Samo da napomenem da ponuda nije bila reda radi... ako stvarno ima iole šanse da zabasaš u te krajeve, javi na pp, sve organizujem.
Čisto radi ilustracije, jedan redovni prizor s naše terase tamo

:
Inače sam sinoć u naletu inspiracije skinula s neta kuvar s bugarskim starinskim nacionalnim jelima... kad nisam počela da ližem ekran. Definitivno sam u prošlom životu bila čobanin, pa sam zbog nečeg kažnjena da u ovom životu radim u izdavaštvu.
E, sad da se uozbiljim... u svakom pogledu... danas vaga nemilosrdno beleži sav onaj bob koji sam juče proždrala

, ali to je valjda privremeno, bar se tešim, pošto ću ga krkati i danas. Nije kaloričan koliko je kabast. A ispao je sjajno (prvi put sam pravila zapečen), pa ostavljam ovde recept za Bobili (količina je da cela porodica jede dva dana):
- 6 glavica crnog luka iseckanog na rebarca prodinstati na vrlo malo ulja (moja kombinacija je pola maslinovo, pola grožđano, pošto je ovo drugo malo ređeg sastava pa se tako lakše izdinsta luk na maloj količini), pred kraj ubaciti 2 dobro pune kašičice aleve paprike kao u zapršku
- dodati 2-3 dl kuvanog paradajza iz flaše, krčkati dok paradajz ne dobije "pržen" miris, pri kraju dodati ravnu kašičicu mlevenog kima
- ubaciti tri pakovanja skroz zelenog mladog boba (oko 2 kg), prodinstati malo tako, dodati još dve dobro pune kašičice aleve paprike, pa onda polako dodavati pomalo vode dok se ne dobije masa slična gulašu, i tako krčkati (uz eventualno dodavanje još malo vode) dok bob ne odmekne
- sipati u dubok pleh ili veću plitku šerpu, naliti vodom da dobro ogrezne, dodati malo soli i izmešati, posuti sitno seckanim belim lukom i mirođijom i zapeći (nisam merila vreme, ostavila sam dok nije uhvatio lepu koricu, a pri tom je ostalo safta, nije bio suv)
Danas, znači, isto kao juče... a sutra ću vagu sekirom ako bude pokazala još više:
D: jogurt s lanom
preko celog dana - voće, neskafa s mlekom, kriška sira 100 g
V1: bob, salata
V2: pljeskavica, salata
mali brlj - kupine s velikom kašikom meda, kriščica sira 50 g