Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Krećem i ja

od leonida » pre 9 godine

Sad trenutno mi jelovnici nisu ni malo idealni ... imam period od već mesec dana u kom radim od ujutru do uveče ... pa se jelovnici svode na snađi se kako najbolje umeš i znaš ...
    Sve u svemu, doručak je ili sir (npr 80 gr feta sira, puno zelene salate/paradajza ili nekog drugog povrća, komad od 50 gr mog hleba ili one moje manastirske žitarice ili ispečeem 1-2 jaja sa puno praziluka/pečurki i opet jedem uz puno salate i komad hleba, ponekad je umessto sira ili jaja komad šunke - 30 - 50 grama). Ima puno varijacija sa jajima i povrćem koje koristim.

Ručak, s obzirom da nema šanse da kuvam, bude gril belo meso uz puno salate i 1/3 dostupne lepinjice u grilu ili meni ručak, gde uz obaveznu supu, zajedno sa rezancima, odaberem ili varijantu meso+povrće ili varijantu pasulj/grašak bez mesa + salata . Ja uz ručak pojedem 2 parčeta crng hleba (to je u restoranu tanko rezano, isto oko 50 gr, restoranska porcija mesa je 200 grama).

Večera najčešće bude u sličnoj kombinaciji kao doručak, bez hleba (naravno ne bude ona kombinacija sa žitaricama, već protein + povrće).

Užine nekad imam, nekad ne, po potrebi, ili neku voćkicu, ili šaku orašastih plodova ili suvog grožđa.

Ponekad, kad nemam drugu varijantu (svi bi u piceriju), pojedem vegetarijanu (računam da je to najmanje nepravina kombinacija, nije ni ona savršena, ali je najmanje loša. Uz picu uvek popijem pivo.

Par puta sam kontrolno presabirala kalorije, bude oko 1600 - 1700 kcal, što je u načelu meni idealno za održavanje.
    Tu i tamo napravim VK dan (ovaj pica obrok čak i ne računam kao VK dan), ne planiram ga nešto posebno, kad se zadesi iii kad mi se od umora očajno jede nešto slatko ... to bude jednom u 5 - 7 dana.
    Ako se zadesi da izađem uveče, uvek pijem pivo i to ne tretiram kao greh, više kao mutivitaminski dodatak ishrani :pivo:
    Sve u svemu, moja ishrana je prilično opuštena, ako slučajno primetim da sam malo poskočila sa kilažom (preko 1 kg viška), onda par dana strogo kontrolisano (bez pica izleta i piva).
    Jedino što sam izbacila je sve što sadrži margarine i aditive, sve grickalice tipa čipsa, smokija ... hleb sa aditivima (osim ta lepinja u gril restoranu kad nemam izbora). Salate biram bez majoneza i, uz meso, bez krompira, graška i kukuruza.
    Tako da, zadnjih mesec dana jelovnik je ... snalazi se spram okolnosti ... šta da se radi, ali, kilaža je stabilna.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

od Luna85 » pre 9 godine

Strava i hvala za sumiranje.
    Ja sam nesto slicno radila ovih mesec dana pauze. Poenta je kontrolisati se dok ne skines koliko zelis a onda opustenije naravno, tako da i ovo odricanje i kontrolisanje svega nije bas za ceo zivot :)
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ama ja sam sa ovakvom ishranom izgubila poslednjih 5 kg ! Jedina razlika je što sam sama kuvala, a sad trenutno prosto nemam vremena za to.

• MiShīCá Mãllä
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 10 godine

od MiShīCá Mãllä » pre 9 godine

Uleteh samo da pozdravim moju staru drugu i pozelim joj divan dan :009:
  • Hiz
    Početnik
    Početnik

od Hiz » pre 9 godine

Super ti je linija! Valjda unutrašnja ti i dalje sebe doživljava puniju, pa te slika sad iznenadila. A i ishrana deluje sasvim u redu, ovako laički, posebno taj multivitamin. :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Evo sad sam grubo presabrala kalorijski 3 dana - juče, danas i planirani sutrašnji (danas svečano proglasila slobodno popodne da bi za sutra skuvala normalan obrok).
    Juče
    D: ovsena kaša sa brusnicom (to je već totalni nedostatak vremena)
    U: suvo grožđe, 50 gr
    R: pica vegeterijana, pivo točeno 500 ml
    V: 2 kugle sladoleda
    Sve zajedno oko 1950 kcal

Danas:
    D: opet ovsena kaša
    R: spanać 400 gr zamrznutih briketa dinstan na puteru (oko 10 gr putera), pa dodat feta sir (oko 65 gr) i guščje jaje i pečeno dalje u tiganju, 50 gr hleba (integralno, raženo, heljdino brašno i semenkice)
    V: feta sir oko 125 gr, paradajz oko 300 gr
    Ukupno oko 1400 kcal

Sutra
    D: moj manastirski - mlevena pšenica, jabuka, kašika oraha, kašićica slatkog od jagoda.
    R: perkelt od pilećih želudaca (oko 250 gr želudaca + isto toliko luka + malo masti, al, paprike, bibera ...), špagete od tikvica, paradajz, oko 50 gr hleba
    V: sir i zelena salata ili mladi luk (šta mi se bude jelo)
    Opet oko 1400 kcal

Ovo je sve bez brojanja, bez planiranja, prosto rutinski ... Juče sam na primer pojela više UH nego što bi bilo idealno, a manje proteina, danas obrnuto ... tako da mu to u proseku dođe na idealno ... kad jedem feta sir, kalkulator se dere da sam unela previše masti :oops: , moraću da kupim neki posniji ... sve u svemu, neki dan ispadne kalorijski više nego što mi je potrebno, neki manje ... u proseku, baš onako kako mom organizmu treba (napominjem da onaj dan sa picom uopšte ne računam kao VK dan, pošteni VK dan uključuje mnogo više kalorija, budući da bi mi idealno bilo oko 1680 kcal za održavanje idealne kilaže, to se nekako manje-više izgleda i svede na to).

Hiz, da, moje unutrašnje ja sebe nikad nije videlo onoliko krupnu, a sada se vidim nekako malo oblija nego što jesam ... izgleda da ja sebe uvek doživljavam isto, bez obzira koliko kila imala :neznalica: Verovatno to ima veze sa tim da živim u Vojvodini gde ljudi jesu malo obliji, pa sebe vidim kao ostale ...

• Sax
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 11 godine

od Sax » pre 9 godine

Super su ti jelovnici, svega ima i lepo je raspoređeno, nisi ti nama džabe tako vitka :009:
    Meni je neverovatna ta razlika kako se mi vidimo, a kako nas drugi vide (da ne kažem ogledalo). Kad sam imala 58kg mislila sam da sam debeljuškasta, a sad kad vidim slike iz tih dana pitam se gde su mi oči bile, ali sam sličnu percepciju imala i sa 65kg. Takođe mi je bio problem da uvidim razliku između 70+ i 80+, tu sam sebi bila poprilično pozamašna, ali ne onoliko koliko bi zabeležio objektiv fotoaparata.
    Takođe i sad ne primećujem razliku kad se pogledam u odnosu na najgoru kilažu, jedino primećujem da su mi stvari komotnije i da mi pantalone spadaju :)
    To me je sad podsetilo na ovaj link http://www.espreso.rs/svet/svastara/21850/12-slicnosti-i-razlika-medju-polovima-u-slici-i-reci-foto
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 9 godine

Super su mi ove opisne sličice.
    Ja imam neki problem da ne vidim sebe realno. Sebe nikada nisam vidjela kao hodajuću loptu dok nisam skinula nekih 20-tak kila, tek tad sam doživjela sudar sa realnošću. Kad se uporedim sa početnim fotkama vidim i te kakvu razliku, a ovako svakodnevno nemam uopšte osjećaj da se nešto promijenilo.
    Super se snalaziš u tom haotičnom tempu. :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ma ... sad mi organizam traži sam šta mu treba.
    Danas sam šetala na posao i sa posla peške (moja šetnja je zapravo brzi hod, ja nisam umela da šetam ni kad sam bila najdeblja, jedini način da sporo hodam je da me neko natera da stanem na štikle ... čak i onda taj hod je mnogo brži nego kod većine ljudi), što znači da sam potrošila dodatnih 300 kcal (tako kaže kalkulator).
    Posledica je da večera nije bila po planu već sam morala da pojedem šaku oraha, jednu ola-la piškoticu (našla se pri ruci) i par domaćica keksića. Kad sam preračunala potrošeno i više uneseno, tu sam gde sam, pošto sam sve računala odokativno, pojela sam možda 50-100 kcal (kad oduzmem potrošeno) više od planiranog. Tako da, sam organizam to svede na potrebno ... čim potrošim više, on traži više ... ako sam neaktivna, organizam prosto traži manje kalorične namirnice, sve se zaista samo po sebi namestilo i nemam nikakav problem da se snađem u bilo kakvim okolnostima. Videću kako to zaista funkcioniše za 10-ak dana. Idem na 4-5 dana u goste, pa me baš zanima kako će se to odraziti na moju kilažu, dojaviću kad se vratim, tamo ću biti izuzetno fizički aktivna - idem na planinu :013: pa ću iskoristiti da šetam koliko god bude bilo moguće ... u planu je više podužih šetnji, pa ću verovatno prirodno i jesti kalorijski jače namirnice (svakakve đakonije su u planu), videćemo kako će sve to proći ... ako ništa drugo, bar će se mišići malo zategnuti i pluća pročistiti na zdravom vazduhu.

Ovi moji izleti u slatko su definitivno vezani isključivo sa umorom, ali sam jako srećna što se svedu na vrlo umerenu količinu ...većina tih stvarčica mi je očajno preslatka u normalnim okonostima, jedem ih samo kad dobijem taj napad umora.

• Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 9 godine

Sve je tacno osim ove prve slike sa ogledalima. Mislim da i za muskarce vazi isto sto i za zene - nisu zadovoljni svojim izgledom u ogladalu. U zadnje vrijeme sve vise muskaraca ima taj psiholoski poremecaj suprotan anoreksiji nervozi, tatkozvana bigoreksija, kad sebi u ogledalu izgledas manji nego sto jesi. :)
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

U pravu si Kufi ... ove percepcije važe više za moju generaciju, kad je uloga muškarca i žene u društvu bila puno preciznje određena (mada je i tad bilo onih žena koje su iskakale iz sistema kao što sam ja :D i imale nameru da budu puno samostalnije nego što im je društveno predodređeno). Ono što želim da kažem je da su današnje mlade žene puno samouverenije i samostalnije nego što smo mi bile, svesne svojih intelektualnih sposobnosti, a ne samo fizičkog izgleda, i da današnjim muškarcima nije ni malo lako sa ovim preterano samouverenim ženama ... pa nije ni čudo da postoje i među njima (muškarcima) oni koji dobijaju komplekse ove ili one vrste ... šta da ti kažem, jednostavno si se rodio u pogrešno vreme :D

• Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Kompleksi...žao mi je što se ljudi susreću sa njima. Svako na ovom svetu bi nešto zeleo na sebi da promeni makar to bila najmanja sitnica, a posledice kompleksa umeju da budu ogromne.

Ideš na planinu - zvidim ti :cry: uvek sam planinu volela više od mora. Ne sekiram se za tebe ti si pokazala da vrlo dobro znas sta radis i kako da se drzis pod kontrolom. Uzivaj i opusti se :)
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 9 godine

Za te komplekse su ti dobrim dijelom odgovorni modni casopisi.

Ovo je body image koji nam se sada namece, a koji je za obicne muskarce i zene nedostizan.

Slika
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • Helen
    Amater
    Amater

od Helen » pre 9 godine

Fenomenalna linija!!!! 8) 8) 8) Svaka čast!
    Mislim da svima nama treba poduži period prilagođavanja na novo telo... Kad sam pre dosta godina smršala do 53kg i dalje sam sebe smatrala mnogo okruglijom nego što sam bila :D Sada kad pogledam slike iz tog perioda shvatam koliko sam dobro izgledala, ali tada uopšte nisam bila svesna.
    visina 157cm, godine 26
  • Sax
    Amater
    Amater

od Sax » pre 9 godine

Gledala sam neku emisiju gde su ljudima pokazivali više različitih silueta i trebalo je da pogode koja je njihova, koliko se sećam niko nije pogodio. Pozamašni ljudi obično izaberu tanju siluetu, a mršavi deblju. Čudno je to kako je većini percapcija pomalo izmeštena kad smo mi sami predmet posmatranja.
    Blago tebiiiiiii :skakutalo: uživaćeš u prirodi i mini odmoru! :mahalo:
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
Odgovori 1289 postova