Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Krećem i ja

od narcisa » pre 9 godine

Bravo za dobar uticaj. Pogotovo što ti ljudi neće ići na dijete nego samo voditi računa o ishrani i kretanju. Jelovnik nije u tvom stilu, pa je vjerovatno to izazvalo glad, a i podsvjesno gledanje u torte i hranu kod ostalih ljudi. Danas je novi dan i biće bolje :mahalo: (plus mlad je mjesec pa su idealni uslovi za minus)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

sreda:
    doručak: ovs. kaša, ukus lešnik
    užina: mandarina
    ručak: grašak od prekjuče - 1 tanjir, 2 tonusa, karfiol iz turšije 150 gr
    večera: 2 tonusa, 40 gr fete, 50 gr ajvara
    užina: bonžita (pravila domaću varijantu, bez masnoće, samo med, belanca i svakakvo zrnevlje), čaj sa kašičicom meda
    Ukupno: 1400 kcal

FA: šetnja 3,6 km

Posle one bonžite konačno nisam bila gladna, valjda se organizam uželeo nečeg slatkog, inače nisam nešto luda za slatkišima ... kažu da nekad treba poslušati organizam, on najbolje zna šta nam nedostaje ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Bolesna sam, grip me drži već danima, pa se zato nisam javljala
    četvrtak: 1400 kcal
    petak: 1300 kcal
    subota, nemam pojma šta sam jela - ušla u fazu da mi se nenormalno jelo slatko, definitivno preterala sa bonžitom.
    nedelja, nisam računala, sarma pred slavu kod mojih, mislim da nisam preterala
    ponedeljak, slava, definitivno preterala
    utorak - kreće grip
    utorak, sreda, četvrtak - supe iz kesice, ferveksi, čajevi sa nenormalnim količinama meda, suvi keksići i grickalice u nenormalnim količinama, mandarine i banane ... sve u svemu nisam imala snage da kuvam, bila budna nekih 4 sata dnevno kad sam očito jela, ostalo spavala
    U petak se definitivno konsolidujem, osim kod vežbanje koga definitivno neće biti još neko vreme, pošto me bukvalno boli svaki mišić u telu...
    Petak, subota, nedelja - supice, kuvano meso i povrce, mandarine, banane, mladi sir ... sve u svemu vratila se na režim 1200 kcal.
    Ono što me je iznenadilo nakon ovih 10 bože me sačuvaj dana vaga je pokazala 1 kg manje :neznalica:
    I dalje sam bolesna, mada sam krenula na posao , stvarno ne znam koliko ovo može da drži ...

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Oooo baš mi je krivo zbog gripe. Ja ne ppamtim kad sam bila u takvom stanju, a i ne želim da osvježim memoriju. Govorila sam ti već o tom cak-u i da povremeni povećani unos kalorija može da ti donese više koristi nego štete. Naravno ne stalno, i pokušati bez niza takvih dana. Nadam se da će uskoro to sve biti daleka prošlost. :009:
  • Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 9 godine

Da li ti je sada bolje?
    Bravo za minus. Znaci da ipak sveukupno nisi preterala.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

jelovnici zadnjih dana:

petak
    doručak: ovsena kaša, ukus jabuka
    užina: 2 mandarine
    ručak: batak, varivo od kelja i krompira tanjir, 2 parčeta tonusa, 20 gr kobasice
    užina: mandarina
    večera: pečena bundeva 200 gr
    Ukupno: 1168 kcal + Ferveks (i on ima nešto kalorija, koliko ... nemam pojma)

subota
    doručak: ovsene pahuljice 50 gr kuvane sa jabukom od 100 gr i kašičicom meda
    užina: parče tonusa sa 1 kašičicom meda
    ručak: supa tanjir, kuvana šargarepa 150 gr, kuvana ćureća krila (bez kožice) 100 gr, tonus parče, 1 banana
    užina: jabuka 100 gr
    večera: jogurt + kašika ječmenih pahuljica+2 kašike mekinja, bundeva 200 gr
    Ukupno: 1180 kcal + Ferveks

nedelja
    doručak: ovsena kaša, ukus lešnik
    užina: banana 100 gr
    ručak: supa tanjir, varivo od šargarepe 1/2 tanjira, kuvana ćureća krila (bez kožice) 170 gr, tonus 2 parčeta
    užina: banana 100 gr
    večera: sir mladi posni 125 gr, 1 parče tonus
    Ukupno: 1200 kcal

ponedeljak
    doručak: ovsena kaša, ukus malina
    ručak: supa 2 tanjira, belo meso sa roštilja sa prelivom od dinstane džigerice i ajvara, krompir pire 100 gr, pirinač kuvani 50 gr, kupus salata 200 gr
    večera: feta sir 50 gr, 2 parčeta tonusa
    Ukupno: 1330 kcal

Od vežbanja još uvek ništa, samo se bojim da kad krenem neću imati kondicije kao što sam imala, ali još uvek sam sva slomljena - dođem kući i odspavam popodne, pa onda uveče kao nešto malo funkcionišem, ali .... bez energije da nešto konkretno uradim u kući, a ne još i da vežbam ...

Pink, bolje mi je, ali još uvek mi nije dobro, prosto jedan od onih virusa koji se vuče bar 2 nedelje ... ali šta je tu je. Pijem nenormalne količine čaja, ne upisujem u jelovnik jer ga pijem bez šećera i meda, najčešće pravi zeleni čaj ... puno tople tečnosti mi baš pomaže ...

• Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 9 godine

Lepo se hranis, i raznovrsno, a to je najvaznije. Kada ozdravis, vezbaces. Ici ce malo sporije u pocetku, ali mora tako.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Ti si opet mijenjala tiker... pa bravo (ako nisam izlapila). Jelovnici su ti super, a kondicija će posustati, ali zdravlje je na prvom mjestu. Mnogo brže ćeš da je vratiš, nego što si je sticala, samo nemoj odma prvi dan da se zaletiš na minutažu na kojoj si bila. :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

utorak:
    doručak: ovs. kaša lešnik
    ručak: skuša u paradajzu 115 gr, 3 parčeta tonusa, 200 gr paprike, 40 gr gaude (nije mi se kuvalo)
    večera: tonus, 55 gr fete, 30 gr kulena
    Ukupno: 1250 kcal

Danas se uspavala, žurila na posao i zaboravim doručak ... videću šta ću smućkati

Dužna sam objašnjenje ua taj moj jednolični doručak. To mi je nekako najzgodnije. Pravila bih ja svašta da sam kući, a ovako ... na poslu ... prelijem sa malo tople vode i imam doručak koji me zasiti i drži do narednog obroka ...
    Beli hleb sam definitivno izbacila jer mi totalno uspori varenje, a ovsena kaša i integralne žitarice mi, kako mi se čini, povoljno deluju na varenje.

narcisa, nažalost, nisam menjala tiker ... nisam ni stajala na vagu ...
    Juče sam mislila da ću moći da vežbam, nešto mi je bilo bolje popodne, smućkala klincima kolače, danas imam varijantu kako da im dostave uz zimske jakne i čizme, koje, naravno, nisu poneli (zadnji vikend nisu dolazili, imaju neke kolokvijume koji nisu oslobađajući, ali su obavezni, nije mi baš najjasniji ovaj bolonjski sistem, na svakom fakultetu drugačije primenjen ...), kao bilo mi bolje, ali posle kolača bila opet mrtva umorna i samo se skljokala u krevet ... izgleda da majčinski instikt deluje ... kad nešto treba uraditi za klince, onda tih par sati nisam ni bolesna ...
    Poslednja izmena od leonida u 25 Nov 2015, 22:45, izmenjeno 1 put ukupno.

• Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Kako se pravi musaka od tikvica, meni uvek bude previše...tečna? I ta božanstvena bonžita? Kako u takvim jelima izmeriš kalorije? Ajoj kako ti imaš lepu kilažu :oops: :013:
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 9 godine

Jedna je mama :ljubav2:
    I mene zanima za bonzitu, ali nisam smela da pitam kada si rekla da je neodoljiva. Plasim se svidece mi se :005:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Musaku od tikvica sam prekopirala od jedne prijateljice - meni i ćeri se jako sviđa, muški članovi porodice se groze pri samom pogledu na nju ... o ukusima ne vredi raspravljati

Ja imala pri ruci: Tikvice 400 gr, plavi patlidžan 300 gr, crni luk 400 gr (bolje je sa prazilukom, ali nisam imala), pirinač 100 gr, pavlaka 2 kašike (nije obavezno), pirinač 100 gr, maslinovo ulje 1 kašika sve zajedno 750 kcal , znači pola porcije koju sam sebi odvojila 375 kcal.

Luk propržim na 1 kaš. masl. ulja (na 180 stepeni, nikad preko, mislim da je to na običnom šporetu 2/3 snage ringle)
    Plavi patlidžan i tikvice iseći na kolutove, posoliti, ostaviti da malo odstoje da puste vodu.
    Ređati sloj po sloj povrća u posudu u kojoj ćete peći musaku, dobro je ako ima poklopac, kako vam se sviđa - ja počnem i završim sa tikvicama. Preliti pavlakom razmućenom u vodi, dodati vode da ogrezne (u vodu dodati još malo soli zbog pirinča i bibera ko voli, ja vegetu i slične začine ne koristim , ali ko je navikao na taj ukus ...). Staviti u pećnicu na temperaturu od 180 stepeni (zbog masl. ulja, njega ne treba pregrejati) i peći. U principu je gotova kad je pirinač kuvan. Pirinač upije tu tečnost pa ne bude uopšte tečna, ako jeste, peče se još malo bez poklopca dok višak tečnosti ne ispari.

Recept za bonžitu našla negde na internetu - umućena belanca sa medom, i sve što imaš pri ruci - pirinčane pahuljice, ovsene pahuljice, suvo grožđe, ja stavila i ječmene pahuljice sa ukusom cimeta, pa orahe, malo kakao praha ... vadila kašikom na pek papir i sušila na 150 stepeni u pećnici. Ukus je bio super, ali su mi se zalepile za pek papir .... nešto sam pogrešila, što nije smetalo da ih smažemo, samo su se raspadale dok sam ih odlepljivala ... Previše su ukusne i sigurno neću probati opet da ih pravim dok sam na dijeti ...

Kad računam kalorijsku vrednost kuvanih jela, saberem kalorijsku vrednost svih sastojaka, podelim jelo na 1/2 ili 1/4 u zavisnosti od jela, sebi odvojim pripadajuću porciju ... sabiram kalorije dok kuvam i merim namirnice i onda uvek znam koliku količinu jela smem da pojedem. Ako je u pitanju kaloričnije jelo, uzmem manju količinu, a dodam više salate ...

• leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

sreda

obrok 1: (ne mogu ga nazvati doručkom, pošto je bio kad sam došla sa posla mrtva gladna): ovsena kaša, ukus čokolada
    obrok 2: pileće belo sa pečurkama, 2 tonusa (ostalo i za danas)
    obrok 3: 2 jabučice, ukupno oko 200 gr

Ukupno 950 kcal (kako sam doručak preskočila, nije bilo šanse da pojedem više ...)

Juče mi je već bilo bolje, mislim da ću sutra moći da krenem sa vežbanjem ... tako bar planiram ...

• Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Hvala za recepte :)

Drago mi je da si bolje...zakucao grip i na moja vrata, posle bratanca i svih ukucana nije ni mene zaobišao.
    Kod nas muške kad pitaš šta će da jedu, odgovor bude "šta god skuvate, ja ću pojesti" onda majka napravi prelepo varivo od povrća, na kašiku jel' te...tata uzme slaninu iz frižidera :D "kuvano će kasnije", i uglavnom ga i ne jede.. tako da su oni zaista specifični što se povrća tiče :D
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Jedna je majka! :headbang:
    Drago mi je što si bolje. Sad sam tek vidjela onaj minus poslije brljanja, pa mora biti da sam njega vidjela. Tri kaše stavi u torbu i nedaj da te drže gladnu na poslu :009:
Odgovori 1289 postova