskutabilno. Pa ima ga svuda-u svakoj namirnici, ali svesno izbegavanje koliko ko može, slažem se!
    Drago mi je za Ružu, verujem da cveta od sreće i zadovoljstva! :skakutalo:
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Cirkončić » pre 11 godine

Kako ti je protekao dan? :hi-fi:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

AnaV napisao:Znaš, o izbegavanju šećera malo je diskutabilno. Pa ima ga svuda-u svakoj namirnici, ali svesno izbegavanje koliko ko može, slažem se!
    Drago mi je za Ružu, verujem da cveta od sreće i zadovoljstva! :skakutalo:

Ana, apsolutno je to tačno...ima ga u svemu. Ali može koliko može, može nekupovanje gotove hrane i prerađevina itd.....Em je šećer u svemu, em je soja u svemu i ti fazoni sojin lecitin i slično..a što je najgore....kako je aspartam mnogo slađi od šećera i mnogo jeftiniji, teško da je u svemu tome šećer kao šećer nego upravo aspartam pa one kukuruzne fruktoze ili kako se to već sve zove...(sad će da me vidi Duda ako lupam...ali nema veze, razumemo se sigurna sam)...
    A Ruža....i cveta i sija...obasjala mi je Dorćol sinoć, ali bez zezanja...

Cirkončiću, još jedan dugačak dan....hrana nezanimljiva ali zato bilo jedno lepo odolevanje......Kako sam juče imala onu neplaniranu tortu (malo parče sasvim doduše) pa još jela i picu, danas sam po svaku cenu htela da ostanem dosledna teorijama i da ne omanem u praksi pa tako:

Rubrika Odolevanje i kome ili čemu: domaćim fantastičnim palačinkama

13. Nov ’13 - odolevanje
    1. Banana
    2. Mandarina x 2 (male)
    3. Banana
    4. Salata (zelena + 3 mala kuvana jajeta), parče hleba
    5. Sarma (klasična), hleb

Naravno da sam odolela palačinkama kada je u ponudi bila sarma... a bilo je ili ili. Nikako nisam htela da jedem oboje. A i palačinke su stvar psihologije....sve kao pričam slatkiši samo jednom u nekoliko dana a nešto sam učestala....E malo reda da uvedem....
    Slika

• Magi
    Amater
    Amater

od Magi » pre 11 godine

Mršo naša mršava, da znaš da si me inspirisala sa salatama! Doduše, čitala sam to kod tebe u dnevniku već odavno, ali nikad da krenem...Inače obožavam salate (Monument, Cezar i ostale :09: ) i mogla bih u kućnoj radinosti (sa manje ulja) da ih spremam. Sinoć i preksinoć sam pravila zelenu salatau sa raznim kombinacijama njaaaaam :D
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Sva sreća, ne jedem soju ni pod kojim uslovom, asparman nikada nisam probala, a gotova jela, ne nikako! Sećaš li se Ruške jakić i njenog "ne nikako"!?
    Inaće jelovnik da nema sarmice jako, jako tanušan!
  • Cirkončić
    Amater
    Amater

od Cirkončić » pre 11 godine

Svaka ti čast što si odolela! I sama se borim sa odolevanjem pa znam kako ti je. Još jednom, svaka čast! :)
  • alfa
    Amater
    Amater

od alfa » pre 11 godine

Ja imam tetku... koja sa blizu 70 godina odlično izgleda u svakom pogledu i sjajan je čovek... i stvarno sve najlepše mislim o njoj. E, ona tvrdi da se ni jedne namirnice ne treba u potpunosti odreći, odnosno da sve... pa čak i taj negativni i toliko kritikovani šećer - ima svoje. Uzgred, tetka je bila medicinski radnik.
    Naravno, ključna reč je umerenost.
    Poenta je u tome da svako nađe svoju idelanu meru u svemu. Što, kako god okreneš, uvek jeste najteže.
  • krcko
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 16 godine

od krcko » pre 11 godine

sarma vs palacinka

teska borba nisam sigurna za sta bi se ja odlucila :neznalica: tj da li bi se odlucila za jedno od ta dva :020:
    ja nekako lakse odolevam kad sama spremam nego kad mi neko donese na gotovs!
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Magi ja sam ti već postala pravi ovisnik što se tiče tih salata....Pravim specijalne planove i štimam tajming i putanje kretanja da ne bih propustila da kupim salatu...I nikad ne pravim ništa posebno kalorično. Dodajem sirće i ulje (bez sirćeta naravno ako je u pitanju nešto u šta ne ide sirće)....a pošto je to glavno jelo...u to useckam sir ili jaja ili meso ili dodam tunjevinu (najčešće jedno a ponekad dvoje od navedenog)....Nikad neke prelive i čudesa...začinske biljke naravno, lan, susam i slično...zavisi šta je u pitanju....

Ana, ni ja nikad nisam probala aspartam kao ni ti! Ali za malo! :-P Misliš li da ga nema u kupovnim slatkišima....Ima ga u žvakaćim gumama. OK, ja ne žvaćem žvake, ali većina sveta da. Soja takođe..skrivena u namirnicama koje kupujemo, u većini hlebova....
    A sarma, to se ne propušta.

E kad smo kod hlebova, Dudo, evo konačno deklaracije sa onog famoznog hleba sa koprivom koju sam davno rekla da ću da prepišem:

Sastojci kao: Integralno pšenično brašno, voda, cela zrna suncokreta, heljdino brašno, ječmeno brašno, ražano brašno, zrna spelt pšenice, svež kvasac, so, ražano kiselo testo, sušena kopriva (min 1%), antioksidans – askorbinska kiselina, enzimi.
    Alergeni: proizvod sadrži pšenični gluten,
    Rok trajanja: 5 dana

Prosečne nutrit.vred. za 100 gr proizvoda / *% GDA
    Energetska vrednost 239 kcal / 10.7%
    Proteini 10.58g / 21%
    Ugljeni hidrati 43.3% / 16.6%
    Masti 3.4% / 4.2%
    Vlakna 11.72% / 49%
    Gvožđe 2.46mg / 17.6%

Eto kao ima i onu oznaku Zdrava hrana...

Your Honour, are you ready to reach the verdict?!

Pošto ja imam problem sa hlebom i retko koji mi se dopada, a ipak želim da isti konzumiram (eto Tonus mi je ukusan, dakle ukus mi odgovara a naravno da nemam pojma da li je ili nije zdrav kao što ga predstavljaju ali bar mogu da ga jedem i da, jeste i skup, a smeši mi se velika ekonomska kriza i to ubrzo)...i treba mi neki hleb da ga odaberem za redovnu kupovinu....Dopadao mi se u jednoj pekari običan beli hleb, taman sam se bila oduševila, kad prošli put kad sam kupila razočarenje..nedopečen...Mrzim tu nedoslednost u kvalitetu i taj nekontinuitet.....
    Oni pojedini iz radnji koji su i lepog ukusa svi do jednog sadrže soju i šećer...
    Hleb je postao namirnica za koju ti treba nauka da protumačiš šta da odabereš (osim da pečeš kod kuće što ja neću) i za koji treba da uložiš ekstra trud da obezbediš...To me prilično frapira i mislim da živimo u groznom vremenu....(to sam ja mrgud za slučaj da me ne prepoznajete...)...

Cirkončić, realno, odoleti se može. Ljudi se odreknu mnogo toga, sve može....ali eto mi ne moramo da se odreknemo, nije nam hvala Bogu nikakav doktor strogo zabranio, pa smo razmaženi.
    Ja sam se ranije slepo držala tog pravila samo jednom slatkiš u npr 5 dana (po uzoru na UN)...Kasnije sam nesvesno počela sebi da dozvoljavam da uzmem i mimo toga, kada naletim na nešto. A to ne želim, ne zato što će me to ubiti nego zbog stvaranja navike. Hoću da mi navika ostane da ne jedem osim jednom u x dana (ponavljam isto po stoti put) a ne da jedem svako malo, bez obzira što me to nije ugojilo....ali stvar je formiranja navika....Tj da ne dozvolim da pokvarim navike.

Alfa, u potpunosti se slažem, znaš ti to... Ali ja takođe želim da radim na navikama, kao što opisah gore i hiljadu puta dosad....zato što je tanka ta linija da se sklizne u svakodnevnu konzumaciju onako nesvesno..kao dobar dan......

Krcko, srećna sam što biram sarmu. Ja moram da vodim računa jer ja nisam na dijeti i nemam propisanu ishranu, a tu se lako upadne u zamku, ajd malo ajd još danas, pa malo parče pa ovo pa ono... Zato moram da imam svoja pravila....

Postaviću opet jedan link. Slučajno sam pre neki dan naletela na ovo. Ne znači uopšte da je tačno sve što ovde piše i otkud pa ja to znam, ali osnovni razlog zašto ovo postavljam je što sam ALERGIČNA na lažnu zdravu hranu, što obožavam razbijanje mitova o integralnim štapićima i raznim stvarima iz Zdrave hrane i slično....i što me jako nervira kada se to propagira i što mislim da su u iluziji ljudi koji to bogzna kako opsesivno kupuju i konzumiraju.....Eto to su motivi...
    http://www.vitkigurman.com/2013/01/05/s ... voj-hrani/

14. Nov ’13 - Zeleno
    1. Dve banane (manje)
    2. Parče hleba (boleo me želudac)
    3. Dve mandarine
    4. Zeleni ručak kao prekjuče, zelena salata, parče hleba
    5. Votka možda i dupla
    6. Jogurt sa dodacima, salata (zelena + mladi luk), parče hleba

(Zeleni ručak: čorbica od mlevenog mesa, praziluka i brokolija)
    P. S. Nešto primećujem da nisam više plavuša kao što sam bila.....kao da mi je pozelenela kosa....šalim se ali ne bi bilo čudno...
    Nadam se da večerašnji plan neću poremetiti, tj da br.6 neće premašiti ,,planirane vrednosti,,.
    Imam još sarme ali neću da je jedem jer sam ovih dana jače jela a i ručak je bio mesni...Videću šta ću...Ili da zamrznem sve ili da ostavim porciju za sutra....razmisliću....Pokušavam da budem razumna ali ne garantujem baš najčistiji razum...
    Edit: večeri ipak dodala i parče hleba
    Poslednja izmena od Debeliccka u 15 Nov 2013, 11:52, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika

Odgovori 3271 post