Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Krećem i ja

od dudank » pre 8 godine

Objasni im da nije kinesko, nego su recepti naših baba i prababa, samo što nisu to zvale đumbir, nego đinđiber, zenđebil, isiot... :) Ali on u slatkišu uopšte ne bude ljut, samo da specifičan miris i ukus. Mislim da se u paprenjake dodavalo još nešto ljuto (nemam onaj original starinski recept, ne znam tačno).

Mada sutlijaš super ide i sa ljutkastim... ja sam volela (nekad davno) da ubacim mleveni piment (najkvirc), i to u dobrim količinama, pa stvarno bude ljutkast.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

... a i svejedno nećeš đumbir da dodaješ jelu kao krompire nego malecke količine. Ne zaboravi da postoji maksimalna dnevna doza.... :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • oliveras
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od oliveras » pre 8 godine

Leonida super izgledas na slici :mahalo:
    Slika
    12.07.2013-04.2015 pocetak 97.7 kg. kraj 80 kg.
    UN 29.11.2015-27.02.2016 pocetak 86.6 kg. kraj 79.5 kg.
    07.05.2016 pocetak 78.5 kg.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Kad smo kod začina ... uhvatih prijatelja Kineza da vidim koje on začine stavlja u meso ... naravno on nema pojma kako se začini zovu na našem jeziku (inače odlično priča srpski), ja kupim onu njihovu mešavinu 7 vrsta začina i ne razmišljam previše šta je sve tu natrpano, ali eto ... sad mi je palo na pamet. On mi pokaza i cimet! Pa ja cimet stavljam u kolače, objašnjavam mu. Na to se on zgrane, kako u slatko ... cimet je začin za meso :D ... različite kulture, različite navike, ali moram da priznam da cimet daje lep ukus mesu.
    Ovih dana je došao na meni kiseli kupus, pa mi je palo na pamet jedno staro mađarsko jelo koje se može primeniti na našu dijetu, a vrlo je ukusno ... pa ću napisati recept.

Sekelj gulaš
    Recepata ima raznih, kao što svako ima svoj način za kuvanje sarme, tako svako ima svoj recept za ovaj gulaš ... ja ću napisati kako se meni sviđa ... ali sve su to varijante na istu temu.
    Prodistati pola kg luka na 1/2 kašike masti, dodati 100 gr iseckane slanine ili šunke ili domaće kobasice ili malo dimljenih rebara, sve u svemu nešto dimljeno i još malo propržiti (u slučaju da koristite slaninu luk se može dinstati na proprženim komadićima slanine),dodati 1 kg mesa sečenog na kockice (može svinjetina, govedina, ja sam sad pravila sa ćuretinom što nije predviđeno u originalu) dinstati još malo , onda dodati 1 kg rendanog kiselog kupusa, aleve paprike i bibera po ukusu, lovorov list .... neko doda i 2-3 čena belog luka iseckanog i proprženog - ovo naravno u startu, sa lukom i slaninom) i dinstati dok meso skroz ne omekša, kao i za svaki gulaš. Na samom kraju dodati 2 dcl pavlake umućene i razmućene u malo vode i vratiti jelo na riglu samo da još jednom proključa.
    Jelo je zaista ukusno, pa eto još jedna ideja za konzumiranje kiselog kupusa ... naravno, ovo je količina za celu gladnu familiju ... sito je pa ostane i za sutra.
    Poslednja izmena od leonida u 25 Oct 2016, 13:17, izmenjeno 2 puta ukupno.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

Pa ti si onda propustila sjajnu stvar. :D Ja oduvek stavljam cimet u špagete bolonjeze i u još poneke kombinacije s govedinom (zbog nečeg mi se ne gađa sa svinjetinom), ali špageti su mi svetogrđe bez cimeta.

Nikad nisam probala sekelji gulaš, baš bih mogla da ga overim kad mi bude stigla prva tura kupusa. :26:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Osim što je upotrebljiv za štošta, cimet je i zdrav i koristan za mnoge aspekte.
    Međutim, običan cimet (koji se prodaje u bilo kojoj radnji u kesicama npr ili u tzv prodavnicama zdrave hrane) je cimet sa kojim se treba ograničiti na malecku količinu dnevno. Zato treba kupovati cejlonski cimet. On je znatno skuplji ali bar znamo da je lekovit a da nema nus pojave kao ovaj drugi (potencijalna toksičnost za jetru ako se premaši preporučena doza). Inače, cimet u marinadama je odličan izbor...
    :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • MamaBety
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 8 godine

od MamaBety » pre 8 godine

Evo mene i na tvojoj temi, eto svrljam po forumu! :)
    Citam malo od pocetka i nekoliko strana do kraja.....skontala sam da si skinula 30kg!! Divim ti se! Ne znam kako si pre izgledala, ali nikada, nikada vise ne dozvoli da vratis kilograme....prelepa si sada, ovako!!
    Ima stosta jos lepog i korisnog ovde da se procita, dolazicu redovno na temu....
    sto se tice cimeta, da dodam i ja nesto. Ja ga stavljam i u grcku musaku, obicnu musaku sa krompirom, cak ga stavljam u kuvani paradajz...onaj sto spremam za zimu. Odlican smek mu daje. :wink: stavljam ga ponekad u kafu, caj, kakao, toplu cokoladu...u marinade za junetinu....jednostavno ga obozavam! Donosim ga uvek iz inostranstva, bas taj cejlonski sto kaze Debeliccka, mnogo je bolji.
    A o ginku moram jos da procitam sta ste pisale. Imam to drvce, posadila sam ga pre tri godine, malo je jos uvek.....Znam da je caj od njega dobar za memoriju..... 8)
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Evo da ponovim i ovde "čovek se uči dok je živ".
    Zapamćen recept leonida, hvala i savet u vezi cimeta, iskreno nisam nikada proveravala zašto se pominje cejlonski kao bolji a ne ovaj nama dostupan ali ću ga brže bolje nabaviti.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Luna niko nije ništa znao dok nije saznao... :neznalica:
    U vezi sa tim cimetom... ja sam nekad pre, možda kad sam tek došla na forum, nešto upravo o cimetu pametovala i pričala kako ga koristim za ovo i ono (između ostalog i kao jedan od dodataka svakodnevnom jogurtu uz neko semenje i začine) pa kako je dobar za ovo i ono i bla bla... a nisam dotad nikad obraćala pažnju niti saznala da postoji razlika između ta dva cimeta. Upravo mi je tada neko skrenuo pažnju na razliku između cejlonskog i ovog drugog (ovog koji nam se uglavnom nudi i koji je jeftin a pogotovo na meru). Mislim da je to bila Duda... :)
    Ali u svakom slučaju, ovaj ,,obični,, nije bezazlen i malecka kašičica (pleonazam, znam) je maksimum za dan, dok je cejlonski prava stvar i ono što treba da kupujemo ako želimo da koristimo njegova svojstva i blagodeti.
    Slika

• leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Moram proveriti da li cejlonskog ima u prodavnicama zdrave hrane ... vidim da se može naručiti preko net-a ... i da, puno je skuplji od ovog običnog ...
    Ni ja nisam znala da razlika postoji ... prosto se spominje cimet kao lekovot na sve strane, nisam mislila da razlika postoji.
    Mada ... svakako ne konzumiram više od kašičice na dan :D , u svakom slučaju, bolje je unositi u sebe nešto zdravo nego nešto samo radi ukusa, a u količinama u kojima nije štetno.
    Ja inače ovih dana malo zabušavam sa ishranom ... mesila sam neke silne kolače ... pa se naravno i konzumiralo, sad moram da se upristojim da ne bi sav trud otišao do vraga zbog glupe alavosti :D - čisto da ne mislite da je iko ovde bezgrešan, čak štaviše - dopustim sebi tako po koji dan, pa se vratim u normalan kolosek.

• Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Ovo i ja planiram kada dođem do normalne kilaže jer onda stvarno možeš da se opustiš u tom smislu da ponekad pojedeš nešto bez razmišljanja, dok smo u procesu to ne ide baš tako.
    Ono što sam ja primetila je da za ovih par meseci kako sam se vratila na tu staru ishranu i nisam pazila šta jedem, nisam nabacila mnogo kilograma ALI isto tako sada mnogo teže skidam taj mali višak nego pre.
    Međutim ipak je ostalo nešto u mojoj glavi jer bez obzira što nisam pazila, ipak nisam unosila mnoge namirnice kao pre.Tako da, malo po malo ovo postaje navika a ne samo proces koji kratko traje.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Da ... i ispravna i neispravna ishrana lako pređu u naviku.
    Jako je teško, zapravo skoro nemoguće ugojiti se ako pretežno jedeš ispravno, a tu i tamo sebi priuštiš neki kolać, tortu, pogačice sa čvarcima :D (ovo poslednje volim više od svih kolača i torti na svetu). Problem je kad se ta nepravilna ishrana produži na puno dana.

Luna, savršeno si u pravu da smo mi već stekle neke pravilne navike i promenile ukus, zapravo otkrile čitavo bogatstvo novih ukusa u kojima uživamo, a uz to su u pitanju zdrave i ne preterano kalorične namirnice.

Pošto sad volimo sasvim drugu hranu i više ne uživamo u svakakvom smeću ... naravno da je puuuno teže da se ugojimo (pre neki dan sam posle dugog perioda probala Mars čokoladicu i zaključila da je totalno neukusna, za razliku od pravih čokolada koje i dalje volim, ali zaista ne mogu i da hoću da pojedem neku nenormalnu količinu ... retko, kad mi se baš jede uzmem jednu štanglu kvalitetne čokolade i savršeno sam srećna i zadovoljna - to je ono ponekad, jednom u 5-7 dana kad odlučim da jedem slatko, a mrzi me da nešto mesim).

• Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 8 godine

Ovo i ja planiram kada dođem do normalne kilaže...
    Sa tvojim trenutnim BMI od 24.4 necu vise da cujem ovako nesto! :bic: :bic: :bic:

Samo jos treba da odes u drugu krajnost - anoreksiju. :)
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Joj Kufi to je gornja granica, a ja sam bas niska, ima tu jos da se radi. Znaju duda i helen na sta mislim :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 8 godine

I te kako znam. Da me je Kufi video sa 24,4, šutnuo bi me misleći da je fudbal. :010: Da me nije sramota, postavila bih kod sebe u dnevnik.

Malo smo se raspričali kod Leonide. :mahalo:
Odgovori 1289 postova