Hehe, pa evo ja ga pijem, a tanjim se...

Ali kao i u svemu ostalom, tajna je u UMERENOSTI. U određenim (ali samo određenim!) količinama pivo deluje kao diuretik (hmelj deluje izuzetno stimulativno na bubrege, o tome imaš koliko hoćeš na raznim medicinskim sajtovima) i gotovo je neizostavni deo terapije kod kamena/peska u bubregu/bešici, ukoliko ne postoje kontraindikacije. Urolozi širom sveta primenjuju ga kao pomoćno sredstvo otkad postoji urologija (jedan moj drugar je upravo zahvaljujući takvoj terapiji "ispalio metak", tj. izbacio kamen iz bubrega), a mnogo zanimljivih informacija ćeš naći ako u pretraživaču otkucaš npr. "beer, diuretic" ili "beer, urology". (Ja lično od piva trčkam u ve-ce svaki čas, a i većina ljudi koje znam.) Naravno, ako se pretera s dozom, javlja se kontraefekat i oticanje, ali to važi za svaki preteran unos alkohola. Jedan od uzroka čuvenog "pivskog stomaka" nedavno mi je objasnila doktorka kojoj smo zimus vodili dete zbog malo povišene telesne težine: pivski stomak mogao bi da se nazove npr. i "koka-kola stomak". Reč je o tzv. "efektu balona": od velike količine omiljenog (naročito gaziranog) pića želudac se nadima i rasteže, naglo splašnjava, zatim traži da se napuni, a onda na delo stupa hrana. (I otkako smo detetu ukinuli gazirane sokove, smršalo je 3,5 kg bez ikakve dijete. Slična je fora i sa pivom, čim sam ga pre tri godine smanjila na normalnu meru i naučila da ga srkućem polako, prvih nekoliko kila otišlo je samo od sebe.)
Evo još nekoliko malih zanimljivosti:
- pivo se koristi kod pojedinih kožnih bolesti i čisti ten
- pozitivno utiče na živce zbog visokog prisustva vitamina B kompleksa
- najkaloričnije pivo ima manje kalorija nego čist sok od jabuke
- zbog visokog prisustva aminokiselina, vitamina, gvožđa i minerala (fosfor, magnezijum, kalijum) preporučuje se u slučajevima anemije i kod rekonvalescenata
- sem što deluje kao diuretik, pivo deluje i kao detoksikant, snižava nivo triglicerida i štetnog holesterola u krvi
- po statistikama rađenim u Americi i Britaniji poslednjih petnaestak godina, umereni konzumenti piva (1-2 krigle dnevno) imaju 20% manje šanse da dožive infarkt nego potpuni antialkoholičari (ovo važi samo za osobe srednjih i starijih godina; kod mladih ljudi ima negativan efekat na srce)
Naravno, na sve ovo idu i napomene/opomene:
- kao i svaki alkohol, kod žena izaziva blago povišen rizik od raka dojke
- budući da sadrži alkohol, ne može i ne sme da zameni vodu; između dve čaše piva preporučuje se čaša vode
- u prekomernim količinama (opet kao i svaki alkohol) blokira sagorevanje kalorija
- smanjuje nivo vitamina C u organizmu
Eto, dala sam pro et contra... sve ovo može da se proveri.

Ne bih ga nikom preporučila u dijeti (dakle: NE POKUŠAVAJTE OVO KOD SVOJE KUĆE

), ali prilično je nepravedno prokaženo, jer je reč o vrlo zdravom i starom proizvodu, odavno poznatom u medicini, koji samo treba da se pravilno koristi.

Nego... ja danas preživeh svoj kupus. Još samo da izdržim sutra...