Ne mogu da verujem da od srede nisam pisala... ovako: u četvrtak sam brljala s namirnicama, mada ne i sa kalorijama (napravila od ostataka hleba fantastično nešto... na pola puta između popare i bred-sosa... to mi je opet bilo umesto mesa... a večera je bila pivo i kikiriki), pa sam juče raspalila po "detoksu" - meso, mleko, mandarine, mamin dijetalni ajvar (stvarno pravi sjajnu dijetalnu verziju), i čitavog dana grickanje salate, koju beležim ovde pošto još ima zelenog paradajza na pijacama i nije kasno da se ostavi (planiram da sutra ili preksutra ostavim još jednu turu - otkrovenje). Danas je dan izlaska, pa preko dana idem lagano - samo mandarine i ta salata, i pred polazak neki zalogaj nečeg mesnog... a uveče subotnja večera, tj. pivo i kikiriki.
Ovu zimnicu sam maznula s nekog ruskog sajta, reč je o gruzinskom receptu, i pravi se začas, jedino što zahteva povremenu kontrolu posle toga:
- zeleni paradajz (sitniji) raspolovi se, ali ne do kraja, tj. da polovine ostanu "vezane" tamo gde je bila drška. Odvojeno se isecka (može u blenderu) dosta belog luka, nekoliko zelenih feferona i mnooogo zeleniša (peršunov i celerov list, mirođija ko voli, list korijandra... ko šta ima) i pomeša se sa solju (da bude baš slanije). Svaki paradajzić se iznutra namaže solju i ubaci se po kašičica tog zeleniša i luka. Paradajzići se naređaju rasečenim delom naviše u neku kanticu ili teglu, to se poklopi tacnom i ostavi se da stoji na prohladnom i mračnom mestu... oni puste svoj sok i po pravilu ne bi trebalo da se dodaje presolac, ali pošto može da se desi da ne puste dovoljno soka, potrebno je povremeno im promeniti mesto (tj. da sad gornji budu dole u presolcu koji se napravio). Za desetak dana su gotovi i fantastični!!!!!!!!
Zbog tog manjka presolca, planiram da probam i varijantu sa sečenjem unakrst (na četiri dela), a i jednu turu s paradajzom skroz isečenim na četvrtine, pa bih stavljala red paradajza - red zeleniša s lukom, feferonama i solju.
Ta lepota izgleda ovako (a ukus ne može da se opiše):
I to je to od mene za danas.