Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Dnevnik Ex Debeliccke Mrsavicc po zakonima hedonizma

od Debeliccka » pre 11 godine

Jutros čistih mojih 58! I to sa onim osećajem lakoće i ,,tankoće,,!
    Dva dana su dovoljna za oporavak, znači sistem funkcioniše, dobro je.....:)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Ma sigurno da sistem funkcioniše, to se vidi u poslenjih par meseci! Baš mi je drago!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Ne pamtim kad sam poslednji put imala taj osećaj tankoće i lakoće... prošle godine u oktobru, otprilike. Juče sam žurila da po gradu nešto pozavršavam i shvatila da ne hodam ni upola tako brzo kao ranije... reko', pluća mi ne valjaju... mišići se opustili... i u jednom trenutku shvatim da me u stvari doslovno vuče zadnjica prema zemlji, kao da mi je neko okačio tegove. Nekako me uzdrmalo to. :cry:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Ana, važno mi je da funkcioniše, mislim na metabolizam i sve to redom...splašnjavanje posle onog perioda i rešavanje onog realnog plusića do kojeg dođe zbog pojačanog unosa hrane u tih nekoliko dana...

Dudo, kako ti sebe nagrdi ispade da sam ja rekla da je kod mene stanje savršeno....što nije naravno. Pod onom tankoćom i lakoćom sam mislila na ono stanje kad se rešiš efekata pms-a: nadutost gde ti se čak i glava čini mi se uveća, zatim realan plusić zbog realno pojačanog unosa, zatim (last but not the least) ona debljina u glavi (mentalna debljina) koju dobijem u tim fazama pa se osećam kao da sam dobila 10 kg....E onda, kada dođe onaj lepi period života, a to je početak ciklusa, kada to sve ode....onda stvarno sve izgleda i jeste drugačije....Samo da ne ureknem, ovo što sam rekla da ,,sistem funkcioniše,,.....I ona priča o kratkoročnom plusiću i brzom skidanju....pre bilo kakvog cementiranja i dodavanja plusa na plus na plus....opet ona moja priča o kontinuitetu i preovladavanja pametnih dana gde nekoliko glupih ne mogu naneti štetu jer većina pobeđuje....
    A to što je tebe uzdrmalo....daj molim te....nemoguće je da je to tako strašno kako ti opisuješ...pa nemaš ti tamo neke kile.....možda samo energetski slabiji dan...

Eto tako na brzinu, da još dodam jelovnik pa da bežim...večeras nemam vremena da posećujem druge dnevnike pa ću to sutra....

5. Nov ’13 ...
    0. Mini parče hleba sa pavlakom tanko
    1. Banana, jabuka organska, cimet
    2. Banana
    3. Ona džigerica u vinu i sa prazilukom, zelena salata naravno, 3 tonusa
    4. Zelena salata sa ubačenim parčićima kozjeg sira i suvog mesa (svega po malo)i dodato malo dinstanog praziluka (spreman pre par dana), 2 tonusa
    6. HA: opet neko piće

Opet imam planove za večeras pa će biti pijuckanje, ali bez dodatne hrane...
    Sinoćni jelovnik sam editovala i dodala nešto malo,....samo onako po par zalogaja....
    Smajlić za sve!
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Mene tvoji jelovnici oduševljavaju-kako ti to lepo sve rasčlaniš da mi podje voda na usta. Kao da se hraniš u nekom dobrom restoranu, ta džiga u vinu itd.
    Duda me baš nasmeja kako plastično opisuje svoju zadnjicu i osećaj težine u njoj. Slažem se sa tobom da ona misli da ima neku veliku kilažu, a ustvari je suprotno. Navikla je na tih 3-4 kg manje pa samo o tome razmišlja.
  • krcko
    Početnik
    Početnik

od krcko » pre 11 godine

Debeliccka, koliko vidim od pocetka ti si krenula sa UN ali izvini stvarno neuspevam da pohvatam a nemam vremena da citam sve :020:
    koji ti je sada ovo rezim neki tvoj ili nesto konkretno?
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Sinoć je došlo do ,,zaglavljivanja,, do baš sitnog sata....legla u 3h pa jutros uredno na posao.....Dosta vina, a u neke sitne sate smo mezili domaće suvo meso i sir i malo hleba, pili kafu čini mi se u 2h....

Ana, eto ubodem ponekad pa i ispadne interesantno...Džigerica, ništa jednostavnije a mnogo je dobra za jelo...Evo izvadila iz zamrzivača porciju i za sutra.....

Krcko, naravno da ne možeš da pohvataš... puno je strana za čitanje....Bila sam na UN, tri meseca pa plus još 3 na onom UN održavanju. To sam završila pre pola godine i posle toga nastavila da se hranim normalno i da jedem sve što volim. Jedino, postoje neka pravila kojih nastojim da se držim i tako se održavam. Dakle ne dijeta nego poneko pravilo šta se radi a šta ne. Srećom volim zdrave stvari, ostaje jedini problem organizacija i lenjost za spremanje. Ako te nešto više bude zanimalo, ti pitaj. Uostalom, ajde ti lepo izguraj svoju UN, pa još i UN održavanje, pa možemo da pričamo o detaljima kako ćeš dalje....

Nakon noćašnjeg ludovanja, jutros nisam imala ni hranu ni salatu za posao niti vremena ili energije da pripremim...Tako sam jela u UH maniru....a i trebala mi je ta grešna energija da se održim danas....nakon vina i malo sati spavanja...

6. Nov ’13 ...Nisam mamurna ali nisam baš ni najnormalnija...hehe
    1. Banana
    2. Zeljanica
    3. Paradajz domaći (onaj roza dobri)
    4. Bonžita
    5. Palačinka ona moja
    5. Jogurt sa zezalicama, malo bajatog hleba

Eto...
    Slika

• AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Ma uživaj dok možeš-godine lete! To ti je najbolji ventil na današnje vreme! :013:
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Cirkončić » pre 11 godine

Baš se lepo hraniš, a lepo je videti da se i zabavljaš i da nije sve tako striktno kod tebe što se hrane tiče! :) Lepo je nekad i opustiti se. :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Ana, u pravu si, da znaš! Po zakonitostima hedonizma!

Cirkončiću, da ti pravo kažem, ja sam sa hranom stalno opuštena veruj mi. Ja stvarno jedem sve što volim. Npr i ta palačinka koju volim, pa nemam ja ni želju da je jedem svaki dan nego upravo tako jednom u nekoliko dana. Ali ovako kako jedem, ja ovo stvarno ne smatram striktnom ishranom nego normalnom sasvim....
    Znaš, nije to da ja ne jedem u npr pekari zato što sam disciplinovana i karakter. Ne, nisam ja ništa veći karakter nego iko ovde, nego ja tu pekaru zaista ne volim....Ja stvarno volim da jedem ovako. Ono što ja jesam postigla je da to da sam se skinula sa slatkiša (ne jedem ih svaki dan kao što sam imala jednu fazu u životu), dakle nisam više ta vrsta narkomana. Dalje, sada kada sam se skinula sa te droge, ja ne jedem slatkiše samo da bi ih jela, nego jedem samo one koji mi se stvarno dopadaju. Meni npr može da se jede slatko bog zna kako i da uđem u radnju da kupim i ako npr vidim tamo samo mars sneakers i slične stvari koje mi se ne dopadaju, ja to zaista neću kupiti i neću pojesti ništa. Ili recimo sladoled. Ako nema onih 2-3 vrste koje volim, ja neću kupiti ni jedan sladoled....(onaj od kilogram svakako neću kupiti sviđao mi se ili ne, iako među tim porodičnim ima baš lepih)...
    A recimo nekad pre, kada sam bila ovisnik, kupila bih bilo šta, kao narkoman...sviđalo mi se ili ne...Tada u trenucima tih ovisničkih glupih kriza maltene nisam birala, jela sam čak i keks. Inače keks smatram glupljom vrstom slatkiša...(individualan doživljaj naravno)...
    A ovo sa opijanjima i leganjem u 3 ujutro pa na posao...to je već druga tema hehe....

7. Nov ’13 ... opet slično uobičajenom
    1. Banana
    2. Banana
    3. Banana #
    4. Opet ona džigerica u vinu i sa prazilukom &, zelena salata naravno, 2 tonusa
    5. Zelena salata sa useckanim suvim mesom i kozjim sirom, 2 tonusa, čašica jogurta sa sto čuda

# Nisu velike banane i pojela sam 4 od ustajanja tj od 6.30 do 15h kad sam ručala.
    & Znamo da je praziluk jako zdrav, preporučljiv, niskokaloričan i sa dosta dobrih efekata za organizam, ali želim da napomenem da je jako dobar i za brže usmeravanje ka toaletu i rešavanje suvišnog balasta, znate već....pa ako neko želi da pospeši ovaj proces, toplo preporučujem. Ja baš i nemam te probleme, ali sam zaista primetila posle obroka sa prazilukom (ja dinstam praziluk) da ume odmah ubrzo, u sred dana, naveče, nije bitno...da odradi svoje....A što je ukusan i dobra fora za razna jela, o tome smo već diskutovali ovde u ovom mom romanu....
    Slika

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Aneks prethodnom postu / u istom danu ali u čast Praziluka:

PRAZILUK (Allium porrum L.) – ima veoma velike kulinarske mogućnosti. Male je hranljive vrednosti, 100 g jestivog belog dela ima 37 kalorija. Sadrži oko 89% vode, jestive materije (ugljene hidrate, belančevine, masnoće), mineralne soli (najviše kalijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, gvožđa, cinka i kalcijuma). Osim navedenih sadrži i druge oligo i mikroelemente. Po bogatstvu minerala izjednačen je od nekih autora sa poznatim mineralnim vodama. Sadrži vitamine (A, B1, B2, B6, nijacin, E, C i mnoge druge) i biljna vlakna. Pored hranljivih sastojaka, praziluk sadrži još i etarska ulja koja sadrže sumpor, sluz, pektin i flavonske heterozide. Veoma je važno napomenuti da zeleni listovi praziluka imaju znatno veću vrednost nego beli deo. Zbog toga je važno da se koriste i zeleni listovi praziluka. Koristi se za pripremu čorbi, variva, salate, musake, pite i dr.
    Lekovita svojstva: zbog sadržaja eteričnih ulja i sumpora praziluk oslobađa šlajm kod kašlja. Inulin i pektin pozitivno utiču na rad žuči.
    Napomena: odsecite koren praziluka, posadite ga u saksiju i povremeno zalivajte kao sobno cveće. Iz zemlje će izrasti biljka, odnosno mladi struh praziluka.

Praziluk je vrsta luka, dvogodišnja zeljasta biljka, visoka i do 80 centimetara. Lukovica je duguljasta, iste šitrine kao i stablo, sa duguljastim listovima. Lukovica i deo stabla su beli, a drugi deo stabla i listovi zelene boje. Praziluk potiče iz Južne Evrope i Zapadne Azije i karakterističan je po specifičnom jakom mirisu koji je pojedinim ljudima neprijatan.
    Praziluk spada u povrće i nepravedno se koristi samo povremeno u ishrani kao dodatak salatama ili jelima, a može se koristiti i kao glavni sastojak mnogih jela (kuvan ili pržen). Zahvaljujući plastenicima i tome što se može čuvati uzemljen ili u pesku, na trpezi se može naći većim delom godine.
    Praziluk nije pogodan za čuvanje u zamrzivaču, mada se u frižideru (nezamrznut) može čuvati sedam do deset dana.
    Lekoviti sastojci
    Praziluk sadrži dosta vode (86%) a malo kalorija, tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
    • beta-karoten
    • belančevine
    • biljna vlakna
    • biljne masti
    • biljne hormone
    • vitamin A
    • vitamine B
    • vitamin C
    • vitamin E
    • gvožđe
    • eterična ulja
    • kalijum
    • kalcijum
    • kvercetin
    • kemferol
    • mineralne soli
    • pektin
    • sumpor
    • sulfide
    • folnu kiselinu
    • fosfor
    • celulozu
    • šećer
    Povoljno je što sadrži male količine soli i šećera.
    Praziluk kao hrana
    U ishrani se koriste koren, stablo i listovi praziluka.
    Praziluk se u ishrani najčešće koristi kao dodatak salatama, supama ili pržen sa jajima. U nekim krajevima je veoma popularno jelo sa prazilukom, krompirom i pavlakom.
    Lekovita svojstva
    Praziluk povoljno deluje na organizam kod sledećih zdravstvenih problema:
    • alergije
    • anemija
    • astma
    • arterioskleroza
    • bolesti usne šupljine
    • bolesti srca i krvnih sudova
    • bronhitis
    • gojaznost
    • gubitak apetita
    • gubitak pamćenja
    • depresija
    • impotencija
    • kamen u bubregu
    • kašalj
    • mučnina i povraćanje
    • neke vrste raka (prevencija i lečenje)
    • neplodnost
    • pad imuniteta
    • povišeni nivo lošeg holesterola
    • prehlade i grip
    • problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
    • problemi sa zglobovima i kičmom
    • problemi sa crevima i organima za varenje
    • problemi sa krvnim pritiskom
    • problemi sa metabolizmom
    • problemi sa želucem i stomačnim bakterijama
    • problemi sa jetrom
    • problemi sa otocima
    • problemi sa štitnom žlezdom
    • promuklost
    • razne infekcije
    • reumatska oboljenja
    • sinuzitis
    • skorbut
    • stres
    • upale vena
    • upala pluća
    • hronični umor
    • celulit
    • šlog
    Praziluk se može koristiti kao diuretik, antioksidans i povoljno deluje protiv mikroba (kao neka vrsta antibiotika).
    Praziluk čisti krvne sudove od masnih naslaga i povišenog holesterola.
    Za obloge se mogu koristiti listovi ili zdrobljen praziluk kod: bolova u zglobovima, bolovima u kostima, kod gihta i kod povećane štitne žlezde.
    Pošto praziluk sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka a malo kalorija, koristi se u mnogim dijetama protiv gojaznosti i za održavanje vitke linije. Poznate su sledeće dijete koje uključuju jela od praziluka: Atkinsova dijeta, francuska dijeta, stepenasta dijeta...
    Zaključak i napomene
    Praziluk je korisno povrće kao hrana, kao prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, pa ga preporučujemo za ishranu, naročito u jesenjim i zimskim mesecima.
    Ipak, ne treba preterivati sa dnevnim količinama praziluka pošto u većim količinama može biti i štetan za organizam.
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 11 godine

Mršo, sjajno!!! :pozdrav: Možda da ovo ponoviš i tamo gde su nam Namirnice i nutritivi (ili kako se već zove tred)... grehota je da se zaturi!!!!

Htela bih da dodam, apropo čuvanja - moja mama u sezoni izdinsta ogromne količine (na ulju, pa ocedi višak), onako upola, da ne bude pržen, nego samo malo da odmekne, i tako ga pakuje u manje kese... nimalo se ne promeni u zamrzivaču. Naravno, takav nije za salatu, ali je za u jelo savršen, plus štedi vreme kad hitno zatreba da se spremi nešto s lukom. (Ovo važi za one sa većim zamrzivačem, naravno.)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Da, zaista je čudesan.
    I ja sam radila nešto slično kao tvoja mama...nisu bile ogromne količine u pitanju ali je isti princip. A kod dinstanja ja njemu dodam i kari i štošta....ali to je već stvar ukusa...
    Npr i za onu džigericu o kojoj je bilo reči, govorila sam ti da sam odvojeno dinstala praziluk pa dodala džigerici tako da mu termička obrada ne traje predugo...
    Upravo kao što kažeš, može da se doda bilo čemu.
    Pa čak preksinoć, kad smo mezili u 2h ujutro, na taj tanjir sa sirom i mesom sam dodala i tog praziluka (imala sam ga samo malo), onako hladan iz frižidera (dinstan par dana ranije) i nestao je dok smo rekli keks....
    PS. Za one koji brinu o tome...termički obrađen praziluk se ne ponaša kao luk, u smislu zadaha, bez brige, hehe...
    Slika

• moravka
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od moravka » pre 11 godine

Tezina, ishrana....no comment! Kao i obicno pod kontrolom!
    E sad za ovaj prazi luk....Ne sumnjam ja u sve ove hranljive vrednosti, ali leci ovo, leci ono....Iskreno receno malo sam skepticna....
    Ne zameri! Danas sve leci sve bolesti....Sta je istina u svim tim pricama?
    Ljubac!!!
  • krcko
    Početnik
    Početnik

od krcko » pre 11 godine

Debeliccka, stvarno volim da citam tvoje postove! - mislim da nemoram da komentarisem zasto :)
    praziluk mi ima malo prejak ukus u jelima ali posle svega sto sam procitala mozda da pokusam ponovo da ga pripremam sa nekim jelima.
Odgovori 3271 post