Ružo, eto vidiš...kad često dolaziš kod mene upoznaš neke dobre ljude......u mojoj kućici forumskoj....
Dionne je nova ,,otvaračica očiju,,!
Dudo, ulepšala mi jesi veče to stoji....Sve ostalo u vezi sa petkom veče je bilo zlo i naopako....dva tri sata sam povraćala i malteretirala se neviđeno.....menst. tegobe.....jedino sam u pauzi između tih frka videla nešto zanimljivo na tv....i pročitala tvoj post tj pogledala link...
Verovala ili ne, ja taj link nisam videla ranije...Oduševio me je i sve je rekao....kao da sam ja pisala tzv ,,članak,,...
A što se tiče tih raznih niskomasnih stvari...mislim onih koje stvarno postoje...
Nisam pre pisala o tome, mislim bar da nisam....ali ja imam veliku averziju prema tim 0% proizvodima ....jogurt ili sir sa 0% mlečne masti je po meni besmislen, da se izvinim svima koji to konzumiraju....Ja kupim Balans (iako nisam luda nešto ni za njim) ili čak neki punomasni (npr Granice)....Mislim da je bolje da ga učinimo niskomasnim tako što ćemo mu dodati pola vode nego da se ,,ložimo,, na nula posto.....
Sir Ella 0% jednom kupih, prevarih se....apsolutno nisam mogla da to jedem....toliko nešto neukusno i besmisleno u životu nisam probala.....odmah sam ga otpremila na jedno mesto gde ima mačka pa su ga lepo iskoristili...a to je vanjska mačka koja jede skoro sve što joj se da, ili bolje reći sve...
Isto tako me nerviraju i gazirana pića bez šećera kao ( a sa tonom drugih otrova)....Mislim ne pijem ni ova sa šećerom...(mada jesam u prošlosti bila navučena na koktu, kao na svaku drogu, ali sam se skinula u potpunosti)...Zatim no fat, low fat....ali o tome je već sve rečeno...
Ana, ma jeste bonžita kao relativno ok mada mene malo nerviraju ti ,,zdravi slatkiši,,....ali pričala sam o tom konzumiranju užina koje su bespotrebne... jer je svejedno uskoro ili već vreme pravom obroku i treba se samo bolje organizovati....
Vikend je bio OK....malo uznemirenja ali šta da se radi...dobro je...
Tamariška, dobro došla! Nadam se da je kucnuo tvoj čas i da konačno krećeš u odlučnu borbu sa kilogramima i navikama!
Bebe, ti se sve kasnije i kasnije prikradaš...sve neki sitni sati....Ti si kao noćni čuvar mog dnevnika!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Dionne, e pa ovako....(sad si me inspirisala da pridodam još nešto na tu temu)....
Nije tu u pitanju ništa posebno komplikovano...niti iziskuje preterano planiranje i energiju....Zahteva onoliko planiranja ili energije koliko i bilo kakav obrok....samo se odlučiš da nećeš danas jesti to i to nego ćeš nešto drugo...
Inače teorija dokazana ili nedokazana....u stvari se oslanja na dokazane fakte....o tome gde (u našem telu) tj na kojoj ,,lokaciji,, i pomoću kojih enzima se vari i procesuje koja vrsta namirnice, koje druge namirnice smetaju ovoj prvoj namirnici da se nesmetano vari.....koje se podudaraju a koje ne...koliko čemu treba vremena da se svari a koliko nečemu drugom...
U tom smislu, teorija nije mistična nego se apsolutno oslanja na fakte. A druga je stvar tvrditi da se mora isključivo tako živeti i jesti.....Ali u svakom slučaju, mi koji smo skloni gojenju (da li zbog nekakve urođene ,,sklonosti,, ili zbog urođene ili stečene ,,alavosti,,) možda bi baš trebali da se okrenemo ovom principu pa tako iskoristimo prirodne prednosti ovog principa da izvučemo više količine koju možemo da pojedemo i budem sitiji i srećniji....samo ako pazimo šta sa čim...
Evo ti neke smernice
Voće do podne ili voće posle podne – stvar izbora....Poenta je da se jede između obroka kao užina i nikako ne uz obrok ili neposredno posle. Trebalo bi ipak da se ne jede uveče, jer ako smo već pojeli dovoljno kalorija tog dana, onda će se skladištiti kalorije na isti način kao i one iz slatkiša, koliko sam ja to laički razumela...
Dodatno na to imamo priču o GI pojedinih vrsta voća pa ne bi bilo loše i na to obratiti pažnju, kad je Bog dao i ta saznanja, pa da i to iskoristimo....
U jednom obroku, npr ručak, ako jedemo proteine ....recimo meso.....ne bi trebalo da prilog bude skrobni....Pa nije tako teško planirati da sa mesom jedemo neutralno povrće a ne krompir. Pa i ako smo u restoranu, naručićemo tu šniclu, a ako nemaju prilog od blitve i nude samo pomfrit....povrće može da nam bude salata (od neutral.povrća naravno) i eto dobili smo sve...Uz to meso ne bismo trebali jesti ni hleb (kao što ja to radim)....Po meni to nije ni komplikovano ni teško...
Podvarak npr je apsolutno OK, mesa do mile volje a kupus neutralan...
Ako je skrob ,,nosilac obroka,, ...šta fali da jedemo pasulj bez mesa? Da jedemo pirinač ili rižota sa neutralnim povrćem i /ili šampinjinoma....Ili da meso izvadimo iz tanjira i sačuvamo za večeru? Ili recimo ono gore pomenuto meso i krompir ili bilo koji drugi skrobni prilog...Recimo da smo napravili takav ručak za porodicu....Pojedemo jedan deo za ručak a drugi odvojimo za večeru...
Masnoće ne bi trebalo da idu uz UH takođe (a tu su teški kremasti slatkiši, lisnata testa....pogače a kajmakom) ...Ili sa proteinom... tipa ćevapi sa kajmakom...Dobro ja to ionako ne volim...ne bih u životu pojela pljeskavicu ili ćevape sa kajmakom koji se topi uz to toplo...meni je to nespojivo prosto mi je to kao neki apsurd, sve i da ima 0 kalorija....mislim mene to ne da ne privlači nego odbija.....Ali, znam da to mnogi vole....a to nije dobra kombinacija takođe...
Kolač i slatkiši ne bi trebali da idu uz obrok, znaš onaj sistem...ručali smo i lepo se naručkali svega, pa odmah potom desert...Desert treba da se odvoji u poseban obrok.
Voće takođe izravno posle obroka totalno pravi poremećaj varenja i totalno pokarabasa započeti proces u našim stomacima...
Voda pre obroka, ne bi trebalo da se nalivamo uz obrok i neposredno posle...
Kafa se takođe preporučuje pre obroka, nikako direktno posle....što je takođe tradicionalno kad se ode u goste...
Zašto kažem da me je ovo usrećilo...
Pa mogu lepo da pojedem veliku količinu tj koliko mi se jede i koliko mi treba da budem sita i srećna i da se apsolutno dobro osećam, bez ič težine u stomaku i da lepo osetim kako se to procesuje, vari, ode svojim putem, funkcioniše kao na traci neke moderne i efikasne fabrike...
Sigurno ti se nekad desilo da se posle jela osećaš onako teško i kao da si pojela vola, mada nisi pojela tako puno količinski?!
U stvari, treba da u jednom obroku jedemo što jednostavnije. To je ključ. Da ne jedemo šesnaest nečega u jednom obroku. Jer, upravo posle takvog obroka nam je teško (zamisli slavu...pojedemo recimo meso, prilog, pitu, rusku salatu, predjelo pre toga, kajmak, sir, kolač, hleb / pogaču, i još štošta.....pa nek su najmanje količine, osećala bih se teško i tromo). Ali zato, ako se opredelimo šta ćemo uzeti a šta ne...možemo da pojedemo dobru količinu ali da se osećamo dobro, ne ugojimo od toga i da se to lepo vari...
Ja se sećam, kada sam bila na UN i 99% vremena se pridržavala pravila kombinacija i namirnica i desi mi se brlj s vremena na vreme....bez obzira što je količina brlja bila mala...smetalo mi je jako...jer sam tako dobro funkcionisala i osećala se odlično sa tim poštovanjem ove vrste pravila...Bila sam baš naviknuta na to. Ok sad sam se već navikla na svaštarenje...ali tada, osećala sam svaki brlj kao kamen u stomaku....
Usrećilo me jeste.....
58kg sam ustanovila čini mi se 8.juna i još uvek imam tu kilažu a jedem se i svašta....a držim se tog principa. Još se ja toga držim jako labavo..a zamisli da stvarno poštujem...
Prethodno sam skinula onolike kile bez osećaja gladi i odricanja...
Zašto me usrećuje....usrećuje me što sam MRŠAVA SA LAKOĆOM I JEDEM SVE. Zar to nije sreća?! (ako uzmemo da su kilogrami najvažnija ,,sporedna,, stvar u životu)..
Bila sam mnogo mnogo mlađa kada sam ovakvu kilažu održavala sa mnogo mnogo vežbanja....Eh da sam se tada setila da primenim ovaj princip.....gde bi mi bio kraj...
Kad je bio npr Božić ili slava.....jednostavno sam se opredelila šta od svega toga jedem šta ne....npr na Božić, preskočila krompir, a zato jela pečenje, podvarak....malo li je.....Kad je bila posna slava...preskočila pasulje i slično ali se najela ribe i salata.......OK, dodala sam kolač......ali dobro...
Eto tako, razmisli malo.....jednostavno je jako....planira se onoliko koliko se planira bilo šta drugo....Pravim danas meso...ok, ali sa tikvicama umesto krompira (uzimam krompir kao dežurni primer skroba, mada ja krompir retko kad jedem, ne padne mi na pamet nikad...)....
-------------------------------------------------------------------------------------------
A sada kuhinjica:
5. Okt ’13 – 154. Dan - Još uvek tovarim hleb više od jednom dnevno! Polako moram da korigujem to!
1. Mala banana
2. Mala banana
3. 2 tonusa sa pavlakom
4. Pirinač, povrće (brokoli svi delovi i po neka boranija), pavlaka, paradajz, hleb, šolja supe bez testenine na kraju (količine svega bile sasvim skromne)
5. Voć.salata: mala jabuka, malecka kruška, manji grozd grožđa – sve organsko
6. Jaja (2), patlidžan salata (ona koju je Boki skoro opisivala, slično, odlična), hleb malo
7. Manja šolja kozjeg mleka
Izgleda strašno, 7 stavki....ali ja mislim da ničega nije bilo puno.....bio je dug dan.....bilo je i FA....a hleb je priča za sebe.....navukoh se na hleb polako..iako su količine male....moraću ponovo da ga svodim na jednom dnevno max event.dvaput ponekad....
Danas je dan započeo ovako...planiram da se završi u skromnom baš maniru....ali videćemo....ima još sati i sati do spavanja....(doduše evo već je skoro 18h). Biće još jedan obrok samo.....Presrećna sam što neću preći 3 stavke danas, za promenu....
6. Okt ’13 – 155. Dan - Moram polako da se sredim posle pms bahanalija
1. Grožđe
2. Pita sa tikvom, neutralni sataraš
3. Crvena paprika sa kojom kapi ulja, malecko parče hleba, čaša jogurta (sa lanom, susamom, karijem, cimetom, origanom, majčinom dušicom)
EDIT 1:
E da....da dodam još nešto...
Pisala sam malopre i kod Ane....što se tiče kozjeg sira koji jedem bar pet dana nedeljno....
Konačno sam se setila i izmerila taj ,,kolut sira,, kakav dobijam...ima recimo 280 grama....a traje mi nedelju dana...tj od ponedeljka do petka ga obično pojedem (a onda preko vikenda ne jedem sir)...tako da je to moja nedeljna količina tog sira (a kada ga nemam, kupim President mladi...).....Pravi se od neobranog kozjeg mleka....dakle nije niskomasan, fenomenalan je....ali 280gr nedeljno nije puno...zar ne?! Često mi je ručak salata sa tim sirom i sa malo hleba.....To je lagan ručak ali me sasvim zadovolji. Ponekad taj sir dodam obroku i kada je prisutan neki drugi protein ali tada ga bude još manje....
Eto tako, da se pohvalim mojim dragim sirom....domaćim, proverenim, neindustrijskim, od koza koje se šetkaju i jedu desetine lekovitih biljaka....
EDIT 2: dodala obrok br 3 za danas. Samo tri obroka, jeeee!!!