Leonida, izvini što upadam s neba pa u rebra. Pročitam povremeno tvoj dnevnik jer smo istih godina (što će reći, pristrasna sam

).
Radila sam neke vrlo skupe pretrage (shvatićeš zašto naglašavam da su skupe) koje se tiču između ostalog i potencijalne osteoporoze i kalcijuma (i još koječega). U našim godinama se maltene po default-u preporučuje vitamin D, koji potpomaže pravilno korišćenje kalcijuma i ostalih minerala. Konkretno sam popričala o kalcijumu sa mojom endokrino... škinjom, ne volim da pišem taj ženski rod... znači, sa endokrinologom (najtraženijim u zemlji, ako to nešto znači). Žena je pitala da li sam za suplemente, ja pak nju da li to mogu da regulišem malim izmenama u ishrani. Rekla je da je ishranom UVEK bolje.
Zašto pominjem vitamin D... mi nismo dovoljno na svetlosti (kao što su nekad ljudi bili na svetlosti) i ne hranimo se više onako kako bi trebalo, tako da je on postao takoreći nužan, ne neka lekarska izmišljotina. Nekada se rokalo riblje ulje, sad lepo kupiš vigantol za 200 dinara i piješ 15 kapi nedeljno (zimi se čak preporučuje 20), to je doza koja nikako ne može da bude toksična, a drastično poboljšava korišćenje kalcijuma iz namirnica i čuva i kosti i koješta drugo. Isto su dobile mnoge moje poznanice od raznih lekara, prosto se u našim godinama smatra nekom rutinom. (Bezopasnom - on se daje i bebama.) Dakle, ne moraš da proveravaš svašta nešto (npr. laboratorijska pretraga vitamina D je oko 2000 dinara), možeš da dodaš vitamin bez problema i automatski da poboljšaš time bar još nekoliko parametara. Da rezimiram, skupe pretrage te vrste nisu nužne (tj. super je da proveriš krvnu sliku generalno, ali ne i da plaćaš stotine evra da bi proverila sve ono što možeš da uneseš najnormalnijom ishranom - a nemamo ni para da se sunčamo zimi, pa je zato dobro uzimati vitamin D).
Integralni hlebovi, mekinje i zeleno lisnato povrće tipa spanaća ometaju vezivanje važnih minerala. Izbaci ih, s tonusom na čelu prevare (dovoljan ti je lep polubeli ili crni hleb). Pojačaj niskomasne mlečne proizvode. Ubaci simpatične priloge kao što je pečeni kvasac itd. Grickaj pečeni suncokret zbog vitamina E. I tako dalje, to su dragoceni i ukusni izvori svega. Ako ti treba neka dodatna pomoć u tom smeru, javi se. Pozdrav!