Anči, sve to zavisi isključivo od toga kako je sir pravljen. Kad kupim dobar mlad, onako u kesi ga turim u frižider, bez presolca, bez ičega, i ne mrdne nedelju dana, toliko je ovaj poslednji stajao u frižideru i bio je isti kao prvog dana (trajao bi i duže da ga nismo proždrali). A ako je loš sir, ne vredi mu ni sto presolaca.

Kad kažem "loš", ne mislim na to da je on po svom sastavu nekvalitetan, nego jednostavno proces fermentacije nije odrađen kako treba. Kod nekih čak presolac doprinese da se brže raspadnu. Jedino mogu da ti kažem da pažljivije birkaš kad kupuješ, ako je mlad sir staklast i ima po površini onaj ljigavo-masnjikavi sloj, a pogotovu ako je uz to još i slan - taj ima 99% šanse da se pretvori u kašu. A ako je gotovo neslan i ima onu "gustu" boju, ne znam kako baš da opišem, i ako mu je površina čista i ostaje maltene suva posle vađenja iz kante, taj ima visoke šanse da izdrži danima u kesi, a neće se raspasti ni od presolca, ovako kako reče Leca. Najbolji je test sa zabadanjem prsta, tražiš da ti daju jednu krišku koju ćeš platiti (mada većinom hoće da daju komadić za probu, ali obično je taj komadić nedovoljan za procenu), a onda na licu mesta dušmanski ubodeš prstom - ako se sir rascepi umesto da se zgnječi, uzimaj... već sam pominjala da sam napast za one prodavce na pijaci

, mada se poslednjih meseci konačno izverzirao mm, pa ih sad gnjavi on. Ali mi toliko sira jedemo da stvarno ne možemo da priuštimo sebi da kupujemo loš.
Leco, upravo sam shvatila da godinama nisam pravila presolac, nema te količine koju ne pojedemo za nedelju dana.

Uf, jedne godine nam kupila moja majka devet kila sjeničkog... znaš kako je jak i mastan sjenički sir... posle mesec dana uredno smo joj vratili praznu kantu i zahvalili.
Nedo, samo ti krkaj mlad sirac.

Za takve stvari ne treba da te grize savest, činiš dobro svojim kostima i zubima.
Magi, nekad voće, a nekad kefir ili jogurt sa semencima i začinima, doručak biram prema raspoloženju, mada mi najčešće više prija voće. I posle ovoliko godina i dalje imam problem da jedem kad ustanem, a voće mi svakako bolje ide uz kafu nego kefir.

Lilla, sledećeg septembra lepo se spakuj pa ovamo, vodim te na kupus.

Nisam pomenula, cena je bila 200 dinara porcija, a u njoj je maltene polovina čisto meso, nije mi jasno gde im je tu račun. Sad mi je žao što se nisam setila da kupim veću količinu pa u zamrzivač, kad sam guska.

Danas me čeka kućni haos, između ostalog montiramo novu TA peć (unapred se radujem udisanju staklene vune

), sve neke pripreme za zimu, sinoć sam prepakivala ormar da mi debele stvari budu nadohvat ruke... nije se ni leto ljudski završilo, a ja već jedva čekam proleće.
I klopa:
D: 3 breskve
U: kefir + dodaci
R: karfiol sa lajt pavlakom, salata
U: lubenica
V: šnicla, salata, malo sira, grilovane paprike, mleko