Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

Re: Krećem i ja

od alfa » pre 9 godine

Ma naravno da je besmisleno svakodnevno se petljati sa hlebom!
    Eksperimentiši, pobaj... ali ako ti nije važno da je uvek svež, 3-4 dana bez problema stoji i kupovni (onaj što svega ima u sebi samo najmanje onog što treba).
    Lično ga više volim tako nego iz zamrzivača, ali bih pokušala da umesim veću količinu i zamrznem testo kao što i npr. kiflice zamrzavam nepečene.
    Poslednja izmena od alfa u 05 Feb 2016, 16:37, izmenjeno 1 put ukupno.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

To u vezi zamrzavanja nepečenih kiflica ... sačekaš da testo naraste, pa zamrzneš ili čim oblikuješ kiflice zamrzneš, pa narasta kad izvadiš iz zamrzivača?

Alfa, zapečen karfiol ispao super (mada sam ja dodala i susam i kašiku masl ulja :oops: )
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • alfa
    Amater
    Amater

od alfa » pre 9 godine

Kad kažeš "zapečeno" misliš na ono ubaciš presno u posudu pa u rernu? Pitam... jer ja "zapečeno" zovem ono što bi u slučaju karfiola značilo da se obari, ubaci u vatrostalnu posudu, prelije npr. jajima i pavlakom pa se vrati u rernu da se "zapeče". Ovo, kad presno stavim u rernu možda liči malo na ono što srećemo pod pojmom "grilovano" (mada lično mislim da je to neko pogrešno preveo), ali nemam neki poseban naziv kažem "pečeno u rerni" npr. baš kad hoću da objasnim.
    Nezavisno od naziva, svakako si taj karfiolč "pokvarila" dodavanjem ulja i susama :) (mada ja ulje više volim da dodam na kraju... čak i kad ga dodajem).
    Kiflice zamrzavam i ovako i onako... nekad odstoje, ne narastu baš sasvim, ali se proces nastavlja i kad se stave u rernu... naročito ako je hladna. Kad ih zamrznem a da nisu odstojale, onda čekam da se odmrznu pre pečenja i kvasac bar počne da "radi". Treća varijanta je ona koju primenjujem na testo za picu: odradi se sve što treba i stavi u rernu da se peku sve dok kvasac ne prestane da "radi". Izvade se, ohlade i zamrznu. U tom slučaju imaš neku polupečenu varijantu (tipa kupovnih podloga za picu). Možda bi za hleb/lepinje to bilo i najpraktičnije.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Mislila sam na pečeno povrće ... prvi put sam probala na taj način.

Ovaj hleb što sami pravimo, sad sam preračunala ima 400 kcal /1 zemički (100 gr sastojaka), pa nije ni malo zanemariv ... tako da sanm sinoć ipak večerala samo pečeni karfiol ... i tako je ispalo oko 1450 kcal ... da sam dodala i meso - bilo bi previše (a iskreno, bilo mi je više nego dovoljno).

Mislim da se moj organizam sad zalepio za ovu kilažu i da neće da odstupi ... nema veze, kako bude, apsolutno se neću opterećivati ... bitno mi je da naučim da se normalno hranim ... ja sam u načelu zadovoljna svojim trenutnm stanjem ... nervira me samo stomak ... ali šta da se radi ... srećom ... postoji toliko krojeva garderobe koji sakrivaju stomak ...

Plan jelovnika za danas:
    D: 1/2 zemičke, komad feta sira (oko 60 gr), kisela paprika 1,5 kom
    R: som pržen na par kapi masl.ulja, gulaš od bukovače sa lukom i malo slatke pavlake, 1/2 zemičke
    V: bila kod mojih - ela jogurn 3 dcl (i mama je na dijeti, pa pije taj nemasni jogurt), 20 gr oraha (odolela suvom grožđu, smokvama, šljivama, urmama ... a o gurabijama i da ne pričam :crybaby: )
    Poslednja izmena od leonida u 07 Feb 2016, 11:47, izmenjeno 1 put ukupno.

• LEPA_i_ZALJUBLJENA
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 16 godine

od LEPA_i_ZALJUBLJENA » pre 9 godine

probale ste sirovi karfiol i brokoli,mi ga kuvan ne volimo,od brokolija hocu da peglam :muka: a svez je extra :009:
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Lepo se hraniš i sigurna sam da ce to da donese lepe rezultate. ŠEtam forumom i gotovo sve imamo problem sa zastojom ili + u kilaži. Posle onolike kiše minusa moralo je i ovo da dodje na red :D
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • alfa
    Amater
    Amater

od alfa » pre 9 godine

Ja sam negde već pisala o tome da osnovano sumnjam u to kako svaki organizam ima neku svoju optimalnu težinu i jako teško ide ispod toga. Čak i ako ode, teško se održava.
    Moje uverenje, u skladu sa tim i opštim životnim načelima je da ga i ne treba silovati. Kilogram, dva ili pet više od neke idealne težine (šta god pod njom da podrazumevamo) zaista ne igra nikakvu ulogu kako god da gledamo.
    Čak je pitanje i da li bismo izgubili ono što smo zasmislili (u tvom slučaju stomak) ili bi se gubitak drugačije rasporedio.
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Pa kako nećeš biti zadovoljna sa 71 kg? Predivna kilaža. A i jelovnici su ti super. Ja treba da dobijem neku talijansku spravicu koja omogućava pripremu hrane na pari, povrće, rižu, ribu, meso, sve odvojeno (samo mi je najavljena, ali ne znam kako izgleda). :D
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ja sam se jutros upustila u malo matematike - koliko kcal pojedem sa VK danima na godišnjem nivou, koliko mi je potrebno za održavanje kilaže ... sve u svemu, ovom zimskom ishranom (leti ću jesti manje i više se kretati) mogu da skinem maksimalno 1/2 kg mesečno - sve preko toga značiće da sam prevarila organizam VK danima ... tako da, nije to sporo, na moju kilažu to je sa ovom ishranom za očekivati ... naravno da će neko sa većom kilažom sa istom ishranom gubiti više kg.
    Da, i merila sam obime, sve se topi osim stomaka ... tako da ... mislim da je jednostavno potrebno vreme da se taj višak pravilno rasporedi. A možda je i tako normalno ... ipak su u tom stomaku nekad bili blizanci ... ma želja mi je da uđem u normalnu prodavnicu garderobe i da me nadobudna prodavačica ne pogleda sa visine i izjavi da se moja veličina garderobe ne proizvodi ...

Sinoć se dugo zadržali ... pa jutros dugo spavali, pa se ja razvlačila sa kafom ... tako da ništa od nabavke namirnica ... moram da burlam po zamrzivaču pa da smislim šta ćemo danas jesti ... znam da imam belog ćurećeg mesa ... ali supa/čorba otpada iz svake kombinacije ... nema šargarepe u kući, a u mojoj glavi to je osnov svake čorbice. Svakako je VK dan i štrudla je još sinoć bila ispečena i čeka me ... :skakutalo: moja sa makom i jabukama, a ima i mm-ove sa višnjama ...

Ispekla sam i kvasni hleb, zapravo pogaču sa istim sastojcima kao i onaj hrono, radi poređenja. Jedina je razlika što za umesi/premesi moraš koristiti belo brašno, pa je smesa pojela do 200 gr belog brašna ... probala sinoć mini komadić i baš mi se sviđa ... samo ćemo videti da li ću se uklopiti u 100 gr na dan ... pitanje je da li će previše da mi se svidi. Testo je jako lepo narastalo, čak lepše od štrudle (pravila u isto vreme, 1/2 kvasca za hleb, 1/2 za štrudlu), ali sam sigurnija kad pečem pogaču nego hleb ... ko zna da li će se ispeći u sredini, ovako sam sigurna ... baš me zanima koliko ovakav hleb može da stoji zamotan u debelu pamučnu krpu (imam one starinske, sa grubim tkanjem, kao lanene ) , eksperiment u toku .

• alfa
    Amater
    Amater

od alfa » pre 9 godine

Verujem da će ovaj kvasni hleb biti puno bolji.
    I rado bih otela komad štrudle od tvog muža! :09:
    A ne vidim razlog izbegavanja kvasca (negde je bilo o njemu reči).
    Ja sam za izbegavanje kvasca čula u najezdi popularnosti "hrono ishrane" do tada je uvek važio za zdravu i poželjnu namirnicu.
    Nisam tehnolog niti hemičar, pa se ograničavam, ali koliko znam to je gljivica koja izaziva vrenje, pretvarajući skrob u šećer, a šećer u alkohol što za posledicu ima podizanje testa. Poređenja radi, mislim da u njemu nema više od 40% UH, ali ima vitamina (pretežno iz grupe B- zato se i smatra "zdravim"). Moja drugarica koja se ozbiljnije bavi ishranom (ne zbopg dijete) kaže da je sve što je "prevrelo" - dobro i zdravo.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Hleb, u stvari pogača je odlična!!! Samo je meni jako teško da se ograničim pa unapred sebi isečem pripadajući mi deo za dan ... inače bih pojela celu lepinju !!! Ja sam očito ovisna o žitaricama (mada, definitivno, bez žitarica moje varenje ne radi). Danas ukinula i psilijum, pa ćemo videti kako će varenje raditi ... možda se malo uspori zbog štrudle ... videću.

D: parče pogače, ostatak onog gulaša od bukovače (jako ukusan i ovako hladan)
    R: sramota za jednu vojvođansku domaćicu, ali ... meni se danas tako lenčari i tako mi se nije kuvalo ... dobar komad kobasice, jedno 100 gr suve, parče pogače, malo kiselog kupusa, 3 parčeta štrudle sa makom i jabukama (mogla sam ja i još, trebala je baš jaka snaga volje da se zaustavim ...)
    V: verovatno parče sira i ajvar

Grubo presabrala, čisto orijentacije radi ... sve to će biti oko 2000 kcal ... što u stvari i nije veliko prekoračenje ... samo jedan dan pametno nakon ovoga i teorijski sam na nuli ...

Razmišljam nešto danas o toj mojoj potrebi za žitaricama ... da li mi stvarno trebaju ili je to stvar navike ... ali nekako mislim da je i moje varenje pokazalo da su meni pametno odabrane žitarice neophodne ...

• signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Ja bih na tvom mjestu ipak uključila žitarice! Što se stomaka tiče, neke moje (doduše vitke) drugarice kunu se u nešto što se zove waist trainer, a zapravo je korzet koji se nosi i ravna stomak. Pa možda da se raspitaš?
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Korset samo na oko smanjuje stomak...to bi joj pomoglo da trenutno fizički izgleda bolje...ali mislim da leonida trazi rešenje koje je duzeg roka :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ma, iskreno, ne opterećujem se previše ... prosto bih volela da mogu da nosim sve krojeve odeće, kao kad sam bila mlada ... ali nije mi preterano bitno ... niti je tako strašno ... više je problem u mojoj glavi što ne mogu da se prilagodim krojevima koji mi sad stoje ... ja sam pre imala izuzetno uzak struk, a gojila bih se u kukovima, pa prosto navikla da volim garderobu koja mi je tad stajala ... ova promena nema puno veze sa kilažom, više sa godinama ... sve u svemu, ja svakako nosim ćerinu garderobu koja je greškom kupljena velika (što greškom, što zato što je imala fazu da sve nosi džokljasto), nego sad ću imati par svadbi ... pa sve ne znam u kakve bih prodavnice ušla i šta bih kupila pošto bukvalno nemam ništa svečano moje veličine da obučem ... mislim, nije meni problem da odem u farmericama ... ja se u tome najbolje osećam ... ali bojim se da će me ostali vrlo čudno gledati ...
    Ne mislim da se mučim korsetima ... ionako mi je kičma pomalo načeta ... samo moram da prošvrljam ovih dana po prodavnicama pa sam bukvalno uplašena, ja sam uglavnom sportski obučena, pa niti znam svoju veličinu, niti znam šta bih kupila ... a ne znam ni u koje prodavnice bih išla ... znala sam par mesta gde prodaju velike brojeve ... prosto ne znam da se uklopim u standardne prodavnice ... a uz to nemam pojma šta je moderno, a da nije sportski (znam da je sramota to reći u mojim godinama, ali šta da se radi) , računam da je klasika uvek pristojna na takvim događajima, a i primerena mojim godinama ... tako da to više progovara moj strah od toga šta obući nego neka opsednutost stomakom ...

• Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Razumem te u potpunosti. Uvek sam u problemu šta da obučem kad su svečane prilike u pitanju. Sreća pa sam par puta naletela na divne modele tunika ili haljina koje mogu nositi kao tunike. Ali onda moram da vdim računa da su dobre dužine da me vizuelno "ne skrate". Imam gomilu kadrigana ( ili kako se već zovu) koji prikriju pozamašne kukove i zadnjicu :oops: . Sa obućom sam tanka jer štikle ne nosim niti obuću sa tankim djonom ni sandale pa opet moram ukombinovati nesto da ide uz sve i tako...Mislim da odeća puno odradi ako se lepo ukombinuje...žene... :roll:
Odgovori 1289 postova