Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • garava
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 14 godine

Re: Pitanje u vezi UN dijete

od garava » pre 14 godine

na proteisnki,tako sam i mislila :) hvala :)
  • garava
    Početnik
    Početnik

ja sad za uskrs stvarno nema sanse da ne jedem meso i jaja..mislim ne znam jednostavno ne mogu...

e sad pitanje za sve vas...meni bi tad bio vocni dan..mislila sam da u subotu mi bude vocni (preskocim uh dan) i jedem to za uskrs i onda od ponedeljka samo nastavim sa proteinskim..ili da i u ponedeljak odrzim vocni isto..sta mislite?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od 314pezos » pre 14 godine

Napomena Jedno od pravila pisanja postova na forumu je i da nema pisanja uzastopnih postova u jednom danu. Ako nakon tvog poslednjeg posta niko nije ništa napisao, na tvoj poslednji post klikneš u zavisnosti koji si jezik odabrala za forum na edit ili uredi i dodaš željeni tekst. Ako je nakon tvog poslednjeg posta nastupio novi dan a takođe nema ničijeg posta onda se po pravilu i piše nova poruka.

garava napisao:ja sad za uskrs stvarno nema sanse da ne jedem meso i jaja..mislim ne znam jednostavno ne mogu...

moraćeš ... ili meso ili jaja ... na dijeti si i mora da bude odricanja.
    garava napisao:e sad pitanje za sve vas...meni bi tad bio vocni dan..mislila sam da u subotu mi bude vocni (preskocim uh dan) i jedem to za uskrs i onda od ponedeljka samo nastavim sa proteinskim..ili da i u ponedeljak odrzim vocni isto..sta mislite?

ako ti u nedelju na uskrs pada vitaminski dan u subotu ćeš preskočiti UH dan i održaćeš vitaminski dan i za uskrs ti je proteinski a dalje ti je u ponedeljak skrobni i dalje po redu.
    Slika
    Slika
  • garava
    Početnik
    Početnik

ja se izinjavam nisam znala to za post...hmm onda meso defintivno :)
    hvala na savetu,poslusacu ga :)

ps.citala sam ovde po forumima da ova dijeta nije dobra za o grupu..to me je obeshrabrilo jer sam ja o grupa..molim vas razuverite me :(
  • AlanViBritannia
    Početnik
    Početnik

od AlanViBritannia » pre 14 godine

Ja imam par pitanja. :)

Prvo, ja sam ucenik, tako da 5 i vise sati dnevno provedem u skoli. Kad je prva smena u pitanju, nema problema, medjutim kad je druga smena u pitanju jelovnik mi je mali. Naime, problem je u tome sto kad idem posle podne, ja doruckujem kad ustanem [oko 8-9] i rucam pre skole [12-13].
    Ali u skoli pojedem jednu vocku, obicno jabuku. Sad me zanima da li se to moze jako odraziti na dijetu, jer pise da uzine ne bi smele da postoje izmedju rucka i vecere u danima koji nije Vitaminski?

Takodje, za vitaminski dan, da li je dozvoljeno pravljenje supe? Cista supa od sargarepe i ostalog povrca [persun, celer i slicno], sa dodatkom vegete. Da li je to dozvoljeno? To sam jeo za veceru prosli put, pa ako nije dozvoljeno izbacicu. :)
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

garava napisao:citala sam ovde po forumima da ova dijeta nije dobra za o grupu..to me je obeshrabrilo jer sam ja o grupa..molim vas razuverite me

jedna od meni bliskih osoba za koju jedino znam da je nulta grupa i on je za 2 puna kruga (t.j. punih godinu dana) skinula 36 kg i došla je do svoje idealne linije.

AlanViBritannia napisao:Naime, problem je u tome sto kad idem posle podne, ja doruckujem kad ustanem [oko 8-9] i rucam pre skole [12-13].
    Ali u skoli pojedem jednu vocku, obicno jabuku. Sad me zanima da li se to moze jako odraziti na dijetu, jer pise da uzine ne bi smele da postoje izmedju rucka i vecere u danima koji nije Vitaminski?

Jeste da po pravilu ne bi smelo, ali ipak si školarac i sa bržim metabolizmom od nas matorijih te možeš povremeno konzumirati neku voćku i to po preporuci da je od nekih vodenastijih narandža, mandarina, kivi i slično a trebalo bi i da u torbi imaš i flašicu sa čajem pa da to lepo popiješ a predloženo voće samo za slučaj jače gladi i vremenom će se i ta potreba izgubiti.

AlanViBritannia napisao:Takodje, za vitaminski dan, da li je dozvoljeno pravljenje supe? Cista supa od sargarepe i ostalog povrca [persun, celer i slicno], sa dodatkom vegete. Da li je to dozvoljeno? To sam jeo za veceru prosli put, pa ako nije dozvoljeno izbacicu.

Dozvoljeno je al samo oprezno sa upotrebom slanih materija (so, vegeta i slično) jer je upotreba soli i slanih materija tokom trajanja svih dijeta svedena na minimum.
    Slika
    Slika
  • AlanViBritannia
    Početnik
    Početnik

od AlanViBritannia » pre 14 godine

Hvala puno na brzom odgovoru. :) Potrudicu se da ispostujem dijetu sto doslednije mogu.
  • pache
    Početnik
    Početnik

od pache » pre 14 godine

Zdravo svima. Nisam jos stigla da procitam sve stranice, pa mi nemojte zameriti ako ako ce se slucajno pitanja ponavljati.
    Pocela sam sa UN, evo danas mi je treci dan, ali bih volela da mi malo pojasnite koliko hrane se unosi po obroku.
    Procitala sam da kada je meso ide oko 250gr, a pola od toga za veceru ( ja sam mozda uspela da pojedem oko 150gr, pa me zanima da li je to uredu ili bas moram svih 250gr?).
    Juce mi je bio S dan, nasla sam neki recept na forumu sa integralnim pirincem, pecurkama i kukuruzom, ali opet ne znam koliko kolicinski treba da se jede. Negde sam procitala da ide pun tanjir, i ja sam jedva pojela.
    Danas jedem "picu" sa kecapom i paradajzom, ali nisam stavila pecurke jer ne znam da li sme( isto sam procitala da su one neutralne pa da mogu da se jedu tokom svih dana).
    Sutra je voce i povrce, to mi je jasno. :)

Sve u svemu zanima me kolicina koja se unosi i naravno ako imate da mi date neki savet za uspesan pocetak dijete.
    Javicu se, naravno, sa jos pitanja :D
    Pozdrav svima
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

pache napisao:Procitala sam da kada je meso ide oko 250gr, a pola od toga za veceru ( ja sam mozda uspela da pojedem oko 150gr, pa me zanima da li je to uredu ili bas moram svih 250gr?).

Preporučena je količina 250 gr a to ne znači da moraš pojesti toliko i ako si pojela za ručak 150 gr onda ti je za večeru polovina od ručka t.j. oko 75 gr.

pache napisao:uce mi je bio S dan, nasla sam neki recept na forumu sa integralnim pirincem, pecurkama i kukuruzom, ali opet ne znam koliko kolicinski treba da se jede. Negde sam procitala da ide pun tanjir, i ja sam jedva pojela.

Ista preporuka kao kod proteinskog dana, sa napomenom da ako se u jednom obroku kombinuju više skrobnih namirnica jedna skrobna namirnica treba da bude većinska minimum 3/4 a na drugu ili na kombinaciju ostalih max 1/4 mere. Neki put u zavisnosti od namirnice i 250 gr prelazi veličinu tanjira.

pache napisao:Danas jedem "picu" sa kecapom i paradajzom, ali nisam stavila pecurke jer ne znam da li sme( isto sam procitala da su one neutralne pa da mogu da se jedu tokom svih dana).

Kečap nije zabranjen ali nije ni preporučljiv zbog povišenog sadržaja šećera i preferira se upotreba paradajz pelata ili ukuvanog paradajz soka a mogla si da obogatiš pizzu i sa pečurkama al evo dva recepta za pizzu i za pizza preliv.

Pizza povrtara ili baštanara :D

V1: testo, pelat, origano, na tanke kolutove paradajza, pečurke, paprike babure (zelena ili žuta pa isečeš na dugačke trakice) 2-3 maslinke i na sve to lepo pospeš susamom ... neki put mesto paprike isečem luk na kolutove pa ih razdvojim i tako ih pobacam po pizzi.

V2: testo, pelat, origano, plavi patlidžan i tikvice (prvo napola propržene na teflonu) može malo luka na kolutove i malko barene šargarepe na isečene na trakice ili ako su one jako mlade i tanke možeš i par komada ucelo 2-3 maslinke i na sve to lepo pospeš susamom.

Tips & Tricks:
    Podlogu od testa po obodu koji nije pokriven pelatom premazati četkicom (ili kako su to naše bake radile sa guščijim perom) sa maslinovim uljem tako da se ivica ne prepeče nego dobije fini hrskavi ton dok se gricka.

Mesto kečapa napravite svoj: Uzmite konzervu paradajz pelata, iseckajte 2-3 čena belog luka, dodajte origana, svežeg (ili sušenog bosiljka) dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i sve to sameljite u blenderu ... ukuvajte na laganoj vatri da se zgusne i ohladite u frižideru.

Napomena: sve preporučene količine se odnose na hranu koja je nosioc dana bez dozvoljenih neutralnih priloga i bez salate a količina priloga i salate naravno treba da je umerena t.j. da se ne preteruje ako se štedi na osnovnoj namirnici da se nadoknađuje u prilogu i salati.

I naravno jedna rečenica iz knjige koja je veoma važna a to je: "Nije toliko bitna količina hrane koliko je bitna pravilna kombinacija".
    Slika
    Slika
  • pache
    Početnik
    Početnik

od pache » pre 14 godine

Hvala puno na odgovoru. Da ja ipak pitam nesto za V dan. Da li su uzine samo 1 vocka, a 3 glavna obroka vise vocki ili neka salata, ili kako? (procitala sam jedno 50-ak stranica pa sam se malo izgubila :D ). I da li obroke treba da imamo u priblizno isto vreme, tokom svih dana?
    Takodje, zaboravila sam da naglasim da ja necu drzati dijetu svih 91 dan. Sada trenutno imam 62kg, a cilj mi je nekih 55kg mozda koju manje, mada videcu kako napredujem. Svesna sam da ako ne budem drzala dijetu ceo 1 krug necu postici prave efekte, ali mislim da bi mi 91 dan bilo previse, no, videcemo. Ako prekinem dijetu kada dostignem zeljenu kilazu, da li ce mi se izgubljeni kilogrami vratiti ili ne? Bojim se da se posle ne ugojim jos vise.
    Mislim da sam jos nesto htela da pitam, ali sad ne znam sta :020:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

pache napisao:Da li su uzine

Sve o užinama ćeš pročitati na viewtopic.php?f=1&t=2976

pache napisao:Ako prekinem dijetu kada dostignem zeljenu kilazu, da li ce mi se izgubljeni kilogrami vratiti ili ne?

Kilogrami će se sigurno vratiti samo ako se vratiš starom razmišljanju o ishrani i starom načinu ishrane te bolje pročitaj sledeći tekst na viewtopic.php?f=1&t=2041
    Slika
    Slika
  • pache
    Početnik
    Početnik

od pache » pre 14 godine

Do sada nisam imala problema da mi treba uzina, ali sam ipak pitala da ne pogresim, posto bas zelim da dijetu drzim po pravilima.
    Sto se tice kilograma napomenuli ste mi da pazim da se ne vratim starom razmišljanju o ishrani i starom načinu ishrane, tako da ja moram da vam kazem da i pre dijete nisam imala obilne obroke, nego nepravilne. Retko kada sam doruckovala, rucak mi je bio oko 13h, oko 16-17h bih pojela neku vocku, a veceru bih imala izmedju 18-19h, i to ne svakog dana. Ali moram da priznam da sam poslednje 2-3 nedelje ubacila dorucak (i to uglavnom 1 pogacicu), a vecera bi mi bila mozda izmedju 19-20h.
    Zbog toga mi sada, od kada sam na dijeti, nije nikakav problem da nemam uzine izmedju dorucka i rucka, izmedju rucka i vecere mi je isto ok, ali sam zato sinoc jedva izdrzala i negde oko 22h me je bas uhvatila glad, ali sam naravno izdrzala jer imam cilj.

Jos nesto samo da pitam. Da li ja moram za veceru na UH danu da jedem tortu ili bilo sta slatko ili to mogu da zamenim necim drugim, sto naravno odgovara tom danu i da li onda u tom slucaju treba obrok da bude isti kao i rucak?

Izvinjavam se opsirnim tekstovima, ali moram pitati da ne bih pogresila. Hvala vam puno na brzim i konkretnim odgovorima.
  • pache
    Početnik
    Početnik

od pache » pre 14 godine

Zaboravih da pitam za sutrasnji vocni dorucak. Kupila sam ananas u konzervi, posto sam cini mi se procitala da i to dolazi u obzir da se jede, samo me zanima kolicina :)
  • garava
    Početnik
    Početnik

opet ja :) danas mi je bio vitaminski dan jela sam povrce i voce..posle tpoisla na trening i stvarno sam bila iscrpljena..popila sam vocni jogurt...jel sam puno pogresila..? :/
  • BlackMaja
    Amater
    Amater

od BlackMaja » pre 14 godine

na zalost, znas da jesi...
    u sustini ti mozes jesti na svaka dva sata... slobodno se pocasti punom cinijom salate, vockicama, a dozvoljeno je i konzumiranje kostunavog voca, badem, lesnik, kikiriki.. tako da mozes uvek grickati... samo je bitno da znas da je dozvoljena merka 100gr, raspodeljeno u 3 obroka :wink:
    Slika
Odgovori 4679 postova