Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • NevenaS
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Krećem i ja

od NevenaS » pre 9 godine

Luna Mislim da je sve stvar individualnog shvatanja. Slazem se sa tim da ima i informacija i dezinformacija, stoga je najbolje da svako pronadje prvenstveno ono sto mu prija :wink:
    UN dijeta (I) 01.02/01.05.2016= -17kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Ispekla ja sebi hrono zemičke ... pa ću jesti od sutra.
    Sledeći put probam sa kvascem, pa ću zaključiti šta mi se više sviđa ... sumnjam da je kvasac to što meni smeta, hleb sa kvascem jedem od rođenja, i nije mi smetao dok je bio normalan, a ne ovako sunđerast - tako da čvrsto verujem da meni smeta neki od aditiva ...
    Tako da sam pomešala speltino (oko 250 gr), ražano (oko 200 gr) i heljdino (oko 50 gr) brašno, 450 ml vode, 1/2 kašike soli, kašiku masl.ulja, mleveno laneno seme, susam, ovs. pahuljice, mekinje (svih ovih dodataka po 1 kašiku) ostavila da odstoji jedno 3 sata (u receptu za hleb piše 6-8 sati, ali nema šanse da ja čekam toliko), dodala onda 1 kašiku sode bikarbone, 1 prašak za pecivo i 1 kašiku soka od limuna. Onda uključila rernu, oblikovala 6 zemički (vadila nauljenim rukama, vlažnim rukama dobro nakvašenim vodom malo popravila odozgore ... kažu da je to dobro i za koru) i pekla 20 minuta na 180 stepeni. Ispale sasvim simpatične - računala sam da će se zemičke brže i ravnomernije ispeći, a i znam meru - 1 zemićka na dan.
    Sutra probam, sad sam samo probala mrvicu (jednu zemičku sam presekla na pola da budem sigurna da je pečeno), ali čini mi se da će te varijante odgovarati onome što ja smatram hlebom ... ova mrvica je baš bila ukusna.

Znači, sa ovim sam mirna 6 dana, pa onda probam sa kvascem - pitanje je koje su bolje posle par dana - te sa praškom za pecivo i sokom bikarbonom ili te sa kvascem, ali sam sigurna da ću radije peći zemičke nego hleb - sigurnija sam da će se ispeći i u sredini, ipak ja nemam iskustva sa ovim brašnima. Ovako - jedanput na 5-6 dana mislim da bi mogla da izdvojim vreme - moja je sreća da nisam fan vrućeg hleba kao mm - on ga vrlo nerado jede od juče, a meni nije nikakav problem ni kad je star ...

Moj jelovnik danas:
    D: ovsena kaša
    U: 2 kivija
    R: pečurke 600 gr propržene sa isto toliko luka na 1 kaš. masl. ulja , na kraju dodala 4 jaja - pola pojela danas, pola ide u frižider za sutra (neću podgrevati ... inače baš nemam naviku podgrevanja) , 2 kašike pavlake (nekako mi ova kombinacija traži nešto mlečno ili mi se prosto danas tako nešto jede), 2,5 tonusa - već sasvim tvrdog iz frižidera, ali meni daleko više prija od onog sunđerastog vodeničarskog - on otišao kucama - hleb osušimo kao dvopek, pa onda nam služi kao mito da možemo po ovoj kiši mirno izaći iz kuće i stići na posao relativno manje blatnjavi - kad je napolju normalno vreme ili sneg naravno da spavaju u kući, ali ... kad su ovako blatnjavi, a nije ni hladno, prosto nemam snage da non-stop brišem za njima ... samo što nema šanse da im se to objasni ...
    V: nešto mlečno definitivno, verovatno sir i ajvar ... to mi je upravo palo na pamet (ako ajvar nije ispario iz frižidera, to nisam proverila ... u našoj kući ova namirnica je vrlo sklona isparavanju ...).
    Poslednja izmena od leonida u 04 Feb 2016, 00:12, izmenjeno 1 put ukupno.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • NevenaS
    Početnik
    Početnik

Takav recept i ja koristim. Moj ti je predlog samo da ih cuvas u frizideru :wink: hoce da pobudjaju posle 3 dana
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Nevena, hvala, stavljeno u frižider ... pretpostavila sam da će morati, imam slično iskustvo sa tonus hlebom ...

Varenje se polako pokreće - moja dobitna kombinacija - indijska bokvica (psilijum) + ovsena kaša radi, što ukazuje na to da će domaći integralni hlebovi verovatno biti dovoljni da se stanje održava u normali. Nastaviću sa režimom doručka još koji dan dok se sve ne normalizuje ...
    Čim se bar malo pokrenulo varenje, pomak i na vagi - imala sam 2 kg viška od stanja prikazanog na tikeru, sad samo 900 gr ... svesna sam da će trebati par dana da sve dođe na normalu, a onda ... očito ću morati sama da mesim hlebove ...

Mada, videh u prodavnici zdrave hrane neke hrono hlebove, pa kad ne stignem, pretpostavljam da bi i to moglo da prođe ... u našoj državi čovek nikad nije siguran da sastav proizvoda odgovara onom na etiketi ... nije mi namera da vređam proizvođače, prosto čovek postaje skeptičan ...

Plan jelovnika za danas:

D: ovsena kaša
    R: pečeno ćureće krilo, karfiol zapečen u pećnici (da konačno probam tu alfinu varijantu pečenog povrća, a usput će mm dobiti pečeni krompir), turšija, moj hleb
    V: par zalogaja pečurki sa jajima, kašika i po pavlake, šolja mleka - nešto nisam bila gladna, ovo mleko mi je baš dobro došlo

Ovaj hleb ispao baš ukusan, malo mi smeta ukus sode bikarbone, mislim da će mi se više svideti sa kvascem.
    Poslednja izmena od leonida u 04 Feb 2016, 22:21, izmenjeno 1 put ukupno.

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Spominjalo se pitanje kvasca, tj zašto bez kvasca i zašto sa kvascem…
    Meni lično se beskvasni hlebovi dopadaju (ali mi se dopadaju i oni sa kvascem ako su dobri). A kvasac je po nekim teorijama kao potrebno izbegavati.
    Međutim, poznavaoci tehnologije procesa tvrde da je to izbegavanje kvasca besmisleno i to iz razloga što se dejstvo kvasca neutrališe samim pečenjem hleba na temperaturama na kojima se hleb peče… Ali, nije to više ni bitno.

Što se tiče ostavljanja hleba u frižideru, to je nepravilan način držanja hleba. Na ovaj način se hleb isušuje i gubi na kvalitetu. Radije uradi kao što sam ti predlagala ranije– zamrzni hleb i vadi iz zamrzivača porcije za jedan dan. Kad ispečeš npr šest zemički, sačuvaj recimodve – za danas i sutra a ostale zamrzni. Samo nemoj da ostavljaš hleb u frižideru.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Kako ih odmrzavaš ... dan ranije ili ? Ja ne koristim mikrotalasnu pošto sam ubeđena da je totalno nezdrava ...

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Hleb se brzo odmrzne, naravno da zavisi i od temperature prostorije... Kad je leto, odmrzne se takoreći za čas. A kod tebe su u pitanju zemičke - dakle mali komadi, pa će pogotovo brzo da se odmrzava....
    Zavisi i od toga za kad ti treba... Pošto koristiš hleb za doručak, možeš da ga izvadiš iz zamrzivača prethodne večeri pre nego što odeš na spavanje...
    Mikrotalasnu ja i nemam.. i ne bih ga nikad odmrzavala na taj način i da imam...
    Ako se desi neka nepredviđena situacija pa da ti se žuri, uvek možeš u običnoj rerni..
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Pola zemički stavila u zamrzivač, pola zamotala u debelu pamučnu kuhinjsku krpu (našla da se tako najbolje čuva) i ostavila u kutiju za hleb...
    Definitivno za vikend eksperimentišem sa kvasnim hlebom tj verovatno pogačom, to je sigurnije za pečenje za prvi put ...

• NevenaS
    Početnik
    Početnik

Debelicka-ja hleb cuvam u frizideru 3-4 dana i Ok je za jelo, nije suv. Nisam znala da je o pogresno :neznalica:
    Leonida-izvinjavam se za deljenje pogresne informacije tj. ja sam samo podelila iskustvo :wink:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

I ja sam tonus čuvala u frizideru, sad sam protrčala po netu i svuda piše da se ne preporučuje držanje u najlon vrećicama ili plastikama bez rupica ... a ako nije u tome onda se zaista suši ... naši stari su držali u lanenim ili pamučnim krpama u ostavi ...

• leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Danas stanje sa kilažom kao na tikeru :skakutalo: :skakutalo: :skakutalo:

Plan jelovnika za danas:
    D: ovsena kaša (još koji dan za svaki slučaj)
    R: one pečurke s jajima i 2 kašike pavlake, malo feta sira (oko 30 gr), cela zemička (tu sam ga brate preterala, kažem ja da previše volim ovakve hlebove :( )
    V: zapečeni karfiol

Zastoj je definitivno uzrokovala ona pica + štrudla. U nedelju ću probati samo štrudlu, pa ću videti ... nema mi druge nego da eksperimentišem ...
    Poslednja izmena od leonida u 06 Feb 2016, 11:29, izmenjeno 1 put ukupno.

• Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Pica i štrudla u jednom danu ili vezana dva dana?
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 9 godine

Pravilo za to kako se i gde drži hleb je za sveki isto i, koliko je meni poznato, ne preporučuje se držanje hleba u najlon kesi pa opet svi to radimo :)
    Pošto ja stvarno jedem malo hleba, moja mama je znala da kad ga kupi uvek deo zamrzne, ali ja nešto nisam oduševljena rezultatom... nekako mi promeni ukus kako god da ga zapakuje i kako god da ga odmrzavamo. Jedina meni prihvatljiva varijanta je da se zavije u aluminijumsku foliju pa u rernu (ili pekač... ali da ga ne pritiska jer u tom slučaju završi kao dvopek).
    Ista priča je i sa štrudlom i sa svakim druim testom... tako da maksimalno izbegavam zamrzavanje.
    Kad malo bolje razmislim, možda je i dobro da je tako: jer me to sprečava i da pravim bilo šta "testasto" kad nije u kombinaciji da se odmah pojede :D
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Jeeeeiiiiiiiiiii. Baš mi je drago što se stanje popravilo. Test 1,2, podržavam.
    Ja nemam pojma o čuvanju hljeba, mislim znam zbog bake i tate, ali se ne pridržavam. Baka: papir, krpa, tata:led (pošto hljeb kupuje u drugom gradu i donosi u količini), papir. Ja samo znam da volim kad je potparen, dakle plastična kesa :020: , ali sad sam na dvopeku pa se ne iskušavam. :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Znam i ja da bi najbolje bilo uveče zamesiti hleb, pa ga onda ujutru peći ... tako se ponegde na selu i danas radi ... ali zamišljam sebe kako ustajem jedno 2 sata ranije da bih pekla nekih 100 gr hleba svaki dan ... nema šanse !!! Praviću eksperimente sa čuvanjem ... pa ću videti šta će se najbolje pokazati ... meni u načelu ne smeta bajat hleb, ali ... nekako mi se ne sviđa kad dobije zelenkastu boju ...

Luna, bila je i pica i štrudla i jednom danu, prošle nedelje (ne ove zadnje, nego pre nje)

Odgovori 1289 postova