Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3)

od dudank » pre 16 godine

Hvala! :) Giga, tebi posebno hvala što me nisi grdio za moje grešno pivo. ;)
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 16 godine

Ha ha ha, hteo sam da prokomentarišem za ona dva piva ajd da je jedno pa se ne bi ni osvrnuo, dogovor kuću gradi, 1 pivo a nema gazirane vode :D
    Slika
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Oko gazrane vode strogo se držim obećanja, ništa mehurići. :) Ali pivce... :( Nemam opravdanje sem da mu mnooooogo volim ukus, a gde je jedna čaša (tj. krigla), tu je obično i druga da joj pravi društvo... inače nemam aspiracija prema drugim vrstama pića, niti dozvoljavam da me alkohol uhvati, tako da nažalost ne može da se objasni čak ni ljubavlju prema alkoholu. Znači, nema opravdanja za mene. :( Propao slučaj. Ali sam svejedno zahvalna što mi bar za jedno gledaš kroz prste. :) Mnogo hvala na podršci, izgleda da ću, zahvaljujući svima vama ovde, da odem na more mnogo vitkija i svežija nego što sam se nadala. :)
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Zato smo i ovde da se podržimo, potpomognemo i razumemo 8)
    Slika
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Pa jest, lepa reč znači više nego sto grdnji. :)

Evo stanja za juče (polugrešan dan, posledica - vaga jutros pokazala trun preko 53) i danas (dan iskupljenja):

23. jun:

D: bistra čorba od mešanog povrća i junetine
    R: ostaci pice (oko parče i po :( )
    V: pivo (jedno)

24. jun:

D: čorba od povrća i junetine, malo jogurta
    R: isto
    V: isto (ukupno za sva tri obroka: oko 150 g mesa, 300 g povrća, 1/2 l jogurta)

Sutra ćemo malo na salate... :)
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 16 godine

Ovde se 'vade fleke'... :D
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Otprilike. :( "Grešni dani" jesu bili predviđeni (to radim povremeno da proverim kako reagujem na neko kaloričnije jelo i da malo razdrmam metabolizam), ali nisam baš morala i picu i pivo. Ala alava... šta da kažem. Jeste 200 grama, ali mi se ne sviđa ni tih 200 grama. Ništa, idemo opet nadole... :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Uhhhh, moram da se požalim... juče je bila katastrofa. Posle one ultradijetalne čorbice od prekjuče (bez piva, Gigi za ljubav), prošlog jutra (napomena: moje "jutro" je oko podne) ponosno stajem na vagu, a ona pokazuje 55!!!!!!!! Pogledam se u ogledalce... kapci otekli... E onda brže-bolje daj Lasatin čaj od ive, lokala sam ga čitav dan, jela paradajz kao besomučna (bez soli, podrazumeva se), danas već donekle ličim na sebe i vaga pokazuje 53,3 kg, ali slutim da tu ima još viška vode (kapci i dalje katastrofa), pa nastavljam s čajem (i paradajzom). Jučerašnji jelovnik:

25. jun:

D: malo barene šunke, 3 paradajza, 1 dvopek
    R: čorba od povrća (više voda nego čorba), pola kiselog mleka
    U: isto kao ručak
    V: malo barene šunke, ogroman paradajz, neslan i nemastan sir (oko 150 g), 1 dvopek

I naravno, tona čaja od ive. (Mada sam sinoć "zasladila" dan sa malo piva, ali posle onolikog čaja nije imalo baš gde ni da stane, tako da je to bilo pivo u pokušaju.)

Današnji jelovnik (tj. bar bi trebalo da ga izguram do večeras, mada mrrrrrrrrzim kuvan kupus, jedino povrće koje ne volim):

D: 2 paradajza, malo sira (nisam merila), 1 dvopek
    R: čorba od kupusa i junetine, jogurt
    V: isto kao ručak (eventualno 1 dvopek)

Tj. kupus tek treba da stavim da se skuva, već se ježim od njega, ali samo se on zatekao od svežeg povrća (ako ne računam luk, paradajz i krastavce), a ko će sad da ide da juri nešto drugo... moji su na putu pa se snalazim sa onim što imam u frižideru/zamrzivaču. No, preživeću... valjda.
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

To pivce si samo razblažila sa onim silnim čajem u sebi :16: znači nova marka "iva pivo"
    Slika
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Da probamo da ga patentiramo u Bosni, bolje zvuči "iva piva"? ;) Za ovakve kao ja... :D (Mada je i pivo ODLIČAN diuretik, kažu urolozi, hajd' da mu bar tu odamo priznanje. Ali ja danas ipak šljokam Lasatin čaj, što je sigurno - sigurno je. :) )
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

U pravu si što se tiče proverenih i sigurnih napitaka :D
    Slika
    Slika
  • lasata
    Urednik
    Urednik

Malkice sutra je pivo dobar diuretik... Ono sto popijes dobijes nazad a dodatno da izbacis vodu... :NN05: Ne videh da je neko splasnuo i otanjio od piva ali da je nabacio 'tibu' i podnaduo se, e to videh puno puta... :evil:
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Hehe, pa evo ja ga pijem, a tanjim se... ;) Ali kao i u svemu ostalom, tajna je u UMERENOSTI. U određenim (ali samo određenim!) količinama pivo deluje kao diuretik (hmelj deluje izuzetno stimulativno na bubrege, o tome imaš koliko hoćeš na raznim medicinskim sajtovima) i gotovo je neizostavni deo terapije kod kamena/peska u bubregu/bešici, ukoliko ne postoje kontraindikacije. Urolozi širom sveta primenjuju ga kao pomoćno sredstvo otkad postoji urologija (jedan moj drugar je upravo zahvaljujući takvoj terapiji "ispalio metak", tj. izbacio kamen iz bubrega), a mnogo zanimljivih informacija ćeš naći ako u pretraživaču otkucaš npr. "beer, diuretic" ili "beer, urology". (Ja lično od piva trčkam u ve-ce svaki čas, a i većina ljudi koje znam.) Naravno, ako se pretera s dozom, javlja se kontraefekat i oticanje, ali to važi za svaki preteran unos alkohola. Jedan od uzroka čuvenog "pivskog stomaka" nedavno mi je objasnila doktorka kojoj smo zimus vodili dete zbog malo povišene telesne težine: pivski stomak mogao bi da se nazove npr. i "koka-kola stomak". Reč je o tzv. "efektu balona": od velike količine omiljenog (naročito gaziranog) pića želudac se nadima i rasteže, naglo splašnjava, zatim traži da se napuni, a onda na delo stupa hrana. (I otkako smo detetu ukinuli gazirane sokove, smršalo je 3,5 kg bez ikakve dijete. Slična je fora i sa pivom, čim sam ga pre tri godine smanjila na normalnu meru i naučila da ga srkućem polako, prvih nekoliko kila otišlo je samo od sebe.)

Evo još nekoliko malih zanimljivosti:
    - pivo se koristi kod pojedinih kožnih bolesti i čisti ten
    - pozitivno utiče na živce zbog visokog prisustva vitamina B kompleksa
    - najkaloričnije pivo ima manje kalorija nego čist sok od jabuke
    - zbog visokog prisustva aminokiselina, vitamina, gvožđa i minerala (fosfor, magnezijum, kalijum) preporučuje se u slučajevima anemije i kod rekonvalescenata
    - sem što deluje kao diuretik, pivo deluje i kao detoksikant, snižava nivo triglicerida i štetnog holesterola u krvi
    - po statistikama rađenim u Americi i Britaniji poslednjih petnaestak godina, umereni konzumenti piva (1-2 krigle dnevno) imaju 20% manje šanse da dožive infarkt nego potpuni antialkoholičari (ovo važi samo za osobe srednjih i starijih godina; kod mladih ljudi ima negativan efekat na srce)

Naravno, na sve ovo idu i napomene/opomene:

- kao i svaki alkohol, kod žena izaziva blago povišen rizik od raka dojke
    - budući da sadrži alkohol, ne može i ne sme da zameni vodu; između dve čaše piva preporučuje se čaša vode
    - u prekomernim količinama (opet kao i svaki alkohol) blokira sagorevanje kalorija
    - smanjuje nivo vitamina C u organizmu

Eto, dala sam pro et contra... sve ovo može da se proveri. :) Ne bih ga nikom preporučila u dijeti (dakle: NE POKUŠAVAJTE OVO KOD SVOJE KUĆE :D ), ali prilično je nepravedno prokaženo, jer je reč o vrlo zdravom i starom proizvodu, odavno poznatom u medicini, koji samo treba da se pravilno koristi. :)

Nego... ja danas preživeh svoj kupus. Još samo da izdržim sutra... :crybaby:
  • lasata
    Urednik
    Urednik

Vazno je u svemu biti umeren... Slika
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

lasata napisao:...Ne videh da je neko splasnuo i otanjio od piva ali da je nabacio 'tibu' i podnaduo se, e to videh puno puta... :evil:

Pa ne zovu to džabe pivski stomak :D
    Slika
    Slika
Odgovori 9033 postova