Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od Debeliccka » pre 11 godine

Dudo, dobro je ako je tako....
    U stvari, ja sam mislila više generalno...(a ako je ovo kako ti kažeš, onda mogu samo da se nadam takvoj svesti i na druge teme, mada sam malo skeptik)...mislila sam na razne naše životne i društvene teme....Mnogo nam ispiraju mozak i lažu, mnogo spinuju, mnogo manipulišu...U stvari, sve na ovom svetu je u rukama velikih kompanija (multinac.kor.) i dakle bazira se na profitu, i kako onda uopšte očekivati da je išta za naše dobro i da je išta od serviranog tačno....Ali, na prvom mestu, greška je moja da donosim ovu temu na forum i u tvoj dnevnik, jer ne samo da je ipak off topic nego nemam pravo da mračim, te se stoga izvinjavam....

A za tvoj hleb...pa u stvari sam i mislila na tvoju alergiju / netoleranciju šta god i to što si i pre pisala o podbulosti i slično ( a ne na čiste kalorije)...jer zaista ti se sve vreme divim kako hleb gotovo ne jedeš, mada sam shvatila šta je razlog (jer da ga nema verovatno bi i kod tebe bilo ,,po zakonitostima hedonizma,, )...ali eto napisah ,,kalorije,, u onom svom ,,literalnom,, (ne)delu... bilo mi malo neobično da ti je hleb redovan na meniju...
    Volim ja da gledam tvoje jelovnike, pa kad se još pojavljuju i čorbice i tako...pa kad vidim one tvoje teorije u praksi, ne ovo sa ovim ne ono sa onim, ovo zbog toga ono zbog onoga....
    Jao upetljah se objašnjavajući.....
    Pardon za moju konfuziju....
    Još nešto, tvoja osetljivost na UH tj skrob me je inspirisala da zaključim da smo mi svi osetljivi na to u nekoj meri...i da je to vrlo koristan zaključak....
    Ja sam npr, neko vreme u prošlosti (pre faze kada sam se istorijski ugojila) bila na nekoj svojoj slobodnoj ishrani gde je hleb bio na meniju npr jednom nedeljno maksimalno (prosto je organizam tražio tako, ne češće), gde sam jela skoro sve ostalo uglavnom ...slaninu, suvo meso....ručkove kad ima skuvano....(samo bez nekih posebno nezdravih stvari) i gde sam jela i slatkiše u normalnoj količini (to je bilo pre nego što sam postala ovisnik u nekom periodu života kada sam se potpuno poremetila pod uticajem raznih faktora).....Imala sam više kg nego sad ali sam bila sasvim sasvim ok, potpuno ravnog stomaka i sve to....Sva garderoba mi je sasvim OK stajala i niko mi nije rekao da imam višak.To je po meni dokaz da definitivno nije bitan broj kalorija nego iz čega one potiču....

Uf, ovo kad bi se tarifiralo, baš bi me koštalo na ovoj skupoći....mislim ovako dugačak post na tvojoj teritoriji.....Evo opet nudim reklamni prostor za šta hoćeš, da se iskupim...Napisaću u dnevniku: ovde je mogla stajati vaša reklama (Dudina)!
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Sad sam u toj materiji o hlebu (ironija - ne pamtim kad sam ovoliko hleba pojela kao sad dok čitam o štetnosti pšenice :17: ), pa mi se zgodno nadovezuje na priču o nasedanju na propagantdu - na stranu podaci raznih istraživanja, sistemi izvlačenja zaključaka (nekad i sumnjivi), ali recimo, crno na belo, bez ikakvih teorija zavere, može da se pročita kako su zdravstvene organizacije u SAD osamdesetih plasirale priču o zdravim žitaricama (i usput pretvorile Amerikance u jednu od najdebljih nacija, ali to je druga tema) i satanizovale namirnice poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Na drugim mestima sam svojevremeno našla zanimljive podatke o jednoj davnoj kampanji ubeđivanja Amerikanaca da jedu iznutrice, gde je za neke dve godine, ako dobro pamtim, izvršen korenit preokret u navikama stanovništva samo zahvaljujući dobro smišljenom plasmanu podataka... pa se setimo priče o soji, o margarinu, itd... i ako pogledamo koliko su takve priče prošle kod nas (pa i u dobrom delu Evrope), vidimo da ništa od toga nije prošlo u nekoj značajnijoj razmeri, sem nesrećnog margarina koji je zbog cene postao sirotinjski buter, ali ne znam nikog ko ne bi radije namazao buter na hleb. (I ne računam što nam na kvarno uturaju soju u razne proizvode, ali retko ko će je svesno kupiti, prosto nije ušla u naše svakodnevne jelovnike.) Naše navike teže se menjaju, nepoverljivi smo (što i nije uvek dobro, da se razumemo, ali nekad i jeste), i ja se prilično uzdam u taj naš zdrav razum, pa i inat.

I opet o hlebu, ali sad o meni i hlebu... danas je reakcija prešla kritičnu granicu, baš sam dosta naduvena u licu, i tu stavljam tačku. Činjenica je da sam na ovaj hleb reagovala slabije jer je prošao doooobar proces fermentacije (i bio je od belog brašna, koje mi najmanje smeta), tako da će se ovaj proces ponavljati povremeno, ali zasad tačka, idemo na detoks. :)

D: sir, salata
    R: sir, povrćna čorbica
    U: neka voćka
    V1: sote od svinjskog filea i maslina, salata
    V2: ??? (razmišljam o korpicama od jaja, ali nek ostane podložno promeni)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Ne mogu da verujem da od srede nisam pisala... ovako: u četvrtak sam brljala s namirnicama, mada ne i sa kalorijama (napravila od ostataka hleba fantastično nešto... na pola puta između popare i bred-sosa... to mi je opet bilo umesto mesa... a večera je bila pivo i kikiriki), pa sam juče raspalila po "detoksu" - meso, mleko, mandarine, mamin dijetalni ajvar (stvarno pravi sjajnu dijetalnu verziju), i čitavog dana grickanje salate, koju beležim ovde pošto još ima zelenog paradajza na pijacama i nije kasno da se ostavi (planiram da sutra ili preksutra ostavim još jednu turu - otkrovenje). Danas je dan izlaska, pa preko dana idem lagano - samo mandarine i ta salata, i pred polazak neki zalogaj nečeg mesnog... a uveče subotnja večera, tj. pivo i kikiriki.

Ovu zimnicu sam maznula s nekog ruskog sajta, reč je o gruzinskom receptu, i pravi se začas, jedino što zahteva povremenu kontrolu posle toga:

- zeleni paradajz (sitniji) raspolovi se, ali ne do kraja, tj. da polovine ostanu "vezane" tamo gde je bila drška. Odvojeno se isecka (može u blenderu) dosta belog luka, nekoliko zelenih feferona i mnooogo zeleniša (peršunov i celerov list, mirođija ko voli, list korijandra... ko šta ima) i pomeša se sa solju (da bude baš slanije). Svaki paradajzić se iznutra namaže solju i ubaci se po kašičica tog zeleniša i luka. Paradajzići se naređaju rasečenim delom naviše u neku kanticu ili teglu, to se poklopi tacnom i ostavi se da stoji na prohladnom i mračnom mestu... oni puste svoj sok i po pravilu ne bi trebalo da se dodaje presolac, ali pošto može da se desi da ne puste dovoljno soka, potrebno je povremeno im promeniti mesto (tj. da sad gornji budu dole u presolcu koji se napravio). Za desetak dana su gotovi i fantastični!!!!!!!!

Zbog tog manjka presolca, planiram da probam i varijantu sa sečenjem unakrst (na četiri dela), a i jednu turu s paradajzom skroz isečenim na četvrtine, pa bih stavljala red paradajza - red zeleniša s lukom, feferonama i solju.

Ta lepota izgleda ovako (a ukus ne može da se opiše):

I to je to od mene za danas. :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Dudo, paradajz je sigurno dobar, ali nije moje povrće...
    Nego....napisala sam ti omanji roman kod mene u dnevniku, pa ako budeš išla na taj kraj (treći dnevnik levo, pa skreneš desno) ti svrati.....
    U svakom slučaju, hvala ti, pobuđuješ ipak skrivenu domaćicu u meni: čekam recept za paštetu od džigerice (ovaj put stvarno)! :wink: A i salata te asocirala na mene! Ti si me prva prozvala Mršavićkom.....Pa šta još da ti kažem.....
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Cirkončić » pre 11 godine

Dudo! :31:
  • moravka
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od moravka » pre 11 godine

Gde si se sakrila? Navikla sam da te citam svako vece! I sta ces ti na drugoj stranici? Vec 4 dana te nema....
    Nadam se da si dobro! :AA11:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, dopuna recepta - ubacila sam sad poslednji put (pre tri dana) u dinstanje umesto šargarepe crvenu veliku papriku (jer sam ostala bez šargarepe), a umesto želatina mesnatu barenu slaninu (zaboravili da kupimo i to :) ), i bila je... ne želiš da znaš kakva je bila! (Pojedena za dva dana, uglavnom od strane mua. :) )

Cirkončiću, vidim da si rešila da pišeš dnevnik, samo napred! :013:

Moravče, nemam mnogo šta pametno da napišem... a posao ubi (mnogo posla, i neki put mnogo izlišnog posla, ali mora i to da se obavi), stvarno glavu ne dižem. Kriza nas i dalje drma opasno, a veliko dete je četvrta godina i planiramo da ga guramo dalje jer je sjajan student... i ne znamo odakle ćemo, ali moramo... i sad sam baš rekla nešto novo. :D

Da skratim, ovih dana ne pišem između ostalog i što začudo jedem savršeno disciplinovano, iznebuha me uhvatilo (konačno). Jedino ne poštujem satnicu - znači, odredim sebi čega ću otprilike koliko pojesti i to jedem kad mi se jede, ne gledam da li je doručak, užina, večera... ali su namirnice u savršenim količinama, oko kilogram povrća svakog dana, 200-300 g sira, mleko koliko mi se pije, meso dok se ne najedem, malo voća (npr. 2-3 mandarine ili 2 jabuke), s nogu drmnem nekoliko gutljaja piva uveče (ali bukvalno nekoliko gutljaja), i težina je krenula naniže. I imam pet puta više energije, samo nek podrži ovako! :)
  • moravka
    Amater
    Amater

od moravka » pre 11 godine

Dudo ti uvek imas nesto pametno da pises!
    A za dete mogu samo da cestitam i da kazem da nisam nimalo iznenadjena! Kruska ne pada ispod jabuke...osim ako je na nizbrdica pa se skotrlja! :16:
    Od pametnih roditelja i dete pametno! Potpuno te razumem....savesni roditelji su spremni sve da ucine za bolju buducnost svoje dece!
    Sto se rane tice....sta ucenik da kaze ucitelju? :020:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Lepo, lepo.....:-) sve sasvim dobro....
    Samo da još nije te krize...inače sasvim lepo stanje stvari i drago mi je zbog toga!
    Slika

• AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Kod tebe vidim lepe vesti što se tiće velikog deteta, a o ishrani znam da ne treba da komentarišem! Ja ne smem zelenu hranu uglavnom da se ne ponavljam, a to je baš problem!
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Cirkončić » pre 11 godine

Baš volim što ti je krenulo! :013: U pravu si, rešila sam da pišem dnevnik i nadam se da ću biti disciplinovanija. :) Da znaš da sam i ja juče pila pivo, tražilo mi se, ali nsiam mnogo. Međutim i danas mi se nešto pije, čak i više nego juče, ali nisam uzela, možda ću kasnije. U to ime! :pivo: :wink:
  • Maggie Kaye
    Početnik
    Početnik

od Maggie Kaye » pre 11 godine

Poljubac za najdražu enciklopediju. :009:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Moravka, moramo da ih guramo, nego kako! :) Najbitnije je postaviti ih na svoje noge, to je najveće ulaganje koje postoji!

Mršo - gde je student, tu je i kriza. :16:

Anči, mnogo se radujem što si tu i što si svratila i do mene :skakutalo: , ubiće me Giga zbog ovolikih smajlija, ali moram kad se radujem!!! (Sad bih ja ovde naređala još 5-6, ali ne smem, Gile krenuo u kontrolu.)

Cirkončiću i Megi, vama ću ovako u paketu :31: . Nisam sinoć bila dobra, pila sam i ja pivo ("društveno veče"), i to u velikim količinama, zato se danas častim čorbom. Trebalo je da mi brlj-veče bude večeras, ali smo promenili raspored. Taman usput da upišem kako mi izgleda dan:

D: mandarina
    R: tanjir gulaš-čorbe
    U: parče sira, salata
    V: gulaš-čorba, parče sira, salata

I dalje se razbijam od onog zelenog paradajza, valjda neće ništa da mi fali (čitam da nije zdravo jesti ga u preteranim količinama).
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Ja moram obavezno da obidjem tvoj dnevnik, kao i još nekoliko omiljenih! Volim uvek da pročitam pametne i korisne savete i komentare!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Anči, ne znam da li sam pisala nešto korisno u poslednje vreme, generalno slabije pišem jer sam hronično umorna, i onda pojma nemam ni šta bih napisala, hah. :)

Dobra sam i disciplinovana, i moram nešto da primetim - otkako sam izbacila jogurt, mnogo manje sam gladna. Naravno da je potpuno individualno kako reagujemo na pojedine namirnice, ali nije loša ideja za razmišljanje - naći šta nam podstiče lučenje kiseline (pa time i pojačanu glad) i izbaciti to privremeno.

Ovih dana na repertoaru sarma, mleko, sir i salate, poneka voćka, i nešto što nisam verovala da je moguće - da mi za obrok budu dovoljne dve sarme. Težina varira, ali je skroz OK i pod kontrolom, ne ide više u neke visove... nadam se u skorije vreme i nekom konkretnom minusu, pošto se u poslednje vreme malo više i krećem. Kad budu neki zanimljiviji jelovnici - pišem. :)
Odgovori 9033 postova