Magi ja sam ti već postala pravi ovisnik što se tiče tih salata....Pravim specijalne planove i štimam tajming i putanje kretanja da ne bih propustila da kupim salatu...I nikad ne pravim ništa posebno kalorično. Dodajem sirće i ulje (bez sirćeta naravno ako je u pitanju nešto u šta ne ide sirće)....a pošto je to glavno jelo...u to useckam sir ili jaja ili meso ili dodam tunjevinu (najčešće jedno a ponekad dvoje od navedenog)....Nikad neke prelive i čudesa...začinske biljke naravno, lan, susam i slično...zavisi šta je u pitanju....
Ana, ni ja nikad nisam probala aspartam kao ni ti! Ali za malo!

Misliš li da ga nema u kupovnim slatkišima....Ima ga u žvakaćim gumama. OK, ja ne žvaćem žvake, ali većina sveta da. Soja takođe..skrivena u namirnicama koje kupujemo, u većini hlebova....
A
sarma, to se ne propušta.
E kad smo kod hlebova,
Dudo, evo konačno deklaracije sa onog famoznog hleba sa koprivom koju sam davno rekla da ću da prepišem:
Sastojci kao: Integralno pšenično brašno, voda, cela zrna suncokreta, heljdino brašno, ječmeno brašno, ražano brašno, zrna spelt pšenice, svež kvasac, so, ražano kiselo testo, sušena kopriva (min 1%), antioksidans – askorbinska kiselina, enzimi.
Alergeni: proizvod sadrži pšenični gluten,
Rok trajanja: 5 dana
Prosečne nutrit.vred. za 100 gr proizvoda / *% GDAEnergetska vrednost 239 kcal / 10.7%
Proteini 10.58g / 21%
Ugljeni hidrati 43.3% / 16.6%
Masti 3.4% / 4.2%
Vlakna 11.72% / 49%
Gvožđe 2.46mg / 17.6%
Eto kao ima i onu oznaku Zdrava hrana...
Your Honour, are you ready to reach the verdict?!Pošto ja imam problem sa hlebom i retko koji mi se dopada, a ipak želim da isti konzumiram (eto Tonus mi je ukusan, dakle ukus mi odgovara a naravno da nemam pojma da li je ili nije zdrav kao što ga predstavljaju ali bar mogu da ga jedem i da, jeste i skup, a smeši mi se velika ekonomska kriza i to ubrzo)...i treba mi neki hleb da ga odaberem za redovnu kupovinu....Dopadao mi se u jednoj pekari običan beli hleb, taman sam se bila oduševila, kad prošli put kad sam kupila razočarenje..nedopečen...Mrzim tu nedoslednost u kvalitetu i taj nekontinuitet.....
Oni pojedini iz radnji koji su i lepog ukusa svi do jednog sadrže soju i šećer...
Hleb je postao namirnica za koju ti treba nauka da protumačiš šta da odabereš (osim da pečeš kod kuće što ja neću) i za koji treba da uložiš ekstra trud da obezbediš...To me prilično frapira i mislim da živimo u groznom vremenu....(to sam ja mrgud za slučaj da me ne prepoznajete...)...
Cirkončić, realno, odoleti se može. Ljudi se odreknu mnogo toga, sve može....ali eto mi ne moramo da se odreknemo, nije nam hvala Bogu nikakav doktor strogo zabranio, pa smo razmaženi.
Ja sam se ranije slepo držala tog pravila samo jednom slatkiš u npr 5 dana (po uzoru na UN)...Kasnije sam nesvesno počela sebi da dozvoljavam da uzmem i mimo toga, kada naletim na nešto. A to ne želim, ne zato što će me to ubiti nego zbog stvaranja navike. Hoću da mi navika ostane da ne jedem osim jednom u x dana (ponavljam isto po stoti put) a ne da jedem svako malo, bez obzira što me to nije ugojilo....ali stvar je formiranja navika....Tj da ne dozvolim da pokvarim navike.
Alfa, u potpunosti se slažem, znaš ti to... Ali ja takođe želim da radim na navikama, kao što opisah gore i hiljadu puta dosad....zato što je tanka ta linija da se sklizne u svakodnevnu konzumaciju onako nesvesno..kao dobar dan......
Krcko, srećna sam što biram sarmu. Ja moram da vodim računa jer ja nisam na dijeti i nemam propisanu ishranu, a tu se lako upadne u zamku, ajd malo ajd još danas, pa malo parče pa ovo pa ono... Zato moram da imam svoja pravila....
Postaviću opet jedan link. Slučajno sam pre neki dan naletela na ovo. Ne znači uopšte da je tačno sve što ovde piše i otkud pa ja to znam, ali osnovni razlog zašto ovo postavljam je što sam
ALERGIČNA na lažnu zdravu hranu, što obožavam razbijanje mitova o integralnim štapićima i raznim stvarima iz Zdrave hrane i slično....i što me jako nervira kada se to propagira i što mislim da su u iluziji ljudi koji to bogzna kako opsesivno kupuju i konzumiraju.....Eto to su motivi...
http://www.vitkigurman.com/2013/01/05/s ... voj-hrani/14. Nov ’13 - Zeleno
1. Dve banane (manje)
2. Parče hleba (boleo me želudac)
3. Dve mandarine
4. Zeleni ručak kao prekjuče, zelena salata, parče hleba
5. Votka možda i dupla
6. Jogurt sa dodacima, salata (zelena + mladi luk), parče hleba(Zeleni ručak: čorbica od mlevenog mesa, praziluka i brokolija)
P. S. Nešto primećujem da nisam više plavuša kao što sam bila.....kao da mi je pozelenela kosa....šalim se ali ne bi bilo čudno...
Nadam se da večerašnji plan neću poremetiti, tj da br.6 neće premašiti ,,planirane vrednosti,,.
Imam još sarme ali neću da je jedem jer sam ovih dana jače jela a i ručak je bio mesni...Videću šta ću...Ili da zamrznem sve ili da ostavim porciju za sutra....razmisliću....Pokušavam da budem razumna ali ne garantujem baš najčistiji razum...
Edit: večeri ipak dodala i parče hleba