Rea Bi, pročitah Tanjušinu dijetu, dobra je, ali malo uopštena. Zato bih rekla da je ona nju malo pogrešno shvatila jer unosi premalo kalorija. Nikako ne bi smela da unosi samo 1200 cal dnevno duže vreme.
Ovo iz iskustva pričam-kada sam dnevno unosila 1600cal imala sam 48 kg (by the way sada imam 52 kg i unosim oko 2000 cal/dan)-pa vi vidite da li je 1200 cal dovoljno za normalno funkcionisanje na duže staze. Koliko sam ja shvatila ona se tako duže vremena hrani a to nije dobro, plus što je takva dijeta jako redukciona u vitaminima i mineralima.
Mirela, nisam pitala kakva vam je bila krvna slika tokom trudnoće i posle nje?
Inače vašem suprugu ne mogu napraviti dijetu bez sl.podataka: visine, težine, vrste fizičke aktivnosti.
Za vas dvoje preko foruma mogu predložiti neke smernice za ishranu, dijetu vam ne mogu pisati jer ona ima od 4 do 10 kucanih strana. Ako želite dijetu javite mi se na mejl.
Inače prošlo je dosta vremena od porođaja pa bi bilo vreme da se vaš "trudnički stomak" skine. Mogli biste smršati do 62-3 kg jer je to idealan BMI i zato ste se sa tom kilažom najbolje osećali.
Moj "lični" savet, nikako stručan jer nisam ginekolog i verovatno bi me većina ginekologa linčovala (mada ja stojim iza svog stava) je da ne pijete kontraceptivne pilule-njima ništa pametno ne dobijate, a mogu potencijalno da goje (naravno svi se lekari kunu da to nije tačno). Nađite drugi način kontracepcije jer po meni "brljati po hormonima" je najmanje pametna stvar koju čovek može sebi da napravi iz čiste "komocije". Ovaj moj savet se odnosi na slučaj da pre nego što ste počeli da ih uzimate niste imali hormonskih problema, jer u takvim slučajevima zaista mogu pomoći.
To što ste prestali sa pušenjem je pametna stvar bez obzira što je rezultiralo povećanjem kilograma.
Inače izbacite slatkiše-jedite ih samo jednom nedeljno, masti životinskog porekla, voće jedite do 200g dnevno, hleb pretežno crni i do 4 kriške dnevno, povećajte unos povrća u bilo kom obliku. Ne pohujte, ne pržite, ne zapržavajte. Hranu jedite presnu kad god može, ostalo kuvajte, barite ili dinstajte eventualno pecite bez ili sa malo ulja u rerni, dry cooker-u isl.
Nastavite sa fizičkom aktivnošću.
Tigrice, kukuruzno brašno možete jesti naravno umereno. Ko vam je preporučio dijetu sa 1500-1800 cal?
To nije loše ali za nekoga ko ima manje kilograma nego vi. Sa BMI od 37, to je premalo, odnosno može neko vreme ali ne stalno.....Ja gore napisah da sam sa tim kalorijskim unosom imala 48 kg......i da se vi toga držite verovatno bi ste se stesali očas posla.
Naravno vama pravi problem štitna žlezda i bez tih rezultata ovako "na slepo" se ne usuđujem da kažem ništa više. Takođe morate videti i to u vezi insulinske rezistencije jer to može jako uticati.
Inače vam ne bih preporučila zahtevne vežbe u teretani-to nije dobro dok ne smanjite BMI bar do 30. Možete praktikovati samo lakše vežbe ali to mora biti redovno. Isto se odnosi na "napade slatkiša"-
izbacite sve slatkiše iz kuće,-šećer izaziva zavisnost (ovo mislim ozbiljno) onda kad nema ništa ispred očiju neće biti ni u stomaku, ne kupujte ih! U dane PMS-a uzmite neko voće, napravite voćnu salatu, uzmite složene ugljene hidrate (kuvano žito sa šlagom npr, ali ne šećerite)
Kad oslabite , jetra će se očistiti a i problem sa šećerom će nestati.
Ako vam treba još objašnjenja javite se.