Maggie Kaye, napisala sam ti roman u tvom dnevniku, sa posvetom, a pastiraću ga i ovde, za arhivu...jer može da bude koristan, možda nekome nekad ili meni samoj...
Dionne, videćeš da je vitaminski dan odlična stvar a i vodeni mesečno je i te kako zgodan i koristan.....Latinske izreke obožavam...moramo da pronađemo neke koje se tiču hrane i sličnog...
EDIT: zaboravih da se zahvalim na komplimentu, čestitci ili kako već da to nazovem...
Mazo, ja u tebi prepoznadoh zmaja po toj odlučnoj borbi (kao što ovi političari ,,zadaju odlučan udarac korupciji,, ...u stvari nije isto..oni lažu a ti mi deluješ više nego odlučno)..
Današnja ishrana beše stvarno vitaminska sa dodatkom jogurta koji u ovom svom ,,slobodnom prevodu,, dozvoljavam sebi planski:
22.Maj '13 - 18.dan PedesetDevetaštva u Vitamino-Jogurtnom maniru
D: Banana, jagode i malo neslanog (naravno) kikirikija
U: Malo kikirikija
U: Šolja povrtne supe (Quick kesica, 0,2% masti navodno)
R1: Banana
R2: Banana, jagode
U: Malo kikirikija
V: Šolja jogurtaSada ću pastirati roman za Maggie Kaye, još jednog čokoholika....
E pa ovako draga Maggie Kaye, kao prvo da ti poželim dobrodošlicu jer to ranije nisam učinila! Dobro došla i ovog puta da budeš istrajna! Pamet u glavu!
Nasmejala si me sa onim, Hi, my name is Maggie Kaye and I am a chocoholic!
Hehe
Prizivala si me u pomoć kao starog narkomana pa sam evo tu za tebe...obrati mi se kad god želiš i za šta god želiš, ja sam velika pričalica vidiš tj jedna brzokucalica...klepećem tastaturom kao nenormalna......Bilo mi je smešno i presmešno kako te je IvaCha uputila na mene kao ,,lečenog ovisnika,, hehe...jesam bila ovisnik nego šta, priznala sam sto puta, nego mi je bilo smešno kako te je uputila meni kao da sam ja jedina hehehe....
Čitala sam i ono što si pisala kod Maze žene Zmaja o svemu po malo....
E sad, ja sam se inspirisala da ti napišem ponešto a biću po običaju opširna, dosadna, ponavljaću ono što sam pisala u svom i u drugim dnevnicima bezbroj puta, stari drugari će da me preskoče jer mogu da pretpostave šta ću sve da napišem ali ja pišem tebi, ti si mi novi drugar...
Vrtiš se u krug i vrtiš a moraš da shvatiš da bez trajne prave promene nema rešenja. Kako reče Divlja Ruža, ako ne promenimo sebe ostaje nam da do kraja života menjamo dijete! Želimo li to? Ne želimo nikako! Ne želimo da ceo život budemo na dijeti i tako poremetimo i zdravlje i metabolizam i tako svaki put imamo sve manju šansu da uspemo a ako i uspemo onda imamo slabu šansu da opstanemo na toj kilaži.
Moraš biti realna i sagledati stvari onakvim kakve jesu, biti racionalna, lepo sesti i dogovoriti se sa sobom šta želiš i da li si spremna jer moraš da napraviš veliku promenu. U svakom slučaju postepenu, ali promenu, i ta svest o promeni mora biti stalno prisutna u tvojoj glavi i svemu što radiš kao centralni motiv i jedini cilj. Ovo ne znači da treba da budeš opterećena dijetom i hranom 24/7, naprotiv, sve ovo treba da ide prirodno i lagano i da funkcioniše kao promena pristupa svemu ovome, promena odnosa prema hrani i pomaganja sebi, jer samo ti možeš da pomogneš sebi.
Istrajnost sa ovom promenom i odnosom prema hrani je u stvari jedna od retkih stvari koje zavise isključivo od tebe i od nikoga drugog. Nije važno šta se dešava napolju, koja stranka je na vlasti, koje je godišnje doba, kakva je besparica, kakav posao radiš – odnosno važno je ali na sve ovo ne možeš da utičeš. A upravo na ovu važnu stvar u svom životu, jako važnu i zdravlja radi, pa onda i lepote i svega ostalog radi (jer će ti se ova dobijena bitka odraziti na sve ostalo u životu, naravno pozitivno), dakle upravo na ovu tako važnu stvar u životu jedino i možeš da utičeš upravo ti. Ne mogu ti pomoći ja, samo ti sebi možeš pomoći ali i odmoći ako ne okreneš list.
Hrana mora da se iskontroliše i promeni način ishrane na zdraviji i to jednostavno moramo da shvatimo kao moranje i nemanje izbora. Oni kašasti sokovi koje spominješ i slično...to prosto mora da ide iz tvog živtota. Osim o slatkišima, ja sam bila ovisna i o kokti i više nisam.Jednostavno budi racionalna, zar vredi unositi bezbroj kalorija kroz takvo nešto kad za mnogo manje kalorija možeš da pojedeš odličan ručak i da budeš i sita i zdrava.
Protiv ovisnosti se moraš boriti...slatkiši, testa, pice, gazirana pića i sokovi stvaraju klasičnu zavisnost kao što je slučaj sa bilo kakvom drogom. Loša vest je da je ovaj problem ozbiljan a dobra da je bolest izlečiva. Svaka ovisnost se može potući apstinencijom, kažu da sa petnaest dana npr apstinencije od slatkiša ova ,,bolest,, može da se izleči ALI USLOV BEZ KOJEG SE NE MOŽE JE DA SARAĐUJEŠ I DA TO STVARNO HOĆEŠ A NE DA ,,VARAŠ,, SAMU SEBE, NEGO DA PODRŽAVAŠ PROMENU U SEBI TJ NA SEBI I DA POMAŽEŠ SEBI.
Odabrala si UN dijetu koja je po meni jedna jako zgodna dijeta da posluži kao alatka da te uvede u promenu načina ishrane i odnosa prema hrani, ALI SAMO POD USLOVOM DA STVARNO SARAĐUJEŠ I TO ŽELIŠ jer u protivnom samo varamo sebe i maltretiramo sebe i svoj organizam sa dijetama i onda je zaista tačno ono što kažu da dijete nisu zdrave. Nisu zdrave, ali ako neku dijetu prihvatimo kao alatku da napravimo promenu u ishrani, onda je UN dijeta dobra npr. I, na kraju krajeva zdravija je nego što je to ishrana mnogih ljudi koji nisu ni na kakvoj dijeti a nama pričaju da su nam dijete nezdrave (a oni ne jedu voće, kombinuju svašta sa svačim itd)...
Evo šta ja mislim o tim varijacijama sa izbacivanjem UH dana:
- Ovaj dan nije slučajno tu i ova dijeta gubi zamišljeni smisao ako ti izbaciš u potpunosti neki dan i promeniš osnovni koncept dijete
- Ovaj dan je i te kako zgodan za ljubitelje UH jer ih uvodi u postepeno odvikavanje i promenu odnosa prema UH tako da nema patnje za bilo čim...Ko ne voli slatkiše može da jede slanu UH večeru ili da radi skidanja sa slatkiša namerno uvodi slanu UH večeru povremeno ili često ili uvek ako je na to spreman....
- Ovaj dan TE APSOLUTNO NEĆE UGOJITI, NAPROTIV POSPEŠIĆE TI MRŠANJE GARANTOVANO
- Kada bi neko izradio statistiku nakon koliko dana ljudi prosečno odustanu od dijete i padnu na iskušenju, MOGU DA SE KLADIM DA BI TO BILO 4 DANA. Kod UN postoji UH dan jednom u 4 dana i taman tako nema kriza koje čoveka dovode do odustajanja od dijete za mršavljenje i brzog prelaska na instant yo yo dijetu za debljanje
- V, P i S dani su niskokalorični, dakle tri takva u nizu, metabolizam se usporava, potom dolazi UH dan sa visokokaloričnom večerom i razmrdava metabolizam, podstiče mršavljenje i GARANTUJEM DA NIKOGA OVAJ DAN NIJE UGOJIO pod uslovom da se pridržavao svih pravila dijete. Na UH danu je ručak tanak i koncentracija kalorija je na večeri...(videti CikCak dijetu).
- Ovaj dan i ova večera služe da zadovolje hedonistička čula ljubitelja slatkiša ili pice i daje im osećaj da nisu na dijeti i da zapravo jedu sve – sve vreme UN dijeti ja sam se osećala kako da se potpuno normalno hranim i kada sam je završila nisam sela da se najedem bilo čega JER NIČEG NISAM ŽELJNA
- Naravno, VAŽNO JE ZA SVE VREME DIJETE da radiš na tome da ne sanjaš UH dan kako bi se najela slatkiša nego da slatkiše gledaš kao još jednu vrstu hrane kao što je i meso, mahunarke, voće, ovo ili ono...a ne da patiš za ovim danom i živiš za njega. Uravnotežena ishrana ostalih dana će ti u tome pomoći pod uslovom da stvarno budeš radila na sebi.
- Ja godinama nisam jela hleb ali sam ga sa UN uvela jer sam htela da postupam kao što dijeta predviđa i da ne dolazim u situaciju da kriziram za UH i da dolazim u iskušenja ili bilo kakve probleme
Osim toga i sledeće
- Ne treba da preskačeš obroke, naprotiv, jako su važni redovni obroci i kada nisi gladna...Jedi i voćne užine do ručka da ne bi bila samo na te dve voćke između večere danas i ručka sutra.
- Ne ukidaj UH dan
- Na UH dan slobodno pojedi koliko je dozvoljeno za tu večeru i ništa se ne sekiraj
- Na ovoj dijeti nemoj da preteruješ ni sa kakvom strogoćom tipa pripremanja bez ulja i slično...Hrana treba da bude normalna i ukusna (bez zaprški i majoneza naravno ali to se nikome ne preporučuje...stvarno je suludo da u nekoliko kašika majoneza unesemo kalorije vredne celog dobrog ručka i slično...uvek budi racionalna i tako gledaj stvari...da li je nešto vredno silnih kalorija). Sa UN dijetom možeš da jedeš sasvim normalne, ukusne, domaćinske i lepe obroke.
- Za ručak slobodno jedi propisanu količinu, pa ako si specijalno gladna (pms npr ili ti se nešto ekstra dopada), slobodno i više – VAŽAN JE ODABIR NAMIRNICA I KOMBINOVANJE A NE KOLIČINA, a za večeru ako si nekad ekstra gladna pojedi slobodno i više od ,,pola od ručka,,, mada nećeš biti. Iako nisi gladna, obavezno pojedi večeru, makar umanjenu – ovo je jako važno.
- Meso te neće ugojiti, meso je najmanji problem u ishrani. Kombinacije i razni dodaci su problem. A neće ti naškoditi ni skrobna hrana kada je ne kombinuješ sa čim ne treba.
- Jedi ogromne količine salate, zdravo je i pomaže mršavljenju, a ostaje manje prostora u stomaku za ostalo.
- Za Vitaminski dan nemoj da pomišljaš da treba da budeš na 4 voćke ceo dan nego slobodno jedi voće i neutralno povrće
- Veruj mi i opusti se sa ovom dijetom, radi po pravilima i ne menjaj je na nelogične načine i smršaćeš sigurno OSIM AKO INSISTIRAŠ DA TO BUDE NEKA TVOJA SLOBODNA DIJETA KOJU ĆEŠ TI KREIRATI, to je onda neka druga stvar.
- Važno je da si stvarno odlučila i da počneš jednostavno da se boriš protiv uljeza u ishrani. Ako se desi brljanje, to je normalno, nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Nemoj da padaš u razočarenje pa da dodatno brljaš ili da se kažnjavaš preskakanjem obroka, to te nigde ne vodi.
- Ne opterećuj se vagom i merenjem nego neka ti cilj bude promena a mršanje i lepota će doći kao nagrada.
- Ponovo ono Ružino: AKO NE PROMENIMO SEBE OSTAJE NAM DA MENJAMO DIJETE DO KRAJA ŽIVOTA
- Čitaj dnevnike, u svakom dnevniku ćeš naći nešto korisno i od svakoga možeš mnogo naučiti,...mislim da je to osnovni razlog uspešnosti ovog foruma..
Vidimo se!
EDIT:
IvaCha, izvini preskočih te,...upetljah se u ovaj dugometražni roman...