od leonida » pre 9 godine
Ispekla ja sebi hrono zemičke ... pa ću jesti od sutra.
Sledeći put probam sa kvascem, pa ću zaključiti šta mi se više sviđa ... sumnjam da je kvasac to što meni smeta, hleb sa kvascem jedem od rođenja, i nije mi smetao dok je bio normalan, a ne ovako sunđerast - tako da čvrsto verujem da meni smeta neki od aditiva ...
Tako da sam pomešala speltino (oko 250 gr), ražano (oko 200 gr) i heljdino (oko 50 gr) brašno, 450 ml vode, 1/2 kašike soli, kašiku masl.ulja, mleveno laneno seme, susam, ovs. pahuljice, mekinje (svih ovih dodataka po 1 kašiku) ostavila da odstoji jedno 3 sata (u receptu za hleb piše 6-8 sati, ali nema šanse da ja čekam toliko), dodala onda 1 kašiku sode bikarbone, 1 prašak za pecivo i 1 kašiku soka od limuna. Onda uključila rernu, oblikovala 6 zemički (vadila nauljenim rukama, vlažnim rukama dobro nakvašenim vodom malo popravila odozgore ... kažu da je to dobro i za koru) i pekla 20 minuta na 180 stepeni. Ispale sasvim simpatične - računala sam da će se zemičke brže i ravnomernije ispeći, a i znam meru - 1 zemićka na dan.
Sutra probam, sad sam samo probala mrvicu (jednu zemičku sam presekla na pola da budem sigurna da je pečeno), ali čini mi se da će te varijante odgovarati onome što ja smatram hlebom ... ova mrvica je baš bila ukusna.
Znači, sa ovim sam mirna 6 dana, pa onda probam sa kvascem - pitanje je koje su bolje posle par dana - te sa praškom za pecivo i sokom bikarbonom ili te sa kvascem, ali sam sigurna da ću radije peći zemičke nego hleb - sigurnija sam da će se ispeći i u sredini, ipak ja nemam iskustva sa ovim brašnima. Ovako - jedanput na 5-6 dana mislim da bi mogla da izdvojim vreme - moja je sreća da nisam fan vrućeg hleba kao mm - on ga vrlo nerado jede od juče, a meni nije nikakav problem ni kad je star ...
Moj jelovnik danas:
D: ovsena kaša
U: 2 kivija
R: pečurke 600 gr propržene sa isto toliko luka na 1 kaš. masl. ulja , na kraju dodala 4 jaja - pola pojela danas, pola ide u frižider za sutra (neću podgrevati ... inače baš nemam naviku podgrevanja) , 2 kašike pavlake (nekako mi ova kombinacija traži nešto mlečno ili mi se prosto danas tako nešto jede), 2,5 tonusa - već sasvim tvrdog iz frižidera, ali meni daleko više prija od onog sunđerastog vodeničarskog - on otišao kucama - hleb osušimo kao dvopek, pa onda nam služi kao mito da možemo po ovoj kiši mirno izaći iz kuće i stići na posao relativno manje blatnjavi - kad je napolju normalno vreme ili sneg naravno da spavaju u kući, ali ... kad su ovako blatnjavi, a nije ni hladno, prosto nemam snage da non-stop brišem za njima ... samo što nema šanse da im se to objasni ...
V: nešto mlečno definitivno, verovatno sir i ajvar ... to mi je upravo palo na pamet (ako ajvar nije ispario iz frižidera, to nisam proverila ... u našoj kući ova namirnica je vrlo sklona isparavanju ...).
Poslednja izmena od
leonida u 04 Feb 2016, 00:12, izmenjeno 1 put ukupno.
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.