Ja bih vam savetovala da u početku držanja dijete malo usporite a ne da povećavate aktivnost da ne biste previše opteretili telo.
Tačno je da je ova dijeta hipoproteinska, morate unositi bar 0.8 g proteina po kg tel.mase (optimalno oko 1g), stim što se kod redukcionih dijeta proteini obično još dodatno povećavaju a ne smanjuju. U svakom slučaju 40g proteina je malo (ima malo proteina i u žitaricama). Ova dijeta nema dovoljno ni vitamina ni minerala (Ca, B komplex, Fe, A vit).
Kakav je to protein za večeru koji vam je dala?
Ti aparati su uglavnom tačni, vi ste prvo gubili vodu-to je uvek tako, ali je očito i da ste izgubili mišićne mase što nije dobro odnosno to je tipična greška kod dijeta sa malom energijom da se umesto sala gube proteini. Salo se kod takvih dijeta "zaključa" unutar ćelija i ne gubi a odlazi voda i mišićna masa (vi tako smršate ali po jako visokoj ceni). To je ono što ja pokušavam da objasnim ljudima i drago mi je da ste postavili ovo pitanje-a to je da ne drže dijete sa malom energijom kao i one koje su nutritivno neadekvatne jer posledice mogu biti katastrofalne!
Drago mi je da i među pacijentima ima onih koji su se potrudili da malo razmišljaju o vrsti dijete koju drže, da žele da se o istoj informišu i da im nisu važni samo rezultati već i način na koji se do njih dolazi.
Savet:promenite dijetu-ova nije najbolja.
Lela, za svaku cigaretu koju popušite uzmite još 10mg C vitamina na onih 250mg. Od preparata možete kalivitine sve da uzmete-dobri su, ali imaju A vitamin u sasatvu. Oni koji nemaju su uglavnom šumeći multivitamini.
Brankaa, naravno da ne valja detetu zabraniti da proba Koka Kolu i davati mu da na žurku nosi zdrave sokove. Znam neke koji se hvale time da je nikada nisu probali a odrasli su ljudi. To je najblaže rečeno preterano i mnogo više nezdravo nego Koka Kola. Suština pravilne ishrane nije u tome već da takve stvari ne postanu deo svakodnevnog jelovnika. Ali za rođendane i proslave je sasvim ok počastiti se nečim "nezdravim".
Naravno da se namirnice na selu prskaju ali je ipak moguće ko ima baštu da malo povede računa da ne mora baš 12 puta da prska jabuke (koliko čujem da stručnjaci za primenu tih pesticida preporučuju)-dovoljno je i 2 puta, da vodi računa o karenci.....za nas iz grada ostaje samo da se nadamo da proizvođači to rade

Ali opet kažem nije suština pravilne ishrane, da pazimo na svaki mikrogram pesticida, šećera, mesa, alkohola koji unesemo (onda bi trebalo da nosimo maske čim kročimo na ulicu jer ako i zbegnemo otrove iz hrane ubiće nas "svež" vazduh sa ulice) već je je poenta u umerenosti i zdravom odnosu prema hrani.